Няколко въпроса

28.02.08
09:13

Няколко любопитни въпроса, които ме интересуват:
1.Как според вас би могло да се осъществи някой от ИФББ професионалистите да посети България, примерно да е гост-позьор на някое състезание (най-вероятно на републиканското за мъже)?
2.Какво трябва да направи българската федерацията или който там е компетентен за да се организира нещо като Гран При на България или нещо от сорта, което да събира звездите и у нас (в Румъния и Унгария има такива)?
3.Някой от българските ни звезди (М.Димитров или Х.Христов и др.) организира(л) ли е “тренировъчни лагери” по образец на задокеанските си колеги?

На първите два въпроса отговорът е “пари”.
Специално по точка 1 всичките професионалисти са професионалисти - имат си тарифи за семинари, посещения, различни краища на света. Това всъщност е подтекстът в “професионалист” - че работят за пари. Много пари са, гарантирам ти за това и на практика не се избиват като инвестиция; без да говорим, че следва да платиш разни такси за състезанието, да намериш представителна зала, щото Христо Ботев е дърво и да я платиш, персонал, организация, програма... Каквито и реклами да пуснеш нашият пазар е слаб...
Има го и вариантът да дойдат профита ако българската федерация или някой предприемач успее да наложи някой от кръговете за квалификация на професионалисти например да се проведе в България. Парите не са по - малко, ако не се лъжа се плаща много сериозна такса на международната федерация само да даде разрешение за такова състезание.

По точка 2 пак пари. Трябва да се направи доброто състезание и да се дадат солидни награди, както и организаторите да поемат разходите на участниците. Дали федерацията, дали някой друг - хората ще дойдат ако наградата си струва и ако не са на загуба от цялата работа.

За 3 не знам, не съм чувал. Имаше тука 1-2 момчета близки с Ицо, бяхме му взимали даже интервю. Не е споменавал такъв тип подготовка, но не е изключено. Точно лагери - не знам. Има си зала човека, ако та морганизаира нещо(както вероятно прави).

28.02.08
10:10

D3BEP, 100% си прав за парите, те движат света и бодибилдинга като част от него. Аз съм просто любител и като такъв съм малко или много запален и ентусиазиран да видя наживо някоя и друга звезда (както предполагам искат и повечето съфорумци). Неотдавна Г.Гайдов беше предложил (съответно беше пусната) анкета за нивото на индустрията бб в България. Ако този спорт се стреми да става все по-популярен и да привлича все повече хора, желаещи да спортуват, то според мен и държавата по някакъв начин трябва да се понапъне (не прекалено, че да не се изпусне) и да инвестира в него. В този ред на мисли аз съм реалист и мисля, че пари държавата няма да даде за големи наградни фондове или да плати хонорара на някоя звезда да ни гостува, но при това положение няма да има развитие на този спорт у нас. Без да се популяризира спорта, няма да се привлекат младежите в залата, вместо да се наливат и пушат по улиците. Също така неколкократно съм си поставял въпроса защо е толкова назад България в отношението бодибилдинг на професионално ниво. Стигал съм до изводи от рода на скъпа е подготовката (храна, добавки, химии) и...и дотук, друг отговор не мога да дам. Следва въпроса защо тогава тези хора не ги спонсорират?! Нещо не са ни надеждни момчетата ли?! Не е вярно, има много потенциал в българина, силни, здрави хора сме като народ. Х.Христов под егидата на Оптимум стана световен шампион, след като спряха да го спонсорират не съм чул и вест от него... Има и още 1 истина - колективните спортове като футбол, баскетбол и волейбол никога не биха могли да излъчат наш отбор, който да е най-добър в света, а дори и да успеят, то това би било случайност и ще е прецедент. Евала на националите ни по волейбол, наистина голямо ЕВАЛА, но пак не са първи, не сме световна сила. Но като види човек фигурата на Х.Христов от Москва ще си каже, ето това е човека номер 1 в света! Изводът, който си правя е, че е грехота да се пропиляват талантите в българия, които не могат да блеснат, защото спорта е малко популярен, от което следва, че спонсорите явно нямат интерес да отпускат пари, от което пък следва, че си тъпчем на 1 място.

_Z

28.02.08
10:26

1. Тази година на Републикаснкото за мъже в София бепе дошъл Флекс Уилър, няколко пъти 2-ри на Мр.Олимия. Преди състезанието има семинар с него в 1 стаичка, абсолщтно нищ не скри, всичко каза така както го вижда и мисли. Бяхме само 10-на състезатели и 10-на съдии от федерацията. Семинара го заснехме с видео камера

2. Преди 2 години, 2006-та имаше Гранд При на Оптимум и бяха дошли доста говедота от чужбина. Христомир беше в много добра форма, Тошко Тодоров също - класира се преди Митко Димитров. Бяха пуснали и диск със записа, аз го имам - с перфектно качество, най-доброто което някога съм виждали очите ми.

3. Митко Димитров е провел много семинари в страната в различни фитнес зали.

28.02.08
10:32

казано от _ZOB_DOG_ на 28.02.08, 10:26:

1. Тази година на Републикаснкото за мъже в София бепе дошъл Флекс Уилър, няколко пъти 2-ри на Мр.Олимия. Преди състезанието има семинар с него в 1 стаичка, абсолщтно нищ не скри, всичко каза така както го вижда и мисли. Бяхме само 10-на състезатели и 10-на съдии от федерацията. Семинара го заснехме с видео камера

2. Преди 2 години, 2006-та имаше Гранд При на Оптимум и бяха дошли доста говедота от чужбина. Христомир беше в много добра форма, Тошко Тодоров също - класира се преди Митко Димитров. Бяха пуснали и диск със записа, аз го имам - с перфектно качество, най-доброто което някога съм виждали очите ми.

3. Митко Димитров е провел много семинари в страната в различни фитнес зали.

1.Да, знам за Флекс, но той посети България не по покана да ни е гост, а да си изрекламира някакви продукти.
2.Аз имам предвид ежегоден турнир, а не на 10 години веднъж;
3.Не говоря за семинари, а за тренировка с феновете.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 28.02.08 10:39.

Флекс си е Флекс, но ние говорим за действащи звезди, предполагам.
Що се отнася до състезанието,
то се казваше Мистър Оптимум 2005 мисля?
Амбицията на Момчил Милев беше да го направи състезание на професионалната лига.
Но му трябваха твърде много пари и се отказа. Имахме даже интервю с него по случая. И всъщност истинските причини, споделени от него бяха тези, които ти казах.
Бяха дошли някакъв профи румънец мисля, и още един - двама европейци.
Най - вече заради наградния фонд.
И близостта. И в края на краищата състезанието си остана любителско. Нормално, профитата идват за парите.

Не съм чак такъв песимист, може да се случи това, което иска Стоянчо.
Може да дойде професионалист, ако някой от бранша - като Момчил, който е заинтересуван, му плати хонорара.
Ако го пратят от голяма международна фирма да рекламира тук.
Ако федерацията направи нещо голямо.
Или ако просто има път към България и реши малко да “подпали” тълпата.

Но не си правете илюзии.
Ние сме мижав пазар. Не можем се сравниме нито със Сърбия, нито с Румъния, нито с Гърция, ни с Турция. Разликата е само няколко пъти да сме по - малки от тях и няколко пъти по - бедни. Тези държави трудно пробиват с таквиа мероприятия, че ние... Имаме шанс да ни се случат хубваи работи, ама е малък. Всичко в този спорт е интереси, а почти нямаме кого да заинтригуваме, че сам да ни потърси...

Желание трябва. Човек който е вътре в спорта, който има познати и който може да си го позволи. Аз се сещам за един такъв - Карабиберов. Той може да организира тез работи. Но все още това не е достатъчна реклама. След около 5-10 години и такива неща ще виждаме често.

А на мен ми се струва, че именно Карабиберов е човекът, който НЯМА да направи това.
Той е собственик на силно неконкурентно национално производство, не толкова на внос.
Това да се водят рекламни лица(защото всяко профи е и рекламно лице) отвън на него даже може да му е против интересите. Това по - скоро е в интерес на вносител.
Дай боже, Георги, да си прав. Но честно казано не го вярвам, скептичен съм. Да, нашият пазар нараства в последните години, но не е само нашият пазар.

_Z

28.02.08
17:07

Че защо изобщo някой да идва? В България такова нещо като културизъм просто няма! И храната и хран.добавки са ни 3 пъти по-скъпи от в Америка, нормално съдийство също нямаме! Тука и вишист да си, пари за храна няма да имаш!
Който има поне малко мозък ще се ориентира към Америка, както ние с Добри Делев си правим наистина големи пари и се развиваме!

Мнението беше редактирано от _ZOB_DOG_ на 28.02.08 17:09.

ZO

28.02.08
18:48

Действително тук пазара е адски малък, а нивото е ниско...Няма голям интерес към спорта,дори напротив-много хора са настроени негативно,това го показват конфликтите,които неизменно всеки непълнолетен трениращ е имал с родителите си.
П.п.:За Сърбия обаче можем да спорим...По-правилно е да кажем че БИ могла да е по-голям пазар от България.Войните обаче й дойдоха вповече през последните няколко години-направо ги върнаха 20 години назад.

Сърбия: Имат по - голямо население и видимо по - висок стандарт, както и повече културисти, състезания и т.н.
Наследството им също е много добро там, А и няма съмнение, че мероприятията там интересуват и босненци, и хървати...

Точно заради такова мислене като това, че само в щатите може да има култиризъм тук никога няма да има. Съгласен съм, че сега няма и не може да става дума. Но направете сравнение със 2008 и 1998 година в България. Според мен разликата е голяма. Докато в САЩ за това време не е имало кой знае колко развитие, защото просто са номер едно. Има развитие и в това никой не може да ме разубеди. Заради политиката ни и доходите ни обаче става бавно, няма как и няма смисъл да се лъжем. Но на републиканските вече залите се пръсват, имаме световен шампион, все повече нови и нови фирми навлизат, все повече зали комплекси имаме... Чакайте и гледайте и вие да допринесете нещо, а не бягайте.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1