19.04.08
17:46
Здравейте! Много се говори във форума за мъртва тяга. Става дума за дамски комплекс. На мен ми казаха в залата да правя 2 пъти по 25 навеждания с две гири по 6 кг. Има ли това упражнение нещо общо с мъртвата тяга. Ако може да ми дадете някой съвет!
казано от jorko на 19.04.08, 17:46:
На мен ми казаха в залата да правя 2 пъти по 25 навеждания с две гири по 6 кг. Има ли това упражнение нещо общо с мъртвата тяга.
Какво означава “навеждания”? Защото аз автоматично си представям малък ужас с изгърбване и отпуснат корем. Ако правиш нещо такова http://www.exrx.net/WeightExercises/Hamstrings/DBStrBackStrLegDeadlift.html си говорим за вид тяга.
Класическата тяга с дъмбели не би изглеждала като “навеждане”.
казано от jorko на 19.04.08, 17:46:
Става дума за дамски комплекс... Ако може да ми дадете някой съвет!
Това че комплексът е дамски не трябва да има особено отношение. Тягата е хубаво упражнение, гледай да си 100% сигурна в техниката на изпълнение. Аз лично съм с много доволна от тягата с прави крака и я работя в диапазона 3х3 до 5х5, като килограмите ми варират около 55-60. Т.е. не се страхувай от по-големи тежеси ако техниката е перфектна.
Мнението беше редактирано от Phoebe на 19.04.08 18:43.
Да, то4но така правя, но малко пове4е се навеждам. Това 55-60 са много килограми. Моите сега са 12кг. Как да разбирам 3х3 и 5х5?
21.04.08
10:59
казано от jorko на 19.04.08, 19:01:
Да, то4но така правя, но малко пове4е се навеждам. Това 55-60 са много килограми. Моите сега са 12кг. Как да разбирам 3х3 и 5х5?
3 серии по 3 повторения (3х3) или 5 серии по 5 повторения (5х5)
Комплексите не водят до нищо хубаво, още повече щом се отнася до предубеждения към най - основни упражнения.
Добре де, все пак с колко кг дъмпели мога да правя това упражнение? Защото със сигурност ще ме заболи кръста.
казано от jorko на 21.04.08, 19:40:
Добре де, все пак с колко кг дъмпели мога да правя това упражнение? Защото със сигурност ще ме заболи кръста.
Накарай инструктора в залата да ти покаже техниката, защото има особени моменти. Написаното може и да не ти помогне особено.
Със сигурност ще те заболи кръста, ако се кълчиш или навеждаш неправилно. Може даже и да се контузиш още на първата серия :)
Ти колко кг си,че успява6 с 60 кг да прави6 тягаз то аз съм 54/55 и някак не ми се връзва?
23.04.08
17:49
Тяга с 1х собствено тегло е съвсем постижимо и нормално за една жена. 1,5х собствено тегло е наистина добре.
Не виждам проблем да правиш с 54-55кг.
казано от cleo на 23.04.08, 10:24:
Ти колко кг си,че успява6 с 60 кг да прави6 тягаз то аз съм 54/55 и някак не ми се връзва?
Кое не ти се връзва? Тежа към 58-9кг. Редовните ми серии са с 55, 57.5, макс (3-ка) съм правила на 60. Искам да натъртя, че говоря конкретно за тяга с прави крака. Класическата тяга не я практикувам редовно (а трябва!). Теоретично на нея би трябвало да мога да дръпна повече.
07.06.08
19:02
И аз правя това,само че с щанга и се навеждам малко повече,почти без да свивам краката. Значи ли че правя мъртва тяга?
07.06.08
19:38
казано от Kevin_Kostner на 07.06.08, 19:02:
И аз правя това,само че с щанга и се навеждам малко повече,почти без да свивам краката. Значи ли че правя мъртва тяга?
Това ми хареса. :lol:
1.”Мъртва” в словосъчетанието “Мъртва тяга” идва от това,че щангата е мъртво тегло,което се взима от състояние на покой (земята).
2.Когато едвам свиваш/не свиваш краката ти правиш нещо като румънска (римска) тяга или “добро утро”,зависи от гледната точка и от изпълнението...а и килограмите. :)
Защо не видиш в интернет клипчета на мъртва тяга (deadlift)?
07.06.08
22:16
Гледал съм доста,правя я по същия начин,само дето почти не свивам краката и я пускам на 5 см от пода
07.06.08
23:10
Като не свиваш краката и я пускаш близо до пода ти се навеждаш под паралела на пода,което е лошо.Свивай краката с цел винаги тялото ти в долна позиция да не пада под 90 градуса.
08.06.08
22:50
В долно положение като пускам гърбът ми е успореден на пода,във хоризонтален наклон съм
09.06.08
08:37
казано от Kevin_Kostner на 08.06.08, 22:50:
В долно положение като пускам гърбът ми е успореден на пода,във хоризонтален наклон съм
Пускаш на 5 см от пода,почти не свиваш краката и не минаваш паралела?Както и да е ,ако свиваш малко краката ще ползваш по-голяма тежест и няма да ти влиза в задното бедро толкова.В началото тежеста трябва да ти я поемат краката,неможе да се изправяш с кръста и гърба в самото начало.
Пускай тогава щангата да докосва земята и така прави тяга.Немога да разбера как не си свиваш краката,пък я пускаш на 5 см от пода?!
22.10.08
16:09
на жена мъртва тяга неи тряба за какво и е обенен гръб няма да ходи на състезания ако инстриктора е дал тягата защото хваща глутеуса няма смисал жените са нежни неса като нас за да правят и силни тренировки даже тягата се препорачва на хора поне ходили на зала 1-година година и половина !
Мнението беше редактирано от Vilislav на 22.10.08 16:10.
казано от Vilislav на 22.10.08, 16:09:
на жена мъртва тяга неи тряба за какво и е обенен гръб няма да ходи на състезания ако инстриктора е дал тягата защото хваща глутеуса няма смисал жените са нежни неса като нас за да правят и силни тренировки даже тягата се препорачва на хора поне ходили на зала 1-година година и половина !
Тягата е основно упражнение. А обемният гръб се прави с тестостерон, бил той естествен или не. Една жена (стига да е наистина жена и естрогенът да преобладава) няма да го постигне, ако ще да се скъса, без сериозно да се “химизира”.
казано от Boby_ на 22.10.08, 16:50:
казано от Vilislav на 22.10.08, 16:09:
Тягата е основно упражнение. А обемният гръб се прави с тестостерон, бил той естествен или не. Една жена (стига да е наистина жена и естрогенът да преобладава) няма да го постигне, ако ще да се скъса, без сериозно да се “химизира”.
Защо спориш със СПЕЦИАЛИСТА????Щом е казал значи е ТАКА!Няма второ мнение!!!!
22.10.08
17:31
Как се присетихте за тая тема,на повече от 4 месеца е.