Чувствителност в и около тестисите след тежки серии на лег

21.03.08
20:58

Здравейте,в сряда правих гърди и на две от упражненията,които са част от програмата ми за гърди (лег и полулег с щанга),вдигах с максимума си - правих по около 3-4 повторения. Техниката ми беше както всеки път - близка до перфектната. По време на тренировката не усетих нищо,обаче от вечерта,от време на време се поява нещо като краткотрайно прерязване около тестисите и вътре в единия от тях. Болката не е постоянна,а е около 2-3 секунди и обикновено при смяна на позата,в която седя или лежа,веднага изчезва,след това след няколко минути или часа пак така,но ако съм легнал примерно и си гледам тв може и да не се появи. Сигурен съм че е пряко свързана с вдигането на тежко в сряда. Умишлено пропуснах тренировката си за крака и рамо и не съм тренирал оттогава. Мисля да направя 1 седмица почивка. Тренирам повече от година,но досега не ми се е случвало,а и не съм правил максимуми. Като много малък съм опериран от херния. На вас случвало ли ви се е и какво ме съветвате да правя?

21.03.08
22:39

Да издишаш като вдигаш.
Това е разковничето.
Имам хора с хернии (и оперирани и не), които си вдигат тежко спазвайки контролирано дишане повреме на повторенията.
Задържането на дишането води до увеличаване на налягането в гръдния кош под въздействие на тежестта и през диафрагмата това напрежение се предава в коремната кухина и може да “избие” през някоя херния - има и на тестисите.
Обаче, ако повреме на повторението издишаш, то налягането в ръдния кош е значително по-малко - “клапана” изпуска част от него и тогава няма страшно.
Обърни си внимание как дишаш на ВСИЧКИ упражнения и няма да имаш проблеми. Имам клиент, на който му е била избила хернията през слабинен канал - наметили са му червото без операция и това си му е слабо място - може да избие всеки момент.
Днес го пазих на петици на 180 лежанка.
Едно друго момче го оперираха от херния, оправи се и преди седмица приключи силова тренировка (2 месеца) и го пазих на макс на лежанка - бутна си 120 като 5 кила.
Това са ми най-пресните примери. Има още много.
Успех!

22.03.08
07:07

Ето къде съм грешил,аз даже понякога на тежки серии въобще не дишам като правя самото повторение,а примерно при спускането на следващото,или пък когато ми падне. Вече ще издишам като бутам нагоре

22.03.08
11:36

Звучи ми супер обезпокойтелно. Според мен спешно отиди на лекар!

За дишането има да мислиш за напред, но сега отиди на лекар.

Мнението беше редактирано от tpd на 22.03.08 11:37.

22.03.08
11:40

Предполагам,че това е нещо безобидно.От задържане на дишането и  временно повишено налягане в корема.Не си уточнил нещо важно.От коя страна е болката.Има едно заболяване например-варикоцеле.Едва ли имаш такова нещо.При него болката в 80-90% от случаите е в левия тестис. Заболяването е свързано с разширение на вени и в резултат влошено кръвообръщение.Болните усещат най-общо болка или тежест, “подуване” от съответната половина на скротума,при опипване-чувство за “опипване на торба с червеи”.Оплакванията се изострят при активни движения,бягане и продължително седене,при топли бани и др.При някои мъже води до стерилитет(бездетство),заради атрофия на тестиса.
Първо виж ще се повтори ли отново.От коя страна е.Има ли значение как си легнал,седнал,бягане,вървене и т.н.Не на последно(даже на първо) място дали си бил с много стегнати слипове,бандажи.При системни оплаквания се налага преглед при хирург,уролог.Може да се стигне до изследвания-ехография,доплерово изследване,скенер,венография и т.н.Вероятно твоя случай е единично,моментно оплакване,което бързо ще премине.

22.03.08
12:43

Около и в левия е. Появява се като съм се облегнал на стол примерно силно назад и центъра на тежестта ми се измества към опашката. Също и ако имам газове понякога,или преди ходене по голяма нужда (рядко) пак ме резне за 1-2 секунди. Обикновено се появява когато настина. Днес съм значително по-добре от вчера и затова все по-категорично мисля че е от лежанката. Ще видя през новата седмица като вдигам как ще е (за всеки случай няма да правя максове тази седмица)

22.03.08
13:58

Има още нещо което забравих да напиша.Задай си въпроса.Имаше ли в последните 5-10 дни преди това оплакване  някакви инфекции. Грип,настинка, ангина,хрема,парене в пикочния канал,разстройство,повишена температура.Едно често срещано заболяване е цистита,бактериална инфекция на пикочния канал.При острата форма има нетърпима,пареща форма при уриниране.А при хроничната може да няма особени оплаквания.Инфекцията по пикочния канал се разнася,може да засегне и тестисите.В тоя случай джипи ти правят изследване на урина.Обичайният резултат е голямо количество бактерии.След това следва лечение с антибиотици и уросептици до изчистване на инфекцията.След него правят контролно изследване на урина.Добре е да посетиш джипи или направиш изследване на урина(седимент)в частна лаборатория и нататък според резултата.Търсиш джипи или уролог.Може джипи да те прати при него по клинична пътека според преценката му.Също така не забравяй да сложиш термометъра при оплаквания.Информацията е необходима на лекарите.

22.03.08
15:48

Не е цистит,имал съм преди време и знам какво е,сигурен съм че не е. Бях малко понастинал,преди да се появи проблема,но не съм имал абсолютно никаква болка,парене при уриниране. Днес наблюдавам значително подобрение. Друг проблем,който имах в четвъртък беше с едната ноздра нещо като болка при издишане на въздух и парене,още едно потвърждение че е от напъването. вече почвам стриктно да дишам. При избутване - издишвам,при спускане вдишвам,нали така беше?

22.03.08
17:04

При избутване - издишвам,при спускане вдишвам,нали така беше?

При упражнения за гърди - да.

Ингвиналната херния се познава и с напипване.
При варикоцеле има промени във вида и размера на тестисите.
Ако нямаш “промени” и остра болезненост в нискокоремната област при пипане, верояно нямаш херния и лекарите няма да ти помогнат особено.
Помогни си сам.
Малко намали тежестите в сериите, за да не стигаш от лег до претоварване на корема,
и изпълнявай правилно за да има ефект.

В случай, че болката продължи:
Спри тренировката и иди на лекар.

Но според мен имаш едно от двете:
1. Леко разширение на ингвиналните канали, което може да се превърне в херния, но по - вероятно да отшуми
2. Притискане на ташаците. Те също реагират така, установил съм го и при това със закъснение. Някакъв вид възпаление, при тях болката е сходна с болката ,която се появява понякога при недовършен сексуален акт, но не е трайна и даже често е по - силна на единия(понеже е не са съвсем симетрични).

23.03.08
02:01

казано от mitaka101 на 22.03.08, 17:04:

При избутване - издишвам,при спускане вдишвам,нали така беше?

При упражнения за гърди - да.

Ок,а при упражненията за гръб и другите мускулни групи?

23.03.08
06:54

Ако имаш движение в гръднния кош все едно го изпъчваш (например при теглене на хоризонтален скрипец) вдишваш при тегленето. Това важи и за другите теглещи движения. При избутване издишаш.

24.03.08
16:43

Относно болката при ходена на тоалетна по голяма нужда съм чувал, че е един от признаците на херния, в твоя случай най-вероятно слабинна. Аз имам подобен проблем като твоя, но при мен болката беше постоянна в областта на слабините и вътрешната част на десното бедро (почти до слабините) боля ме около 2 седмици. След това започнах да правя леки опражнения в къщи и за момент болката около бедрото пак се появи. Вече четвърта седмица не ходя в залата. Бях на лекар, но не ми даде задоволителен отговор, каза ми почини си 10 дни и ми изписа Аолин за болката и някакъв крем (Диклак) да го втривам в областта. Имал ли е някой подобен проблем и може ли да каже нещо повече? Незнам дали да започна да тренирам. Кажете какво мислите.

Лекарят те е действал като за ставна/хрущялна болка.
Възможно е, не тренирай.

Ингвиналната херния може да има различни проявления. Имал съм.
Но пак казвам: тя първо се напипва.
Може при ходене до тоалетна да боли заради напрягане. Напрежението е забранено при ингвинална херния.
Ако искате, може превантивноо да си вземете колан, но не фитнес, а ластичен колан за херния през слабините.
Но според мен две седмици почивка и след това леко и ако продължава - на доктор.

25.03.08
15:15

казано от Kevin_Kostner на 22.03.08, 12:43:

Също и ако имам газове понякога,или преди ходене по голяма нужда (рядко) пак ме резне за 1-2 секунди. Обикновено се появява когато настина.

гаранция херния е според мен. един приятел го оперираха преди 2 седмици и имаше точно същите оплаквания. няма какво да чакаш ами заминавай на лекар. няма да се прекараш ако те прегледа и ти каже, че ти няма нищо, но ще се прекараш, ако ти има нещо и не отидеш.

28.03.08
16:47

казано от Kevin_Kostner на 21.03.08, 20:58:

Здравейте,в сряда правих гърди и на две от упражненията,които са част от програмата ми за гърди (лег и полулег с щанга),вдигах с максимума си - правих по около 3-4 повторения. Техниката ми беше както всеки път - близка до перфектната. По време на тренировката не усетих нищо,обаче от вечерта,от време на време се поява нещо като краткотрайно прерязване около тестисите и вътре в единия от тях. Болката не е постоянна,а е около 2-3 секунди и обикновено при смяна на позата,в която седя или лежа,веднага изчезва,след това след няколко минути или часа пак така,но ако съм легнал примерно и си гледам тв може и да не се появи. Сигурен съм че е пряко свързана с вдигането на тежко в сряда. Умишлено пропуснах тренировката си за крака и рамо и не съм тренирал оттогава. Мисля да направя 1 седмица почивка. Тренирам повече от година,но досега не ми се е случвало,а и не съм правил максимуми. Като много малък съм опериран от херния. На вас случвало ли ви се е и какво ме съветвате да правя?

Аз също имам подобен проблем.преди 1 седмица тренирах крака и по време на  сериите на лег преса мисля че ми стана нещо.Няколко дена след това се появи една притапена болка в областа на левия тестис и около него както и във вътрешната част на бедрото.Понеже съм опериран от херния преди малко повече от година се питам дали е възможно пак да приживея това...Има и болка до мястото на операцията...Възможно ли е пак да се появи херния на същото място ?

Мястото е даже предразположено към херния, така че внимавай.
Не са травмите от спорт обикновенно реалната причина, а врастването на съединителна тъкан.
А дето е операция, е почти само съединителна тъкан. Хернията оттам пробива.
Лег пресата е опасно упражнение за херния.

29.03.08
18:01

ех да знаех това преди някоко седмици много по добре щеше да ми е ...

29.03.08
18:54

Хм,ами каква тежест използваш на легпресата?Повече от 60-70 кг ли е?Спортните травми са често явление.

03.04.08
19:21

То зависи колко е напреднал, килограмите за всички за различни.

18.04.08
13:54

Бях спожил 170 килограма а иначе съм средно напреднал.Ходин на доктор и тои ми каза че е възпаление на шапчицата  на тестиса и така сега 1 месец без фитнес...

18.04.08
16:38

Лежанка без дишане не мога.

18.04.08
18:41

демек епидидимит....ми почивай сега

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1