22.02.08
08:28
Вчера, докато бях във фитнеса, забелязах едно много странно упражнение. Поне според мен де :)
Значииииииииииииииии човекът беше много особено наведен - с изправен гръб, така, че дупето му щръква, корема е напред, гърба е назад - нещо като S-образна поза ако мога да го обрисувам с думи. Та.. Вдигна около 50-60 кг. като за клек - с щангата зад главата... и подскачаше с нея без да променя позата и чупката в кръста. Изообщо не знам дали става ясно за какво упражнение говоря :lol: Но в общи линии като го гледах си натоварваше основно кръста с това особено подскачане..
И се чудех - каква му е целта на това особено упражнение с подскоци?
И.. не е ли предразполагащо към травми с тия килограми?
Следващия път ако го улуча - него лично ще го питам, но просто се зачудих... :ohh:
22.02.08
08:50
казано от Грахче на 22.02.08, 08:28:
Вчера, докато бях във фитнеса, забелязах едно много странно упражнение. Поне според мен де :)
Значииииииииииииииии човекът беше много особено наведен - с изправен гръб, така, че дупето му щръква, корема е напред, гърба е назад - нещо като S-образна поза ако мога да го обрисувам с думи. Та.. Вдигна около 50-60 кг. като за клек - с щангата зад главата... и подскачаше с нея без да променя позата и чупката в кръста. Изообщо не знам дали става ясно за какво упражнение говоря :lol: Но в общи линии като го гледах си натоварваше основно кръста с това особено подскачане..
И се чудех - каква му е целта на това особено упражнение с подскоци?
И.. не е ли предразполагащо към травми с тия килограми?Следващия път ако го улуча - него лично ще го питам, но просто се зачудих... :ohh:
Здравей!
Малко ми е трудно да си го представя това упражнение. Ще те затрудня ли, ако те помоля да се опиташ да направиш някаква снимка, или рисунка.. и да я приложиш... много ми е странно...! Не е нужно да е тявоя... както сама прецениш... само за да придобия представа... визуална...!
Благодаря ти предварително!
Е, да го снимам човека - сигурно ще ме подгони с щангата после :lol:
По-описателно: стойката е като на тези каки:
http://www.kozmetikata.com/showimg.php?filename=zx180_3392.jpg
само че гърбът е по-изправен и краката са по-прибрани. С щангата зад главата - скокове нагоре. В смисъл - изходната позиция мяза като да тръгне да прави клек, само че не прави клек, а започва да скача...
Дали така стана по-ясно? Ако не ще се пробвам да го нарисувам - ама не вярвам да се получи особено описателно :red:
Мнението беше редактирано от Грахче на 22.02.08 09:38.
Упражнението се казва “полу-клек с отскок” и служи за развиване на бързина, експлозивна сила и силова издръжливост при по-дълги серии.
Много изморително упражнение, много комплексно. Прави се с малки тежести и се набляга на скоростта.
Много бързо изчерпва гликогена, особено ако са по 15 и повече повтореня в серия.
22.02.08
09:44
казано от Грахче на 22.02.08, 09:36:
Е, да го снимам човека - сигурно ще ме подгони с щангата после :lol:
По-описателно: стойката е като на тези каки:
http://www.kozmetikata.com/showimg.php?filename=zx180_3392.jpg
само че гърбът е по-изправен и краката са по-прибрани. С щангата зад главата - скокове нагоре. В смисъл - изходната позиция мяза като да тръгне да прави клек, само че не прави клек, а започва да скача...Дали така стана по-ясно? Ако не ще се пробвам да го нарисувам - ама не вярвам да се получи особено описателно :red:
Не... това е достатъчно... но митака ме изпревари, мисля, че няма какво да допълня. Все пак благодаря... !
22.02.08
09:45
Много натоварва и ставите правят го футболисти и спринтиори
Упражнението е за експлозивност и мощ и се използва при за различни видове спортове които изискват такива качества, аз лично съм виждал да го използват баскетболисти, още по - добре е да се прави като се кляка до долу.
Мнението беше редактирано от Alkorin на 22.02.08 21:27.
Да и волейболисти го правят, но чесно казано за аматъор си е голяма набутвация... :) Едно, че предразполага към скапване на колената главно, а ако техниката ти е кофти и кръста, друго че точно тая екслозивност колко пъти ще ти потрябва в ежедневието... :)
Иначе е много добро за задната част на бедрото, те и за това някои мадами го правят и разбира се за да тренират възловото движение в много нощни дисциплини- ‘издупване’ :)