Относно сърцето

04.12.07
10:03

Втора тема в този раздел за последните 3 дни :-) Явно напоследък съм се размислил повече за здравето. :roll:
Значи ще започна така.Преди доста години когато бях на 15 ми откриха малък проблем на сърцето - лека аортна инсуфиенциа (лека деформация).Всичко започна с леко повишено кръвно налягане.Ходих  при много лекари,едни ми казваха,че нищо ми няма и нищо не могат да открият,но други явно по-кадърни успяха да фиксират проблема.Обяснението на мен, което дадоха е следното : “Напречното сечение на аортата е във формата на емблемата на мерцедес - разделена на 3 равни части.При теб това симетрично раделяме се е нарушило - едната част е мъничко по голяма за сметка на другата”.Това според тях е причинено в следствие на вирусна инфекция.И уж на това се дължало и повишеното кръвно налягане.Трябваше да не се натоварвам много и т.н и т.н.(профилактичните съвети които винаги се дават).Няколко години по-късно започнах с фитнеса.Още по-късно с добавките.При контролните прегледи на които ходих се оказваше ,че проблем няма,но все пак настояваха да не ползвам добавки и да внимавам с тежестите.И така с всеки контролен преглед.Хубавоо е ,че с годинитевисокото кръвно налягане слава Богу не се проявява.Моето обяснение е,че е било свързано с пубертета ,но това си е мое мнение разбира се.До сега за много дълги периоди не съм спирал тренировки и общо взето на определени периоди си правя стакове от добавки.Много се замислям дали би ми се отразило неблагоприятно употребяването на продукти на базата на азотния окис,аргинин и т.н.Аз за себе си имам обяснение,но тъй като не се имам за всезнаещ се допитвам и до тези,които също имат мнение по въпроса,което могат да защитят.Те се знаят кои са :lol:
Аз някакви отговори,както казах за себе си имам,но ми се иска тази тема да стане и малко по-образователна,и по нея да вземат отношение хората със знания и опит,както и други колеги имащи подобни проблеми върху които да се дискутира и по-възможност да се помага.На този,който е имал търпението да изчете всичко това до край мога да кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ.
По-здрави.

04.12.07
11:09

При мен пък не са 100% сигурни каква ми е диагнозата :) По принцип ми поставиха пролапс на митрална или нитрална клапа, другата ми беше нещо липсвало не можах да запомня какво и това ми било вродено  ми било вродено. Тва  за клапата ми казаха, че е в следствие най-вероятно на тренирането, че сърцето ми се било уголемило и клапата не се затваря, както трябва точно и част от кръвта се връща. Казаха още, че на това му викали още “спортно сърце” Аз също имам високо кръвно и ми бяха казали да тренирам обаче без да прилагам примерно 80%-100% от силата си, тоест да правя повторения с малки килограми. Знам и, че мъртва тяга не е мн полезно да правя другото име на тва упр било “сърцеразбивач” хахаха казвали са ми и, че май креатин не е мн полезен ако имаш проблеми със сърцето.

04.12.07
12:08

Това ,което казваш за сърцеразбивача го,четох в една статия на Iron man ot 2005 година,озаглавена “Тягата-истински сърцеразбивач”,където авторът (американец),твърди,че при натоварване с базови и тежки упражнения (към които спада тягата) се повишава налягането в кръвоносните съдове,и където е проблемното място понякога се къса.Имало такива наблюдавани случаи ,които за жалост са завършвали фатално.Напоследък тази статия все ми е в главата и това беше  една от причините може би да пусна темата.
Относно “спортното сърце”,доколкото знам голяма част от трениращите го имат.

04.12.07
12:20

ми да ти кажа аз  тяга съм правил само веднъж Караха ме да пробвам да и ще дигна 170кг и да ти кажа не ми хареса мн :d Най-гаден ми се видя моментът, в който отлепваш тежестта от земята имах чувството че главата ми се замота и някакво гадно напрежение в очите. Всъщност  се сетих че и после съм правил тяга ама с малко килогрми и с друга цел, кръстът ми пука и усещам някакво напржние в него, така че си помислих, че ако тренирам тяга можеда ми укрепнат малко мускулите на кръста и да спре, защото така бях чувал и според мене имаш ефект сега съм мн по добре, а не съм правил тяга от 1 година сигурно. Според мен ако го правиш с малки килограми дори си е мн полезно:D

04.12.07
20:13

Ами за сърцето,ето малко обща информация.Има форма на конус.Тежи около 300 гр при мъжете и около 250гр при женитеДели се на две половини:лява през която преминава богата на кислород кръв и дясна за бедна на кислород. Всяка половина има две части:предсърдие и камера.Това са общо 2 предсърдия и 2 камери.Всяка камера изтласква при систола(свиване) по 70-80 милилитра кръв при покой(около 5 литра кръв за 1 минута).При физическо натоварване изтласканото количество кръв нараства до 6-7 пъти:170-180милилитра(30-35 литра за минута).От лявата камера на сърцето богатата на кислород кръв тече през аортата,преминава през артериите и по малките капиляри с които те завършват,стига до всички органи.Преминалата през тях кръв се събира във вените.Те се съединяват в двете големи-горна и долна куха вена.Които се вливат в дясното предсърдие.От него кръвта преминава в дясната камера.При нейната систола венозната кръв преминава през белия дроб и обогатена с кислород се връща към сърцето(в лявото предсърдие)по четири белодробни вени.От лявото предсърдие-в лявата камера и кръгът се затваря.Между всяко предсърдие и камера има по една клапа.Отляво това е митралната клапа.Аортата също има клапа изградена от три полулуни платна,която пречи на изтласканата кръв да се върне обратно към сърцето.

10.12.07
09:58

mad.dogg написа:
Ами не разбирам много опасенията ти но, в смисъл надали от NO ще ти се повиши кръвното, но аз не съм специалист по добавките нито кардиолог така че с излиянията до тук. Ето ти един цитат от статия от www.dragondoor.com
L-arginine
L-arginine е мощна аминокиселина която вашето тяло произвежда. Във вашите артерии
arginine-ът увеличава азотния оксид(NO). Аrginine-ът подобрява функционирането на кръвоносните съдове, по-точно тяхното разширяване и така сърцето движи кръвта по-лесно. При едно проучване на разширяването на съдовете при хора които допълнително приемали arginine се увеличило от 2.2% до 8.8%. Друго изследване открило, че оралното приемане на arginine помогнало разширяването на съдовете при хора с високо кръвно налягане. Не само че L-arginine-ът подобрява нивата на холестерола, облекчава свързаните със сърдечни проблеми болки в гърдите и контролира кръвното налягане той също така ви помага да получите ерекция.

Браво на колегата за хубавият пост,който пусна в Gohard.;)

Мнението беше редактирано от Jay_C на 10.12.07 10:01.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1