14.12.07
17:49
имам доклад по биология на тема :Мускулен тонус и мускулна сила.Много се извинявам ,ама ако имате някаква информация ако може да я копнете в сайта или линка да копнете.Знам ,че това не е анатомична енциклопедия ,а сайт за бодибилдинг ,но все пак става въпрос за мускули.Така че ако имате нещо под рака ,ще съм ви благодарен..плс
На български предполагам трябва да е...?
Според мен имаш 2-3 възможности на първо време:
- общи приказки, от рода на това което се пише във много фитнес издания. Лесно можеш да намериш подобни.
- конкретно говорене на клетъчно ниво, клетъчни органели, обмяна на веществата и т.н. които имат пряка връзка с гункционирането на мускулите
- Някакъв микс. Общи дрън дрън от фитнес издания, като за да се направиш на важен задълбаеш по надълбоко, в например снабдяването на клетката с енергия/Цикъл на Калвин, Описание на митохондрии и т.н./
Справяш ли се с други езици и имаш ли желание да поровиш нещо такова? Това е важен момент защото много източници на сериозна информация са чуждесстранни, а български такива са малко, да не кажа, че почти не намирам. И ако човек има малко време може да си свърши работата много по-качествено и да си спести време, вместо да черпи от кофти източници.
Иначе, според мен най-доброто от гледна точка на пропорция време/качество/сигурност на резултата е да отидеш в някоя бибиотека и да си свършиш работата. Има достатъчно книги по биология от които може да препишеш каквото ти трябва.
П.П. Виждам, че идеята ти е да ти се помогне с материали, но най-ленсо и бързо ще е да не се разсейваш с материалчета по отделно, а да намараш нещо цялостно изготвено.
Ето подобен докляд: ‘Физиология на мускулното усилие’, може да погледнеш само главните части които трябва да съдържа:
http://www.altitude.ch/altitude_info/physiologie_effort.htm
Тук една интересна графика nq Howald: Тип източник на енергия която се използва според продължителността на натоварването, отговоря на извечния въпрос, след колко минути горим мазнини, отговор: пир на 10-тата мунута
http://www.musculaction.com/cardio.htm
Мнението беше редактирано от tpd на 14.12.07 22:29.