"The Golden Age of Iron Men" или как са тренирали пионерите в зората на вдигането на тежести

13.03.08
16:53

Интересно е да се проследи историята на фитнеса и бодибилдинга. Съвременния бодибилдинг е поел по грешна посока и вече се е извратил безвъзвратно, не мисля че някой се вдъхновява от надутите от стероиди тела на професионалистите днес, по - скоро те предизвикват отвращение и чудатост от това докъде може да стигне човек. Но не така са седяли нещата през 40 - 50 години на миналия век когато Арнолд и другите от неговото време са вдъхновявали хората да тренират, но тук искам да се върна дори още по назад в зората на вдигането на тежести когато не е имало разделение на бодибилдъри, пауърлифтъри, стронгмен и олимпийското вдигане на тежести. Тогава е имало само един спорт и още правилата не са били изяснени, но хората занимаващи се с това са имали свои уникални методи чрез които да прогресират и да се развиват и без стероиди, тук поствам линк към един сайт с антикварни книги за тези времена - http://www.sandowplus.co.uk/Competition/compindex.htm#aston

13.03.08
17:43

Ценен линк, благодаря !

14.03.08
08:31

Има много интересни неща в книгите които някога са писали, още тогава преди да имат някакво потвърждение от науката само чрез практика и експерименти са били на прав път а и е интересно да се проследи самата история на спорта. Най - хубавото е че тогава хората които са практикували вдигането на тежести са били любители като нас макар и с обширни познания и са тренирали за такива качества за каквито тренираме и ние - сила, здраве и добър външен вид. Не са били обременени от някакви фитнес протоколи и са експериментирали много и са откривали доста интересни неща.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 14.03.08 08:32.

BU

14.03.08
09:23

казано от Alkorin на 14.03.08, 08:31:

Има много интересни неща в книгите които някога са писали, още тогава преди да имат някакво потвърждение от науката само чрез практика и експерименти са били на прав път а и е интересно да се проследи самата история на спорта. Най - хубавото е че тогава хората които са практикували вдигането на тежести са били любители като нас макар и с обширни познания и са тренирали за такива качества за каквито тренираме и ние - сила, здраве и добър външен вид. Не са били обременени от някакви фитнес протоколи и са експериментирали много и са откривали доста интересни неща.

Да,по същата логика и неандерталците са правили много интересни открития на принципа проба,грешка.И те са били хора като нас и са имали обширни познания кое става за ядене и кое-не.

Нормално е науката да се развива.В която и област да се върнем назад нещата ще стоят по същия начин.Но не разбрах кое е интересното,кое трябва да ме грабне тук.Те “Iron Man” със сигуност са правили много грешки в храненето си и тренировките.

14.03.08
11:32

Интересното е, че тези хора с архайчните си методи и спартанско оборудване са успявали да вдигнат огромни тежести. Сандоу например е успявал да вдигне над 100 кг на бент преса и е можел да се набира на всеки един от пръстите си. Това в период, когато не е имало дори хранителни добавки, камо ли химия. Естествено тогава е нямало състезания по силов трибой, или боже опази турнири по лег и затова младите не се впечатляват. Просто тогава избутванията над глава са били на мода и идела за тяло  е бил друг. От написаното там може само да се спечели.

14.03.08
12:46

казано от DeadManWalking на 14.03.08, 09:23:

казано от Alkorin на 14.03.08, 08:31:

Да,по същата логика и неандерталците са правили много интересни открития на принципа проба,грешка.И те са били хора като нас и са имали обширни познания кое става за ядене и кое-не.

Нормално е науката да се развива.В която и област да се върнем назад нещата ще стоят по същия начин.Но не разбрах кое е интересното,кое трябва да ме грабне тук.Те “Iron Man” със сигуност са правили много грешки в храненето си и тренировките.

Ще се изненадаш колко НОВИ грешки са се появили и в 2те направления в последните десетилетия (примерно след появата на стимулантите (и не само)). А книгите са интересни и от историческа и изследователска гледна точка основно, но не само.

14.03.08
13:59

DeadManWalking интересното е че тези атлети от онова време са имали много начини и техники как да повишават силата и мускулната си маса някои от които се прилагат днес от най - елитните клубове по пауърлифтинг, в олимпийските тренировки или в други силови спортове но това което се прилага е една малка част от всичко. Що се отнася до напредъка той не е по отношение на тези методи на тренировка които не са се променили освен че голяма част от нещата са се забравили. Атлетите от онова време наистина са били невероятно силни и то натурално и ако погледнеш по - внимателно в книгите които са написали ще видиш че там почти на 100% всичко което пишат работи, докато сега е пълно със системи и тренировъчни методи които са за боклука.
Може само да се спечели ако се обърне внимание на този период.

14.03.08
14:22

Е то всичко опира да вкус. От днешна гледна точка силата и фигурата на Сандоу не впечатляват. 100 кг на бент преса са доста, но който е виждал Савицкас на Арнолд класик ... Този направо ми взе акъла как правеше странична преса с почти 100 кг. Ами фермерска разходка с близо 400 - все едно носеше две каси бира. Въпроса е - до колко е натурален. Естествено е за него да вдига повече от Сандоу например, който е тежал към 80 кг, а Савицкас е почти два пъти повече. Естествено тогава на мода са били и други вдигания като турското ставане и бент пресите. Сега имаме турнири по лег. А който е пробвал турско ставане знае, колко трудно движение е.

Според вас силен ли е човек, който може да вдигне 300 на лег, но не може да направи 10 набирания? Кое ви впечатлява повече - Световния рекорд на тяга от 450+ кг, или тягата на КОнсантин Костанов да речем.

А, че методите им работят - това не вярвам някой да го успори. Щангистите ни и досега тренират така - често и тежко. Успехите са на лице.

14.03.08
18:40

При трениращите от онази епоха специфична е била голямата относителна сила т.е. силата спрямо личното им тегло, един фрапиращ пример е този за дъмбела на Томас Инч. Този дъмбел бил направен по поръчка от господин Инч и тежал 80 килограма като бил особено дебел в дръжката за да не се огъва, самия Инч тежал по малко от 80 килограма въпреки това той демонстрирал нееднократно как чисто без да го плъзга по тялото може да го вдигне до рамото си с една ръка и оттам да го изтласка нагоре, та дъмбела на господин Инч се запазил и станал нещо като ултимативното предизвикателство за сила, много атлети се опитвали да го вдигнат но без успех. Едва в наши дни единствен Марк Хенри (да тоя същия от кеча) успява, но Марк Хенри тежи около 180 килограма и взима кой знае какво за разлика от Инч.
Ето какви са били постиженията на атлетите от онова време и именно затова методите им си струва да се изучат.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 14.03.08 18:42.

BU

14.03.08
19:23

казано от Alkorin на 14.03.08, 13:59:

DeadManWalking интересното е че тези атлети от онова време са имали много начини и техники как да повишават силата и мускулната си маса някои от които се прилагат днес от най - елитните клубове по пауърлифтинг, в олимпийските тренировки или в други силови спортове но това което се прилага е една малка част от всичко. Що се отнася до напредъка той не е по отношение на тези методи на тренировка които не са се променили освен че голяма част от нещата са се забравили. Атлетите от онова време наистина са били невероятно силни и то натурално и ако погледнеш по - внимателно в книгите които са написали ще видиш че там почти на 100% всичко което пишат работи, докато сега е пълно със системи и тренировъчни методи които са за боклука.
Може само да се спечели ако се обърне внимание на този период.

Значи грешката е моя.Аз гледах масата им,а не силата.И това за 80кг дъмбел нещо не го вярвам.Неможе хора да зобят и да немогат да подобрят натурален резултат.

Колкото до тренировъчните им методи аз откакто тренирам винаги съм мислил,че това което правя е глупост.Имам предивд,ако без да имам никакви знания започна да тренирам,както намеря за добре вероятно ще имам по бързи резултати.Със сигурност има по преки пътища от най-разпространените методики в момента.

Мнението беше редактирано от BusyMan на 14.03.08 19:24.

14.03.08
20:26

Ами тогава не вярвай и на това, че същият човек е правил бент преса със 140 г. , а г-н John Marks, AKA Люксембургския херкулес е правил със 2000кг.(2 тона) харнес вдигане, а също и с 70кг. дъмбел. Просто, по онова време са разчитали на себе си и на своите методи за да прогресират когато достигнат лимита си, затова са измисляли много ефективни методи.

Мнението беше редактирано от difference на 14.03.08 20:27.

14.03.08
20:47

Този сайт си е находка. Евалата Алкорин. :)))))

15.03.08
16:02

Значи грешката е моя.Аз гледах масата им,а не силата.И това за 80кг дъмбел нещо не го вярвам.Неможе хора да зобят и да немогат да подобрят натурален резултат.

http://www.youtube.com/watch?v=H0lvfvxckxU - тук Марк Хенри вдига дъмбела на Инч и всички му ръкопляскат, основната трудност е че дръжката на дъмбела е много дебела и трябва да имаш много здрав хват за да можеш да го удържиш и естествено голяма обща сила на тялото.

15.03.08
18:56

казано от Alkorin на 15.03.08, 16:02:

http://www.youtube.com/watch?v=H0lvfvxckxU - тук Марк Хенри вдига дъмбела на Инч и всички му ръкопляскат, основната трудност е че дръжката на дъмбела е много дебела и трябва да имаш много здрав хват за да можеш да го удържиш и естествено голяма обща сила на тялото.

The Inch Dumbbell was invented by Thomas Inch, a performing strongman from many, many years ago. Replicas of this historic beast weigh 173 lbs. While a normal 173 lb dumbbell doesn’t sound too offensive, when you consider that the Inch Replica has a nearly 2.5-inch diameter handle and is made of cast iron, you can appreciate why only a handful have successfully pulled it to their shoulder and pressed it overhead. Jedd’s been working on it for nearly 3 years. Here is what he calls a CHEAT CONTINENTAL PUSH PRESS.
Явно дълбела наистина тежи около 80 кг. Но ще направя една лека сметка, за да видя дали е възможно, като имам в предвид плътността на металите, защото ми се струва малко абсурдно да тежи толкова...

http://www.bodybuilding.com/fun/ironhistory8.htm

Та обема му е 2*обема на една топка = 4/3*Pi*R^3
+обема на лоста Pi*r^2*L
R=9.1cm=L /dalzinata na drazkata i radiusa iavno sa pochti ednakvi/
r=3cm

masata/obema = platnostta na vaprosnia dumbel = okolo 12500 kg/m^3

Излиза, че е възможно, обаче е малко странно, тъй като плътността на оловото, според уики е =    11 350кг/м3, а примерно стоманата е около 9 000… егати сплавта.

А относно старите методики, според мен не са лоши от чист интерес, но нищо повече. Като ги гледам някои от така наречение атлети в тези стари книги... Познавам българи, които са бачкали само на село и са по-курави от тия... :)

Поздрави

Мнението беше редактирано от tpd на 15.03.08 18:57.

BU

15.03.08
20:22

казано от tpd на 15.03.08, 18:56:

А относно старите методики, според мен не са лоши от чист интерес, но нищо повече. Като ги гледам някои от така наречение атлети в тези стари книги... Познавам българи, които са бачкали само на село и са по-курави от тия... :)

Поздрави

И на мен това ми направи впечатление.Много слабички изглеждат и в еедин момент ми се казва,че са със силата на херкулес.  :-/

15.03.08
22:25

казано от DeadManWalking на 15.03.08, 20:22:

казано от tpd на 15.03.08, 18:56:

Поздрави

И на мен това ми направи впечатление.Много слабички изглеждат и в еедин момент ми се казва,че са със силата на херкулес.  :-/

Което би трябвало да е по-добрия вариант за всеки, който тренира за себе си, а не за другите посетители на плажа все пак :)

15.03.08
22:30

Ами то и Константин костанов като го гледаш не би му дал, че ще вдигне толкова тяга (особено на неговия ръст), но ...
http://youtube.com/watch?v=TK4UIxKIxtc - 430 кг при 125 кг лично тегло. ПОчти 3,5 собственото тегло.

А тук един чиляк, дето не изглежда мега здрав, ама е http://www.beastskills.com/Assirati.JPG

Bert Assirati

* Could lay on his back on the floor, and pull over at arms length a 200lbs barbell, to set a British record 1938;
* Could squat 800lbs unofficial World record 1938;
* Could squat with one leg with a 200lbs barbell on his shoulders;
* Could squat continuously for half an hour while supporting 235 lbs;
* Could perform three one arm pull-ups 1938. At bodyweight of 240lbs;
* Could hold a one-hand stand when weighing 266lbs 1938;
* Could do a crucifix on the rings when weighing 266lbs 1938;
* Could do a military press of 160lbs with one arm 1938;
* Could perform a back somersault while holding a 56lb block weight in each hand;
* Could perform back somersaults, or flip-flaps, while weighing 266lbs;

Bernardo Esserati also known as Bert Assirati (1908 - August 31, 1990) was an English professional wrestler who became a multiple time British Heavyweight Champion and then a member of the Wrestling Observer Newsletter Hall of Fame. Assirati was known as one of the strongest and toughest wrestlers around known for displaying various feats of strength; including setting a British record 1938 by laying on his back, and pull over at arms length a 200lb barbell. At 240lb, Assirati was one of the heaviest men to perform the iron cross.

Яки са и то много яки. Имайте превид, че всички движения тогава са се извършвали без екипировка. А също и тогава сила се е показвала на съвсем различни движения. Покажете ми днешен атлет, който да кляка 360 кг и да се набира на една ръка, че ако може и железен кръст да държи...
ИМало е един българин, дето е бачкал на село и е станал корав- Дан Колов.

На Арнолд Класик също имаше рамена преса с един дъмбел и тежеше към 92 кг с дръжка около 8 см дебела

6. The Circus Dumbbell - Contestants will lift a replica of a “Circus” dumbbell, which were used by professional Strongmen from the early 20th century. The dumbbell weighs 202 lbs. and has a very big handle ”3 inches in diameter. The men will use one hand at a time and lift the dumbbell overhead as many times as possible in 90 sec.

Последна дисцилина. Свицкас го вдигна 6 пъти, ако не се лъжа. Тоест - резултата е подобрен, но с яко зоб.

13.04.08
17:07

Остаря тази тема, но оня ден случайно попаднах на нещо доста добро:
http://ditillo2.blogspot.com/
Може и да ви е известно, но за мене си беше откритие. Има доста добри материали, и изглежда се добавят нови редовно. Струва си да се следи.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1