29.01.08
13:06
От известно време ми се върти тази идея, та днес реших да я систематизирам и да я предложа на форумната администрация :)
Става дума за следното. В раздел ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ да се създаде нов подраздел “Ревюта на хранителни добавки” (или както там прецените, че ще е най-добре), по подобие на американските форуми, където потребителите сами споделят впечатленията си от употребявани от тях продукти.
Мисля, че това ще е особено полезен източник на иформация, който много ще помага на потребителите да се ориентират в необятната сфера на фитнес суплементите. Това, с което ще бъде особено ценен този раздел обаче е, че информацията вътре ще е безпристрастна, защото колкото и хубави думи да пишат производителите и вносителите на добавки, те не са безпристрастни, защото преследват комерсиални цели. Разбира се, всеки сам ще си преценява доколко да се доверява на информацията в този раздел. Разделът няма да има рекламен характер, а също така мненията и коментарите за продуктите, няма да бъдат официалната позиция на bb-team, а впечатления на потребителите.
Така или иначе, във форума вече има безброй теми, където хората споделят впечатленията си. Защо всичко това да не се събере в отделен подраздел!?
Ето как примерно си представям аз една такава тема: “Ревю на Протеиновата пудра X”
1. Първи впечатления от продукта
2. Коментар за вкусовите качества, плътността и т.н.
3. Разтворяемост (поне за мен много важен момент за протеиновите пудри)
4. Допълнителни коментари, като например функционалността и удобството на опаковката и т.н.(това на някого може да се стори без значение , но аз примерно в момента ползвам глутамин, който се води един от най-добрите и е един от най-скъпите, но винтовата капачка не се затваря както трябва и всеки път като го пренасям до Варна треперя да не се разсипе из багажа ми).
5. Заключение относно съотношението цена/качество.
Има и други интересни неща, които правят впечатление и могат да се споделят.
По мое мнение, един такъв раздел е особено нужен. Едно, че ще се получава безпристрастна иформация от потребителите и второ, ще се чува мнението на клиента.
29.01.08
14:30
Аз гласувам с две ръце ЗА
Форумът има нужда от такъв под раздел в раздел хранителни добавки , където да се представят и обсъждат нови и интересни суплементи :coolsmile:
Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 29.01.08 14:31.
Не че съм против, но всеки превъзбуден от покупката си леко пристрастно ще я хвали без обективни, реални резултати. Ако всичко е на 100% обективно ОК и аз съм за и от сега мога да кажа, че за някой неща няма да спестя недоволството си :)
29.01.08
15:24
Чудесна идея, трудна реализация. За да има ревю, трябва да има критерии. Критерии не може да има за хранителните добавки като цяло, а най-малкото според групата / типа им.
Аз лично се запитах преди всичко кой ще направи ревюто. Без да се опитвам да принизявам познанията на когото и да било, малко хора имат наистина компетенцията да коментират из основи даден продукт - не е достатъчен само емпиричен опит.
Това са факторите, които усложняват малко създаването на раздела, но нека сме наясно, че има и положителни такива. За тях - скоро, хрумнало ни е нещо. За безпристрастност ще е много сложно да говорим, но че ще е полезно, полезно ще е.
казано от Стоянчо на 29.01.08, 15:16:
Не че съм против, но всеки превъзбуден от покупката си леко пристрастно ще я хвали без обективни, реални резултати. Ако всичко е на 100% обективно ОК и аз съм за и от сега мога да кажа, че за някой неща няма да спестя недоволството си :)
Именно, обекта Х ще си купи добавка за сума Y, за която е спестявал еди колко си време, остава обаче недоволен и естествено ще каже истината.Хмм малка част да, другите - едва ли.
Стоянчо или пък обратния ефект...Някой начинаещ сефте стъпва в залата и си купува даден суплемент и остава недоволен,тъйкато незнае още как да яде и се почва-продукта бил боклук,нямал резултати и тн.
ЕДИТ:Сега виждам,че емзо това е имал предвид :)
Мнението беше редактирано от Финдо на 29.01.08 15:41.
29.01.08
15:49
За да не става мазано , предлагам в този под раздел да се прави само ревю на даден продукт .Като се казва какво съдържа , как действа , колко струва ,как се пие и т.н БЕЗ ДРУГИ КОМЕНТАРИ , кой доволен кой не долен и др.
Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 29.01.08 15:49.
казано от BIG PICHAGA на 29.01.08, 15:49:
За да не става мазано , предлагам в този под раздел да се прави само ревю на даден продукт .Като се казва БЕЗ ДРУГИ КОМЕНТАРИ , кой доволен кой не долен и др.
Не се опитвам да звуча критично, но за това ревю - всеки човек който има достатъчно познания за да влезе в форума би могъл да намери всичката тази информация (какво съдържа , как действа , колко струва ,как се пие и т.н ) в нета... За мен смисъла на този раздел е точно обратния, всеки да даде мнение за продукта Х. Нормално е даден продукт да има различно действие при различните хора.
Мненията макар и да не са обективни поне ще са искрени. Така или иначе това се прави и сега в форума, поне ще си има място.
казано от dimitator на 29.01.08, 20:59:
За да не става мазано , предлагам в този под раздел да се прави само ревю на даден продукт .Като се казва БЕЗ ДРУГИ КОМЕНТАРИ , кой доволен кой не долен и др.
Не се опитвам да звуча критично, но за това ревю - всеки човек който има достатъчно познания за да влезе в форума би могъл да намери всичката тази информация (какво съдържа , как действа , колко струва ,как се пие и т.н ) в нета... За мен смисъла на този раздел е точно обратния, всеки да даде мнение за продукта Х. Нормално е даден продукт да има различно действие при различните хора.
Мненията макар и да не са обективни поне ще са искрени. Така или иначе това се прави и сега в форума, поне ще си има място.
В предпоследното ти изречение - какво означава необективно искрени? :)
казано от Стоянчо на 29.01.08, 21:19:
казано от dimitator на 29.01.08, 20:59:
Мненията макар и да не са обективни поне ще са искрени. Така или иначе това се прави и сега в форума, поне ще си има място.В предпоследното ти изречение - какво означава необективно искрени? :)
... не обективни, но искрени - ако така е по лесно за разбиране
идва от по-горе споменатото мнение че не всеки има знанията и стажа да даде компетентно мнение, въпреки доброто си желание.
Извинявам се за неправилно структурираното изречение!
EMZO: “Ще стане едно мазано .... не сме достигнали още това ниво. “
Определено... ще стане само една каша и ще се спекулира. 70% от потребителите тук нямат база за сравнение и ще пишат глупости.
1. Купува си той продукта Х - не знае да тренира и не може да се храни правилно—> продукта е гола вода.
2. Купува си някой продукта У - качва 2 кила и казва че това е номер едно за мускулна маса без да знае че има продукт с който да качи 5 кила.
3. Като гледам каква е културата на половината от форума—> изказват се някои как продукт бил много добър... страшен бил... “А ти пил ли си го?” Еми не съм го пил ама съм чел постовете на един дето го е пил и е много доволен. Трагедия... просто няма да се реализира добре идеята и няма е чак толкова полезна. Просто повечето потребители имат грешна представа за това кое е добро и кое не. Трябва този раздел да пишем определни хора като Емзо... и ще има караници...
4. Ако мненията не са обективни няма смисъл да се прави раздела... не може момче на 16 дето е пило креатин на атлетик и на биогейм щото нямал пари за оптимум да се изказва кое е добро и кое не...
Дано не съм засегнал някого с този пост... не ми е било това целта...
Всъщност, всички сте прави.
Идеята е добра, но наистина..качеството на този раздел би било под въпрос.
От друга страна, всеки е на акъла си да прецени, кой доколко е обективен, доколко компетентността му е на ниво и т.н.
Като подраздел, може би би било интересно. Така или иначе, тази функционалност донякъде е развита в “Хранителни добавки” - някой пита, а други отговрят.
Отделянето на впечатленията от употребата на ХД, може би спестило някоя и друга тема “Някой пробвал ли е ХХ глутамин”, в която ще се появят 3 мнения “ЗА”, две мнения “Против” и няколко с “Използвай търсачката”. :)
Мнението беше редактирано от 6th на 30.01.08 12:27.
30.01.08
12:39
След като прочетох обстойно написаните по-горе мнения , моето заключение , че тази идея за под форум или раздел за превюта и ревюта на нови суплементи няма начин да бъде реализирана качествено поради некомпетентността на пишещите в този раздел така , че няма смисъл да продължава тази дискусия :coolsmile:
Моето скромно мнение е ,че тази тема има нужда от заключване :exclaim:
30.01.08
12:59
Оптимист :)
1. В България няма достатъчно голям асортимент, че да се правят ревюта.
2. Хората не са богати и ако си позволят протеинът да е хубаво качество, то тогава, примерно, аминото ще им куца.
3. Добавките са надбавка над хранителната база. Да не казвам голяма дума, но 80% се хранят грешно, а най-много 30% да са компетентни по тази тема и то не напълно.
4. За да пишеш ревю е хубаво поне няколко години стаж в залата да имаш. Не толкова заради познания и т.н., а заради адаптацията на тялото. По един начин разтях 3-тия месец, по друг - 3-тата година ...
5. В повечето случай добавките са смеска от много компоненти и всеки трябва да е пределно наясно с всеки компонент, за да знае от коя съставка идва ефектът.
6. Колко от хората пият само по 1 добавка? В случай че са повече от 1, да не говорим за 5-6, е наивно да се мисли, че може да се извади ясна преценка кой от препаратите какъв ефект е дал.
7. Хора, които нямат достатъчно опит с добавките нямат точна база за сравнение, за да кажат колко им е помогнала дадена добавка.
8. 5% от хората са пряко свързани с определени марки - получават отстъпки, имат търговско участие, част от доходите им е с такъв произход и т.н. - тези хора няма да дадат обективни мнения. Да не говорим, че поради работата си (от там и връзката с марката) са компетентни, авторитетни и каквото напишат, хората ще го вземат безрезервно в повечето случаи - т.е. ревютата, на които реално ще се обърне внимание ще са силно пристрастни.
9. За да направиш ревю примерно на протеин трябва да си пил поне 6-7 вида, за да имаш някакви критерии по които да оценяваш. Също така да не е примерно 1 контрастна марка на останалите 5-6. Давам пример: Пил си 4 протеина - нутрим, експлоу, атлетик и биогейм и веднъж си си взел синтракс примерно или оптимум... естествено, че вторите ще получат свръх-висока оценка, но дали ще е достатъчно реална?
10. Разгледайте: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/6637 и http://www.bb-team.org/forums/viewthread/26678/ - колко хора имат опит с много марки и много продукти?
Може още много да се продължи списъка. Моето мнение: не му е дошло времето на този раздел.
Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 30.01.08 13:01.
Хубава идея, да! Но съм съгласен и с това, че ще стане каша. Наистина много хора, купуват дадена марка, заради финансовата им възможност. Т.е. нямат избор, дори да го искат силно. Експериментите с добавки е скъпо хоби. И аз мисля, че едва 5% от потребителите на форума ползват добавки за над 200-300лв месечно. Дори те, няма да имат обективно мнение. Достатъчни са темите “Кои добавки пиете”, за да видите, че марките се свеждат до 4-5. Това не е база за съставяне на ревю. Не коментирам, че малко хора пият едновременно протеин, амино, БЦА, витамини, минерали, креатини. А това вече скача на над 400лв добавки за месец. Колко са тези хора?
По скоро може да се направи сондаж, колко хора пият за по над 500лв добавки всеки месец и от там ще лъсне истината - максимум 20-30 човека. И да се иска тяхното мнение, макар, че ще има пристрастия. Резонно хрумване, но някак си ... няма да даде обективна тема и дискусия. Ще има спорове, нападки и т.н. Кой е по-добър - вечният спор. А това се преценя от публиката. Която пък, без да я обиждам, няма да има този обективен обхват от познания, защото пак казвам е прекалено скъп!
За да не отварям нова тема, но вдъхновен от Владовата бих искал да попитам няма ли възможност някъде на сайта да се поместват снимки от родни състезания, било по фитнес или силов трибой? Примерно който ходи, снима и праща на нечий и-мейл снимките за да ги помести еди къде си из сайта.
02.02.08
14:22
Това ще бъдепренасочено към Gohard като разработка, макар да имаме редовно трудности да съберем снимки от състезанията.
02.02.08
18:00
Може и малко изменения:
Например - раздел Впечатления и в него да има теми за всяка фирма и тези които са пробвали продукти да пишат впечатления, или в раздел Впечатления да има теми “Л-карнитин”,”Суроватъчен Протеин” и потребителите да пишат какво са пробвали и дали са останали доволни в сравнение с други продукти.
казано от Mothefucker на 02.02.08, 18:00:
Може и малко изменения:
Например - раздел Впечатления и в него да има теми за всяка фирма и тези които са пробвали продукти да пишат впечатления, или в раздел Впечатления да има теми “Л-карнитин”,”Суроватъчен Протеин” и потребителите да пишат какво са пробвали и дали са останали доволни в сравнение с други продукти.
Прочети поста на Питона и ще разбереш, че наистина няма много смисъл от подобен раздел.