Холестерол

09.03.08
13:14

Направиха ми изследвания в поликлиниката и холестерола ми беше 6,7, което е много! Разпитаха ме за хранителния ми режим, разбраха, че тренирам и отговора им беше никакви животински мазнини, съответно никакви жълтъци. Тази тема я пускам не заради притеснението ми от завишения холестерол, а по-скоро за жълтъците. Така, прибрах се у нас и след като споделих с наще, те се очудиха, защото знаят, че аз спазвам добър хранителен режим без прием на каквито и да е мазнини (млеката сами винаги 0,1%, не ям пържено от доста време насам, пилето няма кожа и т.н.) само дето сутрин ям по ок.100гр. сирене с омлета. Както и да е реших да се доверя на по-елитна болница и отидох да си направя изследвания в правителствена болница къде измериха 5,5 холестерол. Това вече е приемливо - на границата съм. Но там също 3-ма различни лекари, единия от които се е занимавал с пациенти спортисти по-рано ми казаха, че приема на холестерол СЕ отразява на холестерола в кръвта, а не както доста съфорумци споделят, че няма такова отношение. Аз холестерола ще го сваля - взимам омакор и ленено масло, но наистина бих желал да разбера къде е истината, отразява ли се приетия холестерол на този в кръвта.
П.С.знам, че може в организма ми да е причината за тези стойности на холестерола, но защо при завишени показатели лекарите казват да се спрат животинските мазнини?

09.03.08
13:26

Щи направя едно цитатче :D

“Черният ни дроб произвежда повече холестерол, когато се храним с повече твърди мазнини (наситени мазнини). Такива са животинските мазнини, които се съдържат в месото, яйцата,  млякото, млечните произведения. “

09.03.08
13:41

казано от Толио на 09.03.08, 13:26:

Щи направя едно цитатче :D

“Черният ни дроб произвежда повече холестерол, когато се храним с повече твърди мазнини (наситени мазнини). Такива са животинските мазнини, които се съдържат в месото, яйцата,  млякото, млечните произведения. “

Цитата е добър, но айде да го анализираме по-поднорбно. Относно месото - ям само пилешко (без кожа) и риба. Относно яйцата - ядох по 5 белъка и 1 жълтък на ден, понякога съм ял 2 пъти т.е. 10 белтъка и 2 жълтъка (но това по-рядко). Сега вече всеки ден ям само белтъци. Относно млякото (кисело и прясно) - винаги ям/пия 0,1%. Млечни произведения - тук не съм се ограничавал - ям доста сирене и нормално много кашкавал, които вече гледам да си набавям безхолестеролни. Олио не ползвам отдавна, а си правя салатите със зехтин. От къде ми идва холестерола? Има 1 подробност - до преди 3-4 години тежах ок.120-125 кила, може пък от тогава нещо...и аз не знам. Пак казвам в тази тема НЕ ме притеснява холестерола ми, затова моля постовете да са свързани с това как и дали храната влияе.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 09.03.08 13:43.

09.03.08
14:08

Друга причина за повишения холестерол са генетични заболявания, някой от родителите ти да има повишен холестерол ?
Други причина са липса на физическа активност, тютюнопушене, високо кръвно налягане, затлъстяване и др..

Холестерол и хранене.

Когато се храните с прекомерно количество животински мазнини и холестерол- тлъсто месо и млечни продукти, холестерола в кръвта ви се увеличава. Вие можете да понижите нивата му, като спазвате диета с ниско съдържание на животински мазнини и високо на нишесте и фибри. Те се съдържат в суровите плодове, зеленчуци, зърнени храни.
Известни са някои храни, които понижават серумните нива на холестерола. Ето един богат списък с тези храни:

Закуска:
-Корн-флейкс;
-Овесени ядки;
-Суров плод;
-Плодов сок, особено от портокал и греипфрут;
-Пшеничена каша;

Обяд и вечеря
-Сандвич с пилешко или пуешко месо;
-Зелечуци;
-Печено пиле без кожата;
-Риба;
-Миди;
-Спагети;
-Пълнозърнест хляб;
-Зърнени храни- боб, леща, грах;
-Пилешка супа;
-Червено вино;
-Бира;
-Зехтин;
-Лук;
-Чесън;
-Соя и соеви продукти;
-Ядки;
-Ечемик;
-Ленено семе;

Вимание! Вместо да пържите храните, използвайте печене на фурна, скара или грил! Отстранявайте жълтъка на яйцата и пийте нискомаслено мляко (1%)!

Храни, които трябва да се избягват:
-Богати сосове;
-Други кремообразни сосове и супи;
-Масло и маргарин;
-Тлъсти червени меса;
-Яйца;
-Кексове;
-Сладки;
-Чипс и пържени картофи;
-Шоколадови десерти;
-Пуканки;
-Сол над 2.5 гр. на ден.

Трябва да знаете, че солта, която приемаме с хляба е напълно достатъчна за ежедневните ви нужди. Ето защо не слагайте солницата на масата!

Мнението беше редактирано от Толио на 09.03.08 14:09.

09.03.08
14:40

Няма да прилагам линкове за статии по въпроса, защото винаги ще се намерят и статии на обратното мнение, а не ми се започва такъв спор (освен това не смятам, че разбирам от биохимия кой знае колко).
Това което ще направя е да ти разкажа за един действителен случай на човек, който запалих да се храни здравословно.
Тестът, който си направи месец преди да си оправи храненето (всъщност заради този тест реши че няма какво да губи) показа холестерол между 6,5 и 7 - доста кофти дори за неговите 120 кила нетренирана и отгледана с доста въглехидратни инвестиции маса. Лекарите му забранили да яде неща по-мазни от зеленчук (това са негови думи).
За около година (по-точно 10 месеца и нещо) спазване на една много хищна диета съставена ЕДИНСТВЕНО от яйца (поне 10 дневно - напук на лекарите които го бяха заплашили със смърт при такава консумация), свинско,масло,сметана и зеленчуци от всякакъв вид и 3 пъти седмично занимания с тежко желязо редуцира телесната си маса до 90на кг и подобри вида си неимоверно. А да - взимаше и рибено масло около 7-8 капсули дневно.
Повторен тест след този “съсипващ здравето” период (направен преди около 2 месеца)показа холестерол около 5цата, многократно (ама наистина многократно) намаляване на триглицеридите, увеличение на HDL и намаляване на LDL, което е доста сериозен парадокс - не само не умира, ми и си подобрява живота, ще вземе да остави лекарите без хляб негодника...
Личния му лекар (който го насочва за изследванията) го похвалил за волята да си оправи храненето и визията като цяло. Иска ми се да съм бил там, когато моя човек му е показал извадка от хранителния дневник, който си беше водил последните 4 месеца от този,хмм - “експеримент”.
Това е един случай - не е единствен и изолиран, но не ми се описват други, най-малкото защото ще са доста сходни с този. Митовете, особено в тази сфера, хранят твърде много хора, за да може да се допусне да бъдат развенчани. Но въпреки това си остават само това - митове. Айде, че стана много дълго и сигуно никой няма да прочете творческите ми напъни.

09.03.08
19:08

Моята информация е.Почти 75 % от холестерола се произвежда от самия организъм в черния дроб.В повечето случаи с промяна в храненето той може да се понижи.При дълготрайни натоварвания липидите в кръвта могат да се увеличат заради засилен транспорт на мазнини от мастните депа към работещите органи.За увеличаване нивото на мастите в кръвта могат да окажат влияние и заболявания като захарната болест,намалената функция на щитовидната жлеза,увреждания на черния дроб или бъбречно заболяване.

оффтопик

Който го е страх от мечки да не ходи в гората. Ако искате яжте жълтъците.

ИВ

09.03.08
21:04

Да, в един яйчен жълтък има 200 милиграма холестерол, дневна норма наложена от лекарите, но яйчният жълтък не съдържа наситени мазнини, както го описват по-горе, а ненаситени мастни киселини омега-3-6, за които е известно, че намалят холестерола и триглицелидите в кръвта, и още куп полезни съставки като лецитин или по конкретно холин, както и ликопен.

28.04.08
18:11

Наистина смятам, че холестерола от храната СЕ отразя на холестерола в кръвта.За 3 месеца изядох 300 яйца, резултатът беше 4,97 холестерол, а границата била 5..

28.04.08
18:26

Естествено, че се отразява-иначе от къде ще дойдеБ!Ендогенният холестерол в организма също се синтезира от триглицериди, постъпили с храната под формата на твърди и течни мазнини, както и на екзогенен холестерол, който се разпада до мастни киселини, а те се транспортират с белтъчни преносители в кръвта до черния дроб.

28.04.08
18:38

казано от RedWalker на 28.04.08, 18:11:

Наистина смятам, че холестерола от храната СЕ отразя на холестерола в кръвта.За 3 месеца изядох 300 яйца, резултатът беше 4,97 холестерол, а границата била 5..

Пък аз изяждам между 10 и 15 на ден (е, изключваме Великден, вчера бяха 25 за деня), което е между 70 и 105 на седмица, което е между 280 и 420 на месец и съм с 4,2 :lol:
Ако с примери ще работим, имам повече от теб в запас ГАРАНЦИЯ. Холестерол от 4,97 по принцип при липсата на каквито и да било симптоми за нередности в здравето си е ОК, но можеш да се замислиш над много аспекти от начина си на живот, не са ти виновни яйцата. Иначе можеш и да продължиш да смяташ каквото прецениш ;) Поздрави!
edit: Ще споделиш ли какво показват кръвните изследвания по следните показатели : HDL, LDL, TRIGLYCERIDES, VLDL ? Защото с този бесен ориз дето го консумираш триглицеридите ще да са доста височки, което е забележително по-сериозен проблем от общия холестерол.

Мнението беше редактирано от G33K на 28.04.08 18:43.

28.04.08
18:51

Точнотака-защото от тях ще се образува нов холестерол и ще се отложи в кръвоносните съдове като атеросклеротични плаки.

28.04.08
19:02

......каза тя, докато ядеше свинска пържола и великденски яйца......ама, моляяяяяя, след два часа яко кардио-аеробика и степ нон-стоп:)

28.04.08
19:34

При мен резултатите са следните:
Глюкоза - 4.74
Общ холестерол - 4.26
HDL -    1.23
Триглицериди - 0.37
АcaT - 15.9
AлаТ - 10.4

Под 10 яйца на ден не слизам. На 28 години. 182 см, 73 кг. Спортувам през ден, движа се само пеша.

Мнението беше редактирано от swim_fan на 28.04.08 19:35.

28.04.08
19:35

Ето ви нещо интересно по темата. Майка ми и баща ми се хранят почти еднакво и двамата не са слаби, но не са и много дебели. Разликата в храненето им се състои само в това, че баща ми хапва малко повече сладко и най-важното, яде по поне 2 ябълки всеки ден. Преди няколко месеца си правиха изследвания и се оказа, че майка ми е със завишен холестерол, а на баща ми му няма нищо, а си има доволно шкембенце.. Знам, че ябълковият пектин помага ужасно много при висок холестерол. Докторите казали, че като нищо може да е от ябълките, разбира се че е и въпрос на генетика.

28.04.08
19:59

Наистина, като нищо причината е точно в ябълките-пектинът и фибрите действат като метла за храносмилателната система, преди още мазнините да са се усвоили от организма.

TS

29.04.08
09:31

Дотук всичко добре... Все прекрасни примери - само дето забравяте нещо, а то е имено генетичният фактор.
Ако рецепторите за ЛДЛ холестерол са ти ок - дори и да прекаляваш с яйцата няма да имаш грижи, но ако имаш генетична предразположеност, нещата се обръщат на 180 градуса.
А доколкото за приятелят на Гийк - смятам, че тук се отнася до намаляване на килограмите, вследствие намаляване на нивата на ЛДЛ холерестетола.
В заключения ще кажа, че холестеролът в норми е по-полезен, отколкото вреден, особено за трениращи хора до 35 40 годишна възраст - все пак си е чист прекурсор на тестостерона.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1