Хранителен Режим в Развитие...

17.02.08
22:06

Аз съм момче на 18 год., 180 см и бях 93 кг. Поразрових се из сайта, консултирах се с приятели, които разбират малко повече от хранене и ползвах ето този режим на хранене (записан отдолу). Искам да подчертая и обърна сериозно внимание на факта, че нямах никакво време и  не съм спортувал. Единственото ми движение беше от 2 до 3 км. на ден ходене (когато не е много студено времето). След 1 седмица бях вече около 88 кг., което много ме зарадва. След още една седмица, бях стигнал 85 кг (като си давах сметка, че ще свалям все по бавно) и пак бях много доволен. Проблема се появи след 3-тата седмица, когато пак си бях 85-86-85 кг. ;( и сега не знам какво точно да правя...
Идеята ми беше да сваля до 80 (ако можех и още) и след това да почна с фитнеса... Вече имам повече свободно време и мога да ходя в залата. Проблема ми е, че ако почна тренировки (след 1 седмица) не съм на ясно как точно да си променя режима на хранене. Преди това не съм на ясно дали той и до сега (без тренировки) е правилен. Мислех си, че е така защото свалях килограми и се чувствах супер (не отпаднал), но ето че вече съм в застой. И ето ги въпросите ми: Как да си направя режима, така че да мога да сваля поне до 80 кг, преди да започна да тренирам? Ще мога ли да сваля и още защото крайната ми цел е или 75 кг или да сваля до 75 кг и да кача пак до 80 (само че не мазнини ами повече мускули :D) кг. - искам да съм в рамките на 75-80 кг.?  Другото което искам да спомена, че смятам да почна да приемам и L-карнитин, но не мога да реша кой е по-добрия вариант - хапчета или прах?  Правилно ли е да започна с L-карнитина преди да съм започнал с фитнеса (1 седмица)? Кажете ми какво точно да направя от тук нататък за да мога до лятото да стопя коремчето си, да стана под 80 кг и да стегна тялото си. Храненето? Карнитина? Тренировките?

Хранителен Режим:

Сутрин:
1-ви вариант: 100 - 150 гр. овесени ядки с мляко и мед
2-ри вариант: 3-4 белтъка с 1 жълтък и 1-2 филийки чер. хляб

Обед: 13:00 - 14:00
200-250 гр. месо по избор + 100-200 гр ориз или картофи

Следобедна закуска: 18:30
1-ви вариант: риба тон 100-150 гр. (1 консерва в собствен сос) + салата по избор
2-ри вариант: 150 - 200 гр. месо (пилешко) + салата по избор

Вечеря: 20:00 – 20:30
1-ви вариант: салата от моркови и зеле (без мазнина)
2-ри вариант: шопска салата (без мазнина)

общо:
протеин : приблизително 100 гр.
въглехидрати : приблизително 300 гр.
мазнини : зависи от месото ( максимум 50-60 гр.)

17.02.08
22:38

В режима има няколко сериозни грешки. В закуската - при вар. 1 трябва да изключиш меда, а вместо с прясно мляко да ядеш овеса с кисело мляко или вода. Вариант 2 на закуската също според мен е грешен, спокойно можеш да оставиш само вар. 1 за закуска ( бтв ако ще ядеш яйца, си ги яж с жълтъците, иначе само хабиш храната ). Между закуската и обяда трябва да има една лека закуска. По възможност - протеини + мазнини. От обяда задължително изключваш ориза/картофите и слагаш една голяма салта зеле+моркови или домати+краставици или нещо такова. Следобедната закуска е супер. И вечерята е голяма грешка, сложи някакво месце там задължително. Също така салатите ги заливай с по една лъжица зехтин, по-добре е. Това, че си ги писал “без мазнини” не е +. Общо взето при отслабването ( и вобще като цяло за теглото ) въг. са проблем, не мазнините. Добре е да прочетеш и статиите в изданието за калориен баланс, НВД и кардиото.

И няколко общи неща - теглото е променлива величина, не става да станеш 75кг. и край, всичко е на 6. След това идва и по-важния период - този на задържане на килограмите в някакви допустими граници ( 75-76-77, но не и 80 примерно ). Така че винаги трябва да се гледаш какво ядеш и горе/долу да спазваш макар и не по план някакъв режим. Ако искаш хубаво тяло отсега трябва да се откажеш от много неща - сладко, кисело, солено, бързи закуски, газирани напидки и т.н., и като казвам ‘откажеш’ нямам предвид завинаги, но ако ще консумираш някакви такива неща гледай винаги да е в някаква мярка ( много малки количества и рядка консумация на подобните храни ).

Също така започвай тренировки, 2-3 пъти на седмица да ходиш на фитнес трябва да ти стане навик, но не разбира се да се разхождаш до там - трябва си добре подбрана според целите тренировка. Можеш да почнеш с някоя програма за начинаещ + 30-35мин. кардио на вело или пътека като за начало.

За карнитина - единственото по-голямо значение е ако е течен, така се усвоява по-бързо от тялото ( примерно пиеш го 10мин. преди да почнеш кардиото ) иначе разлика няма и гледай да е някакъв на западна фирма, че БГ добавките “suck ass” както се казва.

Успех!

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 17.02.08 22:41.

18.02.08
08:01

За 2 седмици не можеш да свалиш 8кг мазнини, нали се сещаш... В най-добрият случай това са 3кг, а останалите 5 какво са? Не е важно колко отслабваш, а какво отслабваш. Нямаш никакви ненаситени мазнини в режима и каква е тази безпротеинова вечеря?! 150гр овесес ти е много на закуска. Хората които правят почти ежедневно тренировки ядат по толкова, а ти все пак отслабваш ;). Успех

18.02.08
08:36

казано от Flask на 18.02.08, 08:01:

За 2 седмици не можеш да свалиш 8кг мазнини, нали се сещаш... В най-добрият случай това са 3кг, а останалите 5 какво са?

Не са мускул за всеки случей. Задържана вода е било. :roll:

150гр овесес ти е много на закуска.

Писал е 100-150гр. и вобще не е много. Ако ги направи единственото въг. ядене си влизат перфе за закуска. ;-)

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 18.02.08 08:38.

18.02.08
12:28

Сутрин:
1-ви вариант: 50 - 100 гр. овесени ядки с кисело мляко (1%) мляко
2-ри вариант:  - отпада

Лично аз не изпитвам нужда от междинно ядене, но ако се налага дайте ми идея

Обед:  13:00 - 14:00
200-250 гр. месо по избор + салта зеле + моркови /или/ домати + краставици

Следобедна закуска: 18:30
1-ви вариант: риба тон 100-150 гр. (1 консерва в собствен сос) + салата по избор
2-ри вариант: 150 - 200 гр. месо (пилешко) + салата по избор

Вечеря: 20:00 – 20:30
1-ви вариант: 100 гр. месо + салата от моркови и зеле (зехтин)
2-ри вариант: 100 гр. месо + шопска салата (с зехтин)

Какво мислите сега? Какво още да променя? Как да намаля още въглехидратите?

Относно поддържането на килограмите: След като постигна желаните килограми смятам да продължа сериозно със фитнеса, и да направя такъв режим на хранене, че да си запазя килограмите в нормите на 75-77 кг. Ако трябва ще продължа с тежим на хранене  докато не ми стане начин на живот, но трябва да ми помогнете да го направя така, че да не го карам само на пържоли с пържоли :D

сладко - отказал (2 седмици без никакво сладко освен мед, който също вече не консумирам)
кисело - отказал (2 седмици и повече защото не го харесам като цяло)
солено - в процес на отказване (много ама много обичам соленото ядене и цял живот съм ял много солено за това не мога да го спра изведнъж)
бързи закуски - отказал (2 седмици без тях)
газирани напитки - отказал (2 седмици без тях)
кафе - процес на отказване (много бях пристрастен към кафето и съм го намалил до минимум - по едно на 2-3 дена)
чай - новата ми любофф, но без мед и захар (пия по 4-5 обикновени билкови чая, някой път и плодови, но не вярвам това да ми пречи)

Въпроси: Защо трябваше да махна ориза и варените картофи? Много въглехидрати? Или? Жълтъците не съдържат ли много въглехидрати по принцип? Защо не е хубаво да се ядат яйца при режим за сваляне на килограми?Пчелния мед много ли пречи на хранителния режим? И някой може ли да ме светне относно зеления чай? За какво се използва?

За 2 седмици не можеш да свалиш 8кг мазнини, нали се сещаш… В най-добрият случай това са 3кг, а останалите 5 какво са? Не е важно колко отслабваш, а какво отслабваш.

Ми да ти кажа... и аз не знам. Но последно като се теглих у нас бях 93… сега сам 85-86, но съм толкова от няколко дена.

18.02.08
12:33

150гр овесес ти е много на закуска

Свалил съм ги на 50-100 гр. и съм готов да ги направя 50 гр., но искам да попитам дали мога да ям вместо супер гадните овесени ядки, примерно МЮСЛИ?

18.02.08
14:13

Давам ти рецепта за “супер гадните овесени ядки”. Ядките, млякото(прясно), в микровълновата за 1-2 минути докато почнат да се надуват леко, добавяш подсладител/мед, както решиш тук и канела. Объркваш го хубаво това нещо и ядеш. Хубаво е ядките да са почнали да се размекват, все едно си ги варил.
@Crazy_With_Razor, с последно количество протеин в 18:30 как я виждаш да не е загубил поне малко ММ. Разбира се, че по-голямата част от загубата е вода. Винаги се получава така, като от безразборно хранене преминеш на хранителен режим. 150гр овесени ядки са много, защото дори при НВД е препоръчително въглехидратите да са ти разхвърляни през целия ден, а не само сутрин. Често хората със слаба психика се отказват от НВД заради нуждата от въглехидрати, някои се чувстват ужасно без тях, особено начинаещите. В тази категория не причислявам хората, които тренират активно. Те си знаят какво правят.
Към автора на темата: Погледни РБД и Отслабване с РБД в изданието и въобще цялата секция за диети. Най-добрият хранителен режим е работещият, а не този, който ти го е казал някой приятел. Успех!

Мнението беше редактирано от Flask на 18.02.08 14:20.

18.02.08
23:05

казано от Flask на 18.02.08, 14:13:

Защото дори при НВД е препоръчително въглехидратите да са ти разхвърляни през целия ден, а не само сутрин.

Не съм съгласен. :smirk: Как ще ядеш въг. след 14:00 при НВД? :roll: А след това още ли? И в 16:00 и 20:00? >:( Че то вече не е НВД това, повече бие на РБД. Според мен при НВД можеш да направиш компромис като разделиш въг. ядене на две - сутрин малко въг. ( 50-80гр. овес ) и на обяд малко въг. ( 1-2 малки картофа, 100гр. леща. или нещо от сорта ).

След това - протеини+мазнини! ;-)

А иначе ако нямаш воля/психика, къде вобще си тръгнал да правиш нещо изискващо и от двете по много като отслабване и поддържане на тегло + спорт примерно. :roll: Като не хапнеш въг. през деня и какво?  :coolmad:

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 18.02.08 23:07.

18.02.08
23:21

Аз казвам защо повечето начинаещи се отказват, а не какво ще им стане и под въглехидрати не разбирам ориз и картофи във всяко ядене, а някакъв зеленчук. Както и да е, да не спамим темата с ненужни постове.

18.02.08
23:38

Какви зеленчуци? Чушки, домати, краставици, зеле, моркови? Че какви въг. има в тях, като първо са по 3-5гр. на 100гр. и второ са фибри тоест не се усвояват от организма.. сериозно ли го броиш това за въг.? :ohh: А иначе си е ясно, че салата трябва да има към всяко ядене. Пише си го и в статията за НВД. ;-)

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 18.02.08 23:39.

19.02.08
06:42

Това не е SPAM или FLOOD… а все полезни неща които разбирам от вас.

19.02.08
09:43

Разбира се, че ги броя и зависи колко големи салати си правиш. На 3-5гр. има по 1гр фибри другото какво е? Аз по-малка салата от 1/2 кг не виждам как ще си направя, да не говорим, че това е минимумът, 20гр. въглехидрат се събраха и като го направиш 3-4 пъти на ден... То се събира ;)

19.02.08
10:48

Домат 100гр. - въг. 3.7, фибри - 3гр.

Зеле 100гр. - въг. 4.6, фибри - 3гр.

Краставица 100гр. - въг. 2.3, фибри - 2гр.

Моркови 100гр. - въг. 8, фибри - 4гр.

И т.н., та найстина ли ги броиш? Лол.. Аз пък си мислех, че аз съм маняк на тема хранене. :-)

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 19.02.08 10:52.

19.02.08
10:55

Това за зеленчуците добре :) ами как стоят нещата при плодовете...
И могат ли зеленчуците и плодовете да се приемат за бързи въглехидрати, който да се приемат с малки количества след обяд...?

А БРЕ КОЛКО ГОРЕ ДОЛУ ТРЯБВА ДА Е ДНЕВНАТА НОРМА НА ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ ПРИ НВД и РБД...
И до колкото разбрах при НВД трябва основното количество въглехидрати да се приема сутрин до обяд...? А при РБД равномерено през целия ден?
В такъв случай при НВД се допускат бързи въглехидрати след обяд нали?

19.02.08
11:13

При НВД вобще не се допускат бързи въг. :roll: И да при НВД е добре да ограничиш приема на въг. от сутринта до обяд или до 14:00 като разбира се не минаваш границата от 1/1.5гр. въг. на кг. телесно тегло и въг. да са средни/бавни ( ГИ индекс 60 или < ). При РБД съотношението въг./белтъци е 45-55, 55-45 и с малък прием на мазнини. ;-)

19.02.08
11:19

казано от Crazy_With_Razor на 19.02.08, 11:13:

...като разбира се не минаваш границата от 1/1.5гр. въг. на кг. телесно тегло...

Т.е по 1-1.5 гр. въглехидрати на килограм, обаче на килограмите който съм или на килограмите които искам да стана... Това и от статията за НВД не ми стана ясно...

казано от Crazy_With_Razor на 19.02.08, 11:13:

...и въг. да са средни/бавни ( ГИ индекс 60 или < )...

Ще ме извинявате ама това не го разбрах много много...

19.02.08
11:50

Тоест в момента примерно тежиш 80кг. значи общо за деня ядеш ~75-85гр. въг., като свалиш примерно на 75кг. и искаш да продължиш с НВД правиш нови сметки и гледаш да ядеш ~70-75гр. въг. на ден. Прочети статията за калориен баланс бтв. :)

За ГИ - http://www.protos.bg/DoctorD/vd/i76/vd_i76_14.html , http://spidersport.com/glycemic-index.php . ;-)

19.02.08
18:54

домат http://i.data.bg/08/02/19/818607_orig.jpg да речем ...

Мнението беше редактирано от Flask на 19.02.08 18:55.

19.02.08
20:03

казано от Flask на 19.02.08, 18:54:

домат http://i.data.bg/08/02/19/818607_orig.jpg да речем ...

;-)

IB

19.02.08
22:43

Аз искам да попитам тук нещо за да не пускам нова тема: колко мазнини/кг е дневната норма при НВД? Прочетох статията за калориен баланс и за НВД, но в статията за калор баланс примера беше при ВВД.
П.П. Извинявам се на автора че му се бъркам в темата, ама... :)

20.02.08
04:21

О не се бъркаш... това беше следващия ми въпрос?

20.02.08
20:14

Мазнините в НВД са единствената величина, която не е фиксирана и за която няма норма. С тях допълваш калориите до нужното ти количество. Фиксираш грамовете протеин и въглехидрати, виждаш колко калории правят те и остатъка до общото количество калории, към които се стремиш го делиш на 9 (1гр мазнини-9кал) и получаваш грамовете мазнини. Пример с човек 65кг целящ се към 2000кал.
Въглехидрати 1гр/кг 65грх4кал=260кал
Протеини според физ, активност но да осредним 2гр/кг 2х65=130грх4кал=520кал
Остатъка 2000-260-520=1220 ти остават за мазнини/9=135 гр мазнини

20.02.08
20:25

За да разбера към колко калории се стремя трябва да си сметна Калоричния баланс нали?
От всичките тези обяснения едно не ми стана ясно - всичко което изчислявам към моите килограми ли да го смятам или към килограмите който искам да стана???

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1