Болка при тяга

11.03.08
13:31

Значи вчера за пръв път правих тяга.Тежеста беше малка,защото я правя за пътви път и техниката ми не е перфектна.Но след като свърших 4-те серии нещо имах напрежение и лека болка тук- http://img385.imageshack.us/my.php?image=anatomyvo9.jpg .Тренировката беше вчера(понеделник),а днес (вторнк) като като се изпъна и усещам там лека болка.Тренирам от 1 година.Нормално ли е това?

11.03.08
13:35

Да, щом за пръв път тренираш еректорите с тяга е нормално на показаното място да има някакъв дискомфорт да го наречем... Сам казваш, че е било с малко килограми, следователно би трябвало да отшуми бързо. Следващата, дори по-скоро в следващите тренировки за гърба тягата недей да я пресилваш, а си тренирай леко докато не научиш правилното изпълнение на упражнението, защото изпълнявано не както трябва крие рискове от сериозни травми. Замисли се пак дали не си сбъркал с изпълнението.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 11.03.08 13:36.

11.03.08
14:36

Ами незнам дали гърба ми е напълно изправен мисля си,че е леко свит то и при гребане с щанга изпитвам затруднения да е напълно изправен,но като правя тяга няма как да се гледам в огледалото,защото трябва да гледам напред,а и огледалото е цялото напукано един го шибна с лост.Техниката я гледах от сайта и смятам,че горе-долу я докарвам.Те едни момчета в залата ми казват,че не съм я правил както трябва,не трябвало да се прикляка,а те тяхната тяга само се навеждат с лоста... гърба не знам дали е изправен иначе другото е нормално според мен.

Мнението беше редактирано от QcK на 11.03.08 14:37.

11.03.08
15:19

Кръста трябва да е “заключен”, гърба изправен.

11.03.08
15:57

В какъв смисал заключен..и изправен май нещо ми не съм разбрал правилно за кое се смята гърба

13.03.08
12:19

Прителел резтърси се за клипове примерно в ю тюб с думи като legged deadlift за да видиш техниката на стандартната мъртва тяга.

Варианта с прави крака според мен не си е работа за непрофесионалист. Ако искаш да тренираш този мускул изолирано прави хипересктензии, ако мислиш, че има нужда може и тежест да си добавиш. Сгъвай с прав кръст и на не повече от 90 градуса.

13.03.08
12:39

казано от tpd на 13.03.08, 12:19:

Прителел резтърси се за клипове примерно в ю тюб с думи като legged deadlift за да видиш техниката на стандартната мъртва тяга.

Варианта с прави крака според мен не си е работа за непрофесионалист. Ако искаш да тренираш този мускул изолирано прави хипересктензии, ако мислиш, че има нужда може и тежест да си добавиш. Сгъвай с прав кръст и на не повече от 90 градуса.

Само да вметна за варианта с прави крака - аз правих така тягата около 4 месеца без да прекалявам с тежестите, най-тежката серия ми беше с 6 повторения, но въпреки това се появи нещо като постоянна мускулна треска или дискомфорт, а може би даже лека болка, която отшумя за ок.2-3 седмици почивка. Трябва да се внимава, затова техниката трябва да е изпипана, ако решиш да товариш повечко.

13.03.08
16:48

tpd гледах клипа в сайта и прочетох как се изпълнява
п.с болката отпумя вече явно си е нормално да имам напрежение там след тяга о,О с килограмите няма да прекалявам :)

Мнението беше редактирано от QcK на 13.03.08 16:48.

Не, не е нормално.
Познато ми е, вероятно говориш за претоварване на прешлените. Усеща се извън тренировката, например при седяне или лежане и имаш чувството, че с определено извиване или разпъване на гръбнака се преодолява.
Не е мускул. Мускулът пари и се подува, реже при движение. Това е една тъпа болка някъде там.
Вземи един съвет от мен.
Познато ми е, повече от година вече правя лег и клек и тяга и обръщане тук таме.
Това е сигнал, че прешлените са поели повече отколкото им е трябвало.
Често срещана грешка на начинаещите с тяга:
Не задгърбват старите упражнения.
Упражнения, които товарят кръста заедно с тягата са например:
Мечка/Т-образна щанга/гребане с щанга/чукчета/теглене на скрипец отпред(количка)/изтласкване и производни
Упражнение, които създават зор на гръбнака в тази зона без пряко да се отнасят до гърба, са:
КЛЕК/коремни/кръстни преси.
Прецени сам.
Ако в тренировката правиш повече от две от упоменатите упражнения за гръб, вероятно е добре да ги редуцираш. То си е кощунство хич да не ги правиш всичките, но ако те боли кръста, поне ги редувай в различни тренировки.
Особено товари кръста гребането.
Ако в тренировката за гръб правиш и повечко преси, изтегли ги в друг ден или ги намали, също товарят.
А ако правиш клек, него пък го изтегли в най - далечният възможен ден през седмицата спрямо тренировката за гръб.
Мисли в тая насока според мене.

17.03.08
00:56

Обърни и внимание на движението на щангата.лоста трябва да се движи плътно покрай/пред/  краката.Отдалечиш ли го напред и влиза много в кръста.

17.03.08
15:20

казано от QcK на 11.03.08, 13:31:

Значи вчера за пръв път правих тяга.Тежеста беше малка,защото я правя за пътви път и техниката ми не е перфектна.Но след като свърших 4-те серии нещо имах напрежение и лека болка тук- http://img385.imageshack.us/my.php?image=anatomyvo9.jpg .Тренировката беше вчера(понеделник),а днес (вторнк) като като се изпъна и усещам там лека болка.Тренирам от 1 година.Нормално ли е това?

Претоварване и разтежение. Няма причина за безпокойство. Почини си малко, леко натоварвай... нужно е да тренираш внимателно... и псотепено натоварване!
Успех!

17.03.08
14:31

Няма от какво да се притесняваш, всеки вдига шум до небесата за тая тяга но с нея няма кой знае какъв проблем - просто всеки път гледай да си изпипваш техниката и я прави бавно за да си сигурен че я правиш добре преди да увеличиш килограмите.
Най - важното при тягата е началната позиция - гледат се три позиции, на колената, на гъзъ и на раменете. При коректната позиция колената са присвити но стоят по долу от позицията на гъзъ т.е. не си клекнал гърба ти е наведен и ръцете са хванали лоста но и гърба и ръцете са изпънати и прави, гърба е изпънат но не е перпендикулярен на пода а е в позиция около 45%, линията на раменете е над гъзъ. От тази позиция просто едновременно дърпаш с гърба и буташ с краката до пълно изправяне - това е нищо сложно.

17.03.08
15:30

Ами за тягата разбрах днес ще видим как е
за да не пускам друга тема ще пиша в тази
значи ръцете не са мръднали от доста време и мисля да спра да ги тренирам 2 седмици вие какво ще кажете?

17.03.08
19:47

казано от QcK на 17.03.08, 15:30:

Ами за тягата разбрах днес ще видим как е
за да не пускам друга тема ще пиша в тази
значи ръцете не са мръднали от доста време и мисля да спра да ги тренирам 2 седмици вие какво ще кажете?

Така няма да можеш да постигнеш растеж. Почивката ще ти е нжна, само ако смяташ, че си претренирал. Според мен е добре да прегледаш тотално тренировъчния си режим. Промени си упражненията, повторения, серии, подредба на упражнения... така ще подобриш тренировката си.
Но ако смяташ че си претренирал... наистина прекрати поне за седмица - две!

18.03.08
13:26

Ами мисля,че съм претренирал просто няма логика да не растът.За тренировъче и хранителен режим ми погледни дневника(ако имаш време да помогнеш да го подобря).

18.03.08
13:49

QcK,
погледни тази статия. Може да намериш неща които не си знаел за брахиалиса и дългата глава на трицепса, от какви мускулни влакна са съставени и как би трябвало да се тренират :)

18.03.08
14:31

Ами не ми е достатъчно добър английският....чета само този сайт.

18.03.08
14:49

Според автора на тази статия брахиалиса и дългата глава на трицепса (можеш да видиш къде точно се намират като кликнеш на brachialis и  long head под съответните две снимки) са съставени предимно от бързи мускулни влакна. В този смисъл упражненията които наблягат на тях (за брахиалиса: чукови сгъвания, скотово сгъване, сгъване с щанга с обратен хват, Зотман сгъвания; за дългата глава на трицепса: френско сгъване, френско сгъване от наклон) трябва да се изпълняват с големи тежести, 4-6 повторения и доста серии :)
Разбира се вглеждайки се в ръцете на автора можеш да потърсиш и други източници  ;-)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1