17.03.08
17:09
.
Темата беше редактирана от efir на 19.03.08 20:23.
Нищо което да му трябва на организма ти няма в ориза и картофите, яж това което природата ти на хищник ти е определила и ще си ОК.
казано от G33K на 17.03.08, 18:30:
Нищо което да му трябва на организма ти няма в ориза и картофите, яж това което природата ти на хищник ти е определила и ще си ОК.
Само че природата на човека не е хищническа. :) А е отчасти свинска.
Защо трябва да отсвирваш картофите и ориза, каква е целта ти? И изобщо въпросът е малко неправилно зададен и отговорът би бил неедностранчив. НВД ли ще правиш, ще сваляш ли, какво...?
17.03.08
19:54
казано от Winnie на 17.03.08, 19:43:
Защо трябва да отсвирваш картофите и ориза, каква е целта ти? И изобщо въпросът е малко неправилно зададен и отговорът би бил неедностранчив. НВД ли ще правиш, ще сваляш ли, какво...?
Човека си живее в свят където въглехидратите не съществуват. Лошо няма.
По темата - не отписвай варените картофи, нито ориза. Ако ти се хапват - яж си ги. Просто следи количеството, яж малки порции. И не само на ориза и картофите, а на всяка храна, преяждането с каквато и да е храна води до качване на мазнини.
казано от Crazy_With_Razor на 17.03.08, 19:54:
казано от Winnie на 17.03.08, 19:43:
Защо трябва да отсвирваш картофите и ориза, каква е целта ти? И изобщо въпросът е малко неправилно зададен и отговорът би бил неедностранчив. НВД ли ще правиш, ще сваляш ли, какво...?Човека си живее в свят където въглехидратите не съществуват. Лошо няма.
По темата - не отписвай варените картофи, нито ориза. Ако ти се хапват - яж си ги. Просто следи количеството, яж малки порции. И не само на ориза и картофите, а на всяка храна, преяждането с каквато и да е храна води до качване на мазнини.
Лошо няма,няма и как да има :)
И все пак допреди 500-600 години с картофи са хранели животните в Америка, докато някой мъдър испанец или португалец не решил, че това е храна за хора.А човечеството вече било навъртяло хиляди години история без да си има представа що е то картоф.Това според мен си е чиста проба доказателство за това което казах, а именно
Нищо което да му трябва на организма ти няма в ориза и картофите
Може да е вкусно (това е индивидуално), но необходимо не е със сигурност.
Ориза по би могъл да мине за читава храна, но ако нямаш някакво пристрастяване към него също не мисля че е необходим.
Мнението беше редактирано от G33K на 17.03.08 20:46.
17.03.08
20:59
Може, и има, и то много лошо ама как да е. А иначе имаш забавна, но грешна представа за това как и кога човечеството научава за картофите. Иначе и месото и месните продукти не са необходими на човека.
17.03.08
21:15
Експерт по история на картофа не съм. Но G33K много правилно спомена, че човекът си е хищник. Прадедите ни са били ловци и са се препитавали основно от улова си, чак след това са дошли скотовъдството и земеделието. С последното и въглехидратите в човешкото меню. Организмът може да функционира прекрасно и с минимални количества въглехидрати. Обратното обаче важи за аминокиселините.
Това колко лошо има от човек без грам реален опит по въпроса трудно мога да го приема, така че наистина си е как да е.(където реален опит = наблюдение върху себе си и други хора в продължение на достатъчно време. Аз имам в изобилие, ти колко имаш?)
Иначе и месото и месните продукти не са необходими на човека.
Странно защо тогава се консумират масово през цялата човешка история (няма друго нещо за което това да важи с такава сила).
За картофите имам спомен, че съм чел как някакъв френски пич по време на седемгодишната война бил военнопленник и бил третиран, цитирам по памет - “като животно”, с уточнението, че го хранели с картофи. Дори да не е вярно, мисля е доста красноречиво. Иначе човечеството познава картофите отдавна, но ги консумира от твърде жалък на фона на цялата си история период, за разлика от гореспоменатото от теб месо, примерно.
В интерес на истината, от човек който толкова упорито седи на някаква позиция (което уважавам, пък било то и позицията на “митоман” ) очаквам да видя доводи под формата на линкове към неща, написани от хора занимаващи се в тази област на по-високо ниво или поне към някое изследване (макар че като човек който е изучавал елементи от статистиката имам представа колко лесно се манипулират такива) . Не че има значение, всъщност, тъй като аз лично не мисля да пиша в тази тема повече, тъй като е очевидно че нищо смислено няма да излезе.
17.03.08
21:27
казано от Tralfamadorian на 17.03.08, 21:15:
Експерт по история на картофа не съм. Но G33K много правилно спомена, че човекът си е хищник. Прадедите ни са били ловци и са се препитавали основно от улова си, чак след това са дошли скотовъдството и земеделието. С последното и въглехидратите в човешкото меню. Организмът може да функционира прекрасно и с минимални количества въглехидрати. Обратното обаче важи за аминокиселините.
Човека е бил хищник. Сега не убива храната си, а я купува от магазина. Прадедите ни са ловували и са яли главно месо, защото не са знаели, не са отглеждали и съответно и не са яли зеленчуци и зърнени храни в началото. Това обаче само по себе си не означава много. За това колко е незаменимо месото и аминокиселините - какво ли биха казали веганите по тоя въпрос. Като гледам си живеят и функционират и без всичките незаменими аминокиселини.
казано от G33K на 17.03.08, 21:25:
Това колко лошо има от човек без грам реален опит по въпроса трудно мога да го приема, така че наистина си е как да е.(където реален опит = наблюдение върху себе си и други хора в продължение на достатъчно време. Аз имам в изобилие, ти колко имаш?)
Чудно как ли разбра какъв опит имам и колко е реален или нереален? Боб ли хвърля, леща? Ох.. извинявай.. имах предвид кокалчета ли хвърля, нещо?
казано от G33K на 17.03.08, 21:25:
Странно защо тогава се консумират масово през цялата човешка история (няма друго нещо за което това да важи с такава сила).
Това реално не значи много, а отговора би бил - защото са се консумирали. Имало е племена и народи изцяло изхранващисе със земеделие, имало е такива изцяло изхранващисе със скотовъдство. Просто такива са били възможносите. И едните и другите са оцелели. В днешно време имаш избор - видове храна - бол. Какво да ядеш сам си избираш, само дето задъжителни или незаменими неща няма. Въпроса по-скоро опира до разнообразието, а то е препоръчително, по ред причини, да е голямо. Това, че ти си решил да ядеш само белтък си е твоя работа. И това решение като всяко друго подобно има и добри и лоши страни.
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 18.03.08 11:07.
Защо се хванахте за първите хора? Въпроса беше за физиологията, нали?
Е, физиологията на човека не е хищническа. Има много изследвания, просто се поровете. Зъбите, дължината на храносмилателната система...нищо в човека не е хищническо. Но не е и напълно растителноядно. Човека е хибрид. Кой хищник преработва храната топлинно, за да не го убият бактериите - никой, по простата причина, че той е пригоден за сурови белтъчини. Ние не сме. Онези първите хора, просто са нямали избор. Затова са убивали.
Аз също не ям картофи и бял ориз, или ям но рядко. Какво пречи, обаче, някой да си ги хапва? И каква пък е разликата между човека и прасето, че едното да може да яде картофи, а другото - НЕ. Точно до прасетата сме най-близо физиологически, не до лъва. Близо сме и до маймуните, които пък ядат ядки и плодове.
18.03.08
06:41
казано от Winnie на 18.03.08, 04:57:
Какво пречи, обаче, някой да си ги хапва?
Според G33K тези храни не дават нищо на тялото и не са небходими. :lol:
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 18.03.08 11:16.
18.03.08
08:54
казано от Crazy_With_Razor на 17.03.08, 21:27:
Човека е бил хищник. Сега не убива храната си, а я купува от магазина. Прадедите ни са ловували и са яли главно месо, защото не са знаели, не са отглеждали и съответно и не са яли зеленчуци и зърнени храни в началото. Това обаче само по себе си не означава много. За това колко е незаменимо месото и аминокиселините - какво ли биха казали веганите по тоя въпрос. Като гледам си живеят и функционират и без всичките незаменими аминокиселини.
Основна част в менюто на веганите са соята и другите бобови растения. Не си доставят всички аминокиселини, вярно е, но аз и не твърдя, че веганството е ок за мен. Спирам да пиша по темата.
Winnie е абсолютно права, всеки да си яде, каквото на него му харесва. Нека само да не заклеймяваме чуждите виждания, само защото те се разминават с нашите.
18.03.08
11:06
казано от Tralfamadorian на 18.03.08, 08:54:
Winnie е абсолютно права, всеки да си яде, каквото на него му харесва. Нека само да не заклеймяваме чуждите виждания, само защото те се разминават с нашите.
Е аз за т’ва се ‘’боря’‘. Личното мнение няма много общо с това какво трябва и/или не трябва да се яде. Тука някои хора изкарават въглехидратите като отрова още малко. :lol: Ако гониш определни цели в ББ-то просто нагаждаш диетата си според целите и изключваш или добавяш храни, но да ми обясняват, че не трябва да ям въглехидрати през живота си, защото не давали нищо. Е извинявай, но как да взема подобно мнение насериозно? :-/
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 18.03.08 11:23.