31.03.08
01:25
Тъй като обмислям написването на една обзорна статия за L-карнитина, ще съм благодарен, ако споделите мнение по някой или по всички от следните въпроси:
- приблизително какъв процент от л-карнитин(тартарат) ,приет като хранителна добавка, преминава в кръвта ?
- какъв процент от преминалия в кръвта л-карнитин преминава в мускулните клетки ?
- какъв процент от преминалия в мускулните клетки л-карнитин преминава в митохондриите?
- за колко време след оралния прием на л-карнитин (тартарат) се достига максимална концентрация на л-карнитин в кръвта?
- с какво си обяснявате по-изобилното потене, което мнозина, приемащи л-карнитин наблюдават, в сравнение в случаите , когато извършват същата дейност (например бягане на пътечка със същата скорост на гладно) без да са приели л-карнитин?
- когато сте приемали л-карнитин едновременно с някакви други добавки, или с определени храни/напитки, забелязвали ли сте неприятни странични въздействия и ако да - какви ?
Благодаря предварително за отговорите по същество!
Темата беше редактирана от Петър Д. Петров на 31.03.08 01:26.
ИМащите познания по химия тук са малцина, едва ли ще получиш толкова задълбочени отговори.Напиши си статията, но простолюдието не го интересува как действа, на него му дай да го пие там и толкоз.
Пък и такива теми бол се намират с Google.
На първите три въпроса един неспециалист трудно ще даде отговор.За останалите може всеки който го взема да сподели мнение.За предпоследния, предполагам по-обилното потене идва от горенето на мазнини които са по-енергетични от другите вещества.Отделя се и вода.Това е предположение. Тия 6 въпроса са интересни.Ще прочета с удоволствие една такава статия.Много се радвам,че ще пишеш и във форума.Успех.
31.03.08
12:10
Naj ob6to kazano, L catnitin priet prez ustata aktivira karnitinovata sovalka v mitohondriite, vkarvajki kato isto4nik na energiq kysowerijnite mastni kiselini.Cqlata kondika e vidna ot perfektnata shema, dadena tuk.Da se opredeli bionali4nostta na prietiq L carnitin prez ustata,negovata rezorbciq e mnogo trudno.
drug problem, 4epowe4eto kapsuli s nadpis L Carnitin predlagani u nas sydyrjat neqsna po systav substanciq.Hranitelnite dobavki u nasne podlejat nakontrol, a ka4estvoto se “samokontrolira” ot firmite proizwoditeli.Podobni sa ne6tata i s vnosnite produktiNaj-4esto se fal6ificira s vinena ili limonena kiselina.Istinskiq L carnitin e skisel wkus,i edwa dolovim miris na riba.
————
Кирилица д-р Симеонов !
emzo
Мнението беше редактирано от emzo на 31.03.08 13:44.
31.03.08
14:12
казано от DR Yordan Simeonov MD на 31.03.08, 12:10:
Naj ob6to kazano, L catnitin priet prez ustata aktivira karnitinovata sovalka v mitohondriite, vkarvajki kato isto4nik na energiq kysowerijnite mastni kiselini.Cqlata kondika e vidna ot perfektnata shema, dadena tuk.Da se opredeli bionali4nostta na prietiq L carnitin prez ustata,negovata rezorbciq e mnogo trudno.
drug problem, 4epowe4eto kapsuli s nadpis L Carnitin predlagani u nas sydyrjat neqsna po systav substanciq.Hranitelnite dobavki u nasne podlejat nakontrol, a ka4estvoto se “samokontrolira” ot firmite proizwoditeli.Podobni sa ne6tata i s vnosnite produktiNaj-4esto se fal6ificira s vinena ili limonena kiselina.Istinskiq L carnitin e skisel wkus,i edwa dolovim miris na riba.
Д-р Симеонов, знаете ли дали интензивната екскреция на пептиди през бъбреците може да задейства сигнална каскада, водеща до интензивно потоотделяне? Има ли физиологични или патологични състояния, при които такъв феномен се наблюдава?
Мнението беше редактирано от Петър Д. Петров на 31.03.08 18:57.
emzo, предполагам, че доста хора ги интересуват тези въпроси. Аз преди да започна да пия нещо, чета максимално много за цялото му действие, влияние, странични ефекти и др. Ето тук има една добра статия: http://www.bb-team.org/articles/882/ За съжаление няма отговор на твоите въпроси, които не са маловажни.
П.С.: Това, което аз забелязах при приемането на л-карнитина е, че колкото и да интензивна тренировката ми никога след това не съм имал мускулна треска. (не, че е от значение, само да споделя :) )
10.04.08
21:26
казано от fozzy на 07.04.08, 18:47:
Ето тук има една добра статия: http://www.bb-team.org/articles/882/ За съжаление няма отговор на твоите въпроси, които не са маловажни. П.С.: Това, което аз забелязах при приемането на л-карнитина е, че колкото и да интензивна тренировката ми никога след това не съм имал мускулна треска. (не, че е от значение, само да споделя :) )
Този ефект наблюдаваш при прием на карнитин преди силова тренировка, а не кардио ? Целта на настоящата тема е отчасти да спомогне за актуализиране именно на онази там цитирана от теб статия :)
приблизително какъв процент от л-карнитин(тартарат) ,приет като хранителна добавка, преминава в кръвта ?
Идея си нямам, но със сигурност имаш около 30% загуби заради солта. Тартарат-а е сол на винената киселина. Това са минималните загуби.
какъв процент от преминалия в кръвта л-карнитин преминава в мускулните клетки ?
Ако намериш доброволци можеш да направиш изследване с биопсия. Не съм срещал досега такова.
какъв процент от преминалия в мускулните клетки л-карнитин преминава в митохондриите?
Този въпрос е излишен. Л-карнитина не влиза самостоятелно в митохондриите - сам за себе си той няма работа там. Ако питаш какъв % от Л-карнитина, който е в клетката се свързва с мастни киселини и ги вкарва в митохондриите (тоест какво му е КПД-то) - също не съм срещал изследвания по въпроса. А дори и да има - какво от това?
за колко време след оралния прием на л-карнитин (тартарат) се достига максимална концентрация на л-карнитин в кръвта?
Бих допълнил и колко време е висока тази концентрация? Различните фирми цитират различни времена. От 40-50 минути време за достигане на максимална концентрация (за капсули?!) до 2 часа (за течен). Май са написани “на око”. Време на поддържане на високата концентрация - срещал съм само за течна форма - 4 часа.
с какво си обяснявате по-изобилното потене, което мнозина, приемащи л-карнитин наблюдават, в сравнение в случаите , когато извършват същата дейност (например бягане на пътечка със същата скорост на гладно) без да са приели л-карнитин?
С повишеното горене на мазнини, при което се отделя топлина. Това поне е лесно за проверка - цифровите термометри не са скъпи :)
когато сте приемали л-карнитин едновременно с някакви други добавки, или с определени храни/напитки, забелязвали ли сте неприятни странични въздействия и ако да - какви ?
Лично аз Л-карнитин не съм пил (сигурно затова съм си дебел), но много мои клиенти са пили, пият и ще пият. И мога да заявя, че комбинации от Л-карнитин с витамини, протеин (ама не “български”) и аминокиселини не дават странични ефекти.
В статията, която искаш да добълниш препоръчителните дози са много високи. В пъти над тези, които препоръчват производителите. А единствения страничен ефект на Л-карнитина е ПОВИШАВАНЕ НА КРЪВНОТО при някои хора. В съчетание с висока доза и високо (заради наднорменото тегло) кръвно става опасна комбинация. С летален изход понякога.
Ето някои интересни изследвания:
http://www.springerlink.com/content/j612252142456287/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?db=pubmed&uid=7924177&cmd=showdetailview&indexed=google
11.04.08
12:41
То хубаво е така - звучи логично карнитинова совалка в митохондриите; късоверижни триглицериди - бета окисление в митохондриите, до тук добре.
Но повечето изследвания сочат, че приемане на Л-карнитин без кардио не води до никакви резулатати, а комбинирано с аеробни упражнения плюс диета - води до неясни ползи. Така че за мен приемащите могат предимно да се молят на плацебо ефекта.
Но повечето изследвания сочат, че приемане на Л-карнитин без кардио не води до никакви резулатати, а комбинирано с аеробни упражнения плюс диета - води до неясни ползи. Така че за мен приемащите могат предимно да се молят на плацебо ефекта.
По мои наблюдения (върху достатъчен брой клиенти) Л-карнитина категорично помага за сваляне на мазнините. Не познавам човек, който да не е увеличил обема на тренировките си след прием на Л-карнитин. Става въпрос за аеробни тренировки.
“Вдигам” темата умишлено за да попитам какво стана със статията? Наскоро човек със сериозни познания по биохимия ме убеждаваше, че Л-карнитина не може да има ефекта, който му се приписва. Не внимавах достатъчно в училище едно време за да мога да го цитирам точно, но все пак ще ми е интересно да прочета мнението на Петър Петров :)
Мнението беше редактирано от vlade на 18.04.08 09:14.