25.02.08
19:43
Здравейте,
Първо искам да кажа, че форумът и сайта ви са изключително професионални и добре направени, оставам с впечетление, че тук се навъртат хора с опит и желание да помагат :)
Сега към същинската част.Искам съвет относно хранителния режим, който все още се мъча да си изготвя напълно САМ.Та, аз съм ученик на 16 години, уча втора смяна, поради което ми се налага да тренирам след 6 часа (ако има някакво значение).Да кажа, че съм новак във този спорт (ако мога така да се изразя).Разпределил съм си тренировките в пон., сряда и петък.Сега както следва ще дам малко инфо за мен и ще ви предложа, това което аз изчислих.
-ръст- 169см
-тегло - 56- 57кг
-възраст - 16г.
-спортувате ли (ако да, то какво, колко често, с каква интензивност) - Да, волейбол (2-3 пъти в седмицата), футбол (събота и неделя)
-спазали ли сте досега хранителни режими - не
-имате ли моментни, хронични заболявания или предразположеност към такива -не
-в какво се състои работата Ви (активно физически натоварена ли е или се занимавате с интелектуален труд) - ученик съм.Втора смяна
-одобрявате ли употребата на спортни добавки (ще употребявате ли и какви ще ползвате) - бих използвал, но в по- нататъшен период (първо да схвана методиката и начина на изпълнение на упражненията)
-какви препарати сте ползвали (как оценявате ефекта им) - за сега никакви
-каква сума сте готови да отделите за хранене и спортни добавки за месец - 40-50лв (може и повечко)
-употребявате ли (употребявали ли сте) стероиди и други хормонални препарати (вкл. Инсулин) - не
-желаете да понижите подкожните мазнини, да покачите мускулна маса или да оформите (преформирате) тялото си (с колко и за колко време, желаете ли траен ефект) - Желая да покача мускулна маса и да оформя леко мускулите.Бих се радвал на по- трайни ефекти.
И мойте изчисления:
Белтъчини на ден - 56 х 2,5 = 140 гр. => Разделям ги на 5-6 хранения (поне така четох из нета :) )
Въглехидрати на ден - 56 х 6,6 = 369 гр.
Мазнини на ден - Колкото поема от храните съдържащи въглехидрати и белтъчини..
Калории на ден - 56 х 40 = 2240
(Изчисленията са според ектоморфната ми структура и килограмите ми.Умножавам килограмите по съответния индекс за ендоморфите..)
—-
Вечер - по малко въглехидрати, повече белтъчини (за да се изгради мускулът(?))
Сутрин - по малко белтъчини, повече въглехидрати (за енергия за изграждането(?))
—-
Примерния ми режим:
10 часа - 100гр. овесени ядки ; 300гр. плодове или чаша сок
12:30 часа (преди училище) - салата ; телешко или пилешко месо - 100гр.
14:35 часа (голямото ми междучасие) - пица (пица с царевица, кисели крастевички, пуешко месо (просто това е най-подходящото което има по закусвалните и магазините..(ако имате др предложения са добре дошли.)))
17:30 часа (преди тренировка) - ядки, плодове
18:00 часа - тренировка
19:00 часа - плодове или сок
21:00 часа - 2 филии хляб, 200 гр. плодове (не съм мн сигурен за плодовете вечер...)
Всичко това забравих да кажа, за покачване на мускулна маса.
Ще се радвам да чуя вашите съвети и препоръки относно моите “щуротии”, но това успях да измъдря до сега.Ако съм допуснал грешки поправете ме :).И имайте в предвид, че съм все още начинаещ.
Благодаря ви !!! :)
Темата беше редактирана от ong. на 25.02.08 20:01.
25.02.08
20:15
Здравей и от мен .Режимът ти ми допада с изключение на храненето ти на училище вместо тея пици може да си вземеч 100 гр.фъстъци или мляко с 1-2 банана или да си носиш приготвена храна от вас и да я ядеш там .. УспЕх ;-)
Режима е зле!
По сметките който си направил в храната ти няма 140гр протеин нито 370гр въглехидрати!
Така като го гледам имаш 20гр протеин от обяда ти и около 16гр растителен протеин от ядките сутрин!След 12:30 нямашпротеиново хранене!Тези плодове ги забрави!Само сутрин хапвай малко.Около тренировката ти трябват еъглехидрати и протеини.Изобщо това което си написал не струва.Преработи го и го напиши отново за коментари!
25.02.08
20:32
плодове не вечер!! само сутрин !! Зле е ядето разгледаи статиите
сутрин ти трябват и повечко белтъци ... прибави 1-2 варени яйца и чаша мляко към овесените ядки
към месото на обяд вкючи и някви въглехидрати (ориз, варени картофи, спагети ...)
Тва с пицата го забрави ... аз пъхам 2 банана или ябълки в чантата и на даскало си купувам едно кисело мляко ... а понякога преди да тръгна за даскало си правя сандвич с извара и пуешко филе и си го изяждам голямото междучасие ...
След тренировката ти трябва здраво ядене богато на въглехидрати и белтъчини ... а не го виждам ... примерно риба или пилешко с картофи, ориз или боб ....
Плодовете вечер не са препоръчителни ... около час, час и половина преди лягане хапвай извара с чаша мляко ...
Айде ... Успех
Здравей ! Режима ти трябва да се промени, за да получиш и по-добри резултати. Мога да изкажа много критики, но иаз съм втора смянаа ученик на 16г. като теб, виж моя дневник и ако имаш някакви въпроси или нещо не ти е ясно с радост ще ти отговоря. :) ФОКС и аз така правяв училище си купувам плодове,мляко, яйца и кашкавал. Кашкавала според мен е най-добрата алтернатива в училище особено ако изкаш и маса. Макар че 60-70% от мазнините са наситени, той е богат на белтъчини и на практика няма почти никакви въглехидрати ;)
Препоръчвам ти тренировка сутрин на гладно, точно след като станеш... Пик на тестостерона ;) а и после целия ден се чувстваш супер :)
Гледай за вечеря да няма много въглехидрати. :) еми това е УСПЕХ