Косата ми започна да капе ... какви мерки да предприема!

Темата е заключена.

30.09.04
15:39

Здравейте,
Не знам дали темата е точно за този раздел така че ако не е приемете извиненията ми :).

Та направо на въпроса - косата ми започна да капе и от време на време ме болят корените на косата. По принцип от месец и половина започнах да тренирам но не пия нищо, а и нямам възможност да се храня като хората защото работя от 8 до 17 часа а и с тренировките доста се изтощавам, спя по-малко и общо взето си мисля че се дължи на умората.
Ходих в една аптека там ми препоръчаха някакви ампулки на френска фирма .. по 10 кинта едната и трябва да се мажа по 1 - 2 пъти в седмицата. Готов съм да жертвам парите но четох на много места че при начин на живот като моя оредяването на косата може да се дължи на прекалената умора, недостатъчно сън, неправилно хранене и липса на витамини. Така че препоръчайте витамини както и дозите които да пия от тях.
Също така ако някой е ползвал препарати които наистина действат нека да каже какви са и цените им. Благодаря предварително.

30.09.04
16:42

Добър въпрос!!!
Има няколко основни прични:

а) Това което ти посочи: недостиг на вещества които нормално са необходими за да расте косата, витамини и не напоследно място различни бактерии които могат да причинят не само пърхот но дори и косопад.
Вземи си някакъв добър витаминен комплекс (например Daily One на Universal) или използвай търсачката на сайта. Освен всичко това ти е нужно достатъчно протеин (дали от храна, дали от суплементи..твой избор). Ако си слаб и си напълно отказал мазнините също поставяш “косъма” под риск.

б) Андрогенният фактор. За съжаление това е най-неприятния момент, тъй като зависи от много фактори, които е много трудно да се контролират. Съвременните разбирания за този тип косопад са следните:
На самият скалп са разположени множество андрогенни рецептори които въздействат на корена по неизяснен (вреден) начин. Тези рецептори се активират от андрогенните хормони - за най-голям виновник се счита DHT, който се получава от тестостерона посредством един ензим: 5-AR.
Лошата новина е, че дори лекото увеличаване на тестостерона (например от факта, че тренирате bodybuilding може да доведе до косопад!) Не ме разбирайте погрешно: ако сте податлив (най-често при индивиди които произвеждат голямо количество от ензима 5-AR) вие най-вероятно пак ще си оплешевеете, но може би малко по-късно!
От друга страна има хора които приемат чудовшни количества стероиди (т.е индиректно DHT-то им е особено високо) но не се наблюдават такива ефекти.
“Наследственият” косопад, всъщност се дължи именно на ензима 5-AR. Дали и вие сте в рисковата група? Ако имате роднини с голи глави по майчина линия, то и вие сте застрашени от тази участ.
Веднага възниква въпроса как да се борим с DHT? Най-адекватният (за сега) отговор е като използваме 5-AR инхибитор. Най-разпространеният е Proscar с цена в БГ 82лв, което е достатъчно за 2 месеца (проверявах на скоро). Цената е солена... но може би е логично да се използва поне от хората използващи стероиди силно конвертиращи до DHT (посредством 5-AR).
Друго известно лекарсвто е Regaine (Minoxidil) който в БГ струва 71лв (под формата на лусион). Мдамм.. жестока е реалността :(
И накрая най-достъпното: Низорал (с активна съставка ketoconazole) - цена 11лв (1 опаковка може да стигне за лечение, а за профилактика от андрогените може би 1 опаковка в месеца ще е достатъчно). Много билдъри твърдят, че този лечебен шампоан (и по-точно активната съставка) помагат срещу косопад в следствие на андрогенния ефект на стероидите.
Хората по света обаче праят стек от всички тези продукти (+ още някой) и твърдят, че в 99% от случаите се предотвратява косопада, а при някой дори започва отново да пониква коса.

в) Сезонната смяна - ако не се лъжа точно есента е периода в който част от косата се подменя от нова и е естественно да загубите част от нея.

Айде късмет и дано да не съм те изплашил много :) По-късно кажи как се е развил косопада!

ВН

30.09.04
18:49

Прекъсни за седмица тренировки и посети дерматолог, изслушай го. После му изложи написаното от perlsite. Потърси специалист, който да измери факторът ти на стрес. Често стреса се явява причина за подобна симптоматика (процес). Ако е така, той ще те насочи към релаксивни терапии. Преразгледай хранителният си режим възможна е хиповитаминоза.

01.10.04
09:55

Благодаря ви момчета. Информацията ми беше много полезна.
Ще последвам съветите ви непременно.
Като за начало ще пробвам така:
1. Витамини - остава само да разбера какви. Мога да ги взимам и поотделно ама никъде не мога да намеря информация какви дози точно да пия. На сайта ви има информация само за водоразтворимите. Ще се развам да ми препоръчате нещо добро. Ще ми е най-удобно някакви комплексни ако може да препоръчате. Искам да не пия максималните дози защото четох много за витамините и се оказа че някой от тях могат да ми навредят при предозиране, което е нежелан ефект.
Колкото до бактериите които споменава perlsite - явно при мен се дължи на това защото имах (то и сега от време на време имам) пърхот и понякога ужасно ме сърби скалпа въпреки че мия косата през ден понякога. Предполагам по този въпрос ще е най-добре да се консултирам с дерматолог.
Освен това споменаваш и протеин - да ти кажа не съм супер слаб, ама по-принцип ям малко на ден и то в повечето пъти не това което ми се иска. Решил съм да си взема протеин в скоро време и да си пия профилактично всеки ден. Спрял съм се на 100% Whey на Optimum засега но ще разгледам и продуктите на други фирми (Weider ми препоръчаха да погледна). Сега като се замисля ще трябва да потърся нещо с билки или други вещества ...сещам се за Chief на Мусаши ама Мусаши не искам да пия. Ще погледна други марки какво предлагат.

2. Пак ще ти благодаря за информацията за андрогенния фактор. Не се бях замислял за това, а и честно казано не намерих информация по-въпроса.
Отностно 5-AR инхибиторите - много добра информация ми даде. Препаратите Proscar и Regaine (Minoxidil) някой ползвал ли е да каже има ли ефект. Аз съм готов да жертвам парите само искам потвърждение. Също така може ли някъде да ми кажат нивото на 5-AR ензима и ако е в завишена граница да взема мерки за свалянето и.
Низарала веднага ще го купя и ще почна с него, а като събера повече информация по въпроса ще пробвам и други неща.

3. Сезонната смяна на косата - може би при мен и трите признака са на лице и затова усетих толкова бързо косопада. Ако е сезонно ще е много добре, но все пак ще взема мерки ... никога не е излишно да си подхраним косата.

perlsite не си ме изплашил много. Аз реалността я знам и просто търся начин ако има възможност да се избегне или да се удължи във времето ще е най-добре. Затова такава информация ми е много полезна.

Image - благодаря за съвета и на теб. Определено ще отида на дерматолог тия дни. Фактора на стрес сега като се замисля също може да е причината при мен защото напоследък много стресирано живея ... затова тръгнах и на фитнес пак .... да разтоварвам малко. Хранителния ми режим е много кофти и аз го знам. Ще прочета какво е писано на вашия сайт и няколко други за храненето и ще се опитам да вляза в някакъв режим.

ВН

01.10.04
12:08

Установи траен хранителен режим и го изменяй постепенно! Всяка рязка промяна е равносилна сама по себе си на стрес. Когато различните типове стрес се насложат се стига до крах... Намали малко фитнеса, поне докато не установиш хранителен режим, който да покрива оптимуа ти на спортист подложен на тежък физически труд. Няма безвредни неща на тоя свят!

01.10.04
12:24

[quote author=“perlsite”]Дали и вие сте в рисковата група? Ако имате роднини с голи глави по майчина линия, то и вие сте застрашени от тази участ.

Да се намеся аз с един въпрос ако може: Само по майчина линия роднините ли се гледат?

01.10.04
13:39

Относно андрогенният фактор: както написах решението е само временно, т.е. докато се взимат посочените медикаменти (или поне част от тях)  може да се разчита на ефект... просто защото за сега не се знае как да се деактивират андрогенните рецептори разпръснати по скалпа за постоянно... Което означава, че трябват много пари да се инвестират месечно. Разбира се би могъл да пробваш за месец-два и ако косопадът спре то поне ще знаеш дали работи при теб (т.е. дали си взел достатъчно мерки)...
По другият въпрос за генетичното оплешевяване: според изследванията които са направени този ген се предава само по майчина линия, т.е. не по бащина.

P.S. Много добра статия има в http://www.bodybuilding.com/fun/willbrink15.htm

01.10.04
15:39

[quote author=“Image”]Установи траен хранителен режим и го изменяй постепенно! Всяка рязка промяна е равносилна сама по себе си на стрес. Когато различните типове стрес се насложат се стига до крах... Намали малко фитнеса, поне докато не установиш хранителен режим, който да покрива оптимуа ти на спортист подложен на тежък физически труд. Няма безвредни неща на тоя свят!

Точно това си мисля да направя. Можете ли да ме насочите към някакви материали които да прочета и примерен хранителен режим който трябва да спазвам.
Фитнеса засега го спрях (от почти седмица не съм ходил), тренирам си само у дома лицеви опори, коремни преси и т.н. Определено е по-леко така. Планирам също да удължа съня си - до скоро спях по 5-6 часа на ден, като е имало много случаи да спя по 3-4. Сега смятам и имам възможност да спя всеки ден твърдо по 7-8 часа като събота и неделя повече.

Мисля, че лекарственият препарат Phytocyane, имащ разновидност за жени и за мъже, може да ти помогне. Има много силно подхранващо, дезинфекциращо и инспириращо растежа действие. Продава се в аптеките, едни ампули, дето се втриват в косата.
Да ти навреди мисля че няма. Външно е, даже се ползва и с просто профилактична цел.
Възможно е това да са “Ампулките”, които са ти ги препоръчали.
Аз също ти ги препоръчвам. Вярно е, скъпи са, но са възможното спасение.
По - добре да ги жертваш тея пари, откокото да се оставиш на самотек. Не са те излъгали хората и не просто ти ги пробутват, може би в едно 50% от случаите тея ампули дават видим положителен ефект, което хич не е малко.
Но не е лошо наистина първо да посетиш дерматолог, който да ти назначи и изследвания. Може да ти трябва и ендокринолог. Успех. Но ампулите са вероятно най - безопасната и добра идея...
Но във всеки случай имай предвид: оплешивяването при мъжете е не непременно болестен, но често стествен процес от промените в хормоналния баланс и т.н. и ако е такова, е необратимо. Не искам да те разочаровам; но има и такава възможност.
Поздрави!

04.10.04
11:01

D3BEP - да точно този препарат ми препоръчаха в аптеката. Още утре отивам да взема няколко ампули. Дадоха ми и брошура и имаше и подхранващи пяни и други неща ... май ще пробвам и другите продукти + шампоанчето Низорал.

Засега само не ми е ясно какви витамини и какви дози да пия така че ще помоля ако някой има повече информация по темата да сподели. Искам да пия от всички витамини и минерали но не знам дозите за нормални хора и спортисти. Търсих много но навсякъде са различни.

07.10.04
12:33

Здравей! Аз съм пробвал следната комбинация: Alpicort (червен ако няма много опадала коса и син ако положението е по-тежко) - това е за мазане на главата, в корените на косата ОБИЛНО, не го пести. Заедно с него витамини Merz - за заздравяване на косата и ноктите (едно шишенце стига за 1 месец, само не си спомням дали се пиеха по 1 или 2 таблетки на ден, но при всички случаи трябва да ги свършиш за 30 дни). За цените: Alpicort-а мисля беше някъде 12-14лв, а витамините за 12 (днес ги видях в аптеката). До колкото знам такова състояние е много свързано с хормоните (поне на мен ми казаха така) така че може да пиеш някои хормонален препарат (не знам как точно се казват има няколко - моя го пия първите 2 дни на всеки месец по 2 таблетки и така трябва да изкарам мин.10 месеца) Тези препарати са доста по-скъпи, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО консултация с лекар преди това. Успех!!!

14.10.04
10:32

Можеш ли да дадеш повече информация за този препарат Alpicort. Колко пъти в седмицата се ползва, измива ли се косата след употреба. Променя ли си цвета от него (да не стана червен :)).
За хормоналите препарати ще отида да говоря с личния лекар само да се поосвободя че съм много зает напоследък.

14.10.04
15:02

VoiD дай малко повече инфо:
1. Какъв тип косопад е твоят? Андогенен косопад? (Alpicort в основата си е естроген! - т.е. използва се локално хормонално лечение).
2. Колко време ти е назначено лечението с препарата Alpicort? (на едно място четох, че лечението се провежда 7 седмици!)
Разсяни като цяло за какво става въпрос ще е полезно за много хора :)

17.12.04
11:09

Прочетох статията на ББ-Тийм за косопада причинен от стероидите и исках тук да сложа линка защото мисля че може да е полезна: http://www.bb-team.org/articles/000400.php

В статията пишеше че косопада е причинен от тестостерона, а аз искам да попитам има ли някакво ниво на тестостерона което трябва да поддържа човек за да не оплешивява. Питам защото ако има някакво безопасно ниво, а при хората с оредяваща коса нивото е по-високо, ще е добре да се има това предвид и да се намали за да се избегне косопада.

За нивата на тестостерона всичко е индивидуално както си прочел те зависят от много неща.Ще ти дам пример въпреки, че според тези неща моя трябва е нисък последните ми изследвания показаха, че тестостерона ми е много над нормалните дози (на което се дължи окосмяването ми).За щастие поне засега не съм предразположен към оплешивяване.Универсални нива няма всичко е индивидуално ако си предразположен към косопад дори и жените (които почити нямат тестостерон)могат да страдат от косопада, ако пък не си предразположен (като мен) и при конски дози няма да получиш оплешивяване.Това е състояние което не се среща само при употребата на анаболни стероиди.Аз лично невиждам как би могъл да държиш тестостерона си в определени граници 365 дни в годината 24 часа в денонощие, да не говорим, че би било много противопоказно да подтискаш собственото си производство на хормони.
Благодаря за вниманието.

17.12.04
16:00

Aми като такъв ,от тази категория де може да ти кажа ,че спасение няма.С какво ли не съм се мацал ,какви ли не “диагнози” ми казваха.ама да си го знаеш изхода е един-ракетна площадка.Никога не съм ползвал стероиди или наследствена обремененост да имам.Просто се успокояваш с тоя факт и това си е.Тия мазила не помагат нищо колкото и да ги рекламират.Може евентуално да забавят процеса,но знай че е необратим :cry:

20.12.04
16:58

Е аз засега си имам коса, но ме притесни че започна да капе. С разните мазила които ми препоръчаха процеса се забави видимо и ако косата ми се запази на това ниво ще съм много доволен, но все пак събирам още информация.

А някой да има повече информация за присаждането на коса - как става, колко струва и т.н. (да не дава Господ да стигаме до там, но все пак предпочитам да съм информиран :))

20.12.04
17:36

[quote author=“mile”]Никога не съм ползвал стероиди или наследствена обремененост да имам.Просто се успокояваш с тоя факт и това си е.Тия мазила не помагат нищо колкото и да ги рекламират.Може евентуално да забавят процеса,но знай че е необратим :cry:

Не си съвсем прав. Ако ограничиш косопада до 10-20 косъма на ден това е успех, тъй като това е в рамките на нормално. Ако косопадът е над 50 косъма на ден, това е показател за прогрсивност и бързо оплешевяване. Има много причина за косопад, но при 95% от мъжете страдащи от косопад причината е наследствения фактор, т.е. повишено ниво на DHT.
Свързвайки се DHT с адрогенните рецептори на скалпа води до постепенно, регресивно действие върху корена на косъма.
Аналогията е близка до отглеждането на някакъво растение. Ако в земята има достатъчно тор и го поливате редовно то растението израства голямо и силно. Ако прекалите с тора и поливането... растението изгаря.
По същият начин големите количества DHT в скалпа води до “изгаряне” на корена. В действителност не самият DHT унищожава корена, а самата имунна система. DHT дразни огранизмът, които отговаря с имунна реакция. Всеки дразнител бива унищожаван (имунната система третира корена като чуждо тяло и се стреми да го “обезвреди”). Систематично и прогрсивно космите окапват, като на тяхно място не израстват нови, просто защо корена е унищожен, а условията за растеж са нулеви.
Има няколко подхода. Единият е с имуно супресанти, т.е. медикаменти които подтискак имунната система. Това като цяло е лоша идея, защото организмът няма да може да се справя адекватно с болестите.
Другият подход е базиран на намаляването на DHT в кръвта (Propecia/Proscar). И в двата случая са познати и локални методи за намаляване на имунната реакция (например шампoан от Алое и/или Низорал). Както и различни препарати намаляващи 5-AR ензима, респективно DHT (saw plametto, цинк и т.н.). Третия подход е с увеличаване на оросяването на скалпа - повече кръв, повече хранителни вещества, по-зрав и силен корен (например Minoxidil който се явява стимулатор на разтеж).
Какви изводите можем да си направим? Със сигурност не и че трябва та да се откажем...
1. Намаляване на DHT (това ще увеличи тестостерона в кръвта, но ще намали нарастването на силата ни при тренировки). Намалявайки дехидротестостерона намаляваме силно реакцията на оргранизмът и се прекратява разрушаването на корена.
2. Намаляване на имнунната реакция върху скалпа - Ако използваме добър шампоан, който е противовъзпалителен отново помагаме на корена да си остане на мястото.
3. Подобраяване на кръвоснабдяването/стимулиране на разтежа - това ще направи косата ни отново гъста и дебела.

Mile - използвай 1/4 хапче на ден Proscar + спрей Rogaine + Шампоан Низорал в продължение на 1 година и ще си приказваме пак  :wink: (въпросните медикаменти ги има във всяка сериозна аптека, а месечните разходи са около 23лв+35лв+11лв=69лв -> да ви е яка заплата... ако можете да поръчвате от интернет, можете да си намалите разходите значително)
Ако си загубил вече косата си.. незнам какво да ти препоръчам  :roll:
Късмет на другите!  :)
P.S. Забравих.. набивайте здраво Омега-3 мастни киселини  8)

21.12.04
18:28

perlsite - много благодаря за отговора. Написа го много разбираемо. Аз също мога да потвърдя, че комбинацията върши работа.
Само имам няколко въпроса:
1. Proscar колко време е безопасно да се пие?
2. Дай повече информация за спрей Rogaine ... това не съм го срещал никъде, какво му е действието?
3. Къде има най-много Омега-3 мастни киселини?
4. Под подобряване на кръвоснабдяването какво имаш предвид? Да си правя масажи на скалпа ли? Ако да да ползвам ли някаква маска или просто докато си мися косата да масажирам скалпа?

За мен лично 70лв на месец не са кой знае колко при положение че ще си спася косата, а пък и сегашните мазила излизат по-скъпо - козметиката на Рене Фуртенер визирам ... двумесечен цикъл излиза 300лв.

21.12.04
18:54

[quote author=“V I P E R”]perlsite - много благодаря за отговора. Написа го много разбираемо. Аз също мога да потвърдя, че комбинацията върши работа.
Само имам няколко въпроса:
1. Proscar колко време е безопасно да се пие?
2. Дай повече информация за спрей Rogaine ... това не съм го срещал никъде, какво му е действието?
3. Къде има най-много Омега-3 мастни киселини?
4. Под подобряване на кръвоснабдяването какво имаш предвид? Да си правя масажи на скалпа ли? Ако да да ползвам ли някаква маска или просто докато си мися косата да масажирам скалпа?

За мен лично 70лв на месец не са кой знае колко при положение че ще си спася косата, а пък и сегашните мазила излизат по-скъпо - козметиката на Рене Фуртенер визирам ... двумесечен цикъл излиза 300лв.

1. Хората пият Proscar(Propecia) в продължение на години..
2. Rogaine е търговкото наиенование(оригинала) на Minoxidil.
3. Ленено олио (диетични магазини)
4. Minoxidil подобрява оросяването... масажите също са добра идея.. например при прилагането на въпросните спейове/мазила.
И накрая не си мий косата всеки ден (ако го правиш).

22.12.04
10:11

Благодаря за информацията.
Ами аз гледам да не си мия косата всеки ден, но напоследък взе много бързо да ми се омазнява и няма начин. Имаш ли идея как да предотвратя бързото омазняване?
А и дали ще е добре да си правя маски с ленено олио? Аз сега ползвам бадемово масло, но щом в лененото олио има много омега 3 мастни киселини дали няма да е добре не само да го консумирам, но и да си правя маски с него?

22.12.04
12:57

извинявам се за забавянето с отговорите...  :oops:  та значи хормоналния препарат е Orungal (150mg) и се взема най-малко 12-13месеца (било нормално, за такива препарати им трябвало повече време да подействат, ама действието им после било дълготрайно). Скъпичък е: 10табл. (1 кутия) е към 80-85лв. (най-евтино съм го намерил в аптеката на Графа до закуските, ако се сеща някой). но това само по лекарско предписание (аз лично питах 3ма лекари докато почна да го взимам). за сега не съм забелязал странични ефекти... сега за Alpicort: аз съм в по-лек стадии, така че ползва червения (за сега поне) и само за него мога да кажа: втрива се в корените на косата (най-добре с пръсти или ако ти е по-удобно с памук, ама така се изразходва повече) където има нужда или профилактично навсякъде. продължава се докато свърши шишето (около 4-5 седмици) после следва почивка (да не привикне кожата към препарата) и после пак... тва е ако лекарят не е казал нещо друго. няма опасност от негативни ефекти - използвам го от 2 години вече и нищо не ми е станало. само трябва да си миеш косата най-много на 3 дена след като се намажеш. има много подробно упътване в кутийката. забелязал съм че за това време косата ми почна да расте по-бързо и стана по-гъста (или поне на мен така ми се струва). ами това е за което се сещам. ако има някакви въпроси ще гледам да им отговарям по-навреме  :oops:

19.09.05
14:39

Абе пи4ове на мен ми и34е3ва косата в двата ъгъла на 4елото.
Полу4ават се два заострени пле6иви у4астъка от по 4-5 кв.см.
А пле6иви дядовци нямам но имам такива дет както и на мене косата им е из4езнала в двата ъгъла на 4елото и то доста наватре.
Най вероятно няма да сам напълно пле6 ама 6те ми остане само гребен4е отгоре.
Дали има оправия или изхода е само присаждане.
И искам да ви кажа 4е сам взимал стероиди оба4е проблем не е имало.
Стероиди не съм вземал от пове4е от година
проблемът се появи отскоро и не прогресира с голяма скорост.
Но ако занпред взимам сигурно 6те се засили опле6ивяването, а?

18.07.06
16:32

Здрасти, моето предложение към теб е да пробваш аппулите против косопад на ВИШИ-Деркос - има за мъже и за жени. Аз имах голям проблем с косопада - направо ме побъркваше и падаше ужасно много  :cry: . Тези ампули са единственото ефикасно нещо, което наистина помага. Има и енергизиращ шампоан от същата серия, който също ти препоръчвам. Сигурна съм че комбинацията от двете ще помогне наистина. Ще бъде добре и да добавиш табл. през устата - например на Фито или Ревалид. Успех!!!

18.07.06
23:10

Темата е пусната преди година, изгубила е актуалност

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1