Ориз и др храни

TI

20.03.08
20:44

значи ще дам пример с ориза. ако в дадена диета е написано да се консумира 200 грама ориз за суров или за сготвен е грамажа. задавам този въпрос защото днес седнах да вечерям и питам майка ми колко ориз е сготвила. тя ми каза 150-200 суров. обаче в тавата беше супер много. 90 кила човек съм и се опитвам да ям по доста ама неуспях да го изям. така че ето защо се чудя. същото може да се отнася и за други храни. ако може ме светнете по темета.

20.03.08
20:51

Просто трябва да имаш предвид, че 30 грама суров ориз са около 100 сварен...

21.03.08
07:56

казано от tisho на 20.03.08, 20:44:

значи ще дам пример с ориза. ако в дадена диета е написано да се консумира 200 грама ориз за суров или за сготвен е грамажа. задавам този въпрос защото днес седнах да вечерям и питам майка ми колко ориз е сготвила. тя ми каза 150-200 суров. обаче в тавата беше супер много. 90 кила човек съм и се опитвам да ям по доста ама неуспях да го изям. така че ето защо се чудя. същото може да се отнася и за други храни. ако може ме светнете по темета.

Не прекалявай с ориза, като количество. Води до запичане. Не е много приятно.
А по отношение на въпроса ти - наистина не съм се замислял над това. Но по пътя на логиката би трябвало да е в съров вид. Защото във всички таблици продуктите се дават в суров вид.
Няма логика да е сварен.
Изчакай и други мнения.
Все пак ориза се раздува при сваряване, понеже поглъща вода. Ако сложиш 1 : 4 вода: ориз ще стане с едно тегло, ако го направиш с 1:5 вода : ориз за по-добро сваряване ще стане с по-голямо тегло. Няма логика да е сварен. И определено моето мнение е,че се дава за 100г суров ориз!

AS

21.03.08
10:03

Суров :)

TI

24.03.08
19:20

мерси много за мненията. помогнахте ми.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1