08.03.08
16:34
По принцип на кутиите с протеини пише някакви препоръчителни дози , но аз искам да разбера какво е максималното количество протеин което може да се приема на ден , защото смятам целия май месец да ми е за качване на ММ и то здраво качване , като ям колкото се може повече и да приемам големи количества суроватачен протеин.
умножаваш 2,2 до 3 гр. протеин по килограм тегло,тва ти е дневния прием на протеин които трябва да си набавиш от храна и прах
Има хора,които пият и по повече,но 3 мерителни лъжици в тренировъчен ден са оптимален вариант...Една мерителна лъжица на американски протеин обикновено е около 30 грама,от които чистият протеин е 20-25 грама.
В едно интервю за едно списание Грег Ковач беше казал, че човек, чиято цел е покачване на мускулна маса, трябва да пие по 3,3г протеин на 1КГ от теглото си.Т.е. ако си 100кг - 330г протеин! :)
умножаваш 2,2 до 3 гр. протеин по килограм тегло,тва ти е дневния прием на протеин които трябва да си набавиш от храна и прах
...или вафлички ;)
08.03.08
18:39
Lee BulkUp :)
08.03.08
19:38
Всичко зависи от това, което може да усвои тялото ти. А това зависи от доста фактори, всичките индивидуални. Водеща е нуждата. Ако тренираш всеки ден, или два пъти на ден тялото ти ще се настрои за повишен прием.
Основното ограничение в усвояването са стомашните ензими. Те ти позволяват на 80-90кг човек да усвоява до 40 гр еднократно за период от около 3 часа. Тук на помощ идват ензимите. Най-популярната формула е Аминоген, но напоследък се светнаха да слагат в протеина и папаин и според мен доста се вдигна ефективността на протеините. Другия начин да вдигнеш усвояването са аминокиселините. Те са частично разградени, или дори в свободна форма и не се нуждаят от ензими за първоначално разграждане. Най-доброто време за проем е след хранене. Така се съчетава много добре с храносмилането на останалия протеин от храната.
Другата бариера за усвояването е черния дроб, който дезаминира протеина. Както е известно многото протеин натоварва черния дроб. Затова е хубаво да се приема Витамин Б6, който е много важен за обработката на аминокиселините от черния дроб.
На последно място протеините с бавно освобождаване се усвояват по-добре, тъй като дават време на тялото да освободи отново ензимите на белтъчното храносмилане. Така производителите вече твърдят че може да се приема по 50-60гр наведнъж.
А за броя на приемите на протеин, според мен 2-3 пъти протеин, срещу 3-4 пъти твърда храна е най-добре.
10.03.08
06:28
казано от Tarantula на 08.03.08, 16:34:
По принцип на кутиите с протеини пише някакви препоръчителни дози , но аз искам да разбера какво е максималното количество протеин което може да се приема на ден , защото смятам целия май месец да ми е за качване на ММ и то здраво качване , като ям колкото се може повече и да приемам големи количества суроватачен протеин.
Здравей и от мен!
Сега... искам само да споделя за едно изследване в лабораторията на Джо Уайдър. Направено е преди години, но дисега не е било оспорвано или оборвано. След изследване на храненето на група спортуващи е доказано, че оптималното количество белтъци (протеини) на килограм тегло е 1, 46г. Всичко под това е недостатъчно, а всичко над - се изхвърля. Предполагам, че много от коментиращите въпроса ще се опитат да ме оборят. Защото винаги се е твърдяло, че 2.5 г е нуждата на един билдър. Изнасям научен факт, получен от специализирана лаборатория.
Считам, че може да и се вярва!
10.03.08
06:43
казано от Велин Иванов на 10.03.08, 06:28:
След изследване на храненето на група спортуващи е доказано, че оптималното количество белтъци (протеини) на килограм тегло е 1, 46г. Всичко под това е недостатъчно, а всичко над - се изхвърля. Предполагам, че много от коментиращите въпроса ще се опитат да ме оборят.
Няма да го оспорвам.Даже напротив,това обяснява как въпреки мизерното ми хранене прогресирам. %-P
Мнението беше редактирано от BusyMan на 10.03.08 06:44.
Според мен до 4 грама протеин на килограм телесно тегло са максимални, но ако не приемаш въглехидрати. Средно 2,5-3 грама. Увеличи задължително приема на вода, за да не се тормозят бъбреците ти ;)
А от към протеина на прах, не повече от 100 грама изолат за ден! Може да е яйчен, соев или суроватъчен!
казано от Валентин Иванов на 08.03.08, 19:38:
Другата бариера за усвояването е черния дроб, който дезаминира протеина. Както е известно многото протеин натоварва черния дроб. Затова е хубаво да се приема Витамин Б6, който е много важен за обработката на аминокиселините от черния дроб.
На последно място протеините с бавно освобождаване се усвояват по-добре, тъй като дават време на тялото да освободи отново ензимите на белтъчното храносмилане. Така производителите вече твърдят че може да се приема по 50-60гр наведнъж.
А за броя на приемите на протеин, според мен 2-3 пъти протеин, срещу 3-4 пъти твърда храна е най-добре.
това за витамин Б6 вярно ли е? смисъл ако съм имал проблеми с черния дроб, при приема на протеин да взимам ли и Б6?
Зависи от проблема ти! За профилактични “изчиствания” на черен дроб, съм препоръчвал и продължавам да го правя - ЕСЕНЦИАЛИ. Около 30 лв е. Карсил е другия вариант. Профилактично лечение, без лекарско направление
казано от Питона на 10.03.08, 10:34:
Зависи от проблема ти! За профилактични “изчиствания” на черен дроб, съм препоръчвал и продължавам да го правя - ЕСЕНЦИАЛИ. Около 30 лв е. Карсил е другия вариант. Профилактично лечение, без лекарско направление
преди доста време(9 години) изкарах хепатит, на 6 месеца си правя изследвания и да чукна на дърво резултатите винаги са много добри и нямам проблеми. интересно ми стана, защото това за B6 не го знаех, а доколкото знам постоянния прием на протеин не е проблем или бъркам.
Питона е дал добро предложение.Прави през определено време профилактика с Есенциале,евентуално Карсил.За Б6 също има информация за лечебно действие при хепатит.Тия изследвания са предполагам за АСАТ и АЛАТ от взета венозна кръв.На някои ехографи може да се определят също размерите на черния дроб,структурата му,има ли омазняване,вижда се как е жлъчния мехур и проходимостта на жлъчните канали.
До 3гр на килограм телесно тегло - при което ако правиш тежки тренировки с базови упражнения и спиш достатъчно растеш доста бързо, иначе съм чувал че с медикаментозни средства може да се приема и към 500гр протеин дневно.
Е искате да ми кажете че трябва да примемам 500 грама на 2 дена , т.е. за 2 деная да давам по около 15 лева за протеин и то не от най-хубавите?
казано от Tarantula на 13.03.08, 15:46:
Е искате да ми кажете че трябва да примемам 500 грама на 2 дена , т.е. за 2 деная да давам по около 15 лева за протеин и то не от най-хубавите?
пример-ако си 100 кила ти трябват около 250 грама протеин на ден,ако с храненето за дена приемеш около 200гр протеин останалите 50 грама ги набавяш от протеина напрах,всичко разделено на няколко приема,от там на татък ти сам си сметни колко ти трябва за деня колко приемаш с храната и колко от прах.
13.03.08
16:14
Нещо не 4етеш правилно.Алкорин каза 4е е 4увал 4е е възможно усвояването на 500гр с подходящи медикаменти.На теб ти трябват далеч по-малко.Има различни теории които варират между 2 - 2.5 гр белтъчини на ден при ВВД напраимер.При други типове диети може да се стигне до 3 гр или пък да се намали малко.Предполагам 4е ще са ти достатъчни около 2 и нещо гр.Тук говорим за белтъчини на ден извлечени от храна+добавки.Нормално е протеинът на прах да го приемаш 2 - 3 пъти на ден по около 30гр прахче на доза.
2,2-3 трябва да може да се усвои, но забравяте нещо..Прекомерното количество протеин разрушава бъбреците (чувал съм го от доста лекари), така че експерименти с 500гр протеин на ден мисля, че са безсмислени.
13.03.08
20:35
Да направя само едно уточнение, защото от поста ти разбирам, че ти си разбрал за Protein powders, а те ти говорят общо от цялата храна и не става въпрос за 500 гр. , а да кажем напримерно 200(зависи колко кг. си). Алкорин каза, че с медикаменти е чувал, че може да се усвоят и 500 грама.
Мнението беше редактирано от difference на 13.03.08 20:36.
Явно стана някакво объркване затова ще изясня. Натурално горния праг е 3гр протеин на килограм телесно тегло независимо дали идва от храната или от прахове, най - добре е да идва от храна или голямата част от храна + малка част от прах, това значи към 300гр протеин на ден за 100 килограмов човек - това е горната граница при която ако тренираш с базови упражнения и ядеш и калорично разбира се от чисти източници можеш много бързо да качиш мускулна маса.
Обичайното ниво на препоръчван протеин дневно е около 2.2гр на килограм тегло.
Сега при хора използващи стероиди съм чувал че могат да усвояват към 500гр протеин на ден когато искат да качат маса и сила максимално и дори е препоръчително за да могат да използват ефекта от стероидите напълно, една от стратегиите им в такива случаи е примерно да имат 5 хранения с по 50гр протеин в тях и след всяко да пият по един протеинов шейк също с по 50гр протеин в него.