18.01.08
19:16
Преди малко четох за Аспартам и отидах да погледна и какво да видя !
Аспартам в протеина !
Изпивам го а има още цели 2 кг...и минавам само на naw-foods там поне няма Аспартам !
Просто искам да предупредя преди да си купите хранителна добавка или преди да пиете кока-кола,фанта и сякакви такива да проверите дали съдържа Аспартам.От това което съм прочел за него причинява рак,тумори и сякакви гадости.
Дали ще е проблем да си доизпия протеина?
а като реших да погледна и на баща ми вафлите и шоколадите(защото е диабетик и не може да яде захар и си копувам от някакъв магазин за диабетици сладки неща)
какво да вида
аспартам,фениланин и още 1 куп гадости
не яжте такива храни !!!!!!!!!!
Темата беше редактирана от QcK на 18.01.08 19:20.
18.01.08
19:19
#1
Принципно приемът на аспартам не е желателен, но все пак не вярвам, че дозата в протеина е толкова голяма, че да причини преки въздействия. Като знаем колко хора пият напитки с аспартам и то в “индустриални” количества, трябваше да сме прочели за поне увреждания (е, почели сме това онова, но Владо го е казал в статията).
казано от gorki1 на 18.01.08, 19:16:
не яжте такива храни !!!!!!!!!!
Ами ще трябва да те разочаровам ...... навсякъде ги има.Въобще не ми пука дали протеина е с аспартам, по-скоро гледам аминокиселинния му профил.
ами прочетох я :)
е едва ли в 30-40 грама преди и след трен има голямо количество
но ако се добави кола и някакви слади работи без захар и става бая ( е аз нито пия кола/газирано нито ям такива храни)
но все пак има и протеини без аспартам.
17.02.08
16:06
#4
казано от QcK на 18.01.08, 19:16:
Преди малко четох за Аспартам и отидах да погледна и какво да видя !
Аспартам в протеина !
Изпивам го а има още цели 2 кг...и минавам само на naw-foods там поне няма Аспартам !
Просто искам да предупредя преди да си купите хранителна добавка или преди да пиете кока-кола,фанта и сякакви такива да проверите дали съдържа Аспартам.От това което съм прочел за него причинява рак,тумори и сякакви гадости.Дали ще е проблем да си доизпия протеина?
а като реших да погледна и на баща ми вафлите и шоколадите(защото е диабетик и не може да яде захар и си копувам от някакъв магазин за диабетици сладки неща)
какво да вида
аспартам,фениланин и още 1 куп гадости
не яжте такива храни !!!!!!!!!!
Аспартамът е изкуствено получен подсладител (заместител на захарта). Представлява дипептид на аминокиселините аспарагинова киселина и фенилаланин. Открит е през 1965 година от Джеймс М. Шлатер.
Химическо му наименование е N-(L-α-аспартил)-L-фенилаланин, 1-метил естер. Аспартамът е познат под търговските имена Нутрасуит (NutraSweet), Canderel, Equal, Е 951. Химическата му формула е C14H18N2O5. Моларната му маса е 294.301 g/mol. Температурата на топене- 246-247 °C.
Аспартамът е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта[1]. В много страни, сред които и България[2][3], производителите на храни и напитки са длъжни да посочат на етикетите на своите продукти, ако те съдържат аспартам. Европейският код на аспартама като хранителна добавка е Е951.
Поради ниската си калоричност днес аспартамът масово се използва за подслаждане на напитки, например някои разновидности на Кока Кола, Фанта, Пепси, всички продукти на Аспасия, повечето разтворими сокове (сокове на прах), както и още много други. Използва се също така при приготвянето на дъвки без захар, както и в производството на диетични храни и храни, предназначени за диабетици.
Поради високото си съдържание на фенилаланин, аспартамът не е подходящ за лица, страдащи от фенилкетонурия.
Безопасността на аспартама в последните години търпи остри критики[4]. Преди всичко това се свързва с отделяния, при преработката му в човешкото тяло, метанол (метилов алкохол). Някои автори изказват опасения и заради повишаването на нивата от фенилаланил в организма (предразполага към образуването на мозъчни тумори)[5], вследствие ежедневната употреба на аспартам в напитките и храните.
Аспартамът се радва на особена популярност в световен мащаб. Употребата на аспартам в храни и напитки е одобрен от Европейската Агенция по Безопасност на Храните (EFSA)[6]. Към 2005 г. аспартамът се използва в над 6000 продукта, а годишната му консумация в световен мащаб възлиза на 16 000 тона [7].
(http://bg.wikipedia.org/wiki/Аспартам)
17.02.08
20:40
#5
На фона на това, което се съдържа в храните в магазина и особено по ресторантите, аспартама в протеина е най-малкия проблем :-)
17.02.08
20:56
#6
Аспартамът не е толкова опасен, освен ако не искаш да го разтопиш на 100 градуса и да ги изпииш течен и топъл :).
казано от Владимир8507 на 17.02.08, 20:40:
На фона на това, което се съдържа в храните в магазина и особено по ресторантите, аспартама в протеина е най-малкия проблем :-)
по цял ден това правя :lol:
По темата. Стига с този аспартам, ако гледаме така на нещата трябва да се вакумираме за най-сигурно..
По темата. Стига с този аспартам, ако гледаме така на нещата трябва да се вакумираме за най-сигурно..
Аспартамът не е толкова опасен, освен ако не искаш да го разтопиш на 100 градуса и да ги изпииш течен и т
На фона на това, което се съдържа в храните в магазина и особено по ресторантите, аспартама в протеина е най-малкия проблем
Употребата на аспартам в храни и напитки е одобрен от Европейската Агенция по Безопасност на Храните (EFSA)
Ето как со омаловажава и пренебрегва един (за мен) сериозен проблем.
Дайте да пием Чернобилско мляко по тази логика.
Аспартама е одобрен и по нашето законодателство. Има една малка подробност - одобрен е до “2гр. на килограм продукт”.
Счита се, че в такова количество (2гр./кг.) не е чак толкова вреден.
Проблема е, че с 2 грама нямаш шанс да подсладиш 1кг. продукт. Затова се използва комбинация от подсладители (аспартам+ацесулфам+цикламат) в допустимите норми. И понеже понякога пак не се подслажда достатъчно + тотална липса на контрол върху готовия продукт = (по мое мнение) повишени дози от всички подсладители, особено от най-евтиния.
Това не е чак толкова страшно ако приемаш само един посладен с тях продукт на ден. Със сигурност, обаче са доста повече.
И самоотравянето също е доста повече.
Затова видя ли етикет “диетично” - бягам като дявол от тамян. И не само аз. Явно и производителите са го отчели и тихомълком си подменят захарта (или глюкозо-фруктозния сироп) с подсладители. И го пишат с много ситни буквички на етикета. Редом с “натуралоидентични” овкусители и оцветители.
Медудругото, най-безвредния от подсладителите е захарина.
18.02.08
07:14
#9
казано от mitaka101 на 18.02.08, 06:59:
По темата. Стига с този аспартам, ако гледаме така на нещата трябва да се вакумираме за най-сигурно..
Аспартамът не е толкова опасен, освен ако не искаш да го разтопиш на 100 градуса и да ги изпииш течен и т
На фона на това, което се съдържа в храните в магазина и особено по ресторантите, аспартама в протеина е най-малкия проблем
Употребата на аспартам в храни и напитки е одобрен от Европейската Агенция по Безопасност на Храните (EFSA)
Ето как со омаловажава и пренебрегва един (за мен) сериозен проблем.
Дайте да пием Чернобилско мляко по тази логика.
Аспартама е одобрен и по нашето законодателство. Има една малка подробност - одобрен е до “2гр. на килограм продукт”.
Счита се, че в такова количество (2гр./кг.) не е чак толкова вреден.
Проблема е, че с 2 грама нямаш шанс да подсладиш 1кг. продукт. Затова се използва комбинация от подсладители (аспартам+ацесулфам+цикламат) в допустимите норми. И понеже понякога пак не се подслажда достатъчно + тотална липса на контрол върху готовия продукт = (по мое мнение) повишени дози от всички подсладители, особено от най-евтиния.
Това не е чак толкова страшно ако приемаш само един посладен с тях продукт на ден. Със сигурност, обаче са доста повече.
И самоотравянето също е доста повече.
Затова видя ли етикет “диетично” - бягам като дявол от тамян. И не само аз. Явно и производителите са го отчели и тихомълком си подменят захарта (или глюкозо-фруктозния сироп) с подсладители. И го пишат с много ситни буквички на етикета. Редом с “натуралоидентични” овкусители и оцветители.
Медудругото, най-безвредния от подсладителите е захарина.
Абе... допустимо...
Нали се сещаш, че когато се спомене за допустимо обгазяване... все пак това си е обгазяване, а поглъщането на вредни вещества не е полезно. След като едно нещо има допустимо количество, за да не е ЧАК ТОЛКОВА ВРЕДНО, значи все пак си е вредно!
Не бих препоръчал употребата му! Но всеки прави нещата на своя глава... и отговаря за здравето си сам!