Соковете Cappy какво мислите за тях?

Прескочи до:

18.04.08
09:54

Интересно ми е най-вече за тея, койта са ушким без консерванти: 100% сок от портокал (с парченца ) , 100% сок от ананас и капи мултивитамин. Доста ги пия и искам да чуя мнения на другите за тях.

18.04.08
10:00

И аз ги пийвам, но не прекалявам.Всичко, което е изкуствено произведено и опаковано, е набутано с консерванти, оцветители и ароматизатори, тоест всичките Е-та, които виждаш на опаковката.Просто няма друг начин.Ако не се слагаха консерванти, всичко щеше да се разваля прекалено бързо, а кой производител със здрава психика би понесъл подобно нещо?!!Прави си фрешове е моят съвет.

18.04.08
10:04

е точно тва е, че не пише Е-та, а примерно само 100% сок от портокал тва е съдържанието! А на другите си пише Е нащо си и така..
иначе фрешове си правя ;p

18.04.08
10:19

100% натурални MY ASS!! Това си е 1/3 вода, малко екстракт от плод, много захар и воала.. ‘’натурален сок’‘. :sick:

Не ги консумирам. Ако ми се пие плодов сок - правя си фреш. :)

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 18.04.08 10:20.

18.04.08
10:55

Ей са нарочно си взех един Капи прасковалНаистина няма Е-та ама май наистина си е малко неизвестно пюренце в много известна хаш две оооооооо!

18.04.08
11:47

Факт е, че те произвеждат най-добрите сокове в момента. Ако не помагат, поне не вредят. ;)
Аз и рядко пия нещо различно от вода.

18.04.08
12:34

Хвърли 1 око на и на тези теми: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/29877/ и http://www.bb-team.org/forums/viewthread/29237/

18.04.08
13:33

Силно преварена тиква, много елегантни оцветители и овкусители!

18.04.08
14:54

Както се казва - ПО добре вода .

казано от mitaka101 на 19.11.07, 22:09:

Имаше едно изследване от СЗО преди няколко години и установили, че “натуралния” портокалов сок е 3 пъти повече от брутната рекота портокали. А все пак портокалите не отиват само за “натурален” сок ... А за нашите условия да не говорим - край Ловеч например (явно) е пълно с бананови и портокалови гори, ама май никой не ги е виждал ... Ако имаш възможност си прави фреш вместо сиропче с “натуралоподобни” есенции и аромати.

Това е мнение на Митака от друга подобна тема ... и да споделя своето, то ще звучи горе-долу така, пък и някак си ми хареса стила на казаното. :)

18.04.08
18:40

Какво мисля за сокчетата Капи?

Секретните сили на хранителните терористи с камуфлажния епитет “натурални” - http://www.naturalnews.com/020656.html

Не е невъзможно да се произведат натурални сокове без консерванти.
Това обаче изисква процес на стерилизация, при който почти всички ценни витамини от сока се загубват....
Я си яж портокали и ананас.. :)

Почти всички сокове се правят от ябълки. Те са основата на всички, другото е вода, консерванти, пюре и химия. Не виждам какво толкова се страхувате от тях - вкусни са, приятни са, дори не бих казал, че са вредни. Другата крайност са фрешовете - там пък ГИ е много по-висок, няма влакнини, все едно си наливате чиста глюкоза (в различен процент според плода) ..

Не са лоши, просто приемът им трябва да се съобразява с целите на хранителния режим, които (трябва да) спазвате.

П.П. Няма по-добър разредител от тях за водка ...

19.04.08
13:44

“...другото е вода, консерванти, пюре и химия....”,химията не е страшна, викаш:)

казано от Iva Pavlina на 19.04.08, 13:44:

“...другото е вода, консерванти, пюре и химия....”,химията не е страшна, викаш:)

В зеленчуците, които си купуваш, вероятно, има повече.

19.04.08
13:53

Ради, доста грешно размишляваш според мен - подсладителите и захарта са много опасни за някои хора и трябва максимално да се избягват.
http://www.healingdaily.com/detoxification-diet/sugar.htm

На подобен род разсъждения бих отговорил с цитат от книгата Атанас Гълъбов - “Световната конспирация срещу здравето”:

Като цяло нивото на здравната култура на народа ни е крайно незадоволително. На преден план излиза “хедонистично-консуматорската житейска философия” с неблагоприятни специфично здравни и в общ план последици. Допринасящ съ¬ществено за нездравословното поведение на българина е характерният за народопсихологията му нереалистичен оптими¬зъм, който се изразява в подценяване на заплахите, произтича¬щи от навиците му. Проф. Мерджанов прави следното наблюдение: “Българинът има твърде “примитивно възприятие” за болестите, което обяснява склонността му да търси “неочаквани” и “мистични” явления и въздействия за тяхното преодо¬ляване. И изведнъж този човек ще трябва да бъде убеждаван, че неговите заболявания в най-голяма степен са резултат на такива “банални” и “прости” неща като тютюнопушене, алкохолна консумация, прехранване, обилна консумация на сол, обездвижване и други рискови фактори... може да се каже, че превантив¬ната здравна стратегия ще се стори на мнозина твърде обикновена и елементарна, без “блясък” и “екзотика” и поради това -трудно приемлива.”

Точно тези неща като това дали ще пием сок капи или ще си го направим у нас са разликата между здравословните хранителни навици и нездравословните такива, поне по мое мнение.

Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 19.04.08 15:27.

19.04.08
13:54

Тооо,ако се замислим къде какво има, направо ще ни настръхнат косите.Но след като по отношение на соковете човек има алтернатива и възможност за избор, а доматът си е домат и го купуваш такъв, какъвто е...какво правим?!:)...Не, че и сега не съм си купила сок ВВВ,де:)

19.04.08
13:56

Аз пък не съм ял и пил нищо в оцветена опакова вече сигурно от половин година, като изключим ориза и зеления ми чай :)

Едит: и зехтина :Д

Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 19.04.08 13:57.

19.04.08
13:59

Е,супер,и аз натам се ориентирам.....Я от Капи да минем на мнението ви за хляб Бонус, че и той е в оцветена опаковка...даже няколко:)

казано от Калоян Янкулов на 19.04.08, 13:53:

Ради, доста грешно размишляваш според мен - подсладителите и захарта са много опасни за някои хора и трябва максимално да се избягват.
http://www.healingdaily.com/detoxification-diet/sugar.html

На подобен род разсъждения бих отговорил с цитат от книгата Атанас Гълъбов - “Световната конспирация срещу здравето”:

Като цяло нивото на здравната култура на народа ни е крайно незадоволително. На преден план излиза “хедонистично-консуматорската житейска философия” с неблагоприятни специфично здравни и в общ план последици. Допринасящ съ¬ществено за нездравословното поведение на българина е характерният за народопсихологията му нереалистичен оптими¬зъм, който се изразява в подценяване на заплахите, произтича¬щи от навиците му. Проф. Мерджанов прави следното наблюдение: “Българинът има твърде “примитивно възприятие” за болестите, което обяснява склонността му да търси “неочаквани” и “мистични” явления и въздействия за тяхното преодо¬ляване. И изведнъж този човек ще трябва да бъде убеждаван, че неговите заболявания в най-голяма степен са резултат на такива “банални” и “прости” неща като тютюнопушене, алкохолна консумация, прехранване, обилна консумация на сол, обездвижване и други рискови фактори... може да се каже, че превантив¬ната здравна стратегия ще се стори на мнозина твърде обикновена и елементарна, без “блясък” и “екзотика” и поради това -трудно приемлива.”

Точно тези неща като това дали ще пием сок капи или ще си го направим у нас са разликата между здравословните хранителни навици и нездравословните такива, поне по мое мнение.

Не съм съгласен, че здравната ми култура е крайно незадоволителна. Имам определен ресурс от познания по темата за храните и организма и на база на него мога да преценявам къде, кое е добре за мен и кое не е полезно. Също така е важно човек да има РЕАЛНА преценка за нещата. Ако тръгнеш да търсиш литература по въпроса ще се окаже, че безвредно нещо няма. Тук вече обвинявам неквалифицираните журналисти. Примерно излезе изследване, което доказва, че, да речем, в морковите има вещества, които предизвикват рак на еди-какво-си. И веднага се появява статия в изданията “Морковите убиват! Не ги яжте!”. Само, че никои не споменава, че гореспоменатото вещество е в такава концентрация, че за да ти повлияе трябва да ядеш моркови в продължение на 40 години, като консумираш по 2 кг на ден...

Горе, където казваш, че захарта е много опасна за “някои хора” се получава малко странно изказване. Какво значи “много опасна” и кои са тези хора? Ако говорим за диабетици (особено с ИЗЗД) съм съгласен, но по начина, по които го каза, просто заклейми захарта и подсладителите завинаги :)

Вредни неща има колкото си искаш. От теб се очаква да се образоваш, четеш и интересуваш в каква степен са такива и къде не е проблем консумацията на дадени храни или напитки.

П.П. И тази книга ми е минала през ръцете. Ако не се лъжа точно в нея имаше много красноречиво обяснение за фрешовете и колко по-вредни са от натуралните сокове, специално за диабетиците. Когато си на диета, може да образно да се причисляваш към тях. И между другото линка горе, който си дал не работи.

19.04.08
15:41

Съжалявам, объркал съм линка - сега го оправих.

Колкото крайно и неясно се изказах аз с “са опасни за някои хора”, толкова и твоето изречение “Не виждам какво толкова се страхувате от тях - вкусни са, приятни са, дори не бих казал, че са вредни” беше доста неясно :) За доста хора (диабетици и не само) са далеч от полезни. Според мен всеки продукт, чиито състав не ти е напълно известен крие опасност, както ти каза това са и разните зеленчукови и плодови култури, които не знаем по какъв начин са отглеждани, но за разлика от тях сока специално намира своята лесна алтернатива във фрешовете - вкусни са, приятни са + това че знаеш изцяло състава им. Да, фибрите на плода се унищожават, много сладки са и също крият опасност за диабетиците и други хора, имащи проблем със захарта, но е 100 процента натурално..добре де по-малко (като имаме предвид, че самите плодове не са отглеждани съвсем натурално) + това че не пълниш гушите на “здравни” компании като кока-кола :)

Склонен съм да се съглася напълно с твърдението, че е важно да знаеш кое е по-здравословното и кога можеш да излизаш извън здравословните норми без това да ти навреди особено. От мои лични здравни съображения пропускам захарта и подсладителите, до колкото е възможно и се старая сладкото ми да идва от плодве и мед.

А иначе ето ти едни хора, имащи проблеми със захарта - хората с акне. Захарта пряко засяга проблема и съм го описал в блога ми.

Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 19.04.08 15:46.

19.04.08
15:59

П.С. Саморедактирам се с цел да предотвратя недотам точното тълкуване на моя пост най-вече от хора, нечетящи редовно този форум  ;-)

Значи при КК изискванията за качество са жестоки ...
Плодовите пюрета, които слагат в соковете си, са продукти, които се подлагат на множество лабораторни и други изследвания на различните етапи от производството на сокчетата...като целта при тях е постоянно и приемливо за крайния потребител качество.

Адитивите правят вкуса на продукта по-приемлив и по-атрактивен за вкуса на консуматора...Адитиви не значи задължително химия, съществуват доста качествени и то абсолютно натурални адитиви (пример - органичен подсладител от гроздов сок), като употребата на единия или другия вид отново се свежда до целевата цена...

Известна в БГ фирма за натурални сокове наскоро пусна нов натурален сок, който няма много общо с натуралното плодово пюре, което се ползва за база на продукта.

За тиквата - да има такъв момент, тъй като тиквеното и ябълковото пюре са прекрасни евтини пълнители не само за сокове, но и конфитюри, мармалади, лютеници, кетчупи...В крайна сметка винаги и всичко опира до крайна цена и здравето на потребителя...В тези два пълнежа няма нищо нездраволсовно ;-)

Мнението беше редактирано от Калина на 19.04.08 16:55.

Да не те fire-нат за тази информация? :)

@Калоян Янкулов: просто доуточнявахме горе :) В интерес на истината и аз не консумирам захар (кристална като добавка към чай, кафе и т.н.), а ползвам само подсладители. Когато не се прекалява вредното влияние, за което горе говорехме просто не може да се почувства и въобще да окаже въздействие върху организма :)

19.04.08
16:34

Гоненето на цена мотивира много фирми в различни браншове да прибягват до напълно здравословни, понякога не до там, производствени и маркетингови трикове, за да останат на пазара и в това няма нищо странно и страшно  ;-)

Въпросът е какво очакваш да има в сок/конфитюр/уотева с цена 2 лв./л и с цена 4 лв./л ? Останалото е въпрос на решение за покупка, взето на базата на информираност и др. фактори , индивидуални за всеки потребител / група ;-) То и за това има различни потребители, различни пазари, различни продукти  :cheese:

Мнението беше редактирано от Калина на 19.04.08 16:57.

19.04.08
16:41

...и все пак...смело:)

казано от fruttella на 19.04.08, 15:59:

За тиквата - да има такъв момент, тъй като тиквеното и ябълковото пюре са прекрасни евтини пълнители не само за сокове, но и конфитюри, мармалади, лютеници, кетчупи...В крайна сметка винаги и всичко опира до крайна цена и здравето на потребителя...В тези два пълнежа няма нищо нездраволсовно ;-)

Тъй като темата стана с доста офф-топици, по отношение на това ти твърдение - аз лично нямам нищо против фирмите за сладка и сокове и сирене, и какво ли не , да слагат каквото си искат вътре, но то да е ДЕКЛАРИРАНО на етикета, както го изисква закона.

Средния потребител не е нужно да знае колко би струвало едно “истинско” сладко от ягоди например - никой не е длъжен да знае колко струват замразените ягоди, захарта, пектина, лимонената киселина на едро, нито пък какви са производствените загуби и стойността на стъклените опаковки, разходите по амортизация на оборудването и тн

Средния потребител трябва да има избора да прецени ако прочете едно сладко, че съдържа “праскови, тиква, захар” и струва 2 лева и “праскови, захар”, което е 4 - да прецени сам кое е по-качественото.

Така че - нулева толерантност към “евтините” продукти, които за да се позиционират като масови, съдържат какво ли не, а се обявават за “натурални”!

P.S. В лютениците и кетчупите доматеното пюре е 10%. Другото е модифицирано нишесте, захар и овкусители :)  Няма място за тикви, ябълки или мушмули.

20.04.08
08:09

Абсолютно подкрепям. В Щатите например отдавна има емблемки като “whey free”, “gluten free”, “dairy free”.. В България трябва да си с академични знания и да познаваш лично съответните прозиводители, за да си абсолютно сигурен какво ядеш.

22.04.08
11:15

Здравейте, 10х за мненията
За да не пускам нова тема, предлагам да сменим предмета на обсъждане в същата. Отново нещо за пиене - нектарите Berry от моркови ; моркови+праскова ; +портокал и т.н.
чакам мнения

22.04.08
12:27

Каква е разликата?

Всички сокове съдържат захар и/или подсладители, консерванти и др. Както вече обсъдихме според личните ти виждания за здравен живот може да прецениш дали да ги включиш или изключиш от диетата си. Заменянето им с натурални (не “натурални”, а баш натуралните фрешове) при всяко положение е по-добрата им здравна алтернатива, ако си решил да пиеш сокове.

Какво по-точно искаш да знаеш за соковете? “кажете си мнението” е много неясно зададено.

22.04.08
12:31

точно за това ставаше въпрос, дали е по-различно от капито или е същата работа
а, и да разбирам ли, че по-добре да изям един портокал, отколкото да го изтискам на сок - какво се променя?

Мнението беше редактирано от nightcom на 22.04.08 12:34.

22.04.08
12:43

Ами, ако кажеш точно състава на сока може да направим съпоставка..така трудно се говори. Но предположих, защото много силно се съмнявам да има натурален сок на пазара, който дори на 50 процента да стъпи на качествата на фреш соковете и ако има, то той ще е доста скъп...

По-добрият вариант е да се изяде цял портокал, от колкото да се прави на сок. Не знам дали четеш темата, но Ради го написа вече:
...фрешовете - там пък ГИ е много по-висок, няма влакнини, все едно си наливате чиста глюкоза (в различен процент според плода) ..

22.04.08
14:08

ето какво пише птзад на опаковката на Berry:
некатар от моркови и праскови - пастъоризиран, без консерванти
състав: концентриран сок от моркови, концентриран сок от праскови, обогатяващи събстанции: витамин Ц
струва 2 лв. 750мл. в стъклена бутилка

Мнението беше редактирано от nightcom на 22.04.08 14:09.

22.04.08
16:08

Еми, типичния пастьоризиран сок, след което се добавя вит C, който предполагам е в доста малки количества.

23.04.08
14:35

Nightcom ща помоля да си изцедиш един портокал и да оставиш сока така половин час. Кво става-сока се разваля, даже и за по-малко време. После си вземи един сок капи портокал, дет е от 10 дена произведено. Без консерванти сока не може да си запази вкуса повече от половин час!!!

23.04.08
17:30

Добре бе. Аз примерно не пия кафе и като седна някъде кво да пия?! По-добре Капи, отколкото некви газирани (коли моли..)
Пак издребнявате :). От cappy-то нито ше заякнете нито ше отслабнете...

23.04.08
17:46

Минерална вода.

23.04.08
17:59

“От cappy-то нито ше заякнете нито ше отслабнете…”

Абе, виж.. то като прочетеш един път темата и май е редно да разбереш, че не съдим продуктите само на тема “капи - за слабеене или за дебелеене”, по-скоро го разглеждаме от здравословна гледна точка.

23.04.08
18:43

казано от ozo на 23.04.08, 17:30:

Аз примерно не пия кафе и като седна някъде кво да пия?!

Кафе без кофеин, чай, минерална вода, топъл шоколад/какао + мляко, една бира и т.н. .. 

По-добре Капи, отколкото некви газирани (коли моли..)

И едното и другото е зле.

От cappy-то нито ше заякнете нито ше отслабнете...

Това може да се каже за всяка храна/напитка.

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 23.04.08 18:43.

23.04.08
21:22

Добре момчета, извинявам се за адски пренебрежителното ми изявление в предния пост. Вие като видни билдъри сте я сколасали и всичката ви е наред, кусура ви е Капи-то....Направо ненавиждам подобни теми от сорта на “Почерпиха ме бонбон и по дяволите, изядох го!Помощ!”. Ами добре брато, поръчвай си безкофеиново кафе и минерална вода, даже може да молиш сервитиорката да ти налее от чешмата, че знаеш ли ги ти тея от Девин дали не са прекалили с определен минерал - та това ще ви съсипе фигурата :(

Извинявам се и за този пост, но просто това ми е мнението. Та дори професионални билдъри, които от това си вадят хляба не броят МАЗНИНИТЕ от храната, а просто ги свеждат до минимум а пък вие сте тръгнали да анализирате състава на натуралното сокче и неговата вреда. Евалата, вие сте над световно равнище. Очаквам с нетърпение следващата тема “Кога е по-добре да закусвам - в 08:00 или в 08:05 ?!? ХЕЛП ПЛС”

ПП. А, относно бирата вместо натуралния сок - разумно, разумно. Аз от своя страна пък ти препоръчвам чист спирт - няма консерванти ;)
ПП2. Не ме замеряйте с камъни ;)
Иии...както някой спомена по-горе - замислете се и за зеленчуците, които ядете, замислете се и за месото, което си купувате. С какво ли са хранени тея животни, помислете и за соята - дали не е генно модифицирана, дали фъстъците, които ядете не са канцерогенни и прочие и прочие. Ако издребнявате (издребняване не е точната дума, нещата са сериозни, но сме безсилни) до такава степен ще пиете само вода, а храната ви ще е във вид на пудра. Не, благодаря...

Мнението беше редактирано от ozo на 23.04.08 21:56.

23.04.08
22:52

Това че избираш по-малката от двете злини в никакъв случей не прави избора по-добър, да не говорим за въпроса, че можеш да си поръчаш нещо здравословно. A иначе е ясно, че вече почти няма натурални и екологично чисти храни/напитки и че е глупаво човек да робува на едното голо ‘’здраве’‘, но първото не е критерии с който човек може да се оправдава, а второто е вече личен избор.

Аз за това и сложих бирата в списъка, но явно намека е останал неразбран или по-точно си го разбрал погрешно.

И да, бих изпил една бира пред това жалко подобие на ‘’натурален сок’’ капи.

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 23.04.08 23:07.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1