29.12.07
11:20
Здравейте отново!
След няколко месечно затишие от към писане в форума се появавам пак и то с нов върпос. Накратко да обесня за какво става въпрос.
Значи започнах да тренирам на 01.10.07г. Целта беше (и все още е) до 01.06.08г. да изглеждам добре и да съм в добра физическа форма, тъй като ми предстоят разни истории (за сега неискам да уточнявам, в последствие ако преценя за добре ще сподлеля с Вас уважаеми съфорумци).
Годините са ми 18 да уточня. Та стартирах с височина от 172 см и тегло от 82,5 килограма. Реших, че е по добре да сваля малко мазнини за няколко месеца, хем с по малко тежести за по кардио тренировка, хем мускулите ми да се адаптират към тежкото, за покачване на мускулна маса с повече килограми в последствие.
Сега близо 3 месеца след началото на тренировките (Тренирам по 4 пъти в седмица) и спазването на добри хранителни режими съм с височина от 172 см и тегло от 75,5 кг. Усещам, че тялото ми започва да влиза горе долу в форма и сматам да премина към упражнения за покачване на маса до 15.04.08, след което, ще имам близо 45 дена за орелефяване. Тук идва момента да попитам дали съм направил правилно решение и ако е така какви съвети бихте ми дали. Все още се колебая дали да взимам хранителни добавки.
И пак да уточня, крайната цел е на 01.06.08г. (казвам я тази дата ориентировъчно) да изглеждам стегнат и що годе релефен и в добра физическа форма. Знам че за 8 месеца немога да постигна чудеса и да стана като Бат’ Арни, но пък това не ме обезкуражава.
Очаквам вашите мнения, препоръки и съвети как да продължа за да постигна целта си.
Поздрави.
Темата беше редактирана от Intenziven на 29.12.07 11:22.
30.12.07
08:36
Здравей intenziven, ако не се лъжа, искаш да направиш свой дневник. Искаш ли да прехвърля темата ти в раздела?
30.12.07
09:40
Благодаря ти за предложението, но за сега предпочитам съвети, как да продължа тренировката (колко време маса/колко релеф, и кога), дали да взимам някакви добавки (и какви), хранения за и т.н., за да постигна най-добри резултати. А в последствие може да сложим темата и в раздела с дневниците.
Мнението беше редактирано от Intenziven на 30.12.07 09:41.
Здравей. Явно знаеш какво искаш.
Всичко зависи от целите ти, като цяло е задължително да взимаш всички необходими минерали и витамини за да може да се възстановява и расте тялото правилно.
От там нататъка вече сам ще си прецениш от доходите ти, дали можеш да си купуваш други хранителни добавки.
Ако имаш възможност суроватъчен протеин след тренировка си е класика, както и казеин(бавен протеин) преди лягане.
С протеина след тренировка е добре да се взима и бърз въглехидрат, но и това е индивидуално не за всеки е препоръчително, трябва да пробваш да видиш как ще ти действа. Алфа Липоева Киселина след тренировка с протеина също бих ти препоръчал. Най-силният антиоксидант e, ще ти помогне много със възстановяването.
Дали ще взимаш вече глутамин, креатин и аминокиселини, които са препоръчителни добавки пак зависи от бюджета ти.
Надявам се да съм помогнал било то и с малко.
Да видим другите какво ще кажат.
03.01.08
09:41
45 дни за орелефяване ще ти стигнат ли? Трябва сам да познаваш метаболизма си и да кажеш дали ще стигнат. На мен лично не. По скоро 75.
Иначе останалото няма да е сложно щом сега си в добра форма. Хранителният ти режим трябва да е равномерно балансиран откъм въглехидрати и белтък. В последствие ако не се омазняваш може да вдигнеш малко въглехидрата. Тренировката 4 дни седмично е добре. Разпредели я на принципа на приоритета - която група ти е по - слаба да е в началото на седмицата. При теб най - важното е да нямаш изоставащи и напредващи групи. Всичко трябва да е балансирано.
За добавките. Само плюсове ще извлечеш от тях. Не ти трябват някакви специални формули. Протеин, глутамин, BCAAs, карнитин(като решиш да чистиш) и някои по - хард витамини. Това е.
03.01.08
09:53
Благодаря за мненията досега. В интерес на истината аз има още какво да чистя, но смятам за по добре сега да правя маса, а когато се постопли да почна да чистя излишните мазнини.
Вървенето на мускулните групи равномерно ми е малко проблем, ръцете, трапеца и гърба изостават спрямо гърдите и краката. Съвети за това ако може ;) :)
Също така бих искал ако може да ми препоръчате конкретни добави които да взимам за маса, а в последствие и за релеф. Доста съм чел, но четенето е едно опита е друго, така че ми се иска съвет от някой който е пробвал добавките и има преки впечатления. Кое ще е по добре Протеин + Креатин, Протеин + Глутамин, кое как действа, марки, цени... Общо взето това е за сега.
Благодаря предварително ;)
Мнението беше редактирано от Intenziven на 03.01.08 09:54.
За добавките бих казал,че протеин+глутамин+креатин си е класика :) Можеш да добавиш и някакви аминокиселини примерно,но си е по-твой избор.За марка бих ти препоръчал някоя от утвърдените фирми в бранша(американски)-Universal,Optimum,Syntrax,BSN,тук можеш да разгледаш повече - http://bodybuilding.com/store/index.html . За орелефяване по-късно ако имаш мазинчко в прилично количество можеш да си вземеш някакъв фетбърнър-комбиниран с подходяща диета и работата е 6 ;)
Успех!
03.01.08
10:24
Протеин и глутамин на нутрим + креатин на оптимум.
Протеин - 1 кг. - 17лева
Глутамин - 120гр. - 22лева
Креатин - 300гр. - 33лева
Тези добри ли са? Не желая да правя компромиси с качеството.
(за креатина четох доста мнения, общо взето излиза, че е свестен, но за другите малко се съмнявам като им гледам цената...)
Мнението беше редактирано от Intenziven на 03.01.08 10:27.
Нутрим и като цяло БГ продукти не са много оферта.
1 кило протеин от големите фирми е към 60-70лв....на Нутрим 17…сметни ;)
А глутамина като гледам ми се вижда скъпичък.120гр-20 лв =>около 500гр към 80лв.Толквоа струва и ГлуФМ на Синтракс(него пия,него сравнявам),а си 100% сигурен за качеството ;)
Жорката е прав, ако не си познаваш организма тези 45дни може до никъде да не ти стигнат.Аз си знам вече, че ми трябват поне 3 месеца.
Така че си избери кое от двете първо.
03.01.08
14:05
Относно това дали сега ще правя маса после релеф или обратното - реших сега да е масата, после да е релефа, защото се притеснявам ако правя релеф сега, а после правя маса, има вероятност да се омазня, а аз хич не харесвам яки ама мазни :D Какво ще кажете по този въпрос?
Всички са на едно мнение, че първо - маса, после - релеф. Това, което ти казват, е че трябва да прецениш къде да е границата между периодите, за да можеш да изчистиш спокойно без да оставаш мазен или пък да претупаш и да свалиш и мускулна маса. 45 дни, казваш. ОК. Трябва сам да си прецениш, никой не може да ти каже какъв метаболизъм имаш. За добавките... аз лично не съм им привърженик, но протеин и аминокиселини за основния период и протеин и л-карнитин - за орелефяващия ще ти дойдат добре.
Имай предвид че КОЛКОТО И СТРАННО да изглежда за жените не е толкова важна външността, колкото голЕмия мускОл на горния етаж. Гледай да не цъфнеш един релефничък с такъв въглехидратен глад, че да не можеш да вържеш 2 приказки на кръст. (естествено правя догатки защо бъхтиш железата, може и да бъркам, не е нужно да отговаряш ;) )
03.01.08
18:09
В интерес на истината бъркаш малко, мадамите на моята възраст повече ги интересува кви мускули имаш, отколкото с какво и колко ти е пълна главата. Иначе мацките и така ме харесват, не тях, друго гоня (да не позвучи гейски хаха), но за сега няма да споделям какво, защото знам, че колкто повече се говори за нещо, толкова шансовете то да стане реалност намаляват. Така че ако успея да постигна това за което се боря, обезателно ще споделя в форума. Благодаря за коментарите и съветите.
Респект.
Мнението беше редактирано от Intenziven на 03.01.08 18:13.
Различен подход явно имаме към нежния пол просто. Иначе тия “на твойта възраст” са и на мойта възраст ;) На кратко да обобщя, защото май малко се отклонихме от темата, за което съжалявам: Сега е моментът да залягаш над тежестите, 3 до 4 пъти на седмица (в зависимост от това как възстановяваш и дали приемаш добавки) и да похапваш яката! Немалко материал има в изданието и за примерни тренировки, и за правилното хранене в основен период. Лично чакам да чуя за развитието ти!
04.01.08
09:13
Intenziven, много неща можеш да направиш за 8 месеца с треньор и добър бюджет. Дай да поговорим и за това, храната и добавките екстра или норма ще са при теб? Колкото за идеите за фитнес стратегията ти, статията която предстои да излезе днес/утре може да ти е от полза. Като треньор ти казвам, не си ми дал никакви антропометрични измервания, никаква информация, по която онлайн да ти дам насоки :) . Как да разбера колко си релефен и колко релефен искаш да станеш от тук? Има само 2 начина, да си качиш картинки и да си измериш мазнините.
Поздрави!