23.03.08
18:31
Вапросът ми е дали процента на протеин в храните намлява след обработка например варене,замръзяване и т.н. И при каква обработка е наи-добре да се яде 1 храна????Месото например ?
24.03.08
10:55
#1
казано от taekwondist на 23.03.08, 18:31:
Вапросът ми е дали процента на протеин в храните намлява след обработка например варене,замръзяване и т.н. И при каква обработка е наи-добре да се яде 1 храна????Месото например ?
Протеините не се влияят от топлинна обработка.
Когато става дума за плодове и зеленчуци - старай се да е в суров вид. През зимата е трудно, още повече, акто се има предвид това, че не са много натурални и са пълни с нитрати.
24.03.08
19:24
#2
нз коя обработка е най-добра, но пърженето е може би най-лошия вариянт.
24.03.08
19:41
#3
А как е по добре да си права пилето - горе на тефлоновия тиган или доло в фурната да се пече ? Зашото печено по ми харесва а ако няма разлика така ще си го ям. ..
24.03.08
20:03
#4
Печенето на храните е за предпочитане.
Задушаването е пред пърженето.
24.03.08
20:03
#5
То на тефлоновия тиган без мазнина си е точно печене. Много го уважавам тоя тиган. След малко слагам един омлет от 4-5 яйца на него даже.
казано от tisho на 24.03.08, 19:24:
нз коя обработка е най-добра, но пърженето е може би най-лошия вариянт.
Пушеното месо е още по-лош вариант...
25.03.08
16:57
#7
А как ви се струва вареното :).
27.03.08
09:22
#8
казано от taekwondist на 23.03.08, 18:31:
Вапросът ми е дали процента на протеин в храните намлява след обработка например варене,замръзяване и т.н. И при каква обработка е наи-добре да се яде 1 храна????Месото например ?
При кулинарната обработка количеството протеин в храните принципно не се намалява, освен ако pH е твърде кисело и храната се готви твърде дълго (но такива условия много трудно се постигат в една домашна кухня).
При температура над 140 градуса обаче, протеините могат да взаимодействат с редуциращи захари като глюкоза и фруктоза , при което се образуват кафяви пигменти (маярови продукти) - например златисто-кафевия цвят на коричката на печеното месо или на печените на скара меса или кюфтета е типичен пример. Така че ако си любител на скарата, печеното и пърженото, имай предвид, че една (доста малка) част от протеините в месото се “загубват”.