Рaстеж при костна система?

23.02.08
00:03

Търсих в форума но не намерих такава тема та ме интересува ако ям много храни богати на КАЛЦИИ и ФОСФОР могът ли костите ми да станат по едри(дебели) понеже знам че КАЛЦИИ и ФОСФОР помагали за по здравикости а за ръстежа им дали помагат?  Който може да каже нещо ще съм благодарен!

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 23.02.08 11:01.

Ако тренираш, костите ти ще станат по - здрави. Те също имат механизми на метаболизъм и хипертрофия.
Ако само ядеш калции, ефект няма да има. Калцият е важно да няма недостиг.
Няма и да поумнееш, ако ядеш фосфор.
Нито ще ти порасне бицепса, ако ядеш белтъчини.
Въпросът е не в какво ядеш, а какви процеси предизвикваш в организма.
За да се включат костите, трябва наистина тежко натоварване, с минимум помощни средства и повечко свободни тежести. Тежестите да са големи за човека който ги прави. По този начин се натоварват костите и нервната система, блокиращите нерви на коят оса именно в костите и гръбнака.
И не трябва да бързаш. С течение на годините ще има ефект.
Даже и с по - малко калции при правилна насока на усилията ефект ще има.

Но стои въпросът “необходим ли е наистина този ефект”.
Голямата здравина:
- намалява гъвкавостта на костите
- намалява кръвотворната им функция.
Прецени си. Е, ако често имаш фрактури, вероятно има смисъл да се бориш, но ако просто си си го втълпил....

Приемът на калциеви производни обаче не е вреден. Калцият освен при регенерация и градеж на костната система има важно значение на още едно място: мускулното сгъване.

23.02.08
08:13

казано от Dancho` на 23.02.08, 00:03:

Търсих в форума но не намерих такава тема та ме интересува ако ям много храни богати на КАЛЦИИ и ФОСФОР могът ли костите ми да станат по едри(дебели) понеже знам че КАЛЦИИ и ФОСФОР помагали за по здравикости а за ръстежа им дали помагат?  Който може да каже нещо ще съм благодарен!

Такива храни са тези с млечен произход и да те помагат да се поддържат костите максимално здрави тъй като ги снабдяват с всичко необходимо, освен това при тренировките със свободни тежести се усилват костите допълнително както и сухожилията.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 23.02.08 08:13.

23.02.08
10:48

Оснасяй се с нужното внимание, ако си намислил да приемаш  разни микроелементи ‘за кости’ защото усвояването им е доста комплексно, а предозирането им е опасно за бъбреци и други. Приемрно приемането на калции и нищо друго, няма да доведе до засилване на костите.

За сведения витамин Д е основен за разтежа и поддръжката на костната система. Синтезира с участието на ув лъчите/слънце/. На децата се дава като добавка против рахит.

23.02.08
19:37

Благодаря вного на всички които дадоха мнения , но все пак очаквах повече мнения!

казано от Dancho` на 23.02.08, 19:37:

Благодаря вного на всички които дадоха мнения , но все пак очаквах повече мнения!

E какво повече искаше да знаеш?
Отговорено ти е пълно и ясно на въпроса. Даже по - подробно, отколкото си го задал.
Искаш всеки влязъл да повтори отговора за да има повече отговори или искаш да попиташ и нещо друго? Ако имаш друг въпрос или доуточнение на този, ти си. Давай. Не обвинявай нас.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 23.02.08 20:54.

24.02.08
17:42

казано от D3BEP на 23.02.08, 20:53:

казано от Dancho` на 23.02.08, 19:37:

E какво повече искаше да знаеш?
Отговорено ти е пълно и ясно на въпроса. Даже по - подробно, отколкото си го задал.
Искаш всеки влязъл да повтори отговора за да има повече отговори или искаш да попиташ и нещо друго? Ако имаш друг въпрос или доуточнение на този, ти си. Давай. Не обвинявай нас.

Не съм се до оточнил ! Исках да разбера КАЛЦИИ и ФОСФОР каква полза има от тях човешкото тяло за КАЛЦИИ разбрах а ФОСФОРА горе-долу за него да ми кажете нещо?

ФОсфорът е елемент, който се набавя от почти всички храни. По - често срещан е от калция. Не знам какво да ти препоръчам да ядеш, че да няма фосфор.
Той е добър пример за една друга дискусия: подчертано неорганичен елемент и съединения, съумели да се включат във всички жизнени процеси на ключови места.
Съдържа се във фосфолипидите, в глюкозата.... В ДНК.
Обикновенно в организма няма пряка липса на фосфор, а нарушение на някоя функция, свързана с обмена му. Примерно липса на витамин Д... Заболявания от типа на рахит... Прекият прием на фосфорни съединения рядко оправя нещата.
Участва в градежа на костната система, но това му е направо периферна функция. Там вероятно си чувал за съединението калциев фосфат и затова питаш. Образуването му е малко и слабо и не е приоритет на организма пред другите функции на фосфора.
Фосфорът участва в ДНК. Всичко с биологичен произход, което ядеш има ДНК. Всички нуклеотиди в състава на днк до един: гуанин, цитозин, тимин, урацил, аденин имат фосфор  състава си.
Царят на транспорта. Фосфолипидите са всъщност пропусквателната способност на клетъчната мембрана, нейната избирателна способност и транспорт. Клетката комуникира с външния свят чрез него.
Малко неясна ми, но вероятно ключова транспортна функция има и в нервните влакна и комуникацията между тях. Нямам точно обяснение, но на това почива и съждението ,че “фосфорът помага на мозъка”.
Фосфорът е ключът на анаеробната енергия. АденозинТриФосфат(АТФ), КреатинФосфат(КФ, заради който гълтате креатин) и глюкоза имат фосфор. И не само го имат, а именно освобождаването на фосфорната приставка освобождава енегия и после възстановява енергийната стойност на съединението. С него става цикъла на АТФ от три към ди и дори към монофосфат, с него се включва креатина, глюкозата и всичко останало. Той е пътрвичният енергиен донор.
Има и още, по - маловажни функции, но сега не ми се разправя.

Само ще ти кажа:
Много фосфор води до малко калции. Ако прекалиш с приема на фосфор, той неутрализира всякакво действие на калция.
Ако толкова искаш фосфор, яж риба, пий мляко. Недей гълта фосфор.
Като млад, здрав и добре хранещ се човек едва ли има нужда.
Като вземем предвид факта, че 70% от организма ти е вода,
то Фосфорът в теб формира вероятно скромните 1,5-2 кила и постоянно го приемаш.
Ти си реши.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 24.02.08 19:03.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1