08.02.08
15:24
Здравейте! създадох си личен дневник, но все още не съм записала нищо в него, защото утре ще е готова програмата ми за тренировки.Междувременно вече втора седмица чета теми и мнения във форумите за режим на хранене при НВД. Аз съм абсолютно начинаеща и затова четох много и задълбочено, но в един момент от толкова различна информация и често противоречива, направо в главата ми настана хаос.Така-започвам отначало.Аз съмвисока 160см. 57кг. на 42 г.съм(по-добре късно,отколкото никога ) Искам да смъкна до 55кг. ,да стопя подкожните мазнини и да стегна мускулите на цялото тяло-ръце,гръб,бедра,коремни мускули-всичко-без да правя релеф. По формулата за изчисление на калорийния минимум-аз получавам 1292,8кал. Тъй като съм начинаеща във фитнеса и докато ми изготвят програмата, тренирам повече на кростренажора и работя с леки тежести за ръце,гърди бедра-по-скоро за да тренирам издръжливост, защото имам проблем с дишането при натоварванията.Не съм тренирала от дете и водя заседнал начин на живот.90% от работното ми време е на стол.Затова тези 1292,8кал. ги умножавам по 1,2 и получавам 1551.36кал.на ден трябва да приемам.Но тъй като искам да дваля и изгоря мазнини изваждам 400-така и не разбрах защо- :coolgrin: и получавам 1151,36 к. трябва да приемам на ден. Това реално лие? Правилно ли разсъждавам. Добре ,но аз немога да изразходвам толкова калории при тренировко-поне за сега.
Друго което мезатруднява е съставянето на меню. Прочетох,че менюто ми трябва да съдържа 50-60% мазнини, 20-30% белтъчини, 10-20% въглехидрати. Признавам си, че съм много зле с аритметиката, 60% от 1151,36 колко са-получавам някакво лудо число-явно аз не съм в час.Все пак отдавна бях ученичка. Имам още много въпроси , но засега самотези-че стана цял роман. Благодаря ви предварително. А Ако може ще питам утре пак.
60% от 1151,36 = 690,816 кал от мазнини / 9 е приблизително 76 грама мазнини.
1 гр мазнини има 9 кал. Това за математиката, иначе от хранене и НВД не разбирам :)
казано от jeny на 08.02.08, 15:24:
Добре ,но аз немога да изразходвам толкова калории при тренировко-поне за сега.
Кой те кара да ги изразходваш по време на тренировка?! Тези калории тялото ти изразходва през деня, независимо какво правиш.
А за математиката - това са сметки за първи клас, не се излагайте!
hridi, Петко,благодаря ви за помоща-всяка информация,макар и малка ми е полезна. върнах се в първи крас и успях да изчисля ,че трябва да приемам76,76г. мазнини, 57,57г. белтъчини и 58г. въглехидрати. Имам и един друг въпрос-колко време преди тренировка мога поемам храна? Връщам се от работа в 19ч. вечерята ми е тогава и се състои предимно от белтъчини-яяйца с мляко или консерва скумрия в собствен сос . След това отивам във фитнеса от 19.45-20ч. до 21.15-21.30 чувствам тежест след вечерята и много ми е трудно 10мин. на кростренажора в началото за загряване. Ако прескоча вечерята и я оставя за след тренировката става много късно. Какво ще ме посъветвате? Въпросите ми може и да ви се сторят много наивни, но не бъдете много критични :coolsmirk:
вечеряй поне час преди тренировката. ако от вечерята ти е тежко, преди тренировка пии един протеинов шейк, а вечеряй след нея.
за калориите - тялото ти изразходва калории за всичко - всяко движение, подържане на телесната температура, мислене и тнт.
Някъде, четох че при игра на шах тялото изгаряло някакво солидно количество калории :D
казано от jeny на 09.02.08, 07:42:
hridi, Петко,благодаря ви за помоща-всяка информация,макар и малка ми е полезна. върнах се в първи крас и успях да изчисля ,че трябва да приемам76,76г. мазнини, 57,57г. белтъчини и 58г. въглехидрати. Имам и един друг въпрос-колко време преди тренировка мога поемам храна? Връщам се от работа в 19ч. вечерята ми е тогава и се състои предимно от белтъчини-яяйца с мляко или консерва скумрия в собствен сос . След това отивам във фитнеса от 19.45-20ч. до 21.15-21.30 чувствам тежест след вечерята и много ми е трудно 10мин. на кростренажора в началото за загряване. Ако прескоча вечерята и я оставя за след тренировката става много късно. Какво ще ме посъветвате? Въпросите ми може и да ви се сторят много наивни, но не бъдете много критични :coolsmirk:
Благодаря ти за съвета! Ще направя точно така.А можеш ли да ми обясниш по-подробно какво представлява протеиновия шейк и от къде мога да си го набавя? Мога ли да го пия всеки път преди тренировка-тоест през ден?
купуваш си протеин(продават се в магазините за хранителни добавки и има доста различни вкусове) и си го разтваряш с вода, нискомаслено мляко или сок и си го изпиваш.можеш да си го пиеш всеки ден или само преди тренировка, или по няколко пъти на ден. в раздела за хранителни добавки има много изписано по темата.
BTW - за целите ти, няма да е лошо и л-карнетин да си вземеш
казано от FRANKO1 на 09.02.08, 12:20:
купуваш си протеин(продават се в магазините за хранителни добавки и има доста различни вкусове) и си го разтваряш с вода, нискомаслено мляко или сок и си го изпиваш.можеш да си го пиеш всеки ден или само преди тренировка, или по няколко пъти на ден. в раздела за хранителни добавки има много изписано по темата.
BTW - за целите ти, няма да е лошо и л-карнетин да си вземеш
Благодаря ти за експресния отговор! надявам се скоро да вляза в “час” по отношение на правилното хранене :-)
А можеш ли да ме посъветваш каква междинна закуска е подходяща при НВД тъй като в периода от обяда ми в 13 часа до вечерята в 19часа когато не съм на тренировка, умирам от глад, а до колкото разбрах е важно да успеем да залъжем организма си,че не сме на диета ;-P Забелязах ,че много хора си приготвят задушени броколи, но в магазина има само замразени, а всеобщото мнение е,че замразените зеленчуци са по-калорични. И един друг въпрос имам- Пилешките гърди, филета и производни-не по възможностите на бюджета ми и затова наблягам най-вече на яйца, мляко, сирене,пуешка шунка. мислите ли,че приема на яйца и мляко е прекален и вредно ле е това? А Какво ще кажете за пилешките фенери? Вчера си купих пакет от 800г. сварих фенерите и ги обезкостих, като изхвърлих кожата, дробчетата и всички мазни неща, оставих само бялото месо. Това става ли за приготвяне на обяд и вечеря при НВД и как може да се приготви накъсани малкои паченца бяло пил. месо. Дайте съвет за рецепта-ясно е че не могат да се изпекат като филето :-) Знам,че много от вас са с голям опит в кулинарията при НВД :)