16.03.08
02:34
можете ли да дадете предположения защо обемът и масата ми се покачват но силата изобщо не, отнася се за почти всички групи
най-вероятно тренираш с доста голям обем и ниска интензивност. Тоест повече серии с повече повторения и сравнително леки тежести.
Или очакваш постоянен прогрес, което е невъзможно.
Или това увеличение на обемите е само за сметка на мазнините и нефункционалната маса (саркоплазмата).
казано от locvs на 16.03.08, 03:34:
най-вероятно тренираш с доста голям обем и ниска интензивност. Тоест повече серии с повече повторения и сравнително леки тежести.
Или очакваш постоянен прогрес, което е невъзможно.
Защо да е невъзможно? аз като отивам на тренировка очаквам да подобря миналите си постижения и затова си водя дневник - така при някое базово упражнение ако съм правил примерно 7 - 6 - 4 - 4 повторения, преди да започна да го правя аз си поглеждам и знам че трябва да направя поне 8 - 7 - 5 - 5 за да е успешна тренировката ми и почти всеки път успявам, има и случаи където не съм преценил явно добре нивото на възстановяване или играят други фактори и не успявам - тогава съм недоволен - това за мен е изгубена тренировка ако поне на повечето упражнения не съм повишил резултатите - така от седмица на седмица аз наистина ставам по - силен. Разбира се идва време където се стига плато и дадения сплит или упражнение трябва да се промени, обаче принципа си остава същия.
16.03.08
17:36
Значи след няколко години ще си на бицепсово сгъване с 250 кг.. Или повдигане на 100 кг. от лег 200 пъти. Аз така те разбирам.
16.03.08
17:49
Мисля, че се разминаха малко вижданията за постоянен прогрес. Alkorin прави това, което се опитвам и аз - дори тежестта да не се увеличава, то поне да се правят повече повторения с нея. Има един предел, който много трудно се преминава, ако въобще е възможно. Ще пиша скоро за нещо подобно.
Хм,как го постигаш?Растеж на обем и маса.Аз вече 1 година тренирам.Само силата расте.Обиколките не са мръднали и с 1/2 сантиметър.
казано от Георги Гайдов на 16.03.08, 17:36:
Значи след няколко години ще си на бицепсово сгъване с 250 кг.. Или повдигане на 100 кг. от лег 200 пъти. Аз така те разбирам.
Не е точно така, само помисли как бавно и постепенно става процеса. Да разгледаме пример с мъртва тяга, да речем че вдигаш 120кг за 4 серии съответно 6, 5, 4, 4 повторения, трябва ти към 6 седмици ако всичко върви наред за да стигнеш 11 или 12 повторения на първата серия. След това можеш да качиш с 5 килограма но ще почнеш с около 4-5 повторения в серия. Така ти трябва месец и половина само да качиш с 5 килограма работната си тежест и то ако всичко ти е наред и то на упражнение като тягата. Но нещата не седят наред винаги, с такъв начин на прогресия по - бързо стигаш плато и трябва да се акцентира върху помощни мускулни групи за да може да се отлепи от платото, освен това понякога просто се случва да не си напълно възстановен и да не можеш да качиш повторенията, друг път пък дадената мускулна група изпреварва останалите и докато останалите не я настигнат в развитието не можеш да прогресираш с даденото упражнение - затова се налага да се върнеш и да променяш сплита и да акцентираш върху различни мускулни групи за да отлепиш. Нещата не стават толкова бързо колкото изглежда на пръв поглед, но все пак стават много по - бързо отколкото ако не се следи прогреса, с дневник ти прогресираш максимално бързо там където тялото го позволява.
При бицепсите и въобще малките мускулни групи нещата стоят още по - трудно защото те зависат от големите, примерно бицепсите имат потенциал за момента бързо прогресираш с тях и да кажем качваш 5 килограма на бицепсовото сгъване обаче нещата са дотам защото силата в бицепсите зависи от силата на гърба и трябва да качиш доста сила на гърба за да можеш да качиш примерно още 5 килограма на сгъванията.
Мнението беше редактирано от Alkorin на 16.03.08 21:31.
17.03.08
05:00
Трудно ще ме убедиш, че прогреса е постоянен по отношение на силата каквото и да се изтъква. Просто има неща които се виждат и знаят от само себе си.
За мен това е нещо обикновенно, не знам защо толкова трудно се възприема. Аз отивам в залата за да си подобря постиженията ако усещам че не съм готов да го направя си взимам още един почивен ден и тогава отивам. При мен прираста на сила е наистина постоянен - става бавно, като пълзене по планински склон но наистина силата расте. Неведнъж ми се е случвало от нетърпение да избързам да сложа нови килограми преди да съм достигнал нужните повторения и така прогреса да спре и да трябва да се върна назад за да го подновя но това си е нещо нормално, в други случай съм взимал нова тежест и повторенията са ми падали на максимум 2-3 но не съм се отказвал и сякаш след цяла вечност борба с тях тялото се адаптира и съм успявал да вдигна повторенията на 8,9 и т.н.
Мнението беше редактирано от Alkorin на 17.03.08 05:09.