относно протеина в храните...

TA

23.03.08
18:31

Вапросът ми е дали процента на протеин в храните намлява след обработка например варене,замръзяване и т.н. И при каква обработка е наи-добре да се яде 1 храна????Месото например ?

24.03.08
10:55

казано от taekwondist на 23.03.08, 18:31:

Вапросът ми е дали процента на протеин в храните намлява след обработка например варене,замръзяване и т.н. И при каква обработка е наи-добре да се яде 1 храна????Месото например ?

Протеините не се влияят от топлинна обработка.
Когато става дума за плодове и зеленчуци - старай се да е в суров вид. През зимата е трудно, още повече, акто се има предвид това, че не са много натурални и са пълни с нитрати.

TI

24.03.08
19:24

нз коя обработка е най-добра, но пърженето е може би най-лошия вариянт.

24.03.08
19:41

А как е по добре да си права пилето - горе на тефлоновия тиган или доло в фурната да се пече ? Зашото печено по ми харесва а ако няма разлика така ще си го ям. ..

24.03.08
20:03

Печенето на храните е за предпочитане.
Задушаването е пред пърженето.

То на тефлоновия тиган без мазнина си е точно печене. Много го уважавам тоя тиган. След малко слагам един омлет от 4-5 яйца на него даже.

25.03.08
15:45

казано от tisho на 24.03.08, 19:24:

нз коя обработка е най-добра, но пърженето е може би най-лошия вариянт.

Пушеното месо е още по-лош вариант...

А как ви се струва вареното :).

казано от taekwondist на 23.03.08, 18:31:

При кулинарната обработка количеството протеин в храните принципно не се намалява, освен ако pH е твърде кисело и храната се готви твърде дълго (но такива условия много трудно се постигат в една домашна кухня).
При температура над 140 градуса обаче, протеините могат да взаимодействат с редуциращи захари като глюкоза и фруктоза , при което се образуват кафяви пигменти (маярови продукти) - например златисто-кафевия цвят на коричката на печеното месо или на печените на скара меса или кюфтета е типичен пример. Така че ако си любител на скарата,  печеното и пърженото, имай предвид, че една (доста малка) част от протеините в месото се “загубват”.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1