04.12.07
10:03
Втора тема в този раздел за последните 3 дни :-) Явно напоследък съм се размислил повече за здравето. :roll:
Значи ще започна така.Преди доста години когато бях на 15 ми откриха малък проблем на сърцето - лека аортна инсуфиенциа (лека деформация).Всичко започна с леко повишено кръвно налягане.Ходих при много лекари,едни ми казваха,че нищо ми няма и нищо не могат да открият,но други явно по-кадърни успяха да фиксират проблема.Обяснението на мен, което дадоха е следното : “Напречното сечение на аортата е във формата на емблемата на мерцедес - разделена на 3 равни части.При теб това симетрично раделяме се е нарушило - едната част е мъничко по голяма за сметка на другата”.Това според тях е причинено в следствие на вирусна инфекция.И уж на това се дължало и повишеното кръвно налягане.Трябваше да не се натоварвам много и т.н и т.н.(профилактичните съвети които винаги се дават).Няколко години по-късно започнах с фитнеса.Още по-късно с добавките.При контролните прегледи на които ходих се оказваше ,че проблем няма,но все пак настояваха да не ползвам добавки и да внимавам с тежестите.И така с всеки контролен преглед.Хубавоо е ,че с годинитевисокото кръвно налягане слава Богу не се проявява.Моето обяснение е,че е било свързано с пубертета ,но това си е мое мнение разбира се.До сега за много дълги периоди не съм спирал тренировки и общо взето на определени периоди си правя стакове от добавки.Много се замислям дали би ми се отразило неблагоприятно употребяването на продукти на базата на азотния окис,аргинин и т.н.Аз за себе си имам обяснение,но тъй като не се имам за всезнаещ се допитвам и до тези,които също имат мнение по въпроса,което могат да защитят.Те се знаят кои са :lol:
Аз някакви отговори,както казах за себе си имам,но ми се иска тази тема да стане и малко по-образователна,и по нея да вземат отношение хората със знания и опит,както и други колеги имащи подобни проблеми върху които да се дискутира и по-възможност да се помага.На този,който е имал търпението да изчете всичко това до край мога да кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ.
По-здрави.
При мен пък не са 100% сигурни каква ми е диагнозата :) По принцип ми поставиха пролапс на митрална или нитрална клапа, другата ми беше нещо липсвало не можах да запомня какво и това ми било вродено ми било вродено. Тва за клапата ми казаха, че е в следствие най-вероятно на тренирането, че сърцето ми се било уголемило и клапата не се затваря, както трябва точно и част от кръвта се връща. Казаха още, че на това му викали още “спортно сърце” Аз също имам високо кръвно и ми бяха казали да тренирам обаче без да прилагам примерно 80%-100% от силата си, тоест да правя повторения с малки килограми. Знам и, че мъртва тяга не е мн полезно да правя другото име на тва упр било “сърцеразбивач” хахаха казвали са ми и, че май креатин не е мн полезен ако имаш проблеми със сърцето.
Това ,което казваш за сърцеразбивача го,четох в една статия на Iron man ot 2005 година,озаглавена “Тягата-истински сърцеразбивач”,където авторът (американец),твърди,че при натоварване с базови и тежки упражнения (към които спада тягата) се повишава налягането в кръвоносните съдове,и където е проблемното място понякога се къса.Имало такива наблюдавани случаи ,които за жалост са завършвали фатално.Напоследък тази статия все ми е в главата и това беше една от причините може би да пусна темата.
Относно “спортното сърце”,доколкото знам голяма част от трениращите го имат.
ми да ти кажа аз тяга съм правил само веднъж Караха ме да пробвам да и ще дигна 170кг и да ти кажа не ми хареса мн :d Най-гаден ми се видя моментът, в който отлепваш тежестта от земята имах чувството че главата ми се замота и някакво гадно напрежение в очите. Всъщност се сетих че и после съм правил тяга ама с малко килогрми и с друга цел, кръстът ми пука и усещам някакво напржние в него, така че си помислих, че ако тренирам тяга можеда ми укрепнат малко мускулите на кръста и да спре, защото така бях чувал и според мене имаш ефект сега съм мн по добре, а не съм правил тяга от 1 година сигурно. Според мен ако го правиш с малки килограми дори си е мн полезно:D
Ами за сърцето,ето малко обща информация.Има форма на конус.Тежи около 300 гр при мъжете и около 250гр при женитеДели се на две половини:лява през която преминава богата на кислород кръв и дясна за бедна на кислород. Всяка половина има две части:предсърдие и камера.Това са общо 2 предсърдия и 2 камери.Всяка камера изтласква при систола(свиване) по 70-80 милилитра кръв при покой(около 5 литра кръв за 1 минута).При физическо натоварване изтласканото количество кръв нараства до 6-7 пъти:170-180милилитра(30-35 литра за минута).От лявата камера на сърцето богатата на кислород кръв тече през аортата,преминава през артериите и по малките капиляри с които те завършват,стига до всички органи.Преминалата през тях кръв се събира във вените.Те се съединяват в двете големи-горна и долна куха вена.Които се вливат в дясното предсърдие.От него кръвта преминава в дясната камера.При нейната систола венозната кръв преминава през белия дроб и обогатена с кислород се връща към сърцето(в лявото предсърдие)по четири белодробни вени.От лявото предсърдие-в лявата камера и кръгът се затваря.Между всяко предсърдие и камера има по една клапа.Отляво това е митралната клапа.Аортата също има клапа изградена от три полулуни платна,която пречи на изтласканата кръв да се върне обратно към сърцето.
mad.dogg написа:
Ами не разбирам много опасенията ти но, в смисъл надали от NO ще ти се повиши кръвното, но аз не съм специалист по добавките нито кардиолог така че с излиянията до тук. Ето ти един цитат от статия от www.dragondoor.com
L-arginine
L-arginine е мощна аминокиселина която вашето тяло произвежда. Във вашите артерии
arginine-ът увеличава азотния оксид(NO). Аrginine-ът подобрява функционирането на кръвоносните съдове, по-точно тяхното разширяване и така сърцето движи кръвта по-лесно. При едно проучване на разширяването на съдовете при хора които допълнително приемали arginine се увеличило от 2.2% до 8.8%. Друго изследване открило, че оралното приемане на arginine помогнало разширяването на съдовете при хора с високо кръвно налягане. Не само че L-arginine-ът подобрява нивата на холестерола, облекчава свързаните със сърдечни проблеми болки в гърдите и контролира кръвното налягане той също така ви помага да получите ерекция.
Браво на колегата за хубавият пост,който пусна в Gohard.;)
Мнението беше редактирано от Jay_C на 10.12.07 10:01.