Как точно се слага тренировъчния колан?

31.03.08
15:37

Здравейте,

От горе долу година тренирам вече сериозно в залата , но до сега не бях слагал тренировъчен колан.
Вчера за пръв път кляках с 90 и реших да сложа колан.

Как точно се слага този колан така че хем да не пречи, хем да върши работа?

Благодаря предварително.

Темата беше редактирана от bluewater на 31.03.08 19:59.

31.03.08
16:19

Слагаш го хубаво да обхване кръста и стягаш колкото можеш (ако серията е тежка), ако не е толкова тежка не е задължително да ти спира дъха. След тежката серия можеш да върнеш няколко дупки за да дишаш спокойно.

31.03.08
19:17

А като местоположение къде е по правилно да се сложи ?

На пъпа и отзад на линията на стандартен колан?
Или под пъпа надолу ?

Мнението беше редактирано от bluewater на 31.03.08 19:18.

31.03.08
19:30

Не се учи още от малките тежести с колан, по-добре научи техниката и бъди уверен в нея.

31.03.08
21:50

Съвсем нямам намерение да го ползвам постоянно.До сега за една година изобщо не съм слагал.Обаче за вбъдеще когато започна да клякам и правя тяга с килограми повече от собственото ми тегло определено ще искам да го слагам за най-тежките серии. За целта трябва да знам обаче как точно да го сложа за да не стане обратен ефекта.

02.04.08
06:08

Никой ли не ползва тренировъчен колан?

Или просто не съм ви приятен нещо :D

BU

02.04.08
08:03

казано от bluewater на 02.04.08, 06:08:

Никой ли не ползва тренировъчен колан?

Или просто не съм ви приятен нещо :D

Ми той колана е доста широкичък и не ходи да го слагаш на мястото на нормален колан.Освен това идеята е да пази кръста,следователно би трябвало да го сложиш на кръста си.Неможе да се сложе нито по нагоре нито по надолу.И го стегни.

02.04.08
09:48

Точно на кръста, максимално стегнат докато правиш серията. След това го сваляш и го слагаш отново преди следващата серия, за да не свикваш с него! Ако видиш хора, в залата които се разхождат по време на цялата тернировка с колан не взимай пример от тях - използвайго само за тежките серии.

02.04.08
10:10

Няма нужда от колан независимо от тежестите, той ти отслабва мускулите синергисти от корема и долната част на гърба защото снема напрежението от тях.

02.04.08
10:42

казано от Alkorin на 02.04.08, 10:10:

Няма нужда от колан независимо от тежестите, той ти отслабва мускулите синергисти от корема и долната част на гърба защото снема напрежението от тях.

Не е така, колана при максовете е нужен, ти пак може да си със стегнат корем, нокой не казва да седиш като желе. Примерно при 110-120 кила за трапец ако не си сложа колан имам чувството, че ще ми изпаднат червата и след това чувствам напрежение в тази област, като дискомфорт. С колана нямам проблеми.

02.04.08
22:49

Благодаря за отговорите!

Що се отнася до кръста там си усещам упражненията и не ме притеснява дори и без колан. Но въпроса е по-скоро опасността от изсипване. Точно това за което говориш ти ,  Стоянчо ме притеснява. Та от тая гледна точка , колана трябва да ти стяга и корема отпред.
Как обаче трябва да  го стяга? Можеш предницата да я сложиш по - надолу, така че да ти обхване долната част на стомаха където на мен ми се струва, че отива по-глямата част от напрежението. Повечето хора обаче го слагат точно на пъпа и пристягайки се там даже увеличаваш до някаква степен напрежението което отива надолу...

Или може би греша ?

Мнението беше редактирано от bluewater на 02.04.08 22:50.

03.04.08
05:59

При правилно дишане риска от херний , изсипване е много по малък . Ако колана е стегнат неможеш да го мърдаш ни надолу ни нагоре просто го сложи на кръста и стягай до край преди серията , не е особена философия .

KA

03.04.08
07:08

Е аз ползвам колан и незнам къде искаш да му намериш място след като той е широк и може да го сложиш само на едно и също място :)

03.04.08
07:49

Широкото на кръста и стягаш, но не така че да не може да дишаш.Въпреки всичко казано до сега колана за мен на упражнения като тяга,гребане е задължителен, поне за хората под 18, които още нямат оформена костна система.

Така ме съмнява да добиеш яснота. Питай някой в залата в която тренираш който си забелязъл да го ползва често.
Или потърси клипче в youtube.com

03.04.08
10:05

казано от Стоянчо на 02.04.08, 10:42:

казано от Alkorin на 02.04.08, 10:10:

Не е така, колана при максовете е нужен, ти пак може да си със стегнат корем, нокой не казва да седиш като желе. Примерно при 110-120 кила за трапец ако не си сложа колан имам чувството, че ще ми изпаднат червата и след това чувствам напрежение в тази област, като дискомфорт. С колана нямам проблеми.

Аз не тренирам с колан никога и нямам никакви проблеми и при най - тежките серии клякания и тяга, но предполагам че ако си бях слагал колан редовно при такива тежки серии щях да имам проблеми защото стабилизиращите мускули нямаше да са на нивото на останалите, за мене лично колана пречи именно защото не позволява на стабилизиращите мускули да поемат достатъчно от напрежението - подобно на правенето на раменни преси на смит и когато се правят със свободна тежест.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 03.04.08 10:07.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1