Правилното дишане

24.12.04
13:31

Как е правилно да се диша.Аз правя така,примерно на лег,когато спускам надолу вдишвам,след това задържам докато вдигам нагоре и като сам в изходно положение издишам.Но,един немец ме вардеше докато прая лег с тесен хват и каза,тва не е правилно,така можеш да си прецакаш белите дробове.Вярно ли е?Според него,когато бутам нагоре трябва през цялото време да се издиша,но така губя концентрация и  не мога...Как е правилната техника??

DM

24.12.04
14:46

Както ти е казал немеца хаха, така етрябва през цялото време при натоварването да се юздишва

BO

24.12.04
15:05

да, правилното е казано от немеца. Заставам зад DJ MADMAN, при усилието се издиша равномерно така, че в крайната точка на движението да си вече без дъх...

все пак обаче, когато вдигаш на 90-100% от максимума ти е нормално да задържиш повече и да издишаш всичко накрая. Просто напрежението е толкова голямо, че не можеш да се занимаваш и с издишане.

24.12.04
15:34

И двамата са прави! Като се напъваш да бутнеш нещо тежко не можеш да издишаш, поне аз не мога - ще си изгубя силата!

24.12.04
18:57

Не сте прави Когато се вдига тежко задължително се спира дъха и се надуват белите дробове а именно за СТАБИЛНОСТА така се увеличава вътрешнокоремното налягане и гърбът помага по време на изпълнение(със стабилност)ако не го правите като се стигне в горно положение се издиша.Аз винаги така правя пък не съм гръмвал бял дроб още

DM

24.12.04
19:16

Доста от всичко това се дължи на навиците и как сте свикнали вие , и аз знам много хора с различни варианти, но по принцип се издишва през цялото време, някои правят дори две вдишвания и издишвания, някои разделят на две части едно издишване
Абе важно е да не се задържа че да ви се завие свят, тогава е вече лошо

24.12.04
23:25

Абе като се правят повторения с 90 % интензивност и нагоре няма навици всеки спира да диша това си е физиологично неможеш го спря

25.12.04
00:28

Значи има 3 типа дишане. Единият -от гърдите ,което овеличава секрецията на адреналин и кортизол ,защото корема не се распуска. Вторият е от дияфрагмата ,които е почти същият като от гърдите ,но при него се диша с плаващите ребра. И от корема е третият тип , които намалява налягане на грабначният стълб. При нито един от типовете дишане не се мърдат рамена или тн. просто се диша по един от типовете, което товари яко гърдите и се испозлва по-голям процент от потенцияла им отколкото при обикновеното повърхносно дишане. Доколкто при тренировка за да не се натоварват белите дробове и сърцето НЕ трябва да се задържа в мъртвата точка ,а да се прави естествено за организма движение и испомпване на кръвта от него. При позитивната и негативната част от движението задължително трябва да се задържи дъхат в гардите и корема да остане стегнат. А в мъртвата точка по естествен път да се издиша.
по-здрави

25.12.04
11:50

Когато правя с тежко трябва да дишам както съм си дишал и преди,демек издишане в изходно положение.

25.12.04
16:15

[quote author=“svetlio87”]Когато правя с тежко трябва да дишам както съм си дишал и преди,демек издишане в изходно положение.

Според мен да опитай на макс да дишаш да видиш дали ще можеш или го накарай тоя германец да диша на макс

^K

25.12.04
18:56

[quote author=“djgorgio-ASTOR”]Не сте прави Когато се вдига тежко задължително се спира дъха и се надуват белите дробове а именно за СТАБИЛНОСТА така се увеличава вътрешнокоремното налягане и гърбът помага по време на изпълнение(със стабилност)ако не го правите като се стигне в горно положение се издиша.Аз винаги така правя пък не съм гръмвал бял дроб още

Е тва е правилното.Не може да се диша постоянно докато вдигаш на максимум.Просто е смешно. :D

DM

25.12.04
19:15

Не беля дроб а Някоя артерия , или вена, или сърцето ти може да се пръсне

25.12.04
20:23

[quote author=“DJ MADMAN”]Не беля дроб а Някоя артерия , или вена, или сърцето ти може да се пръсне

Тъка е и зареди това не бива да се задържа в мъртвата точка или кадето и да е ! Движението трябва да става естествено ,а и се получава нещо като периферна сърдечна деиност демек мускулат помага за испомпването на кръвта.
по-здрави

26.12.04
14:34

[quote author=“DJ MADMAN”]Не беля дроб а Някоя артерия , или вена, или сърцето ти може да се пръсне

Абе кви са тия работи бе,вие ме наплашихте,сега не смея да вляза във фитнеса :)

BO

26.12.04
17:29

Споко, svetlio87, гледай гащите да са чисти  :D , пък напъването не е толкова опасно като си подготвен за него. Гледай за максовете да си винаги добре разгрят и карай на сигурно и с партньор...  :wink:

Може да се обобщи по тази тема, че по време на позитивната част от упражнението се издишва равномерно, а при изпълнение на максове инстинктивно дъхът се задържа, за да се привлече 100% вниманието към тежестта.

Все пак да не забравяме какво означава смисъла на думата АНАЕРОБЕН (без кислород).  :wink:

26.12.04
17:38

Само да вметна, че дишането е автономен процес и няма какво толкова да го разисквате. Да не би по цял ден да мислите как да дишате правилно? :) Аз не знам как дишам по време на тренировка, просто си дишам. Вени досега не са ми се пръсвали, нито сърцето ;) Навремето и аз се мъчих да дишам “правилно”, после престанах да следя дишането, и си се получава естествено. Тялото ви само знае как да диша, според ситуацията, оставете го да си диша спокойно :)
Все пак - при негативна чест се вдишва, при максимално напрежение се задържа, заради вътрешното налягане, и се издишва или по време на позитивната част, или накрая на повторението. Но това си се получава естествено.

26.12.04
19:55

Не съм съгласен.Не съм чувал за такова нещо и в световен мащаб да се е случвало дишането си го правим както сме си свикнали от началото

DM

26.12.04
23:20

И да се е случили, нокои няма да ти се обади и да ти каже хахах
ама принципно е така
за максималната трен. не искам да казвам че не може без задържане , прави се от доста хора но не е полезно
едно такова пресдишане(така се нарича), слепва вените от налягането корто се образува, и намалява с до 55% работата на сърцето
, стига се до припадъци или, разкъсвания на кръвоносни съдове
Ако някои прави пресдишане, трябва да е доста доста напред с материала, че да си го позволи, но в здравословния тренинг не е допустимо
Стан

27.12.04
01:03

Но това трае секунда нали се прави макс не можеш да направиш 3-4 макса нали

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1