16.04.08
11:50
Здравейте,
преди няколко седмици бях в митницата да си получа едни ботуши, и имаше човек който чакаше да си вземе креатина поръчан някъде от вън.
Но му казаха че хр. добавки са със специален режим (той им се развика нещо), и те казаха че тоя път ще му я дадат но да спре да си поръчва защото ще му ги задържат. Гледам и тук във форума някой са писали за задържане на митницата.
Някой от вас поръчва ли? Как избягвате митницата? Ползването на UPS или Fedex решава ли проблема?
16.04.08
13:34
Май е въпрос на късмет като гледам :) Не може да няма някаква врътка.
Доколкото знам ако поръчваш от страна от EU няма митнически такси.
Иначе имах поръчка от Англия с DHL не е била проверявана-за късмет(вътре имах NO-xplode а той е забранен за продажба в Италия)за UPS и Fedex не мога да ти кажа.Ако е от USA както каза Георги e въпрос на късмет :)
Мнението беше редактирано от MiX на 16.04.08 13:37.
16.04.08
16:47
Че те на митницата отварят ли пратките или гледат на кутията какво пише ??
16.04.08
18:07
митническият преглед в САЩ е на скенер (всичко се вижда вътре като форма). Проблемът, както винаги, е в цветущата ни страна. Като пристигне в България пратката, по случаен принцип избират коя да отворят и коя не. Гледат какво пише на етикета и каква е обявената стойност. Ако пакетът е малък и тежък или голям и лек, го отварят. Гледат несъразмерните колети. С UPS и FEDEX, както и с DHL пратките отиват на Митница Аерогара, а чрез пощата - на Митница Автогара (това важи за София).
16.04.08
18:16
Мисля,че темата стана вече банална и е редно модераторите да си свършват работата. Най-вече в интерес на сайта и вносителите на добавки е. Ако се интересувате от подробности си пишете на лични съобщения.
До 100$ няма ДДС и мито. Казвате, че е за лично ползване и нищо никой не може да ви каже.
@bobi_benetton отваряха всичко наред аз като бях.
@LawrenceTaylor щом така да трият.
@piNky е тоя човек точно тва каза, и пак си има проблем.
Аз ще си пазарувам от тук, не ми се играе на тото дали ше го дадат или не.
благодаря за отговорите.
Мнението беше редактирано от Bobby на 16.04.08 19:17.
А какво пречи да ги изследват. След това да платят разходите и разхищението на продукта, защото всичко е като по етикет и няма нищо забранено?
Има си хора, които могат да контролират митничарите. Не са те тези, които колят и които бесят. Полицията търси такива, за да може после по новините да кажат, че вършат работа и задържат комрумпирани/крадящи митничари.
казано от piNky на 16.04.08, 18:57:
До 100$ няма ДДС и мито. Казвате, че е за лично ползване и нищо никой не може да ви каже.
Не беше ли до 22 евро,т.е. 30-40$...
@piNky - ако нямаш “връзки” ще те мотат до припадък и сам ще се откажеш !
Сумата е равностойността на 22 евро !
Не е само този креатин задържания на митница се оказа . Хранителни добавки задържат, а доказани изроди и мафиоти като Глъвъта не ги задържат! Да живее демокрацията!
17.04.08
12:38
Според МК (митнически кодекс - спазваме го от 01.01.2007 ) всички пратки на стойност по-голяма от 22 евро подлежат на обмитяване и съотвено има дължими за плащане по тях суми от рода на мита и ддс.
Важно - всички стоки , които сте поръчали в страна членка на ЕС ( и са ви изпратени от нея ) се водят вътрешнообщностни доставки и не подлежат на обмитяване !
Обикновенно се пазарува през нетмагазини базирани в щатите и за всички пратки, които са над 22 евро куриерските и спедиторските фирми са длъжни да ги обявят пред митница като пратки които следва да получат митническо направление от склада ми преди да се дадат на клиента
В превод - всичко до 22 евро се води като нискостойностни пратки и се позволява директна доставка на клиента, всичко над 22 евро се минава през митница като обмитяване.
Горе долу пътя на една подобна пратка е следния - плащане на търговеца -> предаване на куриер/спедитор на заявената стока от негова страна -> доставка до клона на куриера/спедитора в получаващата страна -> регистриране пред митница, че тази стока влиза в склада му и се води под митнически контрол -> уведомяване на получателя в България, че има пратка на негово име ( в тази връзка е добре да давате и телефон за връзка на изпращачите, за да могат да ви открият лесно за уведомяването )
От куриера/спедитора получавате:
1. Цесия ( документ под който стоката се води че е в склада му )
2. Документи на пратката - товарителница и фактурата с която е поръчана/платена и съпровожда пратката.
След което въз основа на тези два основни документи се изготвя митничска декларация за внос.
Отива се на митница и внос се оформя от конкретен митничар - проверява документите и дава разрешение тази пратка да се предаде от куриера/спедитора на вас.
Въз основа на фактурата и дали в цената е включен транспорта или не ( при невключен транспорт се добавя дпълнително към сумата за изчисление ) се изчисляват първо митата . След което митото се добава към облагаемата сума и се смята ДДС.
Обикновенно към всяка митница има клон на банка - плащат се дължимите суми и вносната бележка съпровожда митническата декларация.
След приключване на митническите формалности получавате от митница единия от трите екземпляра на декларацията и единия от двата екземпляра на цесията заверени с митнически печат, номер, и подпис.
С тези документи се отива обратно при куриера/спедицията за получаването на пратката.
Възможно е да ви изискват и допълнителни такси от куриера/спедитора, ако не са предплатени от изпращача - документална обработка, хамалие и магазинаж.
Това е информация, на която трябва да се уповавате!!!
Мнението беше редактирано от bobi_benetton на 17.04.08 12:40.