03.03.08
20:10
Искам да попитам за какво служи декстрозата и с какво се комбинира. между другото искам да попитам нещата на power and beauty не са ли станали по-качествени (интересува ме протеина)
Темата беше редактирана от Nihilist--- на 03.03.08 20:17.
03.03.08
20:12
Вероятно имаш предвид декстрозата. Това е бърз въглехидрат(може би най - бързия). Използва се след тренировка за възстановяване на гликогена в мускула и черния дроб. Дозата е около 40 грама.
Съмнява ме да има развитие в P&B;
Ами повечето го използват за да не купуват гейнър отделно.На сурватката като и сложиш декстроза и става нещо като гейнър.
04.03.08
12:54
ми от тва няма ли да се пълнее яко?
04.03.08
13:10
Ако си с бавен метаболизъм определено.
казано от icebobo на 03.03.08, 20:12:
Ами повечето го използват за да не купуват гейнър отделно.На сурватката като и сложиш декстроза и става нещо като гейнър.
Аз съм на тоя принцип само дето вместо декстроза мешам глюкоза със суроватката. Глюкозата е по евитина
Мнението беше редактирано от GH0$T на 08.03.08 11:35.
04.03.08
17:52
Хах, декстрозата е глюкоза на прах и btw малтодекстрина е най-бързия въглихедрат. А, ако си с бавен метаболизъм приемаш просто по-малко количество(да кажем напримерно 40гр. или пък 30гр., прецени си сам)
Мнението беше редактирано от difference на 04.03.08 17:54.
казано от difference на 04.03.08, 17:52:
Хах, декстрозата е глюкоза на прах и btw малтодекстрина е най-бързия въглихедрат. А, ако си с бавен метаболизъм приемаш просто по-малко количество(да кажем напримерно 40гр. или пък 30гр., прецени си сам)
Извинявай, ама нещо май си се объркал. Декстроза, съответно Глюкоза е прост въглехидрат и е известна с това, че най-бързо се усвоява, основно в стомаха и дори в устата чрез подезичната и другите жлези. Тя е доста остра към червата и стомаха. Малтодекстрина е сложен въглехидрат. В гейнърите обикновено са 50/50 двете. Малтодекстрина е по-плътен. Твърди се, че ако прекаляваш системно с декстрозата може да си докараш диабет ако си предразположен генетично. Интересното е, че малтодекстрина е с по-висок гликемичен индекс, но все пак е по-бавен.
Иначе декстроза и глюкоза е едно и също.
Мнението беше редактирано от Кобра на 07.03.08 18:37.
08.03.08
10:51
Да, знам че е сложен въглихедрат и има по-голям ГИ от декстрозата, а и съм чел, че е по бърз, но може и да бъркам, защото си прав, че гликемичния индекс не е всичко и това, което каза как се усвоява ...
Декстроза е дясновъртящия изомер на глюкозата.По-принцип под глюкоза се подразбира смес м-у дясновъртящ и лявовъртящ изомер.Като цяло дясновъртящия (декстрозата) се усвоява по-добре от организма.
Малтодекстрина е полимер състоящ се от малтозни и декстрозни мономери (т.нар. прости въглехидрати) в различни по дължина вериги, и като цяло благодарение на времето необходимо да се разгражда в организма, осъгурява по дълъг и равномерен достъп на мономерите.Това от своя страна предотвратява краткото и нежелтелно презареждане на организма с прости въглехидрати, защото излишните (отделно на тези които отиват в гликогенните запаси) биват складирани под формата на мазнини.
Аз съм само на малтодекстрин след тренировка и предпочитам да го ползвам само по това време заради високия ГИ. Въпреки, че на етикета пише да се взима и преди тренировка(Carbogain). Пробвах веднъж и нямах много енергия. Добрите стари овесени ядки са си истината)
Правилно ли съм разбрал, че ако се смеси суроватка с декстроза/етц се получава същото като гейнър? А личния лекар може ли да ми направи необходимите изследвания за да ми каже дали съм предразположен към диабет?
17.03.08
16:39
Правилно си разбрал.