18.12.04
07:41
Има 2 причини да пусна тази тема, първата е че преди 2 месеца човек можех да убия само да видя няколко (еднакви) хранителни режима един до друг за да си направя сметка какво да ям (без да мисля мноог за количествата). Втората е силния ми интерес към това как се хранят повечето (активни) юзъри във форума.
Вече понаизустих кой е на НВД, кой на ВВД и какво взима след, преди, по време на тренировка и все пак би било много интерено да видим няколко хранителни режима на едно място, така могат да се открият някои (не толкова за ползващият го) очевидни грешки или да се научи нещо интересно. Започвам с моята програма (за вчера), тя е ВВД:
Ставане: амино, витамини. След 10на минути 160-170гр мюсли, 2 лъжици пшеничен зародиш, 10на грама млечно яйчен протеин = 100на грама въглехидрати, 30+ грама протеини, 15на грама мазнини.
+3 часа: 100на грама картофено пюре, 3 филии болярски пълнозърнест хляб, 2-3 кисели краставички, 1 кренвирш (зная че не трябва, ама някакво мезе) = 100на грама въглехидрати, 15- грама протеини, 30+ грама мазнини.
+2 часа: 4-5 печени кюфтенца с прясно мляко, салатка със сирене = “кюфтетата са несметаеми :lol:”, 10- грама въглехидрати, 40+ грама рпотеини, 40+ грама мазнини
+2 часа: 600 грама боб, 3-4 филии болярски хляб, 4-5 кисели краставички, кренвирш (да де, ама мезе е) = 140+ грама въглехидрати, 50+ грама протеини, 60+ грама мазнини
+2-2.5 часа: протеини (суроватъчен, 40+грама), амино.
+15 минути: тренировка.
+1-1.2 часа: амино.
+10 минути край на тренировката: глюкоза 40 грама, креатин 10 грама, глутамин 10 грама.
+15на минути: протеини (суроватъчен 40+ грама)
+30-40 минути: смятам динамично, гледам опаковки, каквото ми попадне в ръцете било мед, печени картофи, хляб, бебешко пюре: 100на грама въглехидрати, 10- грама протеини, 20- грама мазнини.
+2 часа: кюфтета със салата (ако някой ми ги сметне тези кюфтета ще съм му безкрайно благодарен, мисля че стават 10на от един килограм кайма (на която не пише какво има)).
+2 часа: 7-8 яйца = -5 въглехидрати, 30+ грама протеини, -5 мазнини
Тотал: 455+ грама въглехидрати, 250- (не се усвояват всички) грама протеини, 170+ грама мазнини. Това прави 450*3.7+250*4+170*9 = ~4200 килокалории. Йееееее, не недояждам :D
По-добре и някой друг да се изкаже, ама много са ти мазнините братле. Ти колко искаш да качваш (просто е явно, че качваш)? Пък и с мазнини чиста мускулна маса не се прави, според мен! Повече протеин на еднакви порции през деня, и по-малко амино, че според мен ти е много. А, и забрави за тия кренвирши - първо месо няма, второ не засищат, протеин вътре - абе колкото за 10 годишен ще има :) И аз от време на време ям ама ефекта е нулев, ама НУЛЕВ!!!
NoDude предполагам не би искал да превъщаме темата в коментар на неговата диета, а всеки да пусне своята, но понеже YODA каза нещо което е невярно, а наистина всички искаме да излезе един активен състезател от форума (това съвсем насериозно, Yoda), искам само да вметна, че за тялото са важни 2 macronutrients и това са притеините и мазнините - третият (въглехидратите) не е толкова есенциален. По-високи нива на ненаситените мазнини (които не са преминали унижощителна термична обработка) са само полезни за тялото. (Yoda, пратих ти ЛС)
мен ме е страх да си помисля даже какви неща има в кренвиршите =)
а пък за кюфтетата да не говорим =) въобще - всчики кайми... аз много обичам кебабчета, но... май се правят от витабел...
няма кой да ги сметне кюфтетата =)
7-8 яйца !!! целите ли ги ядеш ??? с жълтъка ??? недей!... ще ти се появят някой ден проблеми с холестерола и ще съжаляваш...
хехе,NoDude!, ти ме разби с тези 600 гр. боб, че само това са ти кажи речи 300 гр. въглехидрати, всъщност това грамажа на сухия продукт ли е ?!?
Моята диета в момента (период за маса) е:
ставане: 40 гр. соев изолат+витамини+екстракт от чесън
+15 мин: 1 кисело мляко(0,1%), 100 гр. мюсли,1 ябълка
+30 мин: сандвич (пълнозърнест хляб,пешко),1 банан
+ 1 час: 1 ябълка, 50 гр. извара
обяд: 1 яйце, извара 100 гр., 200 гр. ориз, кренвирш или месо (ако има) + 15 гр. соев изолат, 1 банан, 1 ябълка
+ 2 часа: тренировка
+15 мин: 50 гр. декстроза
+15 мин: 30 гр. соев изолат
+ 15 мин 1 ябълка
+ 20 мин. 300 гр. картофи, + месо или риба (ако има),50 гр. извара
+ 2 часа: 1 кисело мляко + 100 гр. пшеничен зародиш
+ 2 часа: 100 гр. извара, пълнозърнест хляб, месо или риба (ако има)
преди лягане: 30-40 гр. соев изолат, екстракт от чесън
На ден се падат по около 260 гр. белтък, около 480 гр. въглехидрати и 50-60 гр. мазнини.
Като гледам, въпреки че се стараех съм забравил някои неща да уточня - бобът е в буркан, готов. Просто го отварям и ям, обаче съдържа 20% въглехидрати (120 въглехидрати) и 5% мазнини срещу 9 белтъчини, а яйцата са 6-7 белтъка и едно цяло. Общо взето мазнините ми идват от кренвиршите и каймата.
SGK, защо го пиеш този екстракт от чесън при ставане и лягане? Предполагам, че си на ВВД, как ти се отразява смесенето хранене (спрямо разделното ако си го пробвал)?
Коментари по чиято и да е диета лично аз ги приемам радушно, но моля пишетре и своята :)
П.П. Ако имах пари за две опаковки от аминото щях по 20-25на ден да пия (вместо по 12/8 тренировъчен/почивен ден).
някъде четох, че екстрактът от чесън имал антикатаболно действие, а и го препоръчват за успокоение на стомаха. При мен това често е проблем, особено като хапвам повече. Взех от аптеката една опаковка, но се съмнявам, че ще купувам пак,мисля да си взема бирена мая за същите пари.
Разделно хранене досега не съм пробвал, след 20 ч. минавам основно на белтъчини, ако това се брои. Смесеното за сега ми действа добре.
Иначе диетата си я правих на един и-нет сайт, сигурно си го чувал: http://www.nutritiondata.com/, пишеше, че е добре балансирана, но било по-добре да сменя бананите с ябълки или други плодове.
Аз точно сега не мога да си публикувам режима, защото от няколко седмици експериментирам - доскоро бях на почти класическо ВВД, а сега търся някакъв поддържащ режим, при който пак да се трупа маса, но акцентът да е върху ЧИСТОТО, а не върху БЪРЗОТО качване. Не е лесна задача между другото, ВВД е къде къде по-лесно - бухай здраво манджа и нямаш проблеми :D .
Както и да е, ще напиша един мой примерен /тренировъчен/ ден при ВВД, с две уговорки. Първо, гледам да разнообразявам и ден с ден много се различават по това, което ям и второ, някои от нещата не ги правя по съвсем оптимален начин, съобразявайки се и с условностите наложени от работата ми.
————
събуждане 6.30
кафе, 80-100 гр. гейнър /сутрин просто не мога да поема твърда храна/
тренировка 7.30-9.00 /заедно със събличане, разгрявка, душ и обличане/
почти веднага след трен 50-60гр. глюкоза, 60 гр суроватъчен протеин
след половин час - ~100 гр. мюсли с кисело мляко + нещо различно всеки ден от следните неща - пш зародиш, мед, извара, ленено семе, яйчни белтъци. Мултивитамини /DailyOne на Universal са най-яки, сега вземам на Optimum, но има доста разлика за мен./
към 11,00 е време за плодове, около половин кг. каквито има, най-често ябълки, ако има възможност от два различни вида;
към 13,00-каквото има на стола, примерно бобена чорба+пиле с ориз+салата зеле с моркови, най-често си вземам две основни яденета, но без хляб, защото хлябът в стола ни е отврат.
към 15,00 - нещо от следните неща-ядки, кисело мляко, сандвичи с пълнозърнест хляб, понякога-пак плодове;
към 19,00 - доста различно, но в общия случай комбинация от следните групи храни - месо, риба, яйца, извара, сирене, кашкавал, картофи, ориз, пълнозърнест хляб, маслини, задължително салата - в момента най-често зеле с краставици с доста зехтин.
към 21,00 /ако не ми е тежко/-дояждам си вечерята или малко извара, плодове, ядки, понякога при ВВД си позволявах и нещо сладко
към 22,30 - кисело мляко, често с млечно яйчен протеин
Общо гледах до скоро към 3500 калории да ми се събират.
Здравейте! Нещо такова е (не винаги)
8:00 - 250гр извара + 200гр хляб
11:00 - кофичка кисело мляко + 200гр хляб
14:00 - Ядене с повечко месо + хляб + айран
17:00 - три яйца + 200гр хлаб + плод (банан,ябълка)
20:00 - Някакво ядене (готвено)+ 150гр (извара, сирене, кавкавал, каквото има) + 200гр хляб
23:00 - 100гр орехи или фъстъци или кофичка кисело мляко или 1/2 литра прясно мляко.
Ако ще си лягам скоро само мляко, ако ще лягам след 1-2 часа +хляб, ако ще стоя до късно правя едно хранене като в 20:00, а преди лягане млекце.
Марто, хлябът ти излиза почти 1 кг на ден :shock: (аз съм загубил представа де - не съм вкусвал хляб от 3-4 месеца...)
Също така не ти ли е твърде рано последното хранене - в смисъл - след това оставяш тялото си за около 12 часа без nutrients… може би е добра идея трите яйца + малко извара да са за преди лягане... или един snak в 22.30 - 23.00 само от месце (пилешко/пуешко)...
или един млечно-яйчен шейк преди лягане... м? как мислиш?
Виж , Лео, написания режим е супер примерен (ако ме разбираш).
1. Хлябът като цяло дори е повече от килограм (качвамммм :D )
2. Сигурно, аз съм го написал неразбрано, но да, гледам да хапвам нещо преди лягане.
3. Яйца преди лягане е добра идея, но аз ям по три на ден (тази час от режима ми е твърда, иначе залагам на разнообразието). В тази връзка, като се има предвид, че в момента тренирам по-рядко и по-малко, гледам да изям яйцата по-рано, да не стане фал. (Три пъти съм се тровил с яйца досега). А докато не стана милионер, жълтък не изхвърлям :lol:
4. Това мисля, принципно и моите виждания са такива, но си имам индивидуални особености и... желания.
За по-ясно, мога (всички можем) да постнем нещо от хранителните дневници, за да се види точно (ама точно) как е протекъл хранителния ден. Аз лично не вярвам да има някой, който да яде всеки ден едно и също.
Поздрави! :)
Да взема и аз да си кажа режима :lol: :lol:
7:30 - Закуска - 300 гр. извара , 100 гр. овесени ядки , 2 яйца
10:00 - Закуска №2 - две кисели млека , две големи ябълки
12:30 - 200 гр. месо (почти винаги различно) , 100гр. сирене , 4 - 5 филии черн хляб
15:00 - 300 гр. ядки (бадеми , орехи, фъстъци и тн.)
16:30 - 40 гр. протеин на прах
18:30 - След тренировка - 50 гр. протеин на прах , сладки работи колкото ми се иска (вафли , бискити ,мед и тн..)
20:00 - Вечеря 200 гр. месо с някаква салата
ПОследното ми хранене е около 1ч. преди лягане - обикновенно 200 гр. пилешка пържола , но на сутринта винаги се събуждам адски гладен. Кавто и да ям преди лягане винаги на сутринта се събуждам галеден . Дайте някаква идея за последното хранене , което да ме засити до сутринта .
Bosalini написа:
15:00 - 300 гр. ядки (бадеми , орехи, фъстъци и тн.)
Е т’ва искам да видя :D
А колкото до последното хранене, аз лично понякога хапвам хлебец или какс някакъв и се засищам добре, обаче ефекта като цяло не е от най-добрите. Друго - чувството за ситост се определя от мазнините (не само), така че може би нещо по-мазничко би имало ефект.
ПС - Аз също , ако хапна нещо протеиново преди лягане (само) на сутринта съм озверял :D