Креатин...

19.12.07
07:12

Здравейте и от мен, след дълго мое отсъствие.
Искам да задам един въпрос, който, предполагам, не веднъж е разискван, но в момента нямам много време да търся във форума. За което моля да бъда извинен!

Креатина, който имам, който е около 100г. Забелязвам, обаче, че е овлажнял. Не е видимо, но като се разбърка със суха лъжичка се вижда. Леко овлажняване от въздуха. За сравнение - когато овлажнее да кажем пудразахар - как се сбива. Но влага не се вижда, само сбиване. Съхранявал съм го около 3-4 мсеца в хладилник. Поради овлажняването го изкарах навън.

Моля ви, ако някой може да изкаже компетентно мнение - има ли вероятност да е вреден.
1. Все още е в срок на годност.
2. Креатина е монохидрат.

Благодаря ви предварително. ако дублирам тема, моля да бъда извинен.

19.12.07
09:58

О Боже ти добре ли си бе :D овлажнял ти креатина и питаш дали е вреден че като го разтвориш във вода вреден ли е???????????

19.12.07
12:21

казано от Rac3r на 19.12.07, 09:58:

О Боже ти добре ли си бе :D овлажнял ти креатина и питаш дали е вреден че като го разтвориш във вода вреден ли е???????????

О Боже ....... не са глеа как е във водата ....
По въпроса ... ако наистина е овлажнен не го пий..

19.12.07
12:39

А би ли разяснил защо да не се пие?

19.12.07
14:28

казано от Rac3r на 19.12.07, 09:58:

Предполагам, че не би трябвало да се дразня от коментара ти. Но израза “Добре ли си” наистина не е приятен. бих те помолил да помислиш, преди да реагираш. самото наименование “монохидрат” предполага, че ако се остави да овлажнее може да се получи някаква реакция. Сравнително добрите ми познания по химия, предполагат, че може да ми мине това през ума. И затова питам. Така че, занапред, ако не можеш да си полезен, моле те, не бъди във вреда, или поне не пускай безсмислени съобщения.
Благодаря ти за разбирането!

на останалите... благодаря, за вашето внимание, ако имате някаква по-обширна информация, или поне обяснение, моля ви да ми помогнете. Искам да зная каквод а го правя.
Благодаря предварително!

19.12.07
15:22

казано от gigitas на 19.12.07, 12:39:

Ми както и по горе е писано тва е монохидрат и след овлажняване може да са получат нежелани реакции, а именно така наречения креатинин ...

19.12.07
17:30

казано от vaskotoo на 19.12.07, 15:22:

казано от gigitas на 19.12.07, 12:39:

Ми както и по горе е писано тва е монохидрат и след овлажняване може да са получат нежелани реакции, а именно така наречения креатинин ...

Това имам предвид... дали се получават нежелани реакции между самия креатин и влагата, с която е в досег. Ако някой може да каже нещо конкретно, моля, драснете това, което знаете.
Наистина ми е важно да чуя експертно мнение!
Моля Ви!

Трудно ще чуеш експертно мнение. Експерти по взимане на влажен креатин трудно се намират :)
Аз бих го пробвал и готово. Ако нещо не е наред тялото ти ще го покаже. Според мен няма да му има абсолютно нищо.

19.12.07
21:43

Така, значи трябва да се избягва овлажняването на креатина, заради лесното му трансформиране в креатинин, който повечето, които са чели за него знаят, че е вреден!
Въпросът ми е къде е най-подходящо да се съхранява креатин за по продължително време, например 2-3 месеца... ?
Дали е удачно да държа кофичката в шкаф с празни кутии? За по- сухо и прохладно място не се сещам :)

20.12.07
06:19

казано от No_WaY на 19.12.07, 21:43:

Така, значи трябва да се избягва овлажняването на креатина, заради лесното му трансформиране в креатинин, който повечето, които са чели за него знаят, че е вреден!
Въпросът ми е къде е най-подходящо да се съхранява креатин за по продължително време, например 2-3 месеца... ?
Дали е удачно да държа кофичката в шкаф с празни кутии? За по- сухо и прохладно място не се сещам :)

Според мен въпросът ти е доста уместен. змислял съм се, защото влагата така или иначе прониква. а като си купиш 500г няма какда ги съхраняваш. аз, например, винаги се придържам към минималната доза от 5г. Не я превишавам. Не трябва да се забравя, че все пак всяко концентрирано вещвство, колкото и да е безвредно си вреди. а креатина не е напълно изследван и не са достатъчно доказани вреди и положителни ефекти. Но сега си взех, както акзах, 500г. Това малко затруднява неговото съхранение. Имам някакви идеи за това, но засега не съм стигнал до окончателен извод. ако някой има идеи, моля да ги сподели. Съхранявам го в момента в пластмасова кутия, кяото си е оригиналната.
Доскоро!

20.12.07
07:42

казано от Георги Гайдов на 19.12.07, 21:34:

Трудно ще чуеш експертно мнение. Експерти по взимане на влажен креатин трудно се намират :)
Аз бих го пробвал и готово. Ако нещо не е наред тялото ти ще го покаже. Според мен няма да му има абсолютно нищо.

Не мислиш ли, че понякога “тялото ти ще го покаже” е рисков начин да разбереш, че нещо е вредно. По-удачно е, чко някой знае и сподели.

ВН

20.12.07
09:48

Хвърляй креатина :). Дръж го в хладилника. Той е тъмен и изсушава.

казано от Велин Иванов на 20.12.07, 07:42:

казано от Георги Гайдов на 19.12.07, 21:34:

Не мислиш ли, че понякога “тялото ти ще го покаже” е рисков начин да разбереш, че нещо е вредно. По-удачно е, чко някой знае и сподели.

В повечето случаи не. От креатин нищо не може да ти стане. Ако е и нискокачествен сигурно най - малкото нещо което има в него е креатина.

20.12.07
10:37

казано от Владимир Недков на 20.12.07, 09:48:

Хвърляй креатина :). Дръж го в хладилника. Той е тъмен и изсушава.

Добре, ще го хвърля, но така или иначе съм го съхранявал там - в хладилника. Само месец е бил навън, но вече бе влажен.  Защо се е овлажнил. Новия там ли да го съхранявам. Да използвам ли нещо под капачето на кутията. Все пак 500г не ми се ще да ги хвърля, ако и те се овлажнят. А тоя 100г ще го хвърля. Вече имам достатъчно съмнения, че не е читав.

ВН

20.12.07
10:40

Виж, свестните фирми слагат в креатина капсули с вещества поемащи миризми и влага и памук на входа на кутията.

20.12.07
13:14

Аз смятам като взема моя креатин да му сложа в кутията 2-3 пакетчета от тези дето са за обувки, коиот изсмукват влагата. Но от друга страна незнам дали няма да направят някаква реакция въпреки, че е малко вероятно. Добра ли е идеята?

20.12.07
13:33

казано от entel_stz на 20.12.07, 13:14:

Аз смятам като взема моя креатин да му сложа в кутията 2-3 пакетчета от тези дето са за обувки, коиот изсмукват влагата. Но от друга страна незнам дали няма да направят някаква реакция въпреки, че е малко вероятно. Добра ли е идеята?

За подобна идея си мислех и аз, да ти акжа честно, другата е да сложа нещо на входа на бурканчето, та да прониква въздух само когато се отваря.
И мисля, че няма да реагира.. нали е в пликче някакво...!

25.12.07
14:42

Моля ви, ако някой може да изкаже компетентно мнение - има ли вероятност да е вреден.

След като всеки продукт бъде отворен /окислен/, не трябва да се гледа срока на годност.

27.12.07
07:57

казано от yoyo1 на 25.12.07, 14:42:

След като всеки продукт бъде отворен /окислен/, не трябва да се гледа срока на годност.

А какво трябва да се гледа според теб? И защо мислиш, че след като един продукт е отворен - то това е равносилно на окислен. Ще си позволя да направя коментар - окислен не означаватова, че даден продукт или вещвство е имал досег с кислород или кислородна среда, а е реагирал (взаимодействал) с кислорода и в следствие на което се е получил друг, нов продукт (вещество), за което вече казваме, че се е получил (получило) вследствие на окисляване.
Надявам се коментара ми да не те обижда, или засяга. Според мен отворен и имал досег с кислородна среда, и окислен са две съвършено различни понятия.
Ако си искал да кажеш нещо, което, може би не съм разбрал, моля те поясни думите си.
Благодаря ти!

Мнението беше редактирано от Велин Иванов на 27.12.07 08:02.

02.01.08
17:24

казано от Велин Иванов на 27.12.07, 07:57:

казано от yoyo1 на 25.12.07, 14:42:

А какво трябва да се гледа според теб? И защо мислиш, че след като един продукт е отворен - то това е равносилно на окислен. Ще си позволя да направя коментар - окислен не означаватова, че даден продукт или вещвство е имал досег с кислород или кислородна среда, а е реагирал (взаимодействал) с кислорода и в следствие на което се е получил друг, нов продукт (вещество), за което вече казваме, че се е получил (получило) вследствие на окисляване.
Надявам се коментара ми да не те обижда, или засяга. Според мен отворен и имал досег с кислородна среда, и окислен са две съвършено различни понятия.
Ако си искал да кажеш нещо, което, може би не съм разбрал, моля те поясни думите си.
Благодаря ти!

На всеки продукт срока на годност е при не-отворена опаковка.
Ина4е аз си ги държа в едно като гардероб-килер и съм сложил 2-3 за влага и съм доволен.
Поздрави

Мнението беше редактирано от yoyo1 на 02.01.08 17:43.

02.01.08
18:12

Според мен му няма нищо. Надали е отровен или нещо такова. Нали все пак го разтваряш във вода - така че не би трябвало да има нежелани реакции. Пък и съм чувал, че добрият креатин не се разтварял във вода и стоял на кристали. Може просто да се е слепил малко, но според мен става за пиене. И не го дръж в хладилника - според мен там доста се овлажнява. Дръж си го в някой шкаф. Аз имам един вече почти година седи в пластмасова опаковка, която е отваряна и само леко се е слепил. Може да му сложиш от това готварското прозрачно фолио - ще го запази сух.

02.01.08
18:55

в тази връзка искам да попитам дали има проблем ако си пресипя протеина в отделен плик ?

02.01.08
19:16

чел съм, че монохидрата е почти неразтворим във вода (пил съм с вода но го “разтварям” точно преди употреба) и мисля, че пишеше, че не взаимодейства с вода ........ ама не съм сигурен  :smirk:
пробвай да го изсушиш в микровълнова :lol:

02.01.08
19:31

казано от hilkata на 02.01.08, 18:55:

в тази връзка искам да попитам дали има проблем ако си пресипя протеина в отделен плик ?

Спроред мен е по-добре в кутия / заради влагата/.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1