въпрос за аминокиселините, протеините и черния дроб

08.12.07
09:22

Имам един въпрос:
Септември месец бях болен от една доста тежка болест(инфекциозна мононуклеоза), от която се уврежда доста черния дроб.
Показателите на черния дроб се оправят доста бавно, 2-3 месеца пих ЛИВ-52 и периодично си правя кръвна проба за да следя показателите на черния дроб.  започнах да тренирам отново след месец и половина прекъсване, но се чувствам отслабнал а се страхувам да пия добавки, за да не ми се усложни положението на черния дроб.
Та въпроса ми е, могат ли аминокиселините и протеините по някакъв начин да повлияят зле върху черния ми дроб?

Темата беше редактирана от Сто на 08.12.07 09:22.

08.12.07
16:32

Ами те по принцип са безвредни, но то всичко минава през черния дроб ... мисля че никой не може да ти каже кое ще те раздразни теб ...

Не би трябвало. Може да не рискуваш ако те е страх и да ядеш повече месо и така да си набавяш протеина.
Имам приятел прекарал мононуклеоза, а пък сега си пие колкото си иска, но не мога да кажа дали и ти ще си 100% ОК

09.12.07
12:59

Правилното е да питаш,да тренираш ли въобще за 1/2-1 година.Според мен трябва да забравиш за фитнеса около 1-2 години.Черният дроб е като един акумулатор за енергия и хранителни вещества.Когато е повреден  заряда му спада и не можеш да го възстановиш.То е като резервоар за гориво,който е пробит.Може да го пълниш,но то ще изтича.Силата и големите мускули са свързани с доброто функциониране на черния дроб.Първо трябва да го възстановиш с почивка,повече въглехидрати и витамини.Умерено приемане на месо,протеини,аминокиселини може да помогне.Но чисти без никаква химия и други добавки.Трябва да не пиеш алкохолни питиета и бира също.Да избягваш мазните и пържените храни,също дразнещите подправки.Черният дроб преработва и обезврежда токсичните вещества в тялото.Когато е болен,капацитета му е ограничен и се влошава работата му.От алкохола в дроба се натрупват мазнини,тъй наречената стеатоза,която се вижда на ехографски прегледи.Лекува се трудно.Води до лошо храносмилане и усвояване на веществата.

09.12.07
16:01

Можеш да направиш почивка ако искаш, но ако започнеш аз ти препоръчвам само течни аминокиселини за да си по подсигурен(че тези на таблетки са бая големи и ще ти го затормозят).

10.12.07
00:29

казано от Smuchko на 09.12.07, 16:01:

Можеш да направиш почивка ако искаш, но ако започнеш аз ти препоръчвам само течни аминокиселини за да си по подсигурен(че тези на таблетки са бая големи и ще ти го затормозят).

Че той, черният дроб да не ги гълта цели като някаква черна дупка :D :D

По темата - и аз не мисля, че ще има особен проблем с приемането на по-леките добавки като протеини и аминокиселини. За останалите поизчакай да се възстановиш напълно и тогава. Ако решиш да започнеш веднага важно е да си вземеш наистина качествени продукти, за да си сигурен, че процентоното съдържание на остатъчни вещества (всъщност това, което може да увреди черния дроб) е минимално.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1