28.01.08
09:34
Здравейте, аз съм нова тук. Прочетох дота неща, но не успявам напълно да намеря отговор на това кето ме интересува. Ще се радвам ако някой успее да ми обясни и помогне.
Накратко: Болна съм от булимия от 6-7 години. Имах много тежки периоди, не е мястото за това тук да ви занимавам. Проблема е, че от 6-7 години или нямаше храна, или само плодове и зеленчуци или само определени храни, които аз ги считах за правилни. Здравето ми пострада много от всичко това. Започнах да чета и да се интересувам. Опитвам се да се храня с храни като пиле, риба, кисело мяко, яйца, извара, пълнозърнест хляб, мюсли, плодове, зеленчуци всичко това което е здравословно и полезно.
Но ...... има някакъв проблем. Ходех по 3 пъти на аеробни часове. Аеробика, степ-аеробика, спининг ... различно.
Едва издържам. Понякога имам чувството че ще колабирам. Едва си мърдам ръцете и краката. Мускули, стави, всичко ме боли. А се храня с тези неща които ви описах.
Когато обаче ги ям тях, нямам никаква енергия. Постоянно ми е лошо. Постоянно ме боли глава. Пия вода - по 1,5 литра, даже и повече идва по някога.
Когато ям мед, повече картофи, ориз, по мазничко ми е по-добре. Но не винаги.
Когато ям по режим с храни с нисък ГИ, имам чувството че ще умра. Токава изхвърлям и повече течности и като чели се и дехидратирам.
Честно казано, незнам какво да правя вече.
Незнам какво да ям. Как и кога, по колко.
Не мога да тренирам.
Възможно е да имам анемия, ще ходя скоро да си правя изследвания.
Толкова много ми се иска да имам хубаво и добре оформено тяло. Да се храня нормално и да спортувам.
Дори и да спазвам режим, през този период обикновенно ми е лошо и едва се движа. Не мърдам и грам, нищо не свалям и не топя.
Ако някой успее да ми помогне, ще бъда много благодарна.
Не съм се отказала още!
28.01.08
09:57
Ами ти сама си го каза : “Когато ям мед, повече картофи, ориз, по мазничко ми е по-добре.” Ти изреди първоначално храни, от които въглехидратите ти идват само от пълнозърнестия хляб(не слагам зеленчуците), а и нямаш и мазнини(добри). Хапвай повечко картофи и ориз, а също и добри мазнини като ядки, зехтин, рибено масло. Прочети материалите в раздел диети в сайта. Според мен най-добре в началото да си направиш един равнобалансиран режим, да хапваш през 2-3 часа и си вземи едни витамини. След месец, след като си го спазвала кажи как се чувстваш. Също, сметни си колко калории изразходваш на ден и т.н. Абе като прочетеш материалите от раздела ще ти стане ясно
Мнението беше редактирано от difference на 28.01.08 10:02.
28.01.08
11:37
казано от difference на 28.01.08, 09:57:
Ами ти сама си го каза : “Когато ям мед, повече картофи, ориз, по мазничко ми е по-добре.” Ти изреди първоначално храни, от които въглехидратите ти идват само от пълнозърнестия хляб(не слагам зеленчуците), а и нямаш и мазнини(добри). Хапвай повечко картофи и ориз, а също и добри мазнини като ядки, зехтин, рибено масло. Прочети материалите в раздел диети в сайта. Според мен най-добре в началото да си направиш един равнобалансиран режим, да хапваш през 2-3 часа и си вземи едни витамини. След месец, след като си го спазвала кажи как се чувстваш. Също, сметни си колко калории изразходваш на ден и т.н. Абе като прочетеш материалите от раздела ще ти стане ясно
Благодаря за бързия отговор. Ще прегледам раздел диети и ще ти кажа след известно време, как вървят нещата. Надявам се лека полека да имам енергия за тренировка. От 10 дена съм спряла.
Какви са ти финансовите възможности? Ако парите не са проблем за теб, можеш да потърсиш спорециализирана помощ на някои места. Което ще дъде възможно най-добър резултат. Един добър диетолог, които ще може да ти анализира положението и препоръча правилния подход.
Защото при теб проблема е комплексен. Невъзможно е да се напиша в 10-20 реда как трябва да подхождаш. А и без добър анализ на ситуацията ти това не може да се направи. В същото време не трябва да питаш или още повече да даваш пари на който ти падне, изобщо хем боли че хем сърби. :)
Иначе, добре е че си спрала натоварването за момента. Според мен трябва да си фиксираш едно добро хранене. За това трябва да изчислиш хранителните си нужди и изготвиш примерни стандартни мемюта, които ти попълват коректно дневните нужди.
Напиши си тук дневното меню с грамаците, може да се анализира. Освен това разгледай на другите какви са им менютата, ще ти е полезно.
И още нещо, един път като си сигурна в това как да се храниш, ще трябва да го правиш със седмици коректно за да усетиш промяната. В организма нищо не работи на момента. Примерно, клетките на хемоглобина са с цикличност на живота 3 месеца. Тоест 3 месеца трябва да минат, за да видиш пълния ефект. Но това при положение, че знаеш какво правиш.
Друго което може да ти е полезно е да пишеш на други жени във форума, вероятно те ще имат повече опит с подобни ситуации.
Поздрави и късмет.
01.02.08
13:16
Искам да напиша с какво се храня. Моля за коментари и забележки. Имайте впредвид, че от меда и плодовете не мога да се откажа.
Закуска 7.30 - Фреш от 1 портокал и 1 грейпфрут или портокал и лимон
1 кисело мляко Пършевица 2%
3 с. л. мюсли /без захар/
10-15 бадема
1 ч.л. мед
1с.л. сушени плодове /каквито имам/
90 гр пилешко месо
Обяд 12ч - 100гр кафяв ориз
зелена салата със пилешки филенца, домати и царевичка /има такава салата в Уго/
или
варени картофи, салата зеле и моркови и пилешка пържола
или
задушени зеленчуци, пилешко шишче и 75 грама кафяв ориз
След обяд 15.30 - 16.30 - 1 кисело мляко + 1 портокал
или
100гр извара и пак някакъв плод
Вечеря 19ч-20ч - салата домати краставици копър, извара, плодове
салата зеле моркови, пилешко, хляб препечен
салата, омлет , хляб
Проблема е, че вечер полудявам за нещо сладко. Всяка вечер без изключение. Случва ми се да ставам и да ям кисело мляко с мед. Просто не издържам.
Моля ви, прочетете това и коментирайте за да имам ефетк.
Няма диетолог специализаран в булимията. Тези хранения съм си ги подбрала сама според вътрешно усещане, според това как се чувствам.
Салатите са ми големи, за да ми напълнят стомаха, иначе няма спане.
01.02.08
14:59
Сега ще ти кажа нещо неочаквано. Спри да консумираш плодове и мини на стриктна ниско въглехидратна диета за 3 дни. Мини на мазнини и протеини (меса, масла, яйца и сирена + малко овесени ядки). След 3 дни нивата ти на инсулин ще са в пъти по-ниски от сегашните. След това, започни да се храниш по равномерно балансирана диета, махни меда (замести го с пчелен прашец за добавка, ако искаш здравословен ефект), подреди сложните към простите въглехидрати в храната си в комбинация 4:1 (в полза на сложните). Консумирай прости въглехидрати (да се, чете захароза/глюкоза, т.е. храни съдържащи глюкоза) в не повече от 2 хранения при това в първите 2 хранения за деня. Количеството им следва да бъде до 20% от всички въглехидрати за деня при не повече от 15% съдържание за хранене и то отново при 4:1. Това не значи, че ако решиш да си направиш мюсли с плодове ще сложиш 1 супена лъжица сушени плодове към 4 супени лъжици мюсли, а значи че ще седнеш да сметнеш колко грама захар има в мюслито и на колко грама сложни въглехидрати отговаря. Това ще стане от тук: http://www.bb-team.org/articles/1640/ , тук: http://www.bb-team.org/articles/1636/ и разбира се в глобален план от тук: http://www.bb-team.org/values/nutrition_facts/
Причина за “кризата за сладко” е сутрешния инсулинов шок (в следствие на тъпчене със захар) и лошото разпределение на енергията през деня, това включва както приемите така и разходите (спорт). Като се почувстваш зле, все едно “не можеш да си вдигнеш ръката” искам да станеш и да направиш 15 клякания, да броиш до 15 да направиш още 15 клякания, после да тичаш на място докато се задъхаш. Обещавам ти, че адреналинът, който ще отделиш ще разкара чувството на умора за поне 1 час, освен ако не се мъчиш да живееш на 800 ккал.
Поздрави!
ПП: Когато стабилизираш храненето си (след поне 7 дни) добави още 200 ккал разпределени по вече отработено съотношение и започни леки и кратки (1 час), но чести тренировки.
Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 01.02.08 15:04.
01.02.08
15:11
Благодаря Владимир Недков, за написаното.
Това ниско въглехидратно хранене, за 3 дни със спорт или без спорт да го направя?
Искам да започна с тренировките. Аз не ходя на фитнес а на аеробика, степ-аеробика. Т. е. вече го бях написала, съжалявам че се повтарям.
Може ли да те помоля да ми кажеш за количеството. Незнам с какво количество да се храня от тези храни /меса,масла, яйца, сирене и т.н./. Сега събота и неделя ще я направя, за да съм си вкъщи.
Може ли някакво примерно меню, поне за начало като образец? Горе долу как да ги подредя?
Сега ще прочета линковете към които си ме насочил. Честно казано ми е доста трудно все още с изчисленията и с прилагането на мерки, грамажи, съотношения .
01.02.08
15:38
Без спорт. Прочети “Задължителните четива” в раздел “Диети”. Там има всичко. Безсмислено е да започваш със спорт, ако не си стабилизирала диетата си, ще се въртиш в омагьосан кръг. Не съм почитател на примерните диети, ако съм бил отдавна да има раздел с такива. Почети и подходи индивидуално, ако имаш конкретни въпроси давай! Предлагам ти също да си водиш дневник тук в под форума с дневниците. Ще е от полза.
02.02.08
12:23
Отварям си нова тема.
Започвам да споделям с вас как се храня. Дали ще ми трябват някакви хранителни добавки?
Забележка по начина ти на записване:
-пиши масите в грамове-супени лъжици нищо не ми говори, не съм Ути Бъчваров :)
- тирета пред различните продукти
- обезначавай точно дали ядеш всичко написано или това са различни варианти.
- и изобщо поставяй се на мястото на четящия. Ако не са употребени точни думи и символи, не се вижда смисъла, не се ли види точно смисъла, рискуваш да получиш неадекватно мнение. /То и при ясно написан пост пак си го има тоя риск ;)/
казано от ivi на 01.02.08, 13:16:
Искам да напиша с какво се храня. Моля за коментари и забележки. Имайте впредвид, че от меда и плодовете не мога да се откажа.
Закуска 7.30 - Фреш от 1 портокал и 1 грейпфрут или портокал и лимон
1 кисело мляко Пършевица 2%
3 с. л. мюсли /без захар/
10-15 бадема
1 ч.л. мед
1с.л. сушени плодове /каквито имам/
90 гр пилешко месо
Обяд 12ч - 100гр кафяв ориз
зелена салата със пилешки филенца, домати и царевичка /има такава салата в Уго/
или
варени картофи, салата зеле и моркови и пилешка пържола
или
задушени зеленчуци, пилешко шишче и 75 грама кафяв оризСлед обяд 15.30 - 16.30 - 1 кисело мляко + 1 портокал
или
100гр извара и пак някакъв плодВечеря 19ч-20ч - салата домати краставици копър, извара, плодове
салата зеле моркови, пилешко, хляб препечен
салата, омлет , хляб
Проблема е, че вечер полудявам за нещо сладко. Всяка вечер без изключение. Случва ми се да ставам и да ям кисело мляко с мед. Просто не издържам.
Моля ви, прочетете това и коментирайте за да имам ефетк.
Няма диетолог специализаран в булимията. Тези хранения съм си ги подбрала сама според вътрешно усещане, според това как се чувствам.
Салатите са ми големи, за да ми напълнят стомаха, иначе няма спане.
Енергийната стойност на горното по мои сметки е ПРИБЛИЗИТЕЛНО 1500ккал. Според повечето евро здравни орг. нормата за неспортуваща активно жена/тоест домакиня която гледа сериали по цял ден.../ е 2000ккал. Тоест трябва да качиш бавните въглехидратаи.
Тоест: Фиксираш на 3-те основни хранения по 1 бавен въглехидрат за около 300-400ккал. След това ядеш 100г месо/риба за протеин. Задължително със слата. И накрая евентуално десерт. Пример: Закуска 100г овес + стафиди + мляко. Обяд 100г ориз + 100г телешко + зеленчуди според сезона. Вечеря: картови за към 300ккал + 150г риба + зеленчуци.
Забележки:
-4 хранения на ден са ок, порепоръчвам ти да добавиш кисело мляко 1 час преди лягане.
- не тъпчи много видове храни на 1 ядене. Единствено зеленчуковите салати може да са каквито ти пада. В примера по горе има мекс по 3-4 основни източника.
- не яж купешки продукти. Фрашкани са с буклуци, създават проблеми. Отиваш 1 път седмично до зеленчукивия пазак и купуваш нужното. После до магазина и купуваш останалите продукти. Зареждаш хладилника и после готвиш. Ориза и месото за 2 дена отнома по 2 часа готвене, по 10 мин. на салата. Излиза по няколко часа седмично разход на време. Но за сметка на това си спостяваш от здраве.
Казваш: “Висока съм 168см и в момента съм 65кг.
По принцип съм с едър кокъл”
65 кг на този ръст не е поднормено тегло. Щом като се чувстваш зле, явно просто тялото ти е дизбалансирано. Според мен трябва си виксираш едно часове за хранене и да ги зпазваш до +/- 30 ;инути всеки ден. Така ще стабилизираш метаболизма си и ще спестиш тормоз на стомаха ти.
Тук във форума се мярка и един човек, които се представя за специалист в областта на диетологията- Белчо Христов. Не го познавам лично, но според мен нищо не ти пречи да направиш едно ‘проучване’ дали той би могъл да ти помогне. И разбира се преди да се заговори за пари, трябва да имаш някаква фактическа гаранция, ще няма да ги хвърлиш на вятъра.
По повод на горния съвет да праивиш експерименти с нвд, според мен не е удачен. Незнам дали човека е прочел постовети изцяло. Но, по мое мнение, при твоята здравна история, подобни ‘ескперименти’ няма да са положително. Това което аз ти препоръчвам е съвсем леко вкарване в нормите за балансирано хранене на това което вече правиш. Което като изключим някои количества ми се вижда относително подреден в качествено отношение. Много жени, които се имат за здрави и жизнени имат 100 пъти по-неадекватни менюта.
И последно, надявам се си си правила изследвания/най-еле;ентарното кръвна картина/ за наличие на някаква патология, която да е всъщност основния източник на неразположението ти...?
Успех
П.П. На каква възраст си?
Мнението беше редактирано от tpd на 02.02.08 18:13.
03.02.08
14:34
На 28 години съм.