08.12.07
09:22
Имам един въпрос:
Септември месец бях болен от една доста тежка болест(инфекциозна мононуклеоза), от която се уврежда доста черния дроб.
Показателите на черния дроб се оправят доста бавно, 2-3 месеца пих ЛИВ-52 и периодично си правя кръвна проба за да следя показателите на черния дроб. започнах да тренирам отново след месец и половина прекъсване, но се чувствам отслабнал а се страхувам да пия добавки, за да не ми се усложни положението на черния дроб.
Та въпроса ми е, могат ли аминокиселините и протеините по някакъв начин да повлияят зле върху черния ми дроб?
Темата беше редактирана от Сто на 08.12.07 09:22.
Ами те по принцип са безвредни, но то всичко минава през черния дроб ... мисля че никой не може да ти каже кое ще те раздразни теб ...
08.12.07
16:50
Не би трябвало. Може да не рискуваш ако те е страх и да ядеш повече месо и така да си набавяш протеина.
Имам приятел прекарал мононуклеоза, а пък сега си пие колкото си иска, но не мога да кажа дали и ти ще си 100% ОК
Правилното е да питаш,да тренираш ли въобще за 1/2-1 година.Според мен трябва да забравиш за фитнеса около 1-2 години.Черният дроб е като един акумулатор за енергия и хранителни вещества.Когато е повреден заряда му спада и не можеш да го възстановиш.То е като резервоар за гориво,който е пробит.Може да го пълниш,но то ще изтича.Силата и големите мускули са свързани с доброто функциониране на черния дроб.Първо трябва да го възстановиш с почивка,повече въглехидрати и витамини.Умерено приемане на месо,протеини,аминокиселини може да помогне.Но чисти без никаква химия и други добавки.Трябва да не пиеш алкохолни питиета и бира също.Да избягваш мазните и пържените храни,също дразнещите подправки.Черният дроб преработва и обезврежда токсичните вещества в тялото.Когато е болен,капацитета му е ограничен и се влошава работата му.От алкохола в дроба се натрупват мазнини,тъй наречената стеатоза,която се вижда на ехографски прегледи.Лекува се трудно.Води до лошо храносмилане и усвояване на веществата.
Можеш да направиш почивка ако искаш, но ако започнеш аз ти препоръчвам само течни аминокиселини за да си по подсигурен(че тези на таблетки са бая големи и ще ти го затормозят).
казано от Smuchko на 09.12.07, 16:01:
Можеш да направиш почивка ако искаш, но ако започнеш аз ти препоръчвам само течни аминокиселини за да си по подсигурен(че тези на таблетки са бая големи и ще ти го затормозят).
Че той, черният дроб да не ги гълта цели като някаква черна дупка :D :D
По темата - и аз не мисля, че ще има особен проблем с приемането на по-леките добавки като протеини и аминокиселини. За останалите поизчакай да се възстановиш напълно и тогава. Ако решиш да започнеш веднага важно е да си вземеш наистина качествени продукти, за да си сигурен, че процентоното съдържание на остатъчни вещества (всъщност това, което може да увреди черния дроб) е минимално.