19.02.08
19:31
Здравейте на всички. Чета с интерес темите пуснати в този раздел и се надявам да получа съвет за моята НВД.
Първо искам да ви попитам дали правилно съм си изчислила BMR-то. След използване на формулата, която намерих на сайта, и прилагането на индекса за активност(1.2) се получиха 1693 ккал. Аз съм висока 160 см., на 23 години и тежа 60 кг. Въпроса ми е, след намирането на BMR-то колко трябва да извадя от него за да съм на отрицателен калориен баланс? Стига ли ако извадя 500? Според вас имат ли място морковите, зелето и пипера в диетата, или да се придържам само към салатата? Въглехидратите които са показани в хранителните таблици за тези зеленчуци трябва ли да се смятат към общите? И най-важният за мен върпос - трябва ли да правя, както е описано на сайта, въглехидратен ден на всеки 7-8 дена заради инсулина? Благодаря ви много. А ето я и таблицата:
09:00
Грейпфрут(1/2)
09:30
Яйца 1бр
50 гр. Кашкавал
1 филиика хляб
12:00
Пилешко месо (100 гр)
Кисело мляко (180 гр)
Морков (100 гр.)
1филиика хляб
15:00
Извара (100 гр)
Маслини 50гр
17:30
Риба
Салата
20:30
Пилешко месо (100 гр)
Салата 100гр
Общо белтъци:128,72, мазнини:40,26, въглехидрати:57,435, калории:1128,38
Здрасти.
1.Да,като за начало извади 500 калории.
2.Да,прави въглехидратни дни.Може и на 5.
3.Въглехидратите от зеленчуци не се смятат.
Увеличи си протеина.Примерно порциите от по 100 гр пилешко ги направи на 200.
Все пак да попитам...нали ходиш на фитнес? :)
Киселото мляко не е много препоръчително за НВД и изобщо млякото.Можеш да сложиш овесени ядки по 100 гр на ден,като махнеш филиите хляб.
Мнението беше редактирано от Финдо на 19.02.08 20:00.
Що за заглавие на темата “Момиче на НВД :)” ? да не би да очакваш че като си момиче всички ще се втурнат да ти помагат хахахахахаха :) , хайде малко по - сериозно тука помагаме на всички няма нужда от такива прийоми.
Иначе при диетата си на прав път разбира се ако усетиш че нещо не е наред я модифицирай в движение, не се задълбавай в калориите те не са определящи при свалянето на килограми - можеш и по цял ден да ядеш и пак да сваляш може и да ядеш нискокалорична храна и пак да седиш на едни килограми, аз бих вкарал дни с повече въглехидрати по - често на всеки 3-4 ден, въглехидратите от зеленчуците не се смятат - те са основно във фибрите, бих намалявал доста по плавно калориите.
Другото от основна важност е силовите и кардио тренировки, без тях - трудна работа.
Мнението беше редактирано от Alkorin на 20.02.08 12:33.
казано от Alkorin на 20.02.08, 12:31:
Що за заглавие на темата “Момиче на НВД :)” ? да не би да очакваш че като си момиче всички ще се втурнат да ти помагат хахахахахаха :) , хайде малко по - сериозно тука помагаме на всички няма нужда от такива прийоми.
Не това имах предвит със заглавието на темата. Не съм си и помисляла, че като съм момиче ще се втурнете да ми помагате. :) Заглавието беше по-скоро насочително отколкото прийом за каквото и да било. Както и да е. Разбрах за въглехидратните дни и ще ги правя както ме посъветвахте. А какво трябва да бъде менюто ми през тези дни? Какви храни да включвам? И още един въпрос - имат ли място подправките при приготвяне на храните(пилешкото примерно)? Говоря най-вече за сол, лимонов сок и черен пипер.
20.02.08
19:52
Солта повечето я избягват, защото задържа вода в организма. Но в умерени количества е ок. Потърси в изданието има статии на тази тема. Подправките са добре дошли, помагат на храносмилането, а и правят храната по-вкусна. Това е важно, защото трудно се издържа на режим с храна, която не определяш като вкусна. Също се присъедиянвам към мнението на Алкорин, че калориите е хубаво да се свалят постепенно. -500 е минимумът. Примерно можеш да започнеш с -200 и като стгинеш застой да извадиш още 100 и така нататък. Ако директно скочиш на много ниски калории стресираш тялото си, а и си губиш шансовете после да коригираш. Недей се вманиачава в сметки, много по-важна е увеличената физическа активност. Момчетата вече с право те питаха дали тренираш. Относно зареждащите въглехидратни дни-вдигаш общото количество въглехидрати, като важно е да идват от източници с нисък ГИ и е по-добре да ги ядеш в първата част на деня до следобяд. Принципно около 3гр/кг въглехидрати се смята за ок за зареждаш ден.
Мнението беше редактирано от Tralfamadorian на 20.02.08 19:54.
казано от Mimi23 на 20.02.08, 14:11:
казано от Alkorin на 20.02.08, 12:31:
Не това имах предвит със заглавието на темата. Не съм си и помисляла, че като съм момиче ще се втурнете да ми помагате. :) Заглавието беше по-скоро насочително отколкото прийом за каквото и да било.quote]Тогава нека те насоча те хранителните режими не се разделят на мъжки, женски, за деца или джуджета :) те са общовалидни, принципите им действат за всеки.
Подправките са добри с изключение на солта, освен ако не ползваш морска сол която е добра, като въглехидрати аз лично бих включил повече овесени ядки и пълнозърнест хляб.Пиенето на много вода също е критично, говоря за поне 3-4 литра дневно.
Благодаря на всички за отговорите. Първо - взех си поука от забележките и съм сменила филията хляб, която ям сутрин, с овесени ядки в 11 часа. А хляба който ям е Бонус - 6 зърна, надявам се да е добър. Солта която използвам е смляна, морска, трапезна сол. Вода пия към 3 литра на ден, надявам се да е добре. Колкото до въглехидратните дни - какво означава въглехидратите да идват от храни с нисък ГИ, кои са тези храни? И какво е това ГИ?
Колкото до тренировките - физическата ми активност е сведена до минимум, пък и нямам никакво време за тренировки, за което много съжалявам. Бихте ли ми казали, дали при такива условия ще имам успех с диетата. На какъв резултат да се надявам.
За съжеление си трябва кардио,освен диета.Въглехидратите да ти идват от картофи(варени) и ориз.
ГИ означава Гликемичен Индекс.Колкото до въглехидратите в зареждащ ден,аз лично приемам 5 гр/кг и отгоре,но все пак ти си момиче,така че послушай колежката си и ги остави на 3 гр/кг.
Мнението беше редактирано от Финдо на 21.02.08 15:59.