25.12.04
12:24
Момчета какво мислите за испотяването по време на тренировката лично аз се изпотявам много рятко !!!
Трябва ли да се испотяваме или не ??
25.12.04
12:30
ти не правиш клекове и тяга - познах ли?
25.12.04
13:21
не ти трябва да се потиш,стига да не си дебел.иначе тва е знак,че топиш сланините
25.12.04
13:30
потенето НЕ значи горене на мазнини на всяка цена!!! иначе щяхме вместо тренировки за релеф да праим САУНИ до пръсване?!?!
25.12.04
15:02
Да така е, трябва да се освободим от този миt че като се потиш сваляш мазнини, мазнините се разграждат в енергия и топлина,но не във вода
25.12.04
15:41
аз лично в зависимост от тренировката се потя много или млако но почти винаги се потя.
Всеки трябва да се поти малко или много това да не се испотиш според мен значи че не се натоварваш добре (важно е адекватното зареждане с вода по време на тренировките) Ако си тренираш добре и не се потиш може да е нещо свързано с потните жлези
Нормално е да се потиш по време на усилена физическа работа, просто тялото отделя повече топлина и има нужда от охлаждане.
Това не значи, че гориш мазнини :) Ако беше така, за едно лято да съм изгорил всичко ;) :)
26.12.04
16:05
bobtosh спомена :o :
потенето НЕ значи горене на мазнини на всяка цена!!! иначе щяхме вместо тренировки за релеф да праим САУНИ до пръсване?!?
хората ходят на сауна да свалят кила като се потят,а не просто за удоволствието,нали? :lol: иначе разбира се,че ще има по забележим ефект като тренираме за релеф,или тичаме. :wink:
Не знам за какво хората ходят на сауна, но мазнини от това не се горят :) Също така потенето не гори мазнини, увиването с найлон около кръста не гори мазнини, тренирането с много повторения не гори мазнини, коремните преси не горят мазнини. Мисля, че е крайно време да се разделим с тези заблуждения.
26.12.04
17:21
[quote author=“MI5”]bobtosh спомена :o :
потенето НЕ значи горене на мазнини на всяка цена!!! иначе щяхме вместо тренировки за релеф да праим САУНИ до пръсване?!?
хората ходят на сауна да свалят кила като се потят,а не просто за удоволствието,нали? :lol: иначе разбира се,че ще има по забележим ефект като тренираме за релеф,или тичаме. :wink:
Сауната се използва за релаксация и отпускане на мускулатурата, също и за борба със стреса. Сауната НЯМА нищо общо с изгаряне на мазнините! Но е факт, че тялото се обезводнява и силно може да се изтощи, което може да доведе и до отрицателни ефекти, така че всичко с мярка!
п.с. аз лично не съм бил в сауна?!?! :wink:
[quote author=”Петко К”]Не знам за какво хората ходят на сауна, но мазнини от това не се горят :) Също така потенето не гори мазнини, увиването с найлон около кръста не гори мазнини, тренирането с много повторения не гори мазнини, коремните преси не горят мазнини. Мисля, че е крайно време да се разделим с тези заблуждения.
Е тогава какво гори мазнините?
Потенето както знаете всички се осъществява само (в нашия конекст разбира се) с цел регулиране на телесната температура, от тук и логиката, че като топите мазнини се отделя топлина, която увеличава телесната температура, а организма за да се предпази от прегряване отделя с водата голямо количество топлина. Нормално е, като и логично хората с по-голямо количество мазнини (подкожни) да се потят повече, тъй като кожата заедно с мазнините представлява доста сериозен изолатор така, че тялото е принудено да отделя повече вода за да се регулира. Аз например като съм с около 8% мазнини се потя изключително малко, просто защото тялото ми се охлажда достатъчно добре (ефективно), като разбира се засегнат е и фактора “ген”..
26.12.04
20:41
Извършената работа (физическо усилие) при празни гликогенови депа (кратичко казано). A че тогава се отделя и пот, това си е друг въпрос, както по-горе се казва от доста хора... това си е заради охлаждането, което става на базата на изпарение от кожата...
26.12.04
21:36
изпотяването по време на тренировка е нещо нормално и до каква степен се изявава,според мен е индивидуално.Аз например се потя много,но познавам хора които не са така.
Е да но да не забравияме че с потенето се изхварлиат много токсини от тялото,а и сащо като се потиш отпушваш порите на кажата,които пори поемат по-голямо количество кислород.
27.12.04
12:23
Да не ви тормозя много, но при кислородния метаболизъм на мазнините задължително се отделя вода и въглероден двуокис, ако не се лъжа. Иначе е вярно, че не всяка вода е от мазнините... Това е сигурно.
Това са функциите на потенето: регулиране на температурата и отделяне на вещества, остатъчни при обмяната, както и токсини. Освен това служи и за отхвърляне на вирусите от организма. Като цяло е полезен процес, но пр някои хора може да се дължи и на състояние на потните жлези липсата му.
Мазнините имат връзка с потенето доколкото при повишена телесна температура те се разграждат по - бързо и доколкото по - тежичкият индивид има нужда от доста повече енергия за да извърши движението, респ. не всичката енергия отива по преднаначение, а се превръща в топлина... Изолацията има някакво влияние, но е минимално. Принципното положение е, че потенето охлажда повърхностния слой на тялото. С натрупване на мазнини подкожните вени не минават под мазнините. Потенето не охлажда вътрешните органи например....
Липсата на потене е отклонение. Това е механизъм за защита на организма. Каквото и да е обяснение за нормален процес е недостатъчно според мен.
Мнението ми за изоптяването е като за мускулната треска. Не би ме притеснило ни най-малко ако “плувам” във вода, а също така и ако не се изпотя въобще (такъв случай съм нямал де :D ).
27.12.04
21:27
При изпотяването излиза някоя друга мазнинка но тлъстините никога немогат да с емахнат от изпотяването!По принцип е хубаво да се изпотяваш но в рамките на нормланото!От много обилно изпотяване може и съзнание да се получи световъртеш и други гадни симптоми които са знак за спиране на тренировката!Организма е достигнал максимума на възможностите си!Успех!!!