25.02.08
07:49
Здравейте отново. Както обещах - ето я темата от мен за тази седмица. как мислите, какво е това поняти е НАЧИНАЕЩ? Всички тук коментираме ... аз съм начинаещ, начинаещите тук, начинаещите в залата...
Кое определя това, да си НАЧИНАЕЩ - дали стажа, дали натрупаните занния за храннене, тренировки и т.н.... или може би рутината на тренировка... може би самочувствието, че вече знаеш... може би отношението от останалите в залата....?!
Какво е това, според вас, приятели?
Нека формулираме това понятие...!
Очаквам вашите мнения! ;-)
25.02.08
11:29
Ами зависи...Защото може да си с много опит и години тренировки ,но пък да си начинаещ в знанията за храненето или пък обратно..Особенно пък стажа не е никакъв фактор.Ето мога да дам 1 пример:В залата където тренирам има 1 момче което е доволно налято и с прилична маса ,но има 1 метър шкембе.Та скоро подочух 1 разговор между него и друго момче....ииии този вика:”А сега да знаеш съм на курс с винстрол на хапове,ама ям всичко по 3 пъти на ден да имам сила.И след 2 месеца ще съм с плочки и много нацепен.”И ето това показва как някой със 2-3 години стаж няма изобщо понятие от хранене,още по малко пък от стероиди.
Мнението беше редактирано от asdfg на 25.02.08 11:31.
25.02.08
12:10
Моето определение за начинаещ е невежество в храненето най-вече и донякъде в тренировките. Стажът в залата е между другото ...
25.02.08
12:44
казано от asdfg на 25.02.08, 11:29:
Ами зависи...Защото може да си с много опит и години тренировки ,но пък да си начинаещ в знанията за храненето или пък обратно..Особенно пък стажа не е никакъв фактор.Ето мога да дам 1 пример:В залата където тренирам има 1 момче което е доволно налято и с прилична маса ,но има 1 метър шкембе.Та скоро подочух 1 разговор между него и друго момче....ииии този вика:”А сега да знаеш съм на курс с винстрол на хапове,ама ям всичко по 3 пъти на ден да имам сила.И след 2 месеца ще съм с плочки и много нацепен.”И ето това показва как някой със 2-3 години стаж няма изобщо понятие от хранене,още по малко пък от стероиди.
Влез в темата за натуралния културизъм... там можеш да прочетеш интересни неща за стероиди, мнения и т.н.....
Ако говорим за тренирането и неговата ефективност.Който е по-слаботелесен си остава начинаещ и след 6 месеца,и след година.А някой атлетичен по природа влиза в залата и след месец е двойно по-голям.Добрите гени си казват думата.
25.02.08
13:58
казано от Миро на 25.02.08, 13:29:
Ако говорим за тренирането и неговата ефективност.Който е по-слаботелесен си остава начинаещ и след 6 месеца,и след година.А някой атлетичен по природа влиза в залата и след месец е двойно по-голям.Добрите гени си казват думата.
Според мен това, дали си или не си начинаещ не се определя от генетиката!
Начинаещ си в момента, в който ти щракне в главата, че искаш да станеш мускулест, но още не знаеш как. Може да се разграничат начинаещ в залата и начинаещ в познанията си за правилно хранене.
25.02.08
14:01
казано от Стоянчо на 25.02.08, 13:59:
Начинаещ си в момента, в който ти щракне в главата, че искаш да станеш мускулест, но още не знаеш как. Може да се разграничат начинаещ в залата и начинаещ в познанията си за правилно хранене.
Добре казано... основа за размисъл!
25.02.08
14:21
казано от Миро на 25.02.08, 13:29:
Няма такива случаи. Пък и без хранене колкото и да си атлетичен какъвто и ген да имаш няма успехи, казвам тези работи от личен опит, :(
25.02.08
17:49
Естествено,че знанията са най-важни.Начинаещ е човек,който не знае как да постигне резултатите,които цели(това е базата-да си наясно поне какво да правиш в момента за да качиш примерно пет килограма).След това вече ако си прецени човек започва да се информира и за други неща,ако наистина му е интересно почва да чете статии и т.н.Лошото е,че има хора,които тренират по 2-3 години и си остават начинаещи,без елементарни познания и със съответните(слаби) резултати.
25.02.08
21:19
Според мен е комплексно. И стажа е важен и знанията и интереса.
Начинаещ е всеки, който:
1. По-малко от година стаж.
2. Не познава и не може да определи нужните му макронутриенти
3. Не може да си състави елементарна програма и балансирана програма (бутана-дърпане например)
4. Не може да изпълнява с достатъчно изчистена техника основни движения като тяга, клек, ременни преси, лег, набиране
Леко напреднал:
1. Стаж 1,5-2 години. (На някой може да се стори много, но материята е страшно обширна. Аз още се смятам за начинаещ)
2. Може да си състави диета и да разпредели процентно макронутриенти + елементарен тайминг
3. Може да си състави сам сравнително балансирана програма и да даде леко предимство на дадена мускулна група, или движение. Евентуално да вземе од внимание травма (в малка степен)
4. Добра техника на основните движение, както и някакви силови резултати. Да речем 1,5 собствено тегло на клек и тяга, 1 - 1,25 на лег, 12-15 набирания (зависи от теглото де)
5. Може да комбинира отчасти различни методи ( wave loading, drop sets, вариране на почивки и повторения и тн.)
Оттам нагоре - има доста. Но за мен има и доста “треньори”, които са начинаещи - станали треньори с 3 седмичен, или двумесечен курс - еми не ми вдъхва доверие.
Може би “средно напреднал” се става, когато осъзнаеш, че не знаеш ужасно много неща.
Лично мнение.