14.02.08
09:24
Темата ми не е за това дали моята програма е добра или не.
Не е и за това коя програма е добра.
А е по-скоро за моралната гледна точка на нещата по отношение на изготвянето на тренировъчни програми. За това се зачудих по една конкретна причина.
Във фитнеса, където ходя има доста момичета, на които треньорите им изготвят програми - включително и за мен.
Повечето от тези момичета са много слабички - говоря за почти липса на мазнини и най-вероятно поднормено тегло по почти всичките параграфи. Въпросните момичета обаче искат изготвяне на програми за чистене на мазнини - от дупето и краката.
Питанката ми е: в такава ситуация, коя е по-правилната реакция от страна на инструктиращите? Да откажат клиента, защото виждат, че това не е реалистична цел за него (т.е. няма какво да се ‘чисти’)?
Да му се обясни, че за него е по-добра друга програма?
Или просто да се изготви програмата без обяснения?
Темата ми не е с идея критикуване работата на треньорите. ПО-скоро е лична чуденка.. Ако е за общия форум, моля модераторите да я преместят.
Каквито резултати иска клиента такава програма му се изготвя. Да инструктора може да се опита да изкаже своето мнение и да се опита да убеди клиента да преследва други цели, но в крайна сметка клиента си решава какво иска да постигне.
ПС Къде ги видя тези слаби момичета по залите... повечето не са такива...
14.02.08
10:40
казано от Грахче на 14.02.08, 09:24:
Темата ми не е за това дали моята програма е добра или не.
Не е и за това коя програма е добра.А е по-скоро за моралната гледна точка на нещата по отношение на изготвянето на тренировъчни програми. За това се зачудих по една конкретна причина.
Във фитнеса, където ходя има доста момичета, на които треньорите им изготвят програми - включително и за мен.
Повечето от тези момичета са много слабички - говоря за почти липса на мазнини и най-вероятно поднормено тегло по почти всичките параграфи. Въпросните момичета обаче искат изготвяне на програми за чистене на мазнини - от дупето и краката.
Питанката ми е: в такава ситуация, коя е по-правилната реакция от страна на инструктиращите? Да откажат клиента, защото виждат, че това не е реалистична цел за него (т.е. няма какво да се ‘чисти’)?
Да му се обясни, че за него е по-добра друга програма?
Или просто да се изготви програмата без обяснения?Темата ми не е с идея критикуване работата на треньорите. ПО-скоро е лична чуденка.. Ако е за общия форум, моля модераторите да я преместят.
Ми да ти кажа те клиентите си знаят тяхното и е трудно да бъдат убеди ,че това което искат не е за тях и в крайна сметка се изготвя програма въз основа на тяхното желание , дори и да не е правилно .............. Малко са фитнес инструкторите ,който умеят да убедът даден клиент в това което е добро за тях
Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 14.02.08 10:41.
Здрасти, Грахчо!
Темата засяга една доста голяма част от момичетата, засегнати от хранителни разстройства. Има наистина, такива, който имат нужда от програма за “чистене”, но има и такива, които си внушават, че имат нужда от такова. Грахчето е права. Но пък не всеки би бил достатъчно компетентен като психолог, а и не е длъжен. В крайна сметка, някой отива на фитнес, условно казано, иска нещо, за което си плаща и инструктора изпълнява желанията. Клиента винаги е прав, нали?!
Дори ако инструктора, като човек, който много добре познава физиологията, даде мнението си за адекватната програма за конкетен човек, то въпросния човек, едва ли би отразил нещо. Хората са непредсказуеми и правят това, което си искат. Независимо, че не е правилното. Много малка част от жените ходят да тренират за хубава стойка, например, всички ходят единствено и само да се “стягат” и “вталяват”.
Лично мое мнение е, че един фитнес треньор, би трябвало да прави обща оценка на състоянието на клиента. Не само за жените се отнася, а изобщо за всички. Трябва да се следи всичко - хранене, почивка, тренировка, добавки, дори ако щете и вода колко пие. Много е важно да се прави цялостен анализ, защото наистина от някъде може да се пробие системата. Сигурно го правят много от инструкторите, но кой ли ги слуша? Познавам не едно момиче с ХР, изпатили от собсвените си глави, а не защото някой им е направил план за редукция на тегло...
14.02.08
11:50
Каквото каже клиента това е. Дори да започнеш да обясняваш на някой, че не е за такава програма и диета той отказва да те слуша така че следва да си професионалист и да му помогнеш в това което е решил.
Благодаря на всички за отговорите. :)
Идеята ми е точно във връзка с това “Каквото иска клиента, това му се дава”. Само че ако видиш, че клиентът си задълбава един проблем по този начин, пак ли е правилно от морална гледна точка да му се вземат парите? Без дори да се спомене, че всъщност въпросния човек би било правилно да работи по друга програма? Не говоря да убеждава на всяка цена, а най-малкото да се препоръча различен тип тренировка. Не знам, някак си ми се струва, че инструктиращият трябва да е специалист, който да знае какво е най-доброто за въпросния клиент, а не само да изпълнява исканията му...