24.12.04
02:06
Здравейте
помислих си че няма да е зле да се позапознаем с функциите и възможностите на нашите мускули по отблизо, та проблема е че някои неща не мога много добре да гио преведа на български, защото всичките ми учебници и материали са на немски
както и да е, най важното е че ние имаме два основни вида мускули в нашето тяло Тонични, и Фажести(поне така си мисля че се превежда)тоничните са червените мускули или тн. Slow Твитч мускули, А фажестите са белите мускули или тн. Fast Твитч мускули, разбира се има и достатъчно смесени типове но те не са толкова важни, важното е че при всеки човек преобладава единия вид, и това го прави да бъде по добър на различни дисциплини и натоварвания.Не е доказано че чрез трениране могат червените да се превърнат на бели, но обратното е постижимо(за съжаление)ок
сега разликите накратко
Фажестата мускулатура е отговорна за силата , бързината, и динамичната работа,Нервира се много по лесно от тоничната, много бърза реакция на контракцията,сила на контракцията,много добре анаеробно товарима, биохимически е в гликолистичната област, фосфатните депа там са големи, гликоген депата са също големи, много ниски депа за мазнини, малко митохондрии,слабо капиляризиране
Функция- натоварвания в субмахималната и максималната сила, бързината(значи все пак допира до генетиката при силата и бързината)Много бързо се уморяват, и ако не се тренират редовно отслабват също много бързо, някои представители са- Стомашната муск.,Седалищната муск.,Грубня еректор,Трапецюс изкачващата се част,Бицепса
Тонична мускулатура
Отговорна за държаща , статична, фихираща,работа, бавна реакция, бавна контракция, обаче много добра аеробна работа,биохимически е в охидацията(аеробиката)много активна,малки фосфатни депа,нормални гликоген депа,високо съдържание на митохондрии, добри депа на мазнини,много добра капиляризация,
общо взето е отговорна за аеробната издуряливост
при нетрениране води до скъсявания които могат да доведат до изкривявания в скелéта, затова стретчинг, стретчинг, предатавители на тоничната мускулатура-Гърди,илиопсоас(много трябва да се разтяга), Междуребрената мускулатура,латисимус,трапец слизащата част, вратната мускулатура
та затова исках да ви кажа за тези типове мускули, защото това е едно от най важните неща да се знае преди да се започне да се тренира, надявам се да сте ме разбрали, ама ми е трудно като сам учил нещо на чужд език да го превеждам на български, успехи
Стан
Ми добре ще обогатим знанията си с нещо но това Фажести ми звучи смешно и ако има някой който да знае точния термин да ко каже
Иначе екстра
Между другото сме обсъждали тази тема и точно същите неща се казаха тогава. Темата беше за мускулната треска, но и типовете мускулни влакна се обсъждаха.
по-здрави
25.12.04
01:48
Бързината на мускула също трябва да се тренира така ли? Примерно ако само блъскаме тежко ( бавни и малки повторения ), ще станем яко бавни ( примерно ти се забавя удара така ли??? ) - защото ако е така е много гадно... някой знае ли как се тренират мускули за бързина... ( при положение че не тренирам спорт отделно от фитнеса ), просто искам малко повече инфо че не съм запознат много с тези влакна. Малко по ясно изказване ще ми дойде добре... аз ТЪП :oops:
25.12.04
02:13
@ DichoN5 За бързина на мускулите не знам как се тренира с тежести.Хората които познавам и искат да имат бърз удар и реакции тренират движенията във вода.Надявам се да съм бил полезен.
25.12.04
02:25
Мерси за инфото :) . Това е добра идея, проблема е че не тренирам нищо странично :( , нямам време. По натък със сигурност ще се хвана да тренирам, но тук възниква въпроса далис лед това като кача килограми ще мога да поправя грешката ( или ще ми е много трудно, защото не съм ги работил 2те неща паралелно )...
За бързина на мускулите можеш да ходиш от време на време на тренировки както правя аз примерно всяка събота.
[quote author=“emil_mlo”]Между другото сме опсъждали тази тема и точно същите неща се казаха тогава. Темата беше за мускулната треска ,но и типовете мускулни влакна се опсъждаха.
по-здрави
Тази тема се счупих да я търся още първия път като спомена че има два вида разтеж - такъв придружен от мускулна треска и такъв който не е. Е не я намерих, м@мк@ му!
И аз търсих като луд ,но и аз неуспях да я намеря тази тема ! :)) но това за хипертрофите е опсъждано и в други теми ,но търсенето е трудноооо
по-здрави
25.12.04
14:46
И за тренировките за бързина бяхме писали
ама накратко, бързина се тренира в областта на максималната сила , и експлозивните изпълнения, с големи почивки между сериите, от 6 мин. нагоре
psПс , не имах предвид фажести , ама на немски е phasisch
Ами аз доколкото знам phasisch идва от phase, което пък е фаза. Тоест тези мускули са фазистни(на фази :shock: :? ) Белите мускулни влакна са бързо съкращаващи се, импулсни, и фазистни...Ако може някои да обясни последното определение ще се радвам. :)
На мен ми звучи като тонична и фасциална мускулатура. Знам ли. Обаче идеята за темата заслужава поздрави, защото е възбудила интереса на доста хора. Със сигурност имам инфо по въпроса, но нищо няма да обещавам, защото ми е много трудно да прехвърлям във форума. Ако някой има възможност да се занимава, от София е, и е навит да се виждаме от време на време, мога да му давам материали, които да обработва и поства по различни теми. Съзнавам, че това е много трудно приложимо, но все пак...
Напоследък четох, че се отхвърля теорията за бързите и бавните мускулни влакна, защото в процеса на тренировка, самите влакна се променят. Мадман, има ли нещо такова..?
На практика, в тренировката е добре да променяме броя на повторенията за дадедно упражнение (поне за една работна серия), за да хванем типа на влакната си в момента. След това би трябвало да насочим усилията си в тренировки със съответния брой повторения за дадения мускул. Това е теорията, приведена на практика. Аз лично съм имал резултат от подобни експерименти, но цялата работа накрая се превръща в една “гоненица”, а това влияе отрицателно на нервната система. Не съм сигурен какво би се оплучило като ефект.
Поздрави! :)
28.12.04
16:06
Ами доколкото сме учили и тествали тук, сме разбрали че FТ могат в ST да се превърнат но ST в FТ не може, затова доста малко хора са добри в спортове където е бързината основата нп един спринтьор се ражда спринтьор , така казваме тук поне,Ама има и доста смесени типове мускули, но мисля че са без значение за момента,
28.12.04
17:45
И аз така знам. Че фасциалната мускулатура включва и “резервните части” за мускула при травма и че влакната й едностранно могат да компенсират тоничната. Всъщност втората е по - скоро нещо като мускулатура - пълнеж, с вторични и поддържащи функции, контракциите на мускула при първата са значително по - големи и по този начин тя определя силата, бързината и т.н.(това е свободна интерпретация на неща, които съм чел отдавна).
Но в случая дори и всяко във всяко да може да преминава, мисля, че за дискусията не е това важното.
Всяка от двете групи си има собствена методика за трениране.
Важното е дали при обединение на методики за трениране на двата вида мускулатура може да се получи по - добър ефект и струва ли си той усилията, или са твърде големи?
С други думи, ако например тренирам за хипертрофия, мога ли да карам само на методика за фасциална мускулатура, или добавяйки и тоничната в плана, смъквайки малко по този начин акцента върху фасциалната, ще мога да увелича ефекта? Респ. и обратното.
Има ли смисъл да се обединяват двете методики и кога, доколко и при кои случаи?
Не съм сигурен дали това имаш предвид Дзвер, но по едно време тренирах така : 1х6 + 1х12, като се хвърлях здраво и в двете серии. Странното беше, че при някои упражнения силата ми растеше преимно при шестицците, докато на други - при 12-ките. Имах добър резултат, което обаче може да се дължи и на други фактори.
Поздрави! :)
28.12.04
22:33
БРАВОС!
МНОГО интересна темичка се е заформила тук.
Чета с интерес.... :D
29.12.04
12:40
Хмммм.
А честно казано аз си мисля, че:
Разгрявката си е разгрявка, но тежките акцентуващи тренировки върху отделните видове мускулни влакна трябва да се прилагат в отделни дни. Защо?
Ами най - малкото защото ефектът от само една серия ще бъде слаб или никакъв, а при много серии и от двата типа се променя ритъма. Нека не забравяме, че тренировката за фитнес е тренировка и за белия дроб и сърцето. Сериозно затруднение ще създаваме, ако се хвърляме от серии за сила в серии едва ли не за издържливост.
Но ако има все пак и доводи в полза на обратното, нямам нищо против.
Който има някакви идеи относно тренирането по смесена методика, да споделя :)
29.12.04
16:41
E не, това беше малко хиперболизирано от моя страна... Не са напълно равни функциите на влакната на сила и на издържливост, ако и да имат сходства...
За да продължи дискусията: по статии в списанията съм чел например, че капацитетът за растеж на бавните влакна е не по - малък от този на бързите и че когато се стигне до застой по методиката за тренировка на едните, трябва да се премине към методика за тренировка на другите и да се увеличи растежа по този начин...