Яденето - преди и след тренировка ! ! !

16.11.04
17:10

Нека всеки напише кое е най добре да се хапва преди и след тренировка. И времето, което отделяте за слягане на храната преди тренировката.

п.с - аз примерно преди тр. хапвам нещо с по-високо съдържание на въглехидрати (макарони или кисело мляко с пшеничен зародиш или нещо др.), а по някой път се натъпквам с нещо сладко. След като се нахраня отделям 1час-1.30 да ми слегне храната и почвам да се помпам, след тренировката минават 15минутки и си пия протеина, а след него квото намеря (салата, вафли, банани или нещо др.)

16.11.04
17:56

Гледам да ям 2 часа преди тренировката. Иначе кисело мляко, вафли, шоколад.
След тренировка 10-30мин - от всичко по много

Поздрави!

16.11.04
22:09

Ми ям около 2 часа преди тренировка, като най добре се получава ако въглехидратите си ги набавям от хляб Бонус - около 100г. (със спагети нещо не ми стига силата до края, освен ако не започна по-рано тренировката). Протеина набавям от извара или пилешко по-добре, ама ако има  :(. 20 мин преди тренировка - 10г суроватъчен протеин. След тренировка веднага аминокиселини и глутамин с глюкоза(30-40г), 20-25 мин по-късно суроватъчен протеин 30г + 10г соев заедно с 50г корнфлейкс. След 45-60 мин яко хапване. Това е :D

Май тук е момента да попитам:
Как е по правилно(ако въобще е правилно) да се приемат въглехидрати с цел подтискане на кортизола, леко покачване на инсулина и експлозивна сила:
Малко преди тренировка и ако да - колко точно горе-долу или след началото на тренировката?
Какви въглехидрати да се приемат? Правилно ли е глюкоза, респ. мед?
По колко? Щото хипохондриците вземаме само по една лъжица  :lol:

17.11.04
15:56

Лично моето мнение е, че по време на тренировката не трябва да имаш друго в стомаха си освен вода.
При скорошните си опити по въпроса установих, че имам повече сила като хапна бързоусвояеми въглехидрати 30мин преди тренировка. А за меда - стигал съм до три лъжици, ама повече не посмях :D
Само не ме карай да го обяснявам биологически :D

Поздрави! :)

17.11.04
20:31

[quote author=“Martin”]Лично моето мнение е, че по време на тренировката не трябва да имаш друго в стомаха си освен вода.
При скорошните си опити по въпроса установих, че имам повече сила като хапна бързоусвояеми въглехидрати 30мин преди тренировка. А за меда - стигал съм до три лъжици, ама повече не посмях :D
Само не ме карай да го обяснявам биологически :D

Какви по точно са ти бързите въглехидрати, а защо след тренировката не хапваш по-повече медец ?

19.11.04
17:44

Е чак сега видях..... Значи (писах май), след тренировка (в момента) ям от всичко по много. В това много, бързи (сравнително) въглехидрати се явяват хлябът и плодовете (преимно банани). Понякога (в 30тина % от случаите) изпивам няколко плодови млека веднага след тренировката, а основното хранене е 30-40 минути след това. Такива работи.....а мед след тренировка нямам възможност да ям. А защо питаш - какви по-точно са ти бързите въглехидрати?

19.11.04
18:21

Ами бих казал че преди тренировка не взимам никакви въглехидрати,само амино или протеин или ...нищо,по простата причина че тренирам обикновено сутрин рано около7часа.След тренировка протеин почти веднага с глутамин.30мин след това си ям нещо по-харт като пилешко,ориз или картофи.Имах преди навика да взимам нещо сладко 40мин преди да тренирам ама сега не го правя тоя номер :wink:

25.11.04
18:40

Напоследък все се хващам да хапвам един буркан боб (700гр, 20% въглехидрати, 5% мазнини)+няколко филии болярски хляб (~65% въглехидрати) с някоя кисела краставичка или малко салам (никаква идея за съдържанието). Около 15на минути преди тренировка хапвам 20на грама от(каквото и да е с гликемичен индекс над 60 (мед, декстроза, глюкоза, захар от буркана :lol: ). Непосредствено преди тренировка аминокиселини, малко преди края на тренировката пак амино, след няколко минути пак нещо сладко (над 40-50 грама, ако ще се сваля нека да е много), след 20-30 минути протеини (около 40-45 грама), след още половин час ручам пържоли, цедено мляко, извара, риба, яйца или каквото дойде с малко мазнина, повечко белтъци и колкото се може по-малко въглехидрати.

Това е за сега, ако се окаже крайно неуспешна тази система ще я заменя с нещо друго  :)

26.11.04
18:59

Добре е.
Единствения неуспех би дошъл от високо гликемичните храни преди тренировката, което не е правилно. По-добре хапни някакви въглехидрати с нисък гликемичен поне час преди тренировката.

26.11.04
19:08

Какъв би бил проблема с високогликемичните храни преди тренировка, според теб?

26.11.04
19:20

Ще те доведе до бърза умора, ще извършиш по-малко мускулна работа.
С ниско гликемични храни организмът ти ще има енергия за цялата тренировка. След тернировка е точно обратното... целиш да повишиш максимално бързо инсулина, така, че хранителните вещества да достигнат много бързо до мускулите, а гликогена да се възтанови. В противен случай кортизола започва да работи още “по” деструктивно.

Perl, мисля, че повдигайки инсулина преди тренировка точно намаляваш кортизола, а не го увеличаваш. Инсулинът се явява “силен” хормон, намаляващ секрецията на повечето от останалите(включително даже май на този на растежа). И като добавим въздействието му на енергийния цикъл на веществата, не виждам защо да предизвиква умора?
Противопоказен е за растежа в следствие на тренировката, защото доколкото съм запознат, именно на ефекта на деструктивните хормони по време на тренировка се разчита, за да се предизвика растеж след това, но не мисля, че е противопоказен за силата.
Силачите ядат захариди преди и през тренировката.
Цели като маса, сила и издържливост са доста различни. При целта маса инсулинът наистина ще пречи. Но не и при абсолютно всички цели и тренировки.
Поправете ме, ако греша.

27.11.04
14:49

Дзвер, въпросът е че при рязък скок на инсулина, след известно време нивата на кръвна захар /разбирай енергията/ падат много.
Така поне е по учебник :) .
Иначе perlsite добре е обяснил /също по учебник :D /, ролята на различните въглехидрати преди и след трен.
Сега ако ми кажеш, че организмът ти не се държи така както предписват учебниците, ще се съглася че е напълно възможно... :D

Не, не казвам такива работи, ако и да става въпрос за друго нещо :) Всъщност постът ми съдържа изрично “аз мисля”, “?” и “поправете ме ако греша”, но....
Скоковете на инсулина са ясни
А поддържането на високите нива? Както казах, ядене “преди и през тренировката”?
Би следвало да има посочения от мен ефект.
Естествено, че за бегачи е недопустимо да го правят така, но за силовите спортисти мисля, че може да се приложи?

27.11.04
17:52

Преди тренировка кръвната захар е в рамките на нормалното и приемането на високо гликемични въглехидрати довежда до много бърз скок на инсулина, но за кратко време. Т.е. ако се нахраниш 2 часа преди тренировката ефектът ще е мининален, нещо повече няма да имаш достатъчно енергия по време на тренировката, което ще доведе до въпросната умора. Ако се нахраниш точно преди тренировката, бързият скок на инсулина плюс рязкото качване на адреналина ще доведе най-вероятно до това да ти призлее и изобщо да нямаш желание за каквито и да е натоварвания.
Да приемат се въглехидрати по време на тежки тренировки, но не “бързи”, обикновенно комбинирани с превес на сложните, освен това в много малки количества. Но ние говорихме в общият случай, за обикновения билдър  :wink:

27.11.04
21:26

Опа perlsite ме е изпреварил :)
10х ман щото ми е писнало да пиша едно и също ;)

06.12.04
21:51

Например около час преди тренировка 2 белтъка от твърдо сварени яйца, малко ядки, евентуално някой плод добре ли е?

07.12.04
11:03

Не е добре, щото няма да г усвоиш до тренировката. :wink:

Тука имах много готин пост, ама нейсе!
Та да питам отново: Пример: две вафли ям 30мин преди тренировка. Самата тренировка продължава 40-45мин. Дали, според вас, процесът на рязък скок и последващо рязко спадане на инсулина, ще бъдат завършен преди края на тренировката. Защото аз мисля, че “спадът” ще дойде някъде към края или дори след края на тренировката. Е, и?

08.12.04
01:37

Скромното ми мнение(както и това на Франк Зейн  ) е,че приеманите въглехидрати преди тренировка,трябва да бъдат сложни,тъй като захарта дава само кратковременна енергия.Ето защо е препоръчително да се ядат комплексни въглехидрати, които да захранят тялото за предстоящата му тежка работа.Макарони със сирене примерно.Едно въпросче да вмъкна може ли?Мисля да тренирам сутрин(2ра смяна съм все пак)Чудя се обаче...кога е по-добре и кво да ям преди тренировка,след като преди тренировката само ще съм закусвал.

10.12.04
13:06

При условие че ще тренираш след закуска, ти препоръчвам здраво хапване разбира се  :wink: . По принцип се препоръчва закуската да съдържа малко повече въглехидрати спрямо останалите хранения през деня, а в твоят случай това се пада и предтренировъчно хранене. Хапни си добре въглехидрати (и протеин разбира се) според нужните ти количества, примерно ако на хранене хапваш по 80г въглехидрати, може на закуска те да са 100-110г. 1/4 от въглехидратите може да са от бял хляб (или нещо такова с по-висок глигемичен индекс), за да се запълнят по-бързо гликогеновите запаси в черният дроб изразходвани по време на сън. Останалите са сложни въглехидрати за да и маш енергия за тренировка. Хапваш и след 1,5-2 часа тренировка.

RA

10.12.04
16:48

Комлексните въглехидрати (купа с ориз, варен картоф) и някаква напитка със минерали за мен са най-добрият избор след тренировка. Два часа след тренировката вече с чиста съвест ям по-богата на белтъчини храна.

11.12.04
00:54

[quote author=“Raistlin”]Комлексните въглехидрати (купа с ориз, варен картоф) и някаква напитка със минерали за мен са най-добрият избор след тренировка. Два часа след тренировката вече с чиста съвест ям по-богата на белтъчини храна.

Белтъчините ти трябват веднага след като си се погрижил инсулинът ти да е висок. Мисля че правиш грешка.

11.12.04
04:39

След тренировка (ВВД):

Диаграма Етап-Храна:
1-ви етап: “бързи”-въглехидрати, последвани от “бързи” протеини (в случая става дума за амино киселини).
2-ри етап: По-”бавните” протеинови шейкове.
3-ти етап: (В идеалният случай) пак следва комбинация от бързи и по-бавни въглехидрати.
4-ти етап: “Истинска” храна богата на белтъци.

Диаграма Етап-Време:
1-ви етап: 15 мин след тренировка
2-ри етап: 35 мин след тренировка
3-ти етап: 70 мин след тренировка
4-ти етап: 90 мин след тренировка

Според световните организации активен прием на въглехидрати става в продължение на 4 часа след приключване на тренировката...

11.12.04
20:50

perlsite би ли можьл да направиш сьщата обосновка при НВД.

мерси

11.12.04
22:29

[quote author=“mvm”]perlsite би ли можьл да направиш сьщата обосновка при НВД.

мерси

Не бих посмял :) защото съм винаги на ВВД :)
Като цяло въглехидратите трябва да се изключат и да се заменят с протеин (висок процент)  :twisted:

12.12.04
00:56

Ядене, да, да! И преди и след ( и по време - аз си пийвам прясно млекце). Къща се изгражда с тухли и хоросан.

ТИ

22.12.04
16:42

Здравейте момчета. Може да се каже, че съм начинаещ и слабо съм запознат с нещата. Темата е много интересна за мен и вашите мнения са ми много полезни. Ще ми помогнете ли с някои разяснения относно термини, които ползвате по тази тема?
1. Гликемичен индекс - това %-ното съдържание на въглехидрати в съответния продукт ли е?
2. Високо- и ниско-гликенични храни - какво се дефинира тук? Има ли отношение към т 1?
3. Бързи и бавни въглех. - има ли отношение към времето за усвояване на храната? Можете ли да изброите примери за съответни храни (без месо, моля...)?
4. Сложни и прости въглех. - отново, как се дефинират и бихте ли изброили примери за съответни храни?
5. От мненията Ви, че е добре да се хапне 1,5 - 2 ч преди тренировка, си вадя заключението, че не е “целесъобразно” (ех, че научна дума!) да се тренира рано суртин - 5,30- 6 ч. Дали има варианти да се хапне набързо нещо, за да е възможна една такава “ранна” тренировка?

Още нещо. Бихте ли давали примери за храни, а не за препарати. Не се чувствам уверен да почна от началото с препарати. По “натурално” мисля да го давам като за начало...

Благодарско за помощта и бъдете здрави!

22.12.04
17:51

От 1 до3:
Гликемичният индекс е скоростта на усвояемост на въглехидратите спрямо глюкозата (която е с индекс 100). Например медът е с 80 и нещо (ако не ме лъже паметта), бобът и лещата към 30 и нещо. По-бавно се усвояват, по-дълго те “държат”.

4: Тук ме закопа, а примерите са бая (наистина). По принцип колкото по-рефинирана е една храна, толкова по-прости са въглехидратите.

5: Много овесени ядки, непосредствено преди пък протеини и амино.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1