Гръбначно изкривяване?

03.12.07
18:41

Искам да попитам какво е добре да се прави(не само като упражнения във фитнеса) ами попринцип за гръбначно изкривяване пи тийнеиджър?

03.12.07
21:42

Да спи на твърдо легло.Да стои изправен на чина,пред телевизора и компютъра.Може да опита плуване.Да ходи лятото на плаж и да яде храни богати на калций.

10.12.07
19:55

няма лек за това ще си умрем криви :) то не се ли управи до 15-16 годишна възраст след това трудна работа, но не и невъзможна с много упоритост може и да стане

ТЮ

10.12.07
23:05

ходиш на гимнастика специално за тази цел, помага гарантирано иди при личния и изкарай едно направление, бързо става, ама после гледай да не се чекнеш по столовете и т.н.

11.12.07
10:12

Здарсти.Аз също има прогресираща сколиоза .По форумите вижад,че не съм единствена.Разликата е ,че аз съм вече на 25 години ,а тя тепърва прогресира.Може би е ,поради начина ми на живот.Та въпросите са ми,какви упражнения да правя,но само да помагат.Щото всякви не могат да се правят-някои и увреждат допълнително.Бях при рехабилитотор-уж най-добрия в нашия град,но след всяко ходене,се прибирах с адски болки вкъщи.Показа ми няколко упражнения,но те бяха общо взето упражнения от йогата.Ако някой има някакви съвети,не се скъпете и ме съветвайте. :)

11.12.07
11:26

За да се изправи гръбнака - повече дърпащи, отколкото бутащи движения. по 2-3 дърпащи на едно бутащо. Много дърпащи в хоризонталната равнина (различни видове гребане). В t-nation имаше статия в две части De-constructing the computer guy
http://www.t-nation.com/readTopic.do?id=1546556
http://www.t-nation.com/readTopic.do?id=1561783

Малко натоварване на лежанки, повече раменни преси, много гребане - с щанга, с дъмбел, на скрипец. Набирания (не скрипец, а набирания) пред врат, за да не се накланя допълнително главата напред. Мъртватя тяга също доста помагала.

http://www.t-nation.com/readArticle.do?id=1785278 - втората страница подзаглавиe “Following JT workout”. Това с рамената е доста често срещано даже при сериозно трениращи. Всеки се кефи на лежанкта и на “огледалните мускули” и гърба леко се пренебрегва.

11.12.07
11:29

Аз сега за сега единствено се опитвам да се набирам на халки,ама съм много “келява” и нищо не ми се получава.

11.12.07
13:39

Важно е усилието. Според Уотърбъри усилието да се набереш от най-долно положение е дори по-добро от само трениране на негативната част на движението. Въпреки че и тя не е за пренепрегване

11.12.07
13:53

И аз имам гръбначко изкривяване и ми казаха да правя флайс,пулоувър коремни и всички упражнения за гръб без тягата...

11.12.07
15:49

казано от p0w3rslav3 на 11.12.07, 13:53:

И аз имам гръбначко изкривяване и ми казаха да правя флайс,пулоувър коремни и всички упражнения за гръб без тягата...

Би ли го обяснил с по-простички думи,щото не съм наясно с тея термини и нищо не ми говорят.
Учудвам се колко много хора имат гръбначно изкривяване,но не се говори за този проблем.

11.12.07
18:26

Ами не мога да ти го обясна с простички думи,трябва да го видиш.Разгледай сайта има инфо за всички упражнения :)

11.12.07
19:29

Ок,ще разгледам.

18.12.07
09:48

Мисля, че никой няма да ми се сърди че връщам темата макар и последния отговор да е само от преди седмица :
Аз съм момче на 15 ( почти 16 ) години и ми откриха сколиоза началото на септември миналата година. Аз много се притесних, защото това гръбначно изкривяване може да попречи на плановете ми за бъдеща професия. Та както и да е.. Отидох в Горна Баня в болницата ( там са най-добрите специалисти в тази област в страната ) Направиха ми снимка и лекаря, който ме преглеждаше ми каза - 100 % препоръчвам корсет. Но аз понеже нямаше да го нося ( макс 2-3 седмици ) реших да не си взимам.. Ето какво направих :
1. Ходих на плуване минимум 3 пъти седмично ( По-добър начин за оправяне на гръбнака  НЯМА )
2. Ходих на физиотерапия и там ми дадоха упражнения, които ВСЕКИ ДЕН правих у нас.. а там също ми правиха разни масажи с някакви такива машинки за стимулация на мускулите.
3. Направих втора снимка след 6 месеца упоритоо правене на упражненията, които ми бяха дали и ходене на плуване. Отидох пак при същия доктор и той отново каза, че ми трябва корсет. Тогава много се ядосах.. Отидох при професор, който е шеф на операционния отдел ( нз дали така се казва :) ) в болницата на частен преглед. Той мери първата снимка, мери втората и се оказа, че изкривяването ми е намаляло с 4 градуса, което е доста. Каза ми, че дори не е препоръчително да слагам корсет при такова малко изкривяване ( 12 градуса—> преди беше 16 ). Питах го дали има проблем да се занимавам с фитнес..
Той отговори: Няма никакъв проблем,  ОСВЕН МЪРТВАТА ТЯГА.
Сега може някои доста по-разбиращи от фитнес от мен да кажат, че мъртвата тяга е много добра за такъв случай, но казвам какво професора ми е казал.
Та да обобщим : Плуване задължително; ако си от сф отиди в болницата в Горна Баня да те прегледат; физиотерапия, където ще ти дадат упражнения, които да правиш всеки ден; фитнес, ако искаш, но без мъртва тяга, или ако я правиш, прави с малки тежести и ПЕРФЕКТНА техника, защото иначе започват 2 пъти по-големи болки, както и влошаване на състоянието.  Успех ;)

Мнението беше редактирано от UltraVisioN на 18.12.07 09:52.

ТЮ

18.12.07
10:04

Аз не знам какво имам, но имам разни болки в кръста и в гръбнака, които са от преди да почвам да правя тягата, те се усещат най вече като се въртя настрани само от кръста, и като почнах да правя тяга, истинска и пълноценна, тежка, почнаха да намаляват, след време дано изчезнат

ВН

18.12.07
11:25

Здравейте!
Повече за гръбначните изкривявания ще можете да прочетете в статия, която предстои да бъде публикувана на 22.12.07 г. (т.е. тази събота)

18.12.07
13:03

казано от jogabonito на 03.12.07, 18:41:

Искам да попитам какво е добре да се прави(не само като упражнения във фитнеса) ами попринцип за гръбначно изкривяване пи тийнеиджър?

Препоръчително е да не се водиш по мнения на други освен лекари.

Консултирай се, ще погодиш известно време на терапия и ще се оправиш, проблема изобщо не е непреодулим.

18.12.07
21:06

казано от tpd на 18.12.07, 13:03:

казано от jogabonito на 03.12.07, 18:41:

Препоръчително е да не се водиш по мнения на други освен лекари.

Консултирай се, ще погодиш известно време на терапия и ще се оправиш, проблема изобщо не е непреодулим.

Не, че искам да отчаям някого, но ако е само прегърбване и то отскоро ..  тогава е непреодолим проблем..
Ако е сколиоза в по-напреднала фаза или е прегърбен от 10 години не мисля, че това определение е точното :(
Отиди да те прегледа лекар най-добре, но някой добър който разбира в тази област, а не личния ти лекар само ..
Успех ;)

Мнението беше редактирано от UltraVisioN на 18.12.07 21:08.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1