10.02.08
13:23
много искам да си развия краката- в смисъл да станат масивни и здрави разбира се- но колко често мога да ги тренирам? Може ли два пъти в седмицата или повече/по-малко? Да, голяма мускулна група са краката и трябва повече време за възтановяване.. Може ли за съвети- колко пъти мога да ги тренирам в седмица, какви упражнения мога да правя... ДО сега аз правя главно клекове до полужение, когато бедрата са успередни на пода(90/95 градуса) - 10-12 повторения в 5-6 серии. После правя напади напред с лоста на врата ми- редувайки краката. За пръсеца се надигам от стоеж като съм хванал дъмбели/лост. Накрая на тренировката скачам интензивно с въже.
благодаря за отговорите! :)
10.02.08
13:33
Упражнения да ти каже друг но според мен не трябва да ги тренираш повече от един път краката.
Мнението беше редактирано от Misho280895 на 10.02.08 13:34.
бедра:
http://www.t-nation.com/article/bodybuilding/hungarian_oak_leg_blast&cr=bodybuilding
http://www.t-nation.com/article/bodybuilding/the_ultimate_legs_program&cr;=
прасци:
http://www.t-nation.com/article/bodybuilding/the_8week_calf_blitzkrieg&cr;=
http://www.t-nation.com/article/bodybuilding/exercise_of_the_week_the_luke_sauder_calf_routine&cr;=
Методики много, това са само тези за които се сетих от раз. Не съм пробвал лично нито една, от познати имам добри отзиви за първата за бедра и втората за прасци, чел съм добри отзиви и за другите (но не познавам хората лично, само по форуми).
Стъпваш на тухла или дървено трупче и правиш 100 повдигания на пръсти.От най-ниската до най-високата точка.Може и всеки ден.След два-три месеца ще имаш най-големите прасци в махлата.
16.02.08
07:49
Съжелявам за късният ми отговор, но просто сега имам възможност да пиша.. така ами Миро трябва ли да слагам тежест или без тежест да правя тези 100 повт (колко серии трябва, или само една). Всеки ден ли?
Ами да всеки ден може.Първо опитай без допълнителна тежест.Зависи и колко е теглото ти.Понякога мускулната треска е много силна на другия ден.Опитай само една серия.Нататък като свикнеш ще видиш може ли още.Но е чудесно упражнение с гарантиран ефект.
16.02.08
09:30
благодаря ти! нямам търпение да го почна :)
Значи ако не си тренирал много прасци,го направи в почивни дни.После е много гадно на другия ден.Но само първите 2-3 дни е тъй.Тухлата или трупчето да са тежки и стабилни,широки.Иначе ще се преобърнат,може да контузиш глезените и сухожилията.Придържаш се към някакви мебели или вратата,без да се повдигаш на ръцете разбира се.Ако си под 65-70кг,може допълнителна тежест за по-нататък.
16.02.08
17:46
казано от Миро на 11.02.08, 07:02:
Стъпваш на тухла или дървено трупче и правиш 100 повдигания на пръсти.От най-ниската до най-високата точка.Може и всеки ден.След два-три месеца ще имаш най-големите прасци в махлата.
Правя същото на стъпалата за втория етаж и има същия ефект, без да нося тухли, дървета и всякакви такива работи от двора.
Ако тренираш в зала има клаф машина, която също развива много добре прасците, а за бедна може да правиш клекове, лег преси, бедрено разгъване/сгъване и др. упражнения, но ако си ограничен само с щанга и железа, като мен няма голям избор от упражнения за крака. Аз наблягам на клекове, напади и римска тяга. Това стига за маса!
За орелефяване, като му дойде времето- скачане на въже, тичане и каране на колело...
16.02.08
19:04
Краката са голяма мускулна група и обикновено се тренират в отделен ден. Могат да се тренират по 2 пъти на седмица, но трябва да видиш как ще се чувстваш, когато отделиш една цяла тренировка на краката. Ако правиш в понеделник и си добре след 2 дена, може и да направиш отново тренировка да кажем в петък, но трябва да внимаваш с възстановяването. Тайната при краката е, че трябва да вдигаш с колкото се може по тежко! Клякането с щанга е едно от най-добрите упражнения за крака и за мен е най-ефективното!
Мнението беше редактирано от Даниел - Трибоеца на 16.02.08 19:05.
17.02.08
07:47
За парсеца не брои повторенията като усетиш тогава спираш и задържаи в негативната фаза
Е,да де.Да не ги брои.Само че ще ги усети още на 25-30 повторение и ще спре,а това съвсем не е достатъчно като натоварване.Когато си постави за цел
една бройка(примерно 100) ще ги изпълни.Едва ли ще се откаже още в началото.Може да го изморява наведнъж 100.Тогава да прави 2 по50 с почивка.
Имал съм такава мускулна треска след това,че едва ходех 2-3 дни.Много добре,че No_WaY си тренира по стълбите.Сигурно е голям юнак в тоя кучешки студ.Аз го правя в топлата стая.На вилата на тухла-четворка,а у дома сковах миналата седмица един Т-образен уред от две дървени трупчета.Получи се нещо много компактно и практично.Четах от Владимир Недков,че трениране на прасци от седеж не е толкова ефективно.Но в залата няма друга калфмашина.Дотренирам си у дома,а на който не харесва идеята негова работа.Няма да го убеждавам колко е практично.
17.02.08
19:41
...живея в къща и стъпалата са на закрито, в коридора :)
Подкрепям съвета на Wrestling_pro !