Протеин или Креатин ? Това е въпросът :)

14.12.07
23:38

Здравейте :) Имам един въпрос : На 16 години съм, 181 см, 65 кила..  Тренирам от около 6 месеца ( от 3 месеца по-сериозно )
За този период качих около 10 килограма като съм пил само следния протеин и то преди около месец-два : nowbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=36 ( 1 опаковка )
Искам да кача още килограми,  колкото се може по-чисто. 
Въпросът ми е дали пак да си взема този протеин или да си взема този креатин : nowbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=64&Itemid=43

Кое ще ми е по-полезно ? Не съм много запознат с ефекта на креатина, затова ако може и някой да каже с 2 думи за какво става на въпрос ? Приемам всякакви съвети :)

Темата беше редактирана от UltraVisioN на 14.12.07 23:39.

15.12.07
00:04

Вземи си протеина!!! От креатина сам по себе си няма да има кой знае каква файда А и малко ми се струваш малък за креатин, можеш да изчакаш 1-2 годинки и тогава го комбинирай със суроватка и глутамин

BB

15.12.07
06:47

може ли да ми обясниш защо да е малък за креатин ?

15.12.07
10:15

Е като не му знаеш ефекта как така се чудиш дали да си го вземеш?
Ей тука има материал по въпроса http://www.bb-team.org/articles/871/
:smirk:

15.12.07
10:47

казано от Zlatina на 15.12.07, 10:15:

Е като не му знаеш ефекта как така се чудиш дали да си го вземеш?
Ей тука има материал по въпроса http://www.bb-team.org/articles/871/
:smirk:

Нямах предвид, че не му знам ефекта, а дали има някакви негативни страни... Чувал съм доста неща за него и за това питам :)
Добре, значи си взимам протеин :)
Мерси за отговорите

Мнението беше редактирано от UltraVisioN на 15.12.07 10:53.

15.12.07
12:28

Даже не само 1-2 годинки трябва да изчака, а даже повече.Креатина се препоръчва най-рано на 19-20 години.Още повече че монохидрата си е направо вреден, въпреки че много хора все още се тъпчат с него.

ГН

15.12.07
12:44

Слушай сега. Рядко влизам във форума, но общо взето този въпрос някой го задава всеки ден. Ето тти и отговора:

Ако нямаш някакви професиоланли амбиции, пък и ти е малко рано да имаш, така че най-добре - тренирай си за здраве с хубаво хранене и като направиш около 9-10 месеца стаж, почни да пиеш суроватъчен протен, за начало по 60 гр на ден.
Креатина няма никакви странични ефекти, но те съветвам да го включиш след точно една година. Протеина е винага по-важен, поради простата причини че от абсолятно всичко той е най-важен.

Към останалите потребители:
Нито му е рано за протеин, нито му е рано за креатин, казвам го, защото някои сигурно ще ме набаднат за това. Просто един 16 годишен който иска да тренира за силно и здраво тяло няма никаква нужда от добавки в началото и би било хубаво да започне да включва постепенно осовните след като направи 9-10 месеца стаж и се види, че е сериозен. По този начин ще поддържа растежа и няма след половин година да ревне “Искам стероиди...!”.

Ето как аз виждам нещата:

16 - нищо
17 - протеин
18 - протеин и креатин
19 - протеин, креатин амнокиселини, фет-бърнери и др., но без хормономодулатори
20 - всичко посочено плюс да речем ЗМА
21+ каквото може от сферата на натуралните добавки, включително  мощни нестероидни комбинации като ЗМА + Трибулус, азотни буустери и пр. и пр., просто всичко дето би било полезно и за което имаш пари.

Интересно ми е колко от вас ще ме подкрепят. Аз амият съм започнал на 15 и нещо, сега съм на 22 и нещо и горе-долу съм следвал описаната схема. Каквото не съм взимал е било поради липса на финанси.

Мнението беше редактирано от Георги Николаев на 15.12.07 12:48.

TR

15.12.07
12:46

Протеина ще е най-добре да си вземеш :)

ГН

15.12.07
12:51

казано от AlexK на 15.12.07, 12:28:

Даже не само 1-2 годинки трябва да изчака, а даже повече.Креатина се препоръчва най-рано на 19-20 години.Още повече че монохидрата си е направо вреден, въпреки че много хора все още се тъпчат с него.

Посочените години от мен са относителни. Би могъл, наистина си прав, да включи креатина и към 18 годиин. Но тогава би било хубаво вече да е почнал да взима и неща като БКАА към протеина, да речем. Ама като му кажеш, че креатина си е направо вреден, нищо чудно да го превърни в поредния малоумник, който ми се хили зад гърба с мъдростта: “Ти си як, ама зимаш креатин, а пък тва е стероид...” !

15.12.07
14:30

казано от Георги Николаев на 15.12.07, 12:51:

казано от AlexK на 15.12.07, 12:28:

Посочените години от мен са относителни. Би могъл, наистина си прав, да включи креатина и към 18 годиин. Но тогава би било хубаво вече да е почнал да взима и неща като БКАА към протеина, да речем. Ама като му кажеш, че креатина си е направо вреден, нищо чудно да го превърни в поредния малоумник, който ми се хили зад гърба с мъдростта: “Ти си як, ама зимаш креатин, а пък тва е стероид...” !

Не съм толкова заблуден  спокойно :) Всъщност дори и като порастна мисля да си взимам само протеин.. Никакви стероиди и никакви по-сериозни добавки, просто, защото не искам да изглеждам като културист, искам просто да имам хубаво тяло.Не знам за какво ми е рано и за какво не, но не мисля, че е много полезно и да се взимат чак толкова много различни добавки или греша ?  В крайна сметка ще пия само протеин. :)

Мнението беше редактирано от UltraVisioN на 15.12.07 14:31.

15.12.07
18:54

Аз бих взел протеина, най-малкото защото е безценна една доза суроватка преди и след тренировка, а и по принцип надали приемаш достатъчно белтъци от храната...

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 15.12.07 18:56.

15.12.07
19:04

За твоята възраст и стаж - по-скоро протеина.  По-нататък вземи и двете.

Килата не си ги качил от протеина :) Като въпросът е ИЛИ, аз лично бих изчакал да стигна до застой и тогава да вкарам монохидрата :)

15.12.07
20:13

казано от Ради Хаджирадев на 15.12.07, 19:35:

Килата не си ги качил от протеина :) Като въпросът е ИЛИ, аз лично бих изчакал да стигна до застой и тогава да вкарам монохидрата :)

С това искаш да ми кажеш да не го взимам изобщо или ? :)  А относно креатина реших, че няма да си купувам.. само протеин мисля да карам като добавки и за в бъдеще :)  Другите неща мисля, че са за по-запалени по боди билдинга от мен :)

ГН

15.12.07
21:15

Значи ти може наистина да не си толкава заблуден, не се обиждай, ама многократно съм попадал на брутално заблудени. Относно въпроса дали добавките ако са много и различни не са вредни - ами ако имаш 10 години стаж да речемр тренираш интензивно, искаш резултати и пиеш качествени добавки - не, не са, съвсем не са. Ако тренираш от година и половина и пиеш 12 добавки, може би е възможно малко да си навредиш, в смисъл да претовариш организма, който не се нуждае от толкова много и различни неща. Все пак винаги зависи и точно за какви добвки става въпрос. Но ако стигнеш до момент, в който след дългогодишен стаж си решил да използваш много добавки, това би означавало по едно 20-30-40 лева на ден, според сегашни цени, а това общо взето малко хора могат да си го позволят. Така че зимай протеин и дигай тежко! А относно креатина, това което един от потребителите искаше да ти каже, беше че като стигнеш до застой - тоест вече протеина като не помага сам по себе си, а също и промяната на упражненията, една добра и безвръдна стимулация би-била креатина. Ако следваш моите препоръки и си средностатистически билдър, този момент е далече, не се бой. А,  ощ от сега примай редовно мултивитамни, аз препоръчвам Актив Лайф на МегаВит. 2 таблетки на ден, едната задължително скоро след тренировка.

Мнението беше редактирано от Георги Николаев на 15.12.07 21:21.

Протеина. С креатин маса не се качва особено.

16.12.07
14:29

Мерси за отговорите :) И на Георги Николаев за поясненията за някои неща :)

ГН

16.12.07
19:09

Моля, моля! :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1