Оптимална тежест за упражнение

21.03.08
06:34

Здравейте. Искам да попитам каква е оптималната тежест на щангата/дъмбела и как се определя. Какво се разбира под максимална тежест - когато трябва да изпълня 3х8 с максималното което мога да вдигна, почти никога не мога да довърша третата серия с това тегло при 1 минута почивка между сериите.

SA

21.03.08
07:43

Ами.. то за секи е индовидуално.примерно ти може да го прави6 това упражнение с 30кг. а аз с 5кг.Сам трябва да си прицени6.А максимално озна4ава с колкото може6 да направи6 8 ,ако неможе6 зна4и трябва малко да намали6 тежеста и така сам да се регулира6

21.03.08
09:18

Всеки сам си определя максималните тежести и всеки има различно разбиране за оптимални килограми. Като не можеш да довършиш третата серия или увеличи малко почивката или свали малко килограми.

21.03.08
09:58

Наистина,може да увеличиш почивката и запазиш килограмите.Втори вариант-смъкваш малко тежестта.В залата ни има дискове по 1,25 кг.Това прави 2,5 кг на щанга.С толкова може да намалиш,ако нямаш по-малки дискове и опитваш отново.Може да направиш само 6-7 повторения на третата серия, но чисто изпълнени.Това е оптималната ти тежест за момента.Максималната,ако не греша е най-тежката щанга която можеш да вдигнеш само веднъж. Трябва двама да помагат за тоя опит,сам не.

21.03.08
10:06

А кое е по-добрият вариант - да изпълня по-малко повторения в последната и предната сериа - което очевидно означава че правя повторенията до отказ или да ги правя с по-малка тежест но да изпълнявам точно предвиденият брой повторения, без да се стига до отказ? До колкото знам вторият вариант е по-добър за мускулен разтеж.

21.03.08
10:17

казано от lbl на 21.03.08, 10:06:

А кое е по-добрият вариант - да изпълня по-малко повторения в последната и предната сериа - което очевидно означава че правя повторенията до отказ или да ги правя с по-малка тежест но да изпълнявам точно предвиденият брой повторения, без да се стига до отказ? До колкото знам вторият вариант е по-добър за мускулен разтеж.

Ако качваш килограмите след всяка серия - нормално е да правиш по-малко повторения. Ако тренираш с “фикс”-тежест - намали и довърши серията с точно предвидения брой повторения.

21.03.08
13:18

казано от Стоянчо на 21.03.08, 10:17:

Ако качваш килограмите след всяка серия - нормално е да правиш по-малко повторения. Ако тренираш с “фикс”-тежест - намали и довърши серията с точно предвидения брой повторения.

Аз не сам съгласен с това, ако намали тежеста губи интензивност - по добре ако не може да изпълни предписаните повторения с дадена тежест да тренира с по - малко повторения на серия но да добави една или повече серии. Примерно предписания протокол ти е 3х8, не можеш да го изпълниш с дадената тежест затова правиш 4х6.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 21.03.08 13:18.

22.03.08
14:37

казано от Alkorin на 21.03.08, 13:18:

казано от Стоянчо на 21.03.08, 10:17:

Аз не сам съгласен с това, ако намали тежеста губи интензивност - по добре ако не може да изпълни предписаните повторения с дадена тежест да тренира с по - малко повторения на серия но да добави една или повече серии. Примерно предписания протокол ти е 3х8, не можеш да го изпълниш с дадената тежест затова правиш 4х6.

И аз отчасти не съм съгласен с теб, защото съм извличал полза от това да намаля килограмите, не просто с цел да си довърша серията от протоколните 8 повторения, но и ще напомпя още 4-6 повторения отгоре. Това също дава ефект! Просто не съм го пяснил в предния пост.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 22.03.08 14:55.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1