05.02.08
13:50
Такааа първо да кажа здравейте! От доста време не съм поствал във форума и в момента съм малко неориентиран и не намирам това, което ми трябва. Та направих няколко месечна пауза и сега мисля, че е време да се хващам докато е още време :) - седнах да си правя хранителен режим и тн. и ме интересуват следните неща:
колко калории има в 1гр. белтък/въглехидрати/мазнини и колко мазнини на кг. трябва да се приемат при НВД?
Благодаря предварително!
05.02.08
13:59
1гр. въг./белтъци = 4ккал.
1гр. мазнини = 9ккал.
Колко мазнини трябва да приемаш при НВД се изчислява след като си сметнал ккал. от въг. и белтъци.
Примерно си 80кг. и решаваш да минеш на НВД, трябват ти поне 1гр. въг./кг. телесно тегло, значи 1 х 80 = 80гр. въг. за целия ден = 80 х 4 = 320ккал. от въглехидрати. Белтъци си решил да взимаш 2.5гр./кг. телесно тегло, значи 2.5 х 80 = 200гр. белтъци за деня = 200 х 4 = 800ккал. от белтъците. Калорииния баланс ти е да речем 2300ккал., значи става 2300 - ( 320 + 800 ) = 2300 - 1120 = 1180 / 9 = ~131гр. мазнини за деня. :P
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 05.02.08 13:59.
А по принцип винаги ми е било чудно - защо са ти тия 1 гр/кг. въглехидрати? Знам от личен опит, че без тях е доста по-добре, просто се чудя защо всички така сте се хванали точно за тази цифра?
Ами трябваха ми за обща картина - ориентировъчно. Не мисля, че ще седна да броя грам по грам - нито съм професионалист, нито гоня определени резултати :)
05.02.08
19:57
А по принцип винаги ми е било чудно - защо са ти тия 1 гр/кг. въглехидрати? Знам от личен опит, че без тях е доста по-добре, просто се чудя защо всички така сте се хванали точно за тази цифра?
Защото има едно нещо което се нарича хипоглекимия и това, че не си стигал до нея ( добре за теб ) означава, че все някакви въглехидрати си приемал, нищо, че си мислиш, че не си. :shut: