Дискусия на тема "как е възникнал живота на земята"

Прескочи до:

21.02.08
21:28

Малко по-долу от тази тема има друга с име “Глупави ли сме”. Мисля, че тази  дава отговор на долната :). Изумявам се колко много се интересувате от подобна фундаментална тема за дискусия. Изчетох 5-те страници с интерес, но да ви кажа честно още не 5 а 50 да изпишете няма да стигнете нито до единодушие, а още по-малко до истината....
Спирам с off- topic-а. :)

Мнението беше редактирано от ozo на 21.02.08 21:29.

21.02.08
21:28

Темата между другото ми даде добър повод да прочета някои неща за Големия взрив, черните дупки, тъмната материя и т.н. Навремето доста се занимавах с тия неща. Сега си ги припомням и научавам нови. Например, според теорията за тъмната материя, всички видими звезди и галактики са едва 0,4% от цялата маса на Вселената :)
Миро, написаното в Библията не трябва да се приема буквално, това мисля е ясно и на най-набожните.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Dark_matter_chart_bg.jpg

Мнението беше редактирано от Петко К на 21.02.08 21:32.

21.02.08
21:34

Сигурно си прав за  библията.Сега си спомням,че човекът е направен от кал според нея,а жените от нашето ребро %-P

Аве никой тука не е против библията, нито против корана.
Ама... хайде да ги разграничим от науката, какво ще кажете? Дразнещо е.
Като емоционално преживяване и въвисяване на личността са чудесни. Чел съм ги на един дъх.
Много говорят и дават и за културата на изповядващите ги.
Поставени пред науката обаче са си чисти брътвежи.

22.02.08
17:38

казано от D3BEP на 22.02.08, 07:01:

Аве никой тука не е против библията, нито против корана.
Ама... хайде да ги разграничим от науката, какво ще кажете? Дразнещо е.
Като емоционално преживяване и въвисяване на личността са чудесни. Чел съм ги на един дъх.
Много говорят и дават и за културата на изповядващите ги.
Поставени пред науката обаче са си чисти брътвежи.

Чудех се дали въобще да дооспамя темата /щото дългичка стана/, ама хайде ... ще гледам дa съм кратък :-)
Въпросът е, че всеки човек има някакъв мироглед, и той се определя от много неща. Определя се от вярата, от обкръжението, от четивата му и всеки от нас пречупва всичко, което вижда или чете или слуша през собствения си мироглед. Ако нечии мироглед да речем е основан върху научна теория, той ще пречупва четенето на  Библията през него и обратното. С други думи искам да кажа, че ако вярвам, че Библията е абсолютно вярна, аз не мога да приема, неща от науката, които и противоречат. От друга страна ако вярвам, че дадена научна теория е вярна, ще ми е трудно да приема нещо от Библията, което се конфронтира с нея. Та мисля, че е трудно да се разграничат Библия и наука, щото всяка една може да определя мирогледа.

Но аз например, изключвайки Библията, още преди много години в 10 клас не можех да приема еволюцията. Имах няколко мозъчни терзания като например, след като според Физиката всичко, оставено само на себе си се стреми към максимална ентропия, как така случайно имаме синтез на размножаващи се организми. Просто ей тъй. И другото което ме глождеше е след като био-химията на човека е ясна (както някой каза има същите вещества, като хлебарката. Или някой друг беше казал, че химичните вещества в нашето тяло, може да си ги напазарува от аптеката за няколко лева), кое всъщност те прави жив? Миг след смъртта химичните процеси са си същите, но човек е умрял ... каква е разликата? Защо? И защо има процеси на стареене ...
  ... ей такива едни въпросчета ме глождеха без да съм чел Библията.

П.С. както някой пишеше в подписа си, горепосоченото е лично мнение, и лични мисли :)
Поздрави!

Мнението беше редактирано от hridi на 22.02.08 17:40.

Хриди,
Първата част от поста ти ми е много познато клише. Много обичат да го повтарят на едни семинари :) Вероятно скоро си бил на обучение. Има го и в някои книги.
Относно втората част на поста ти:

като според Физиката всичко, оставено само на себе си се стреми към максимална ентропия

Не си внимавал в час по физика. Всъщност явно не знаеш какво е ентропия. Използваш философската категория ентропия(разпад, хаос) и се опитваш да замениш с нея физичното значение на термина ентропия, който означавабезредие на частиците. Е, недей. Ентропията във физиката е термодинамична величина. Тя характеризира хаосът на частиците в дадена затворена система. Идеята е, че въореки подредбата на кристалната решетка частиците ня губят електричните си свойства и се съпротивляват на подредбата, акто с течение на времето я преодоляват.
Пример за пълна ентропия е например плазмата. Макар че и тя не е верен пример. Вероятно пълна ентропия е била точката преди големия взрив, защото наистина не е имала други системи да взаимодейства.
Животът на земята е пример за “нямам нищо общо с ентропията”. Освен ако т итвоя не го водиш без да взаимодействаш с каквато и да е система. Не знам. Но като те гледам, поне с компа си взаимодействате.
А съществуват ред енергийни процеси във физиката, водещи до организации на по - сложни системи. Даже уравнения има, цял физичен дял със формули. Мисля, че не си бил във този час.

Миг след смъртта химичните процеси са си същите

А, туй недей го разправя във форум за културизъм. Ще обидиш някого.
Тука физиология поне четем.
Прочети си какво точно се случва при мозъчна смърт.
Според теб мозъчна смърт стига ли за да престанеш да бъдеш жив, както го описваш?
След това прочети какво се слъчва при смъртта и с мускулните влакна. Аве общо взето има малко дух и много химия и не говорим за процеси на разлагане.
Пише го във всяка елементарна физиология.
Е, ако спре и мозъка, и сърцето и всички мускули, успех пожелавам на “това, което ни прави живи”.

Уважавам термините.
Но когато са изпълнени със съдържание.
Твоите, hridi, не са.
И ти ме извини.
Лично мнение.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 22.02.08 19:09.

23.02.08
08:27

Хриди е задал интересен въпрос.Според физиката всичко се стреми към ентропия,а как така имаме синтез на размножаващи се организми.
Един камък е мъртво тяло.Той се търкаля и чупи.Един човек се порязва с остър нож например.След някое време раната се затваря.До седмица -две, месец може и белег да не остане.При човека са настъпили възстановителни процеси.Тялото и тъканите се възстановяват,”ремонтират” така да се каже до първоначалния си вид.Това става чрез генетичната информация във всеки организъм.Това го отличава от мъртвите тела.Той има вътре в себе си цялата информация за своето устройство,структура и начини за ремонти.Тоест има нещо като план,чертеж го наречи ако щеш.Определящото е вкараната информация.Живият организъм е като една конвейерна лента в завод.Непрекъснато се подават материали,тоест вещества за преработка.Използва се информация(технология)как те да бъдат обработени.Готовата продукция се извозва в складовете(клетките).Същото е на един строеж.Доставят се тухли(белтъци) и разни материали.Строи се по някакъв план,схема(ДНК-то на организмите).Изгражда се точно определена конструкция(къща,тяло),а не безформена купчина от тия материали.
Кое те прави жив?Мозъчните структури и мисловният процес.Когато на човек ампутират,ръка,крак той ги губи безвъзвратно но живота си го запазва.Може да загуби всичко освен главния си мозък.Там е неговата личност.Но при тежки мозъчни удари(инсулти)се уврежда точно това, най-важното.Тогава той напълно се променя като характер,поведение.При самите инсулти има варианти:разбира всичко-не може да говори.Има някаква комуникация,но не разбира това което чува.Губи частично или напълно зрение,слух и т.н.Може да сте наблюдавали свои роднини,заболели от мозъчна атеросклероза на стари години.Стават напълно неузнаваеми.Променят изцяло характера си и отношението към вас.Ето още едно доказателство,че характерът и мисловният процес на хората са пряко свързани с мозъчната дейност.С материалната структура на тоя орган.Когато тя бъде разрушена от увреждащи фактори,настъпват големи изменения в нашата психика и душевност.И това идва от материалното,от структурата на нервната система.А не от някаква абстрактна душа,която е неизменима и накрая отлита за оня свят.Накратко веществата от които сме изградени се подменят непрекъснато.Но се запазва нашата памет,спомени и духовност.В първите часове след смъртта на един човек,много клетки и тъкани продължават да съществуват.Но мозъкът е увреден още на петата минута от хипоксията(недостигът на кислород).И това е краят за всеки човек. Няма ад,няма рай.За него светът е престанал да съществува.Времето е изчезнало.Защо стареем.Така е решила природата.Умират едни организми,появяват се нови.

Пичове,
Я вземете малко и прочетете за ентропията като физична величина, щото ме ядосвате
Няма такъв принцип във физиката “всяко тяло се стреми към разпад”.
Плюс това, с енергия и взаимодействие даже ентропията е преодолим процес.
Всъщност към полуразпад се стремят и елементите във вашето тяло, но докато сте живи те не са в критично състояние. Я вижте малко що е C14 и N14. Този принцип по - скоро обосновава че няма вечна материя, отколкото че материята не може да се групира и усложнява.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 23.02.08 09:10.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1