13.12.07
10:40
Първо искам да се извиня на всички, които не четат английски, тъй като въпросите ми идват от статия на английски език, която нямам време да преведа цялата :-S
А именно:
http://labrada.com/store/mrp.htm
И сега става дума за Whey протеина, дето е толкова повсеместно използван. Ето твърденията:
- Whey protein се разгражда много бързо. (това не е новина :-) )
-Whey protein се задържа само 90 мин в организма.
- След като организма използва колкото белтък му трябва, останалото в кръвта количество отива в черния дроб, и чрез глюкогенеза се превръща в кръвна захар.
- Около 58% !!! от протеина остава неизползван, освен ако не е взет веднага след тренировката.
... това би значело, че както тренирам сутрин, следобедния ми Whey протеин ... е наполовина загубен?
Затова Ли Лабрада препоръчва между храненията миксове от бавни и бързи протеини (Whey и казеин например), а още по-добре някое добро MRP.
Какво мислите?
13.12.07
11:55
Ако пиеш по 50 гр. 100% суроватъчен протеин два пъти дневно, то Лабрада не са те излъгали. Дозата на суроватъчния протеин е около 25-37 гр. за 3 часа. Аз си обогатявам киселите млека (4,5% масленост) със суроватъчен протеин. Това с кръвната захар не е толкова лошо, ако си на НВД. Ако си на ВВД, РБД значи тренираш много по-тежко и много по-дълго, понеже разчиташ на инсулина. Тия 58% не ги болдвай, това не става всеки път. Зависи си от дозата. Ако ти дам 112 гр. суроватка (да се чете 100% изолат) наведнъж, няма да използваш повече от 40 гр. та, ако ще да не си ял с дни. Да си нагласиш аминокиселинните профили на протеиновите приеми през деня, както и средното им време на усвояване си е точно толкова наука, колкото и работата с гликемичните индекси и лоудинги на въглехидратите. Искаш да задържиш суроватката по-дълго? Лесна работа - пий я с кисело мляко. Искаш още по-дълго? ОК, добави 40 гр. овесени ядки. Матриците ти трябват нощем. Хората, които пият тонове суроватка са на принципа: “По-добре повече от колкото по-малко!” Суроватъчния протеин е матрица от 3 вида белтъци. Един от тях - серумния албумин е голям бонус за имунната система. На мен като ми свърши суроватката, почвам сериозно да се притеснявам от инфекции. Серумният албумин е един от най-скъпите протеинови източници в света. Не е случайно.
Молекулите на серумният албумин са доста мънички в сравнение с други белтъци (казеин например). При свръх употреба на такъв протеин, понякога се наблюдава завишен белтък в урината. Ако не пишкаш като мляко, едва ли похабяваш суроватката. Чернодробният гликоген също е кяр, виж го от към хубавата страна - не те омазнява, както би се случило при прием на малтодекстрин, малтоза или декстроза например.
Благодаря!
То това значи е както при въглехидратите. Ако изядеш 2 филии бял хляб и инсулина отива до небето, ако обаче хапнеш здраво със салата, нещата стоят съвсем иначе. Аз, без да съм знаел, досега, съм го вземал с кисело мляко. Има ли някъде, където мога да прочета повече за смесване на различните видове протеин, състав, +/-, и време за усвояване?
Благодаря още веднъж.