20.12.04
15:50
Четох че за ВВД е необходим 5-6 дневен хранителен прием! Брои ли се вземането на гейнер или протеин за хранителен прием ?? Тоест необходимо ли е да ям 5-6 пъти на ден при условие че вземам протеин, креатин и глутамин ??
Изкушаваш ме да ти отговоря така : взимай повече препарати и не яж! Това е шега, разбира се. Искам просто да изтъкна, че добавките са това, което са (т.е. добавки). Което , според мен означава, че веществата трябва да се приемат с храната, а когато сме възпрепятствани да го направим (поради някаква причина), тогава се прибягва до добавките. Конкретно на въпроса : изчисли си желания прием на хранителни вещества, ако постигаш предвиденото съотношение и количество с 4 (примерно) хранения, нека останат толкова. Ако ли не, явно ще трябва да се нахраниш още веднъж (или два пъти). Идеята ми беше, че въпросът ми се струва малко нелогичен: видиш ли аз си взимам добавките и сега колко трябва да ям , за да ми се получи диетата. Според мен, обратното е по-логично: диетата ми е такава, ям толкова и толкова, обаче нещо не ми достига, ще взема добавки. Разбира се, всеки знае най-добре сам за себе си какво иска и как да го постигне (в общия случай), аз просто с излагам мнението, отговаряйки на въпроса, за което, надявам се, няма да има засегнати.
Поздрави! :)
Според мен момчето просто не си е формулирало добре въпроса и иска да попита дали гейнъра/протеина трябва да се включи като бройка в тези 5-6 приема. Принципно да - идеята на толкова на брой хранения е да не остава организма без хранителни вещества за дълъг период от време, защото това “отключва” катаболните процеси. Освен това с 2-3 яденета не можеш да приемеш достатъчно калории без да ти се пръсне стомаха :D.
Така че в този контекст, приемът на гейнър или протеин трябва по-скоро да се брои за прием, но няма проблем и ако не го броиш, тези 5-6 приема са ориентировъчни, не са задължителни.
Иначе Мартин естествено е прав, че основното е храната, добавките са си добавки и никога няма да могат да заменят храната.
Ако това е бил част от въпроса - не съм разбрал :oops: Да, веществата, съдържащи се в добавките се броят (според мен). Все пак са си вещества. Идеята ми беше, че ако изчислиш какъв прием ти е нужен, лесно ще си натъкмиш и броя на храненията. При всички случаи, обаче е добре броя на храненията да е колкото се може по-голям (това не означава да се яде колкото се може повече). Просто дневния порцион да се дели на повече.
Поздрави!