усвояване на въглехидрати

TI

25.03.08
19:32

искам да попитам, тъй като видях една тема за усвояването на протеина, колко въглехидрати мога да приемам на хранене и да знам, че те ще бъдат усвоени, ако изобщо има такава горно граница. аз съм 90 кг тренирам за ММ и не ползвам добавки.

25.03.08
20:17

Хубав въпрос и аз мислех да пускам тема за това.Надявам се на компетентни отговори.

За разлика от усвояването на протеините, горна граница за усвояването на една разумна порция въглехидрати няма, освен ако не си диабетик. Освен това въпроса ти е малко неясен - от КОИ въглехидрати колко може да приемаш?  Глюкоза, фруктоза, рибоза, нишесте, полидекстроза, малтодекстрин..?

Едно “средно” тяло съдържа около 300 грама гликоген в мускулите си , 90 грама - в черния дроб и около 30 грама - в телесните течности в циркулация под формата на глюкоза.

Предвид това, че въглехидратите  се разграждат до глюкоза, която се транспортира много бързо в клетките на  черния дроб и малко по-бавно  в мускулите и от която се синтезира гликоген , то след като  тялото попълни гликогеновия си дефицит (ако такъв изобщо има), то всяка една допълнителна молекула глюкоза сигнализира, че синтезата на гликоген трябва да спре и тялото да мине в режим “синтез на триациглицероли”в черния дроб.

Забележи обаче, че при хората (както и при другите бозайници) обратния процес не е възможен - тоест, ако количеството на гликоген е силно намаляло, то организма не може от складираните мазнини наново да синтезира глюкоза, от която да се синтезира гликоген.

Експертите по хранене препоръчват въглехидратите да внасят от 45 до 65% от общия ти калориен прием за деня, или от 200 до 400 грама на ден. Останалото, прието като излишък е много вероятно да отиде за сланинка и да ти докара диабет.

26.03.08
06:38

казано от Петър Петров на 25.03.08, 20:31:

Забележи обаче, че при хората (както и при другите бозайници) обратния процес не е възможен - тоест, ако количеството на гликоген е силно намаляло, то организма не може от складираните мазнини наново да синтезира глюкоза, от която да се синтезира гликоген.

Защо се получава така? И след като не се разграждат до глюкоза до какво се разграждат мазнините, когато има организма нужда от енергия?

Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 26.03.08 06:39.

26.03.08
08:09

казано от Cherniq_Konan на 26.03.08, 06:38:

казано от Петър Петров на 25.03.08, 20:31:

Защо се получава така? И след като не се разграждат до глюкоза до какво се разграждат мазнините, когато има организма нужда от енергия?

http://muscle.ucsd.edu/musintro/fattyacid.shtml ;-)

26.03.08
14:57

10х :) . А понеже съм чел(не отделни статии, а по-скоро подмятания в разни статии), че мозъка е основния консуматор на глюкоза, какво става като се изчерпва глюкозата в дроба и мускулите(в смисъл какво горе долу се случва в организма, как почваш да се чувства и т.н.)?

Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 26.03.08 14:59.

26.03.08
19:28

Тук има нещо неясно или неточно.Черният дроб е основният глюкостатичен орган(поддържа относително постоянна концентрацията на глюкоза в кръвта).Как го прави?Чрез следните процеси извършвани в него:
—-гликогеносинтеза(превръщане на глюкозата в гликоген)
—-гликогенолиза (разграждане на гликогена до глюкоза) и
—-глюконеогенеза (образуване на глюкоза от мастни киселини,аминокиселини и млечна киселина.
В кръвта  се поддържа почти постоянно ниво на кръвната захар(4-6 милимола/л)
Инсулинът е единственият хормон,койо намалява концентрацията на глюкоза в кръвта,когато тя е увеличена над нормалните стойности.
Глюкагонът,адреналинът,глюкокортикоидите,СТХ и тироксина повишават нивото на кръвната захар,когато тя е намалена под нормалните стойности.

27.03.08
07:13

Значи това, което четох(ограничавам се главно с любителски работи като wikipedia :) ) за глюконеогенеза, че при нея всъщност от мастни клетки не може да се добива глюкоза, а ацетил коензим А(поправяйте ме ако греша, защото нямам много общо нито с химия, нито с биология) до който се разпадат мазнините всъщност служи за енергия при глюконеогенеза, която както писа Миро се получава от млечни киселини, амино киселини, пируват. Значи аз питах за мозъка и глюкозата, защото щом мозъка се храни главно с глюкоза(това са си мой логически разсъждения, предполагам че гореспоменатите химия и биология може да имат да кажат нещо съвсем различно по въпсроса :) ) при една много строга диета с малко въглехидрати би трябвало да се получи, че организма при липва на глюкоза(въглехидрати) ще разгражда белтъците(аминото) за нуждите на мозъка и за да си поддържа нивото на кръвната захар за сметка на белтъка, който трябва да се отделя за мускулна тъкан. А в случая мазнините ще играят ролята на гориво за глюконеогенеза, за да се получи друг вид гориво за мозъка(и за да се поддържат новмални нива на кръвна захар) и при голям енергоразход на захари(тичане, интензивно кардио), всъщност би трябвало ако в организма няма въглехидрати и белтъци организма би трябвало да прибегне до вече съществуващите амино(мускулите), за да си набави нужната глюкоза(чрез глюконеогенеза с помоща на мазнините). Mitaka101 имаше една тема точно за глюконеогенеза, трябва да я изровя и да видя какво точно дискутираха там, че може да пиша разсъждения върху топлата вода, с която вече някой се е къпал :) .

С две думи въпроса са ми е - правилни ли са ми разсъжденията и ако не, защо(отворен съм за похвали, добри пожелания и комплименти, критики не ща  :coolgrin: )? Това което четох е от линка, който пусна Лудия_С_Ножове(бахти якия ник и пак 10х за инфото) и от wikipedia - http://en.wikipedia.org/wiki/Gluconeogenesis , по точно тези два пасажа :

Fatty acids cannot be converted into glucose in animals, the exception being odd-chain fatty acids, which can yield propionyl CoA, a precursor for succinyl CoA. In plants, i.e., mainly in the seeds, the glyoxylate cycle allows conversion of fats into glucose, which is then used in the synthesis of complex carbohydrates, such as cellulose and glucans required for formation of new cell walls during germination. However, normally fatty acids are broken down into the two-carbon acetyl CoA, which is then used to fuel the citric acid cycle, and thus becomes unavailable to gluconeogensis. In contrast, glycerol, which is a part of all triacylglycerols, can be used in gluconeogenesis. In organisms in which glycerol is derived from glucose (e.g., humans and other mammals), glycerol is sometimes not considered a true gluconeogenic substrate, as it cannot be used to generate new glucose.

Gluconeogenesis begins with the formation of oxaloacetate through carboxylation of pyruvate at the expense of one molecule of ATP, but is inhibited in the presence of high levels of ADP. This reaction is catalyzed by pyruvate carboxylase, which is stimulated by high levels of acetyl-CoA, i.e., when fatty acid oxidation is high in the liver.

Ако някой не знае английски мога да направя полу-успешен опит да го преведа, понеже и моя английски не е кой знае какво, а някой от думичките ми звуват интимната реч на ескимосите по време на бракосъчетание (хехе, предполагам, че си шепнат неща като сладка си като разплут морж на слънце, миришеш прекрасно като мърша на морж и други работи свързани с моржове :) ).

Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 27.03.08 07:24.

27.03.08
07:36

Ето го батко :) :
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/29980/
Мда, както казах хората вече са се изкъпали с тая топла вода :) . Да питам нещо друго свързано с усвояване, разграждане на вещества. При положение, че нещата изписани са така, не би ли трябвало най-доброто и щадящо(не разграждащо белтък за глюкоза) кардио да е привечер(примерно след работа, което би ми било перфектния вариант :) ) по няколко причини:
1. През деня си ял различни храни включително и бавни въглехидрати и имаш определено количество в организма, което би трябвало хем да предоврати глюконеогенезата, хем да източи част от тези въглехидрати и да не ги превръща в мазно, хем да изгориш част от мазното за енергия.
2. Тъй като при физическа активност се забързва метаболизма(повишава се температурата на тялото) до няколко часа след това не може да се заспи(имаше една много яка книга за съня и телесната температура в arenabg.com - powerful sleep package), като се направи кардиото привечер (18-19 часа)тамън си минават няколко часа да се успокоиш и да можеш да си легнеш, като същевременно си свалил нивата на въглехидрати и си задействал донякъде разграждането на мазното, без да си жертвал белтък и като заспиш разграждаш допълнително мазнини(както ни учат от малките те са главния източник на енергия за през ноща :) ).

Еми това е горе долу - ако някъде съм усрал разсъжденията чувствайте се поканени да ме обършете и да не насочите към правия път :) .

Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 27.03.08 07:56.

казано от Миро на 26.03.08, 19:28:

Тук има нещо неясно или неточно.Черният дроб е основният глюкостатичен орган(поддържа относително постоянна концентрацията на глюкоза в кръвта).Как го прави?Чрез следните процеси извършвани в него:

—-глюконеогенеза (образуване на глюкоза от мастни киселини,аминокиселини и млечна киселина.

В бозайниците, включително и човека, превръщане на мастни киселини в глюкоза не се наблюдава. Катаболизма на повечето мастни киселини води до получаване само на ацетил-коензим А.

Бозайниците не могат да използват ацетил-коензим А като прекурсор на глюкозата, защото реакцията по превръщане на пируват—>ацетил-коензимА  + CO2 (с участието на ензимния комплекс пируват дехидрогеназа, CoA-SH, NAD+ , TPP, липоат и FAD) е необратима, т.е. протича изцяло надясно.

Обратния процес на глюконеогенеза от пируват, получен от Ацетил-коензимА, получен от катаболизъм на мастни киселини при  бозайниците и човека ( за разлика от дрождите, гъбите и растенията) не е възможен, защото те  нямат ензим (метаболитен път), който от ацетил-коензимА да образува пируват.

28.03.08
06:52

Интересно,интересно.Значи по-новите теории отменят старите.Все пак съм много любопитен Петров,какво ли става с тия мастни киселини?За какво служат,използват ли се за нещо?Каква е схемата на разпадането им и какви междинни вещества се получават?Гледам,че си добре информиран.С удоволствие бих научил нещо повече по въпроса.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1