19.12.07
21:32
Здравейте на всички, рядко пиша във форуми, но се регистрирах специално за да ви помоля да ми дадете информация за бившия културист Здравко Петров. Информацията, която намерих за него е откъслечна, знам че е печелил турнира 84’ БОНСИСТ и още титли преди това, знам че 2003 е бил съдия на републиканското и че е позирал 2005 пак на републиканското. Родом е от Враца. Всякаква информация за него ще ми бъде много полезна. :)
20.12.07
09:55
Имахме интервщ с него, питай Митко, админа на форума ако го пази да ти го даде, че на мен ми е малко сложен архива в момента... Ако го няма, ще го потърся аз. Сигурен съм че правихме интервю, мисля и че се публикува. Преподавател е по математика в математическата гимназия в София, по математика преподава, но още се явява за ветерани.
Мерси много за информацията, знам че е преподавател, ще потърся интервюто, иначе всякаква друга информация, включително снимки ще ми бъдат много полезни.
20.12.07
10:09
Всъщност, намерих го.
Интервюто е от февруари месец, 2005, преди да се яви на републиканското след доста години извън спорта. Наистина е натурален, но определено не спази обещанието си да не се явява повече :) То затова беше и интервюто де, бяхме надушили следа :)
Интервю на екип на bb-team със Здравко Петров, Майстор на спорта
Кога си роден?
През 1947 година във Видин.
Какво си завършил?
Математика в Софийския университет. Преди това бях ученик в математическа паралелка във Видин, където дори влязох без изпит – по резултати от олимпиади. Само аз и още седем човека в страната бяха приети в такива паралелки по този начин.
На колко години започна да се занимаваш с бодибилдинг и как се запали?
Първо играех гимнастика – тренирам още от седми – осми клас и бях студентски шампион по гимнастика от отбора на Софийския университет на състезанието във Варна – 1967 г. По мое време във Видин имаше много яки момчета – щангисти, гимнастици и гребци. Просто да се чудиш на кой да приличаш. Бях си здрав от малък – може би наследствено – от дядо ми и баща ми - даже и като шампион по културизъм не можех да събарям дядото на канадска. Тогава не знаехме още за културизма. Чак като мина един филм със Стийв Рийвс разбрахме, че имало такъв спорт. Нямаше обаче тогава възможността да се тренира този спорт – пъдеха ни от залите за щанги, като ни виждаха, че се увличаме по този спорт. Трудно беше тогава. През 66-67 година тренирахме в импровизирана зала под бившия мост до Руски паметник. После тренирахме до 69-70 година на стадион “Васил Левски”, но бяхме неорганизирани. За пръв път се явих на републиканско по културизъм 1968 г. в София, на ледения стадион(дискотека Юнак). Състезанието беше импровизирано, нямаше регламент, категории, всеки показваше каквито пози знае, но интересът беше голям, защото това беше нещо ново. Тогава за пръв път станах първи.
На какви състезания по културизъм си се явявал?
82 – 83 – 84-та година се явявах на първите съвременни състезания. Основните съперници ми бяха тогава добре познатите ви Георги Диментиев, Тошко Тодоров. Тогава бях винаги първи. Същите години се явявах и на конкурса Бонсист. Беше трудно тогава, аз помагах за организацията 82-ра. година. Беше много трудно, организаторите се притесняваха, не беше ясно дали ще дойде публика, участници нямаше. Тогава ходех с влак до Димитровград и до други градове в България, за да убеждавам яки момчета, за които често само бях чувал, да се явят на състезанието. И оттук – оттам организацията стана. Дойде неочаквано голяма публика – над 2000 човека в зала Христо Ботев, още толкова отвън. Чак тогава от федерацията ни взеха насериозно и решиха да ни сложат шапка – създадоха комисия по културизъм към федерацията от щанги. Въпреки това имаше противоречия – федерацията виждаше опасност за щангите в съществуването на културизма в България. На което аз им отговорих – “Вижте какво, не е важно по какъв начин ще влезнат младежите в залата. Всеки, който е влязъл, в последствие ще си намери призванието. Не всеки влязъл става добър културист, но може да покаже добри резултати в щангите. Въпросът е, че така се привличат повече хора.” Те се съгласиха, още повече че тогава и щангистите бяха малко хора.
Но за мен културизмът никога не е бил на първо място, ако и да съм бил много пъти първи. Имах си професия, имах си съвсем други неща в главата. Не може заради културизма да се зарязва ученето, професията, семейството. Не от всеки става добър културист, не всеки е генетически предразположен. И като жертва всичко и не стане добър културист, какво става? Проваля си живота. Няма алтернатива. А дори и при съвременните средства, химии и отрови, даже и с тях този, който е по – предразположен, отново ще стане първи.
Аз дори и не харесвам съвременния модел на културистите, неестествено развити и нямащи нищо привлекателно в тях.
Спортът е за здраве, не трябва да става самоцел. Ако има резултати, чудесно. Все пак трябва да има и мотивация за да продължиш напред. Но в никакъв случай спортът не трябва да е за сметка на другите неща в живота!
Какво представлява твоята тренировъчна методика, какъв е твоят тренировъчен подход?
Общо взето – интуитивно. Правя тренировка с една – две мускулни групи и повече разнообразие. За ръце почти не съм тренирал, просто си ги имам. По състезанията при тежест около 82 кг. имах 46-47 см. ръка с пълен релеф. Е, все пак съм товарил и ръцете покрай другата тренировка – за гръб например.
Тренирах по 3-4 пъти седмично, по два часа. Тренировката ми беше с голяма плътност. Веднага, щом пулсът ми се успокоеше, започвах пак.
Съвременните разбирания не ми допадат. Напоследък като ходя по залите и слушам трениращите там, разбирането е че едва ли не 80% от спорта са яденето и добавките, 20% са тренировките. Нещата са точно обратното. Съвременният спорт се е комерсиализирал и се концентрира върху продажбата на определени продукти. Естествено, тези продукти имат някаква полезна роля. По – добре да пийнеш нещо концентрирано, вместо да се наядеш с два килограма храна и да отидеш с пълен тумбак да тренираш.
За младите хора ще кажа, че до пубертета и малко след това културизмът трябва да се избягва. Има ред други спортове, плуване, ритане, тичане, за да укрепне костна система, сърце и т.н. за да може след това да се справи успешно с натоварванията. Бодибилдингът при пубертета при всички положения може да навреди на ставите. Костната система тогава расте, може да се стигне лесно до изкривяване, особено при неправилна тренировка. Тежките тренировки изчерпват хормоналната система. Хормоналната активност се концентрира върху мускулното развитие, а не върху половото развитие, умственото и растежа. Ако евентуално младежите решат да тренират и през пубертета, трябва да е съвсем леко, без големи натоварвания с основна идея да заучат правилно упражненията и да ги изпълняват точно.
Хубавото на бумът в спорта, е че се отвориха много зали, и много хора си ходят, тренират си, интересуват се и се развиват в друга насока.
Важна е и качествената храна.
Смяташ ли, че периодът във Видин е действал ограничаващо на спортната ти кариера?
Аз във Видин бях малък – до 18 години. Освен това никога не съм гледал на спорта като на кариера. Но по принцип тогава условията бяха други, никак не ми е действала базата ограничаващо. Тренирахме в бивша ковачница, но въпреки това тази тренировка ми беше полезна и никак не ме е задържала.
Какви трудности и нередности си срещнал през състезателния си опит? Смяташ ли, че има съдийско лобиране и подкрепяне на определени спортисти?
Ами по мое време тези настроения не бяха толкова ясно изразени. Все още спортът беше млад, нямаше създадени настроения, поне по времето 82-ра, и 3-та, и 4-та година.
Лошото е, че на последното състезание, на което ходих 93-та година, обстановката беше коренно променена. Класирах се втори, но обърнах внимание на поведението на участниците. Тогава бяха годините на по – масовото навлизане на стероидите. С голямата част от състезателите просто не можеше да се говори, държаха се неприятелски и агресивно. Десет години преди това обстановката беше съвсем радушна и приятелска.
Как гледаш на стероидите?
Дори и не знам днес какви медикаменти се взимат. Изключително негативно съм настроен към тях, поне за себе си. По – важни в спорта са уменията, които имаш, заложбите и знанията.
Накъде смяташ, че отива спортът днес?
Ами днес и аз, и много от другите бивши състезатели нямаме разбиране към тенденциите, които се създават. Едно време здрави мъжаги тренираха яко и вдигаха големи килограми. Сега съвременните спортисти за два пъти по – малко работа вдигат по 50, 60, 70 г. повече, сякаш, че момчетата през онези годни въобще не са тренирали! В днешния спорт май се оказва по – важно не кой е генетично по – надарен или кой тренира по – добре. Най важно излиза колко ти държи черния дроб.
И това е стара тенденция. Станчо Пенчев беше идол на младежта някога – щангист, шампион, ходеше на европейски и т.н. И веднъж го питах - Станчо, ще има европейско по щанги, ще отидеш ли там? И той ми отговори – Не? За какво да ходя? Аз зная, че там вдигат не състезателите, а вдига тази или онази фармацевтична компания.
На едно събрание на федерацията, мисля, че беше 95-та година, около федерацията се бяха завъртяли групировки, вдигнах въпроса да се върне спортът в чистата му форма – да се въведат допинг тестове за спортистите. Дума не дадоха да се чуе по въпроса. Тогава някъде престанах и да се занимавам.
Даже съвсем начинаещи, още не научили как да държат щангата, първата им работа като отидат в залата става да попитат, какво да гълтат. Е, какво е това? Нима е спорт?
Хубавото на съвременния спорт е, че се създадоха предпоставки за масовизация на спорта и че все повече млади хора биват привлечени. Трениращите стават повече, хората приемат това като чудесно хоби за поддържане на здравето.
Как съхраняваш спортния дух толкова време?
Е, защо спортния дух. Да, някои го наричат спортен дух. Но може би основата е нещо друго – не е спортен дух, а просто влечение, без което не може. Има го това влечение. Без него не стават нещата и в живота, и в работата. Хубаво е да го има. Човек без някаква тръпка как може да се бори?
Посетителите на сайта са предимно млади хора. Какви препоръки би им дал за тренировъчния процес?
Нека тренират каквото искат, те бързо схващат, нещата не са много сложни, н ода не ходят на тренировка невъзстановени от предишната. Мускулът расте през почивката, възстановявайки се и превъзстановявайки се. Ако този процес не е завършил, безсмислено е да се тренира. Те затова се и чудеха колегите навремето, как така тренирам по три пъти на седмица, пък ги бия.
Освен това здраво да си пазят акъла в главата. Ако няма да ставаш професионалист, не си струва да се рискува със стероидите. Не може да взимаш стероиди, да си объркваш хормоналната система, дето се вика да се бъркаш на дядо Господ в работата, и да очакваш да няма отрицателен ефект. След което, изчистен, неизчистен, да искаш да имаш нормален живот и здрави деца.
За младите, особено тези до 20 години също е важно да не се претоварват и да не се стремят към максимума. Бавно, умно и спокойно и напредъкът ще дойде.
И последното, най – важното – особено за най – малките, които най – много се увличат: Спортът никога не трябва да им е на първо място в живота. Има училище, има книжки и знания. Това са стойностните неща. Спортът трябва да е от помощ, да внася здраве и енергия, не да е самоцел, човек винаги трябва да има резервен план в живота. Ако искат да имат някакъв успех дори и на това поприще, трябва културизмът да не е на първо място в разбиранията им.
Все повече възрастни хора се ориентират към този спорт. Какви препоръки би им дал? Здравословен ли е спортът на тази възраст?
Ами бих им препоръчал първо да минат преглед при лекаря. Нека си установят общото състояние и тогава да преценят дали могат или не могат да се занимават с този спорт. Във всеки случай е добре да се тренира за да се поддържа здравето. Не бива да се увличат, особено ако не са тренирали никога. Хубаво е, но по – полека.
А как виждаш негативния ефект за тях?
Евентуално преумората. Също така ако човек е тренирал дълго време и спре да тренира, смятам ,че смяната на ритъма на усилен със застоял живот може да бъде опасна. Също така с възрастта започват да се обаждат стави и други заболявания.
Би ли се явил на състезание отново?
Мисля, че не. Трябва да започна да тренирам отново усилено, да свалям килограми, което е страшно неприятно. Аз съм натоварен в училище, както знаете съм учител в математическа гимназия и имам много задачи. Може би пак ще тренирам, но за себе си – да се стегна и да се почувствам отново добре, не толкова за състезание. Може би бих го направил, но има ред други важни неща, пък и ако се явя на състезание, трябва отново да бъда във форма.
Ти си учител по математика. Съветваш ли учениците да спортуват?
Ако някой ме пита. Ако някой ученик попита, му казвам как да работи. И естетвено, им казвам, че по – добре да тренират нещо, отколкото нищо, и да не се вманиачават. 82-83 година бях учител в СМГ(Софийска Математическа Гимназия). Учениците не знаеха, че ще се явявам, но някой им подхвърлил отнякъде. И на състезанието дойде половината гимназия, да гледа даскала по гащи(смее се).
А виждаш ли връзка между математиката и културизма?
Трудът. Труд има навсякъде.
Как виждаш ролята на информационните средства в спорта?
Професионалният спортист трябва да се информира от хора, които са вътре в нещата, не от някой влизал – невлизал в зала. Достатъчно е да има предпоставки – който се интересува, отива, тренира и постига резултати. В съвременните информационни средства се надценява ролята на хранителни добавки и подобни продукти и режими. Иначе е добре да има средства за набиране на информация и контакт между спортуващите.
Какво би пожелал на посетителите на нашия сайт?
Да тренират умно, здраво, но дотолкова, доколкото това не пречи, а помага на останалия им живот. Едно нещо, колкото и да е важно, не бива да бъде единствено. Човек винаги трябва да има резервна пътека, по която да тръгне. Да няма вманиачаване, без увлечение работата не върви, но спортът да не обладава цялата им същност. Ако посетителите са учащи, да си учат сериозно и да държат това на първо място, и да са живи и здрави – щом чрез Интернет те черпят информация за културизма, те вероятно са интелигентни хора. Да тренират правилно и да не се поддават на търговците! Желая им всичко най – добро и много успехи в живота!
Благодарим ти от името на bb-team за отделеното време и внимание!
Моля, няма за какво, ще се радвам пак да се срещаме!
Дано ти е от някаква полза.
Поздрави!
20.12.07
10:11
А снимки имаше в интервюто, от доброто му време и със запазената му поза.
Вече тях не ги пазя... Митко питай.
Актуални има във всички отразявания на републиканското, той се яви в групата за ветерани, заедно с Панчо Петров и други.
Поздрави!
Сега ги търсих въпросните снимки ДЗВЕР, Емо ми ги бе пратил, ама нещо ги няма в архива ми, за което съжелявам!
20.12.07
10:24
казано от Питона на 20.12.07, 10:19:
Сега ги търсих въпросните снимки ДЗВЕР, Емо ми ги бе пратил, ама нещо ги няма в архива ми, за което съжелявам!
Хаха :)
Е, радвам се че се включи. Ще се намерят снимките, а ако не в интернет има доста...
Всъщност точно от това събиране и интервю се датира прословутата в средите на bb-team реплика от онези години:
“Тишо, ти оттука накъде си, батка... Сещаш ли са?”
PS. Питон, гледах те по телевизията. Много хубава зала си направил човек, браво. Успех, пък и ти си сериозен и целенасочен човек, мисля, че ще стане работата.
Ама тоз водещ много пиян :) :) :)
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 20.12.07 10:25.
Оффтопик: Пуснете снимики, ако разполагате с такива на Александър Раденков. Тренирам с него, но ми е показвал само някакви малки от списания.
20.12.07
20:39
казано от Unruly на 20.12.07, 16:36:
Аз пазя снимките, дай контакт, да ти ги пратя.
Качи ги тук да ги видим и ние.
Ако имате тези от 2005 на републиканското сте супер!
Иначе ето тези, с които се сдобих благодарение на вас!
http://www.bb-team.org/graphics/zdravko/Untitled-1.jpg
http://www.bb-team.org/graphics/zdravko/Untitled-2.jpg
http://www.bb-team.org/graphics/zdravko/Untitled-3.jpg
http://www.bb-team.org/graphics/zdravko/Untitled-4.jpg
http://www.bb-team.org/graphics/zdravko/Untitled-5.jpg
http://www.bb-team.org/graphics/zdravko/Untitled-6.jpg
http://www.bb-team.org/graphics/zdravko/Untitled-7.jpg
Мнението беше редактирано от kRuc на 21.12.07 08:28.
21.02.10
14:17
ДНЕС 21 02 2010 ЗДРАВКО ПЕТРОВ ПОЧИНА...... ЛЕКА МУ ПРЪСТ. ТОВА БЕШЕЧОВЕК КОЙТО ЖИВЯ ДОСТОЙНО.
21.02.10
14:32
казано от пламен петров на 21.02.10, 14:17:
ДНЕС 21 02 2010 ЗДРАВКО ПЕТРОВ ПОЧИНА.....
Вярно ли е това .....
21.02.10
18:35
да.....останах....без чичо
21.02.10
20:08
нека почива в мир.
Ето това което казвах на Петко К и още някой че тежките тренировки в ранна възраст ще те развият откъм мускули но не и към височина и всичко друго и човека го казва в интервюто си -”Бодибилдингът при пубертета при всички положения може да навреди на ставите. Костната система тогава расте, може да се стигне лесно до изкривяване, особено при неправилна тренировка. Тежките тренировки изчерпват хормоналната система. Хормоналната активност се концентрира върху мускулното развитие, а не върху половото развитие, умственото и растежа.”
Мнението беше редактирано от DOBRUJANECA на 21.02.10 20:09.
21.02.10
20:37
Той бе една от легендите на България в Културизма. Типичен пример за поколението на железните билдери. Типичен пример за човек отдал живота си на спорта посвещавайки младежите във физическото възпитание.
Почивай в мир г-н Петров, младежите които са научили нещо полезно за цял живот, винаги ще те помнят
22.02.10
07:24
Лека му пръст... Беше много умен човек и го внасяше във всяка сфера на дейност - и в културизма, и в математиката...