Подсладители?

18.04.08
19:24

Нещо не намерих  такава тема,а искам да питам...съжалявам,ако вече я има.Та въпросът ми е за поливалентните алкохоли /т.нар. диабетични подсладители,като сорбитол и т.н/.Те,сещате се,са сладки на вкус,но към коя група хр. вещества се броят при НВД?Понякога ми се прияжда сладко и ям например диабетични шоколадчета,обаче там пише въглехидрати примерно 20гр,поливалентен алкохо - 46г.Как да го смятам това? А,и фруктозата - обяснете ми защо е по-добра от глюкозата?Благодаря  предварително

казано от Петя на 18.04.08, 19:24:

Нещо не намерих  такава тема,а искам да питам...съжалявам,ако вече я има.Та въпросът ми е за поливалентните алкохоли /т.нар. диабетични подсладители,като сорбитол и т.н/.Те,сещате се,са сладки на вкус,но към коя група хр. вещества се броят при НВД?Понякога ми се прияжда сладко и ям например диабетични шоколадчета,обаче там пише въглехидрати примерно 20гр,поливалентен алкохо - 46г.Как да го смятам това? А,и фруктозата - обяснете ми защо е по-добра от глюкозата?Благодаря  предварително

Технически погледнато, поливалентните алкохоли като сорбитол, малтититол, изомалт, глицерол, ертитритол и др. не са нито алкохоли, нито въглехидрати. В храносмилателната система всички, с изключение на еритритола (който се отделя неразграден чрез урината) частично се разграждат, поради което калоричността им не е 4 ккал за грам, а 2,4. Това съответства на около 60% “въглехидратна част” - тоест 100 грама полиоли отговарят на 60 грама нишесте или захар.
По-основното е, че те се усвояват в клетките по инсулин-независим механизъм, поради което не предизвикват повишени нива на инсулин след приема и това ги прави подходящи за диабетици.

Основния им недостатък, изразен в по-висока или по-слаба степен е лаксативния ефект - ако прекалиш с количеството, се получават газове, разстройство и др - човек привиква и към по-висок прием, но не безкрайно.
Тези газове и разстройство не се дължат на факта, че полиолите са токсични, а защото част от тях минават неразградени към дебелото черво, където определени бактерии ги разграждат с отделяне на газ.
В момента в шоколадите масово се влага малтитол, защото той е със сладост около 90% спрямо тази на захарта и има най-слаб слабителен ефект спрямо останалите полиоли.  Личния ми съвет е да не консумираш повече от общо 35 грама полиоли  на ден ( макар при жените горния праг на поносимост да е към 20 официално), по-добре разделени на два пъти.
Сорбитола е много по-малко сладък и с много силен лаксативен ефект.

И тъй като споменаваш фруктоза, вероятно имаш предвид едни конкретни диабетични блокчета с фруктоза на една българска фирма, продавани тук и там (много недоизпипани като вкус и текстура, според мен). Ако ти се яде шоколад, по-добре си купи 50 грама стандартен или с полиоли, вместо с фруктоза.
Нашето Министерство на здравеопазването си затваря очите пред масовото подвеждащо рекламиране на продукти с фруктоза като “диабетични” - но не го чакай да ги отвори :)

20.04.08
16:55

:lol: Не,всъщност не говорех за тия ...хм,не са и опити за шоколад... ;-) Като избор чистото натурално какао или нормален натурален шоколад са си много по-добри... Просто питах за фруктозата - защо се изтъква,има ли някакви по-особени положителни качества,освен че се разгражда по-лесно,или си е все захар. Иначе много благодаря за точния отговор  :-)

20.04.08
17:06

Истинската “захар”, която познаваме, представлява дизахарид, изграден от два монозахарида: алфа-глюкоза и бета-фруктоза. Принципно погледнато, фруктозата се включва също по някое време в катаболитния път на глюкозата (гликолизата), а по-точно на второто й стъпало, но участва и в редица други метаболитни пътища.Значи, ако искаш подробности, писани са доста статии в този сайт по въпроса.Иначе фруктоза можеш да си набавиш от плодовете(нарича се още фруктова захар), както и от меда.

казано от Петя на 20.04.08, 16:55:

:lol: Не,всъщност не говорех за тия ...хм,не са и опити за шоколад... ;-) Като избор чистото натурално какао или нормален натурален шоколад са си много по-добри... Просто питах за фруктозата - защо се изтъква,има ли някакви по-особени положителни качества,освен че се разгражда по-лесно,или си е все захар. Иначе много благодаря за точния отговор  :-)

Sujaliavam za latinicata , no - edinstvenoto -polojitelno- kachestvo na fruktozata, che predizvikva mastna ciroza na chernia drob pri ejednevna i prekomerna konsumacia… Niama nishto osobeno polezno v neia kato zaharid.

казано от Ива Павлина на 20.04.08, 17:06:

Истинската “захар”, която познаваме, представлява дизахарид, изграден от два монозахарида: алфа-глюкоза и бета-фруктоза. Принципно погледнато, фруктозата се включва също по някое време в катаболитния път на глюкозата (гликолизата), а по-точно на второто й стъпало, но участва и в редица други метаболитни пътища.Значи, ако искаш подробности, писани са доста статии в този сайт по въпроса.Иначе фруктоза можеш да си набавиш от плодовете(нарича се още фруктова захар), както и от меда.

Iva, prietata chrez hraneneto fruktoza po nikakuv nachin ne se vkluchva v catabolizma na glukozata - tia minava prez fructozo-1-phosphat, a glukozata- prez fruktozo-6-phosphat. Fruktozata, makar, che se sudurja v plodovete (i v koka-kolata!), po nikakuv nachin ne moje da se opredeli kato polezna, samo zaradi tova, che se sudurja v plodovete.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1