Как се става диетолог?

28.03.08
18:56

Някой може ли да ми даде повече информация как се става диетолог?

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 29.03.08 09:32.

28.03.08
22:03

ако това на снимката си ти ..без никакви усилия ще станеш :down:

29.03.08
06:06

казано от Nitrix на 28.03.08, 22:03:

ако това на снимката си ти ..без никакви усилия ще станеш :down:

:lol:
Единия начин е да завършиш медицина и после да специализираш за диетолог, което иска доста време и нерви.
Другият, и по-достъпен, е да завършиш курс за инструктори, в които има и дисциплина по спортно хранене или нещо такова. CORFIT дава дакъв кетап, ако не се лъжа, също и Фитнес академията- Русе. Не знам в НСА, какво е положението...

29.03.08
06:26

Диетолог не се става с курс! Става се чисто административно - защото лиценза имам сериен номер и си регистриран с твой личен номер! За да станеш диетолог, не е необходимо да извадиш пачка и да си купиш дипломата!

Основното за да си диетолог, са познанията в областта на анатомията, физиологията, биохимията, цитологията, хистологията, неорганичната, органичната, физико-химията, антропологията дори и много други дисциплини!

Друг основен фактор е опита, който е натрупан, визитната картичка пред другите - защо си такъв и какви резултати си пожънал! Личен опит и лични експерименти с хранителни режими. Визия!

Моят опит ми посочва, че само с един курс, не се става диетолог. Поради такова неверно самовнушение, много хора изпищяха и изгърмяха на изпита, когато следвах C.O.R.F.I.T. 3-ти съм по успех във вторият за България випуск на КОРФИТ, плътно зад професор по Физиология Константин Бичев (НСА), професионален учител и преподавател  по Айкидо. Документирано е във IRON MAN списание брой 4 за януари-март за 2006-та година, страница 22-ра.

Т.Е. За 14 дена не се става диетолог. Минимум 4-5 години със магистратура по специализиран предмет свързан с биология или медицина, плюс доказан опит в боравенето с хранителни режими.

Диетолог без практически опит (дори и с ценз) за мен си е опит човек да се изгаври със здравето на фитнес клиент! От всяка пръчка, свирка не става.

29.03.08
06:56

казано от Питона на 29.03.08, 06:26:

Т.Е. За 14 дена не се става диетолог. Минимум 4-5 години със магистратура по специализиран предмет свързан с биология или медицина

Т.Е. Задължително или препоръчително?

29.03.08
07:05

За мен е задължително! :) Какво е твоето мнение, нека стане дискусия? :)

29.03.08
07:23

Да, хубаво ще е, и аз съм заинтересована в случая :)
Ами, личното ми мнение е, че е по-скоро препоръчително. Уважавам и ценя висшето образование, но съгласи се, че и ти самият не всичко си научил в университета. По-важния фактор в случаят би бил твот личен опит с храненето. Останалото е просто теория. Да, необходими са и теоретични знания, но тях човек би могъл да набави от учебни материали и без да е учил специалност “Биология” или “Медицина”.
Важно е здравето на клиентите, естествено! Най-важното е то!

29.03.08
08:05

:) Разбира се, че не съм научил всичко там, независомо че съм завършил прехваленият Софийски Университет (в никакъв случай не му правя реклама). Моите експерименти с хранителни режими, започнаха обаче именно тогава - в студенстките ми години - защо? - защото тогава имах времето (за да готвя и ям и тренирам), финансите (защото тогава животът бе много по-лек) и огромното желание, наричах го амбиция!

Имах и библиотеката на университета под ръка, Владо Недков добре я знае, като мой колега биотехнолог. Т.Е. всичко зависеше от мен самия! Просто имах желанието да бъда такъв - а желанието е по-важно от комерсиалната идея, да бъдеш еди кой си.

За мен да си професионалист диетолог или треньор по фитнес не е да знаеш най-много - изключително важно е да си отдаден на това, то да бъде дори начин на живот. Иначе не се получава.

Съгласен съм, че всеки може да научи неща от литературата, но все пак е друго и да ги защитаваш на изпити, пред комисии. Това ти коства сесии и детайлно изучаване на материята, още повече когато се бориш за оценка 6! Да, вариант е да просто изключително любознателен, да знаеш - имам такива познати, но тъй като са самоуки, са научили погрешно някои схващания. И боравят погрешно с тях. Например имам един познат, който знае адски много неща, чете непрекъснато, но пък няма опита. Изпитва страх да консултира. Сам казва на мен “Братле, не мога, напиши и диетата ти” КАзвам му защо? НАли ги умееш нещата , а си е така! Много знае момчето! Обаче факта, че той си е учител и ученик едновременно си казва думата.

Няма го този кураж и професионална воля да излезеш на пазара, в буквалния смисъл на думата!

Друг случай - дойде веднъж в студиото ми засмян чичка и вика ” С тебе можем да направим състояние от пари” - Опулих се и си викам, тоя крадец ли е какво!?! А пича, е от ония самопровъзгласили се диетолози, които задръстват пощенската ми кутия с листчета, “Отслабване без диети”. Образованието му е висше, но забележи - Колежа по туризъм - и какво от това? Питам се аз. Няма визия, няма диплома - как да ми вдъхне доверие.

Това за изискванията е колкото до самия човек, фитнес клиента - да има богата предистория и самочувствие. Все пак хората питат - “Ти кой си?”. Какво ще им каже - експерт в туризма, ама пиша и диети.

Така че много по-професионално си е да си имаш квалификацията като вишист с такава насоченост (биолог, биохимик, медик и др.) и отделно да са окачени на стените лицензите ти. Така мисля аз. Защото наистина е важно здравето на клиентите. Ей така както имаш лиценз си и подсъдим. Един грешен ход и БАМ! Отиде ти усмивката от лицето!

П.С. Мой “колега” който ме презира, защото му казох, че е некадърник, точно по този начин усложни състоянието на клиент - за да ускорял метаболизма на клиента си с диета, му предписал чили в менюто всеки ден. Само да кажа, че клиента е отишъл при него с язва и гастрит! И в момента е много по-зле! И вече мой клиент!

Това е заради некадърност! Заради такава, и аз пострадох от неквалифициран инструктор зимата, като ме заклещи с щанга зад врата! :)

Мнението беше редактирано от Питона на 29.03.08 08:20.

29.03.08
08:25

Да, най-тънкият момент в цялата работа е, човек да знае докъде се разпростира компетенцията му.
Аз, например, не бих могла да съветвам мъже-културисти, защото някакси не мога да изпитам върху себе си, експериментално, диетата им. Много добре, обаче, бих се справила с проблема на някоя жена. И тук искам да отбележа, че много от жените, впускайки се в диети правят невероятни грешки, дори заблуждават умело диетолозите насреща си относно цели и прочие.
Лично аз, без да имам дипломи или квалификации, работих с едно момиче, болно от анорексия, в продължение на повече от 1 година, докарвайки нещата до поносимо положение, в което здравето е приоритетно в случая, не визията. Обаче, същата, недоволна от завърналата се “дамска” визия и месечно неразположение, реши да посети квалифициран диетолог, който я върна година назад, с професионално изготвен хранителен режим. Същата девойка, пак е в анорексичен период, без цикъл. Въпроса ми е: Как човек, без поглед върху психологията на едно Хранително разтройство, би могъл да се справи в случая? Без да е екпериментирал с ХР?
Не обвинявам никого, просто, мъжете нямат достатъчно близка психика до тези модели на поведение. :) И не всички жени имат...

29.03.08
08:45

В България всеки разбира от  всичко !
Това диети,ама това тренировки,суплементи-ехеееей колко му е !Тренираме 6 месеца,прочели сме няколко списания за фитнес,изгълтали  сме една камара добавки и край !Вече сме гурута в тази област и няма сила на света,която да ни убеди,че не сме!Както се казва-”’Бе мани ги тия пустиняци ,които са учили...”
Да се взима човек насериозно е страшно !Тук говорим за здравето на други хора !Безотговорността в комбинация в безхаберие  може да има много нелицеприятни изходи..Аз мисля,че да станеш истински добър  диетолог, освен  задълбочените познания в тази област (които се трупат в течение на дълги години ),трябва  да имаш и някакво медицинско образование.Както каза Питона ,един курс не дава много.Аз даже съм по-крайна и изобщо не одобрявам подобни комерс курсове,но това е друга тема ;)
Питон ти спомена ,че някой препоръчал чили..Аз пък ще кажа друго,доста по-фрапиращо !Мой приятел с наднормено тегло тръгна да тренира в елитна софийска зала.От моя страна беше получил инструкции да се пази и да не обръща внимание на препоръките от инструктурите .На 4-тата тренирока беше получил вече оферта за Т3(всички знаят какво е  мисля )!Нито знаят какъв е човека,нито дали е здрав..ама щом е дебел  вече е ясно,че само видиш ли Т3 ще му помогне..Това е престъпление !!!
В крайна сметка,за да помагаш на хората да се чувстват добре,трябва преди всичко да ти пука за другите.Прекалено е хуманна тази професия,а за жалост е опорочена от желания за бърза печалба.

Мнението беше редактирано от tigra на 29.03.08 13:17.

29.03.08
09:28

Хората прекалено усложняват нещата за да се покажат колко много са знаещи, опитни и т.н. други глупости (сега да не ми се обиди някой), при храненето има няколко базови правила и принципи които ако се спазват дадения човек отива на добре, ако не ги спазва отива на зле. Помпозното държане, претендирането за изключителност и излишното усложняване на простите неща са трикове за да се впечатлят хората и да се види колко е незаменим “диетолога”, класата се показва в това да кажеш сложните неща с прости думи а не обратното.
Още преди много столетия хората с прости думи са казали общо взето нещата - “простата храна е най - добра” и “лекарството ви трябва да е вашата храна и вашата храна - лекарство”

29.03.08
10:07

@Alkorin
когато говорим за здрави физически и психически (е те тук точно е много субективен въпроса %-P :lol: )  хора си прав,че общо взето  нещата са простички.Много често обаче нужда от съвет и помощ имат  хора с различни заболявания..Тогава какво правим ? ;-)
Winnie цитира хранителните разтройства-това е огромен проблем !Аз съм убедена,че и хора с голям професионален опит биха били затруднени,камо ли другите.Недопустимо е да се подхожда с низхождение към каквото и да било.
Колко “диетолога ” или фитнес инструктори(понеже и те са великата компетенция в повечето случаи ) биха поели отговорност за действията  си ?

Мнението беше редактирано от tigra на 29.03.08 13:15.

29.03.08
11:51

Проблемът е повече от сериозен - проблемът е бича на времето, в което живеем!
Колко ли наистина биха поели отговорност? А и защо да я поемат, като просто вършат професионалните си задъления, а и клиентите са доволни. За да се справиш с подобен проблем, не се искат само дипломи и сертификати. Ти трябва да си вътре в проблема! Трябва наистина да подходиш хуманно, както каза tigra, дори с риск клиента да не е чак толкова доволен.
Та, Outta Control, не се става лесно диетолог. %-P

29.03.08
16:17

казано от tigra на 29.03.08, 10:07:

@Alkorin
когато говорим за здрави физически и психически (е те тук точно е много субективен въпроса %-P :lol: )  хора си прав,че общо взето  нещата са простички.Много често обаче нужда от съвет и помощ имат  хора с различни заболявания..Тогава какво правим ? ;-)
Winnie цитира хранителните разтройства-това е огромен проблем !Аз съм убедена,че и хора с голям професионален опит биха били затруднени,камо ли другите.Недопустимо е да се подхожда с низхождение към каквото и да било.
Колко “диетолога ” или фитнес инструктори(понеже и те са великата компетенция в повечето случаи ) биха поели отговорност за действията  си ?

Хранителните разтройства са по скоро психологически проблем, отколкото проблем от незнание на хранителни режими. Тук си трябва пхихиатър или поне психолог който да се заеме, най - лесното е да се направи хранителния режим. Ако не си психолог не би трябвало да се бъркаш в такива случаи преди корена на проблема да е изяснен.

29.03.08
19:14

казано от Alkorin на 29.03.08, 16:17:

Хранителните разтройства са по скоро психологически проблем, отколкото проблем от незнание на хранителни режими. Тук си трябва пхихиатър или поне психолог който да се заеме, най - лесното е да се направи хранителния режим. Ако не си психолог не би трябвало да се бъркаш в такива случаи преди корена на проблема да е изяснен.

Да де,спор по този въпрос няма.Обаче,за да прецениш човека срещу теб трябва да имаш малко повече познания извън сглабянето на храните  ;-)
Пак се връщам към предното си изказване,че нещата са прости в основата си при здрави хора ;-)
п.п
@Alkorin
много добре те разбирам какво казваш ,не споря с теб -само допълвам мнението ти :)

29.03.08
21:08

1 въпрос не по темата, или не точно: Има ли некъв курс, който да ти го признаят за чужбина (USA) за фитнес инструктор, не диетолог?

28.04.11
22:05

Искам да  попитам този курс дава ли ти признание и разрешение да практикуваш като диетолог в България и каква реализация има тази професия на нашия трудов пазар.Могат ли да те наемат в медицински центрове,болници или в фитнеси и въобще къде?И ако някой е изкарал курсовете в CORFIT I NSA какви са му впечатленията за това какви възможности отваря за кариера.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1